Хроничен пульпит — плачевното заболяване представлява опасност

Много са свикнали да отлагаме възникнали проблеми с устната кухина, в дълга кутия, без да обръща внимание на тези симптоми, като болка, прекомерно висока чувствителност и дори кървене.

Подобна небрежност може да доведе до такива усложнения като хронична форма на пульпита, че представлява опасност не само за зъбите, но и на други органи.

Характеристики на течението на хроничен пульпита

Хроничен пульпит – това е заболяване, което е придружен от възпаление на нервно-съдови греди на зъба, което води до силно главоболие и унищожаване на зъба (повишена чувствителност, се развива кариес и възпаление на съседните тъкани).

Тази болест най-често са изложени на хората на възраст от двадесет до петдесет години.

Това заболяване може да бъде следствие са претърпели по-рано остра форма, или да се развива самостоятелно.

Начало коварность заболяване е, че симптомите му често са пренебрегвани на болните и на лекарите, той се обръща на една и на деня, когато спаси зъбът вече не може, а възпалението преминава към съседни тъкани.

Има няколко основни разновидности на хроничен пульпита.

Фибриозная форма — чести и много опасна

Хроничен фиброзный пульпит най-често срещан вариант, който представлява увеличение фитинги

тъкани от вътрешната страна на зъбите.

При проверка на лекар, гледа кариозное разрушение, в кухина, която се натрупва дентина и на зъбната плака, както и остатъци от храна.

Повреден зъб е твърде чувствителен по отношение на най-малкото на натиск и влияние. Възниква като следствие на възникване на остър пульпита, така и без него.

Причини за развитието на нарушение на:

 • остър пульпит;
 • ненавременно лечение на кариес;
 • лоша почистване на корональных канали;
 • редовно неспазване на хигиена.

Основни симптоми:

 • чувство на тежест от вътрешната страна на зъбите и натиск върху десну;
 • лош вкус и дъх в устата;
 • дискомфорт по време на употребата на твърдо, студено, горещо;
 • образование кариозной деформация;
 • простираща болка е, че дава в ухото и врата.

Гипертрофический пульпит

Осложненная форма фибриозного пульпита, често се среща името на полип на маса. В този случай, въведете е разрушен зъб, лишен от растителност пульпу, която всеки ден се подлага пагубен влияние по време на дъвчене на храна, пиене на топла и студена и от бактерии, които се развиват в устата.

Оголенная pulp носи много дискомфорт, тъй като твърде силно реагира на външни дразнители. Пациентът не е в състояние да дъвче повреден зъб, поради което там се натрупват бактерии, кариес и плака, която допринася за влошаване на състоянието на пациента. Много често от хипертрофична форма страдат от тийнейджърите и децата.

READ  Колко минути да си миете зъбите и как да го направя? Отговорът е тук!

Причини за смущения:

 • разрушаването на корони;
 • лошо премахване на зъбния кариес;
 • натрупването на зъбна плака;
 • травма на корони;
 • задаване на инфекция.

Симптоматика:

 • навън излиза болезнена полип, която болезнено реагира на дразнители;
 • малки кървене, въпреки липсата на механични повреди;
 • болезнени усещания по време на приема на храна;
 • лош дъх в устата, в следствие на кичури микроби;
 • невъзможността да дъвча на всички зъби;
 • дълга болки, която може да предизвика приемане на студено, горещо или твърдо.

Гангренозная форма на нарушение

Хроничен гангренозный пульпит придружени с деформация на главната маса, която по-късно води до неговото унищожаване и омертвению тъкани на зъба.

Представлява отворения форма на хроничен пульпита. Най-често податливи на фрактури на долните зъби, тъй като те много по-често страдат от образуването на плака и кариес.

В някои случаи се влива в апикальный периодонит.

Причини за смущения:

 • проникването във вътрешните тъкани зловредных микроби и бактерии, че провоцирую гнойный процес;
 • заболявания на съседните зъби;
 • патологични заболявания на зъбните тъкани;
 • пуснат на кариес;
 • оказване на ниско-качествени стоматологични услуги;
 • пренебрегвайки остра пульпита;
 • общо намаляване на имунитета и инфекциозно заразяване.

Хроничен пульпит на тази форма има следните симптоми:

 • миризмата на гниене в устата;
 • унищожаване и частична деформация на коронковой част;
 • емайл придобива неестествено сиво вид;
 • около засегнатото място распухает венците;
 • наличието на лимфните възли на венеца;
 • болезнени усещания на химични, термични и механични дразнители.

Инсталиране на диагнозата

Достоверное установяване на диагнозата е най – важният етап на лечение на хроничен пульпита. Основен критерий при изследване на пациента са неговите лични усещания и наблюдения. Разглеждане влючает тези стъпки:

 1. Лекарят расспрашивает за състоянието на болния и съответно доклад, въз основа на неговите оплаквания.
 2. При проверка се обръща внимание на състоянието на венците (има тиня подуване, зачервяване и кървене); за състоянието на самия зъб, го расшатанность и цвят; наличие на кариес и отворена маса.
 3. На следващия етап – определяне на степента на деформация на коронки, корени, на нервните окончания и на костите, а също така и състояние на зъбни канали и кръвоносните съдове. За това се прави рентгенова снимка, на която са видими всички засегнати участъци.

