Хоросан Мирамистин за изплакване и локално приложение: указания, инструкции

Хоросан Мирамистин принадлежи към числото на вътрешна антисептици. Развитието на този ефективно средство проведено още през 70-те години на миналия век от професор Кривошеиным и от екип от учени от Русия и Украйна.

По причина на различни политически събития в СССР научна работа е често възпрепятствана поради липса на финансиране.

Така че лекарството е регистрирано като лечебно средство само през 1991 година.

Състав с описание на компонентите на

Мирамистин под формата на разтвор е бистра течност, без изразен аромат. Основен

компонент лекарствено средство е бензилдиметил амониев хлорид монохидрат, също присъства пречистена вода.

Предлага се антисептик в непрозрачни флакони с обем 150 мл. Също има флакони, оборудвани с различни дюзи за пръскане в зависимост от областта на приложение на терапевтични състав.

Фармакологичен ефект

Препаратът оказва мощно антисептично действие и ефективно се бори с различни патогенните организми. Той е способен да неутрализира стрептококи и стафилококи, а също така премахва следните видове болестотворни бактерии:

 • спорообразующие;
 • грамположительные и грамотрицательные;
 • аспорогенные;
 • аеробни;
 • анаеробни.

Този антисептик повлиява и на редица микроорганизми, които провокират полово предавани болести, а именно унищожава някои видове бактерии:

 • хламидия;
 • трепонемы;
 • trichomonas;
 • гонококки.

Освен това, в състава на широко се използва при гъбични заболявания и за заздравяване на рани.

Показания за използване в стоматологията и УНГ практика

Хоросан Мирамистин се прилага в много области на медицината, включително и в стоматологията (за локално приложение и изплакване) и в отоларингология (при УНГ-заболявания), за изплакване на гърлото.

Показания за употреба в денталната практика са следните заболявания:

 • стоматит;
 • възпаление на венците;
 • за въвеждане в експлоатация;
 • млечница;
 • други възпалителни заболявания на устната кухина инфекциозен произход.

Разтвор също се използва широко за антибактериални обработка на сменяеми зъбни протези.

В отоларингология хоросан Мирамистина се прилага за гаргара, носната кухина и лигавицата на устата при заболявания:

 • синузит;
 • възпаление на средното ухо;
 • ларингит;
 • фарингит;
 • възпаление на сливиците;
 • болки в гърлото.

Дозировка и схема на прилагане зависи от естеството на заболяването и индивидуалните особености на пациента.

Лекарството е забранено да се използва при индивидуална непоносимост към качеството на компонентите на лекарственото средство.

Приложение и в други области на медицината

Хоросан Мирамистина намери приложение и в други области на медицината:

 1. Венерология и дерматология. Средство за ефективно пи дерматомикозе, пиодермии, кандидозе кожата покрива и лигавиците, а също и при молочнице на половите органи.
 2. Акушерство и гинекология. Използва се при лечение на заболявания на половите органи инфекционно-възпалителен характер, както и за обработка на щети, получени в процеса на раждането.
 3. Урология. Назначава при уретритах и уретропростатитах в остра и хронична форма.
 4. Травматология и хирургия. Показани като профилактично и лечебно средство срещу загноения рани, както и при заболявания на опорно-двигателната система гнойно-възпалителен произход.
READ  Силно боли зъб след лечение пульпита

Освен това, лекарството се прилага като средство за предпазване от болести, предавани по полов път и при лечение на изгаряния.

Схема на приложение и дозировка

Характеристики на приложението Мирамистина ще зависи от сферата на медицината и конкретно заболяване.

Стоматологичен обхват

В дентална практика антисептично средство Мирамистин под формата на разтвор се прилага в съответствие със следните препоръките и указанията:

 • при гингивит и пародонтит обработка на състава целесообразна само след като емайл е била почистена от меки седименти и зъбен камък;
 • при лечение на герпетического стоматит инструмент се използва за изплакване в комплекс с иммуномодулирующими и антивирусни лекарства, процедура се провежда 3 пъти на ден по 1 минута;
 • след изваждане на зъба или аутопсия абсцес, показващи «ваната» с антисептично: трябва да се вкара в устата си една супена лъжица разтвор и задръжте в продължение на не по-малко от 1 минута;
 • при гъбични заболявания на устната кухина Мирамистин, се използва за изплакване на устата и гърлото, така и за локално приложение за обработка на лигавицата с помощта на памучен тампон;
 • за дезинфекция на протези, е необходимо предварително да ги изчистите, след което да антисептик.

При УНГ-заболявания на лекарството се прилага за изплакване и местната обработка, както и при промывании носа. Да се прилагат антисептични трябва да се 3-4 пъти на ден, по 10-15 мл средства на 1 процедура. Дозата и схемата на приложение, могат да се различават в зависимост от естеството на заболяването и възрастта на пациента.

В други клонове на медицината инструмент се използва за външна преработка, или като течността за промивки (например, при лечение на гинекологични заболявания или превенция на инфекции, предавани по полов път).

