Художествена реставрация на зъби — съвременни методи

Художествена реставрация на зъби — предимства и недостатъци на различни методики

Добър ден на всички, които се включиха днес в този портал. Смеем се предположи, че имате проблем, но как да го разреши, вие не знаете. Статия ще помогне на всеки да се уверите, че неравни зъби, пукнатини по тях, потъмняване на емайла — това не е присъда. Художествена реставрация на зъби – услуга, която се предлага в почти всяка клиника. Не бъдете мързеливи, за да прочетете всичко до края. и ще научите за съвременните методи на реставрация, за предимствата и недостатъците на различни начини за показанията и противопоказаниях. Вие ще знаете достатъчно, за да получат качествена услуга от специалист.

Реставрируют не само картини и антики

Толкова се случва, че се отнася до реставрация на антики: картини, паметници, скулптури и т.н., Но защо да не я приложим