Комплекс от лечебни мероприятия

Основната цел на лечението е намаляването на киселинното съдържание на заразени места и за запазването на зъбите. Лекарят почиства диадема канали и лекува кариес, а след това възстановява загубената част на зъба, ако такива липсват, поради некроза.
Се прилагат като методи за лечение на хронична форма на пульпита:

 1. Традиционната терапия се прилага в случай, че пациентът се обърна в първите стадии, и е непоправима щети все още не се е случило. В този случай лечението е нещо като премахване на зъбния кариес – на зъба се почиства и се обработва медикаментозными средства, които действат като антисептични и болкоуспокояващи.
 2. Биологичен метод – използва се при откриване на заболявания по време на лечение на кариес. Между пулпа и горната корона се формира кухина, което може да бъде изпълнен с мека кърпа, и оказва натиск върху зъбите и премахва отвътре навън. За това не се е случило, дупка в зъба се запълва с помощта на натрупване на твърди тъкани с помощта на специални тампони, които съдържат калций. Този начин на интересите на младите хора, с добра регенерация – до 30 години.
 3. Хирургичен метод – предполага пълно или частично отстраняване на маса. Към първия начин се прибягва в случай, че зъбите твърде силно разрушен, и невъзможно да го спаси. Вторият начин се използва за лечение на временни или на млечните зъби: премахва се само горната част на маса, а долните греди остават, което помага да се създаде корональную плат.
READ  Флюс паста за: лечение в домашни условия на народни средства за защита!

Случаите на обостряне

От време на време хроничен пульпит напомня за себе си по време на пристъпи на силна болка, причини такива изостряне може да бъде определен, най-често това е комплекс от катализатори:

 1. Механично увреждане на зъба. Обикновено е достатъчно да захапе нещо твърдо, независимо дали това е карамел или ядки.
 2. Температура – топла или студена храна действа като дразнител за възпаление на нерв. Болката не минава дори и няколко часа по-късно след раздразнение.
 3. Намалява имунитета. Ако тялото е отслабнала, всички стари рани «да излизат навън». Най-често това се случва през зимата и пролетта, когато организма липсва на витамини и минерали.
 4. Пренесени заразни болести може да предизвика влошаване на хроничен пульпита.
 5. Операция.
 6. Стресови ситуации.
 7. Лошата хигиена на устата е благоприятна за развитието на бактериите, които се дразнят от развален зъб.

Внезапни пристъпи на неприятни усещания могат да бъдат толкова силни, че болните губи способността си да се храни и е добре да се говори. Това може да се случи по всяко време на денонощието, но най-често това се случва рано сутрин или късно вечер. Това могат да бъдат краткосрочни и продължителни болки.

Оказване на спешна помощ

Първото нещо, което трябва да направите е да приемат аналгетици, които премахват болката и възпалението. Стоматолозите препоръчвам Ketanov, Нимесил,

Анальгин и Диклофенак.

Също така не ще бъде излишно да изплакнете устната кухина с помощта на разтвори от топла вода и градински чай, водороден прекис, сол или сода за хляб.

Провеждане на процедурата е необходимо, на всеки два-три часа. Оптималната температура е не по-висока от 40 градуса.

READ  Най-добрият гел за избелване на зъбите - преглед на най-ефективните и ефективни гелове

Струва си да се забравя, че за да се лекува това заболяване в домашни условия е невъзможно и тези мерки само ще ви помогнат за облекчаване на симптомите. Лекува зъбите може само от квалифициран специалист, както и народни методи само ще влоши ситуацията и ще достигне сред време.

Възможни усложнения

Ако стартирате ситуация на загуба на зъб – не е единственият проблем, който си струва да се страхуват. Струва си да се забравя, че възпалението на нерва, това е много лесно, поради повреда, може да отидете не само на другите зъби, но и на лицевия нерв и дори мозъка.

Също така има риск от зарази четка за кост, в този случай се развива пародонтит, което води до загуба на зъбите. Трудността е в това, че предизвика дадено нарушение може дори на качеството на лечение – например, неправилно запломбированный зъб или лош почистване кореневых канали.

Превантивни мерки

Всяко заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Колкото се може по-дълго запазване на външния вид и здравето на зъбите:

 • не подлагайте ги силно изложени на механичния – много имат навика да се раскусывать близалки или раздели със зъби ядки, това е абсолютно забранено;
 • внимателно спазвайте хигиена на устната кухина: да си миете зъбите си два пъти на ден, използвайте конец и омекотители;
 • посещавайте зъболекар два пъти годишно;
 • да не се излага на зъбите термальному увреждане.

Тези съвети застрахуют не само от пульпита, но и от много други заболявания на устната кухина.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00077 sec