Хроничен кариес — бавен, но сигурен път към загубата на зъби

Кариес е едно от най – разпространените стоматологични заболявания, възникващи на всяка възраст, може да протичат в хронична и остра форми.

На бавен хроничен кариес с течение на времето засяга всички тъкани на зъба. Обикновено развитието на болестта е постепенно, с течение на времето удря всички слоеве на дентална тъкан. Продължителността на този процес може да се отброява с години и човек не винаги да подозира за това.

Характеристики на вялотекущей форма

Хронична форма на болестта се среща много по-често, отколкото силна. В хода на развитие на болестта ремисия може да продължи в продължение на няколко години или ескалира след излагане на въздействието на провокиращи фактори.

Най-често всичко започва с поражение на един зъб и ако навреме не да се прибегне до лечение, патология се премести на други зъби, постепенно се удря цялата челюст.

Сложността се състои в това, че хроничен кариес в продължение на дълго време не дава на себе си, а симптоми са напълно изчезнали.

Например при остро протичане се наблюдават зъбни болки, които не се каже за хронична форма на заболяването. За да поставите сигурен диагноза се нуждае от цялостен преглед на д-р.

Обикновено преходът от една фаза в друга се случва постепенно и болният не забелязва. Този период продължава от няколко месеца до няколко години.

Първоначално на зъба се появява белесое петно, което впоследствие става кафяв. Ако петното е за дълго време остава бял на цвят, а след това трябва да отидеш на доктор, все още има възможност за пълно излекуване без прилагане на радикални мерки.

Причинители

На бавен кариес се появява по същите причини, които и бързо напредва, така наречените цъфтят. Към факторите,

провоцирующим появата на заболяването, са следните:

 • липсата на хигиена, провоцирующее размножаване на бактерии по зъбите;
 • небалансирана диета, в основата на който са бързи въглехидрати при избора на хранителни продукти трябва да бъдат отстранени внимание на тези, в състава на които има витамини и микроелементи, укрепване зъбния емайл;
 • деминерализация на емайла поради заболявания от общ характер.

Най-често всяка стоматболезнь се развива именно поради липсата на хигиена. Във връзка с това бактериите започват да се размножават и рециклиране на киселини и въглехидратите. С течение на времето емайл постепенно се свива и ако в такъв случай не се пристъпи към лечение, а след това да бъдат засегнати, ще започнат и други части на зъба.

Млечните зъби — в риск

Както показва практиката, хроничен кариес на млечните зъби – това е най-разпространено стоматологично заболяване сред децата.

READ  Зъбите на Фурние: характеристики на развитието на патология и методи на лечение

Основната причина за това явление може да се нарече това, че не винаги родителите започват навреме, за да се грижи за зъбки на детето. За да се избегне развитието на лезиите, трябва да започне да си миете зъбите след появата на първия кътър.

Ако не си миете зъбите редовно, а след това слюнката ще престанат да потискат активността на бактерията и да се борят с които се случват заболявания в устната кухина.

Основна грешка на родителите е, че те не смятат кариес «молочек» тежка диагноза, и затова не пристъпва към нейното своевременно лечение.

Не мисля, че за млечни зъби не трябва да се грижи, само защото те са промяна на основните. Но в действителност от здравето на млечните зъби зависи и колко силни ще бъдат коренните зъби.

Много често при деца до две години се развива бутылочный кариес, който провокирани от нощни храненията от шишета. Независимо от факта, че при децата до една година от тази болест се среща рядко, тя протича тежко с широко поражение.

Етап на развитие

В своя разрушительном пътя на кариес минава през 4 етапа:

 1. Етап на петна. Този период почти не се показва и има съмнения за него обикновения човек е трудно. В някои случаи зъб реагира на студена и топла храна. Кариозная част е бяло петно.
 2. Surface. На този етап засегнати емайл, която става тъмна.
 3. Средна. На този етап, заболяването засяга дентина.
 4. Дълбоко. Този вид заболяване се различава от предишния дълбочината на лезиите и пречи на корените и цимент.

Особености в клиниката и диагностиката

Да се разграничат хроничен кариес от остър е по силите само на опитен лекар при внимателно разглеждане. До симптоми на заболяване, на първо място, се отнасят следните прояви:

 • потъмняване на емайла;
 • по-плътен емайл на място потъмняване;
 • средно дентина в дълбоки кухини, който може да открие само лекар;
 • грапава повърхност на мястото образование щети;
 • чувствителност на зъба, след консумация на сладко.

При хронично заболяване, не се влияе от цялата корона. Първоначално страда емайл, след това дентина и pulp. При тежки случаи на емайла симптомите се проявяват само външно: тя променя своя цвят. И само при затрагивании на маса, пациентът се чувства болезнено усещане.