Приложение в детска възраст

Предписват лекарства, за деца до 3 години. В останалите случаи, при стоматологични и оториноларингологических заболявания лечебно средство се прилага 3-4 пъти дневно в такива дози:

 • възраст от 3 до 6 години – по 4-5 мл вещества на една процедура;
 • възраст от 7 до 14 години – по 5-7 мл за едно заявление;
 • възраст от 14 години – 10-15 мл на един път.

Курсът на лечение е от 4-10 дни, в зависимост от естеството на заболяването и състоянието на детето.

READ  Видове имплантите за зъби от различни производители - изберете най-доброто!

Прилагането на жените — цели и методи

Медикаментозно средство е намерил най-широко приложение в областта на акушерството и гинекологията. Използва разтвор на Мирамистина в редица случаи, включително:

 • като разтвор за промивки при грибково-бактериални инфекции (в отделни случаи най-добър ефект се постига от прилагането на тампони с разтвор);
 • като профилактично средство срещу развитието на инфекции след раждането (тампони, предвидени във вагината на 1,5–2 часа дневно, курс на терапия е 7 дни, също така е възможно douching);
 • за обработка на разреза при извършване на цезарово сечение;
 • при предотвратяване на полово предавани болести (решение трябва да влезе във влагалището, не по-късно от 1,5–2 часа след полов акт).

Някои пациентката отбелязват леко парене във влагалището, след прилагане на лекарството, но в повечето случаи състав се понася добре.

Странични ефекти и специални указания

В процеса на прилагане на стоматологична, оториноларингологической и гинекологични практика лекарството може да предизвика леко кратко усещане за парене.

При обработката на кожата покрива в някои случаи се появява зачервяване и сърбеж, но е необходимо в отмяната на лекарството няма.

Ако медикамент се прилага на голям участък от кожата, той може да проникне в кръвта, което увеличава кървенето. В тези случаи лекарството е по-добре да се отмени.

В процеса на използване антисептично важно да не се допуска неговото попадане в очите. Ако подобен проблем възникна, хоросан се измива с обилно количество вода, а за да се избегнат възможни проблеми, трябва да посетите лекар.

Питаха — отговаряме

Най-популярните въпроси на тема прилагане на Мирамистина в едни или други случаи.

Възможно ли е да се прилагат Мирамистин при бременност?

Този наркотик е показан за употреба по време на бременност и кърмене само по предписание на лекаря. Най-често го използват като средство за изплакване или за приложение в носа.

Как да гаргара антисептик?

Най-често обем средства за изплакване, не надвишава 20 мл наведнъж. Да хоросан в устата трябва да е не по-малко от 1 минута и провеждане на процедура от 3 до 4 пъти на ден. По-подробни инструкции можете да получите от лекуващия лекар в съответствие с особеностите на заболяването.

Какво да правя, ако случайно поглъщане на състава?

Поемат антисептик след изплакване не се препоръчва, обаче малко количество химикали, падна в хранопровода, няма да нанесе сериозна вреда на здравето.

Ако при провеждането на процедурите част от лекарството е проглочена, трябва да се наблюдава за състоянието на пациента и при най-малкото влошаване на състоянието да се потърси медицинска помощ.

READ  Боли мъртъв зъб съд - причини и начини за справяне с болката

Как да се справим с носа Мирамистином?

Най-често лигавицата на носа, лекувани с малко количество наркотик (може да се използва дюза-спрей). Честота на процедурите и разрешената доза определя от лекуващият лекар.

Не е опасна ли е антисептик за грудничков?

Лекарството е забранено да се прилага за деца под 3 години. Но в някои случаи лекарите препоръчват да се използват Мирамистин при външна обработка на части на тялото на малко дете, които се нуждаят от саниране. Да се прилага медикамент без разрешение на специалист е невъзможно.

Има мнение

Мнение на лекар и отзиви от пациенти за ефективността и безопасността на Мирамистина под формата на разтвор.

Аз съм лекар-педиатър и препоръчвам Мирамистин за обработка на устната кухина при възпалено гърло и ВЗЕМАНИЯ. Този състав перфектно се справя с патогенни бактерии, не причинява алергии и почти няма вкус и мирис. Това е много важно за малките пациенти.

Педиатър, на 21 години практика

Често болни стрептокок в гърлото и в такива случаи за мен това решение е средство за първа помощ. Освен нежния гърлото имам и алергия, до това как аз се опитах Мирамистин, измучалась с различни средства. А този антисептик ми са се приближи, доволна съм.

Алина, 34

За мен този състав на зъболекар е назначил, но аз не искаше да се ползват само веднъж опитах. Честно, объркан ниска цена, само на 150 руски рубли. Нима може добро и безопасно средство струва толкова евтино?

Нина, 41

Покупка и аналози

Цената на разтвора зависи от обема на опаковката и на компанията-производител, средно Мирамистин на стойност от 140-270 рубли. Можете да го закупите

във всяка аптека без рецепта.

Срок на годност състав – 3 години.

Съхранява се изисква на място, недостъпно за деца място при температура до 25 градуса.

Към колеги на препарата са следните антисептици:

 • Декасан;
 • Хлорхексидин;
 • Октенисепт.

Цената им може да варира както в голям, така и в по-малка страна.

Въпреки това, по какъв начин може да се замени Мирамистин в една или друга ситуация, трябва да реши лекуващият лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00123 sec