За да не тече болестта, трябва веднъж годишно планиране и посещение на зъболекар, а при наличието на първите симптоми на зъбния кариес се лекува своевременно.

READ  Железни скоби - видове, инсталиране на, предимства и недостатъци, грижи

Диагностика на зъбния кариес се състои в проверка на пациента, събиране в медицинската история и прилагането на допълнителни методи на изследване.

Но, като правило, за тази болест хората се научават случайно, като на редовен преглед от зъболекар, тъй като симптоматика те изобщо не се притеснява.

След разглеждането на пациента, лекарят може да диагностицира заболяването визуално: във вътрешността на зъба се формира кариозная кухина, което може да бъде изпълнен с меки тъкани или остатъци от храна. Ако с поглед към снимка на рентгена, а след това на мястото на засегнатата област успеете да откриете тъмно петно.

Ако лекарят се съмнява за наличието на скрита форма на заболяването, при която кариозная област, най-често се намира под пломбой, е необходимо радиография.

От практиката професионалисти

Може с увереност да се каже, че е бавен и остър кариес – това са две форми на заболяването, които преминават една от друга. По тази причина ги различи една от друга, не винаги е по силите дори на опитен зъболекар. За да се предотврати развитието на болестта трябва два пъти в годината да посещават стоматолог.

Олег Vessi, зъболекар от най-висока категория

Всеки втори ми пациентът се обръща с проблема кариозного лезии с различна степен на трудност – всичко това се дължи на факта, че не мисля за здравето си своевременно. Ако пациентът се обръща своевременно, това ми се отдава да доведе зъби на пациента в норма.

Хроничен кариес е често срещано заболяване, което се среща не само при възрастни, но и деца. Да се предвиди навреме заболяването и да се започне лечение, което трябва да посещават редовно зъболекар.

Анна Васильевна, зъболекар-хирург

Медицинска помощ

Лечение на хроничен кариес почти не се различава от терапия на остра. Разлика само в принципите на: лечебни мерки трябва да бъдат насочени не само към премахване на кариозного на терена, но и на причините, които предизвикват болестта. Д-р може да предложи на пациента си като на методологии за здравето:

 1. Реминерализующая терапия, в основата на който лежи на насищане на емайла на фосфор и калций. Първоначално болен зъб

  подлага на очистване на повърхността, той плака, след това върху него се нанася лекарството за една реминерализираща и д-р работи лампа, която в продължение на 15-20 минути, засилва действието на лекарството. Препоръчително е да използвате калций глюконат, наносящийся няколко слоя. Останките на средства, се отстраняват с помощта на памучен тампон. Продължителността на лечение, и броят на процедурите се определя от лекар в зависимост от лезии на емайла.

 2. Дълбоко флуориране има подобен метод на въздействие върху зъбния повърхност. Разлика само в състава на използвания наркотик, така че да се предотврати развитието на кариес изисква 2 компонента. В състава на средства влиза фосфор, флуор и калций. За това че процедурата е била по-ефективна, преди да нанесете средство зъб е изложен на uv радиация. Изпълнява тази лекувани по този начин не си струва по-често от два пъти в града. Благодарение на интегрираната изложени на силен зъбната емайл и може да предотврати развитието на стоматологични заболявания.
 3. Запечатване фиссур е показан за лечение на деца. Принцип на процедурата се състои в отстраняване на засегнатите тъкани и забраняващ им да проникне дълбоко в дентина. Прочистване на един зъб не трае повече от 20 минути.
 4. Пломбирование е необходимо при тежки случаи-дълбоките тъкани. При инфицировании маса тя се нуждае от лечение или трябва да депульпирование. След това каналите трябва да запломбировать, вещество за тази процедура се избира в съответствие с характеристиките на засегнатата област. Продължителността на процедурата не повече от час. Ако не е нужно да премахвате нерв, това време може да се свие наполовина.

Първите две техники се използват за лечение на елементарен и повърхностен кариес. При средно вида на заболяването показва пломбировка, а при дълбоко – поставяне на коронки.

Избор на метод на терапия остава за лекар и на първо място зависи от дълбочината на поражението. Ако повърхностен кариес, а след това процедурата на лечение ще не е трудна, тъй като не е свързана с препарированием тъкани. Също така от голямо значение играе и възрастта на пациента.

Превантивни мерки

Профилактиката на заболяването се състои в избягване на причините, го провокиращи. Към тези мерки се отнасят следните:

 • използването на ополаскивателей и реминерализирующих мазила;

 • навременното обръщане към лекар;
 • изключение на сладки храни от диетата;
 • използването на дъвчащи каучук без захар;
 • посещение на зъболекар на всеки шест месеца, дори и ако няма проблеми;
 • почистване на зъбите след всяко хранене, клечки за зъби.

Ако се придържаме към всички тези правила, може да запази здравето на зъбите и на цялата устна кухина.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00150 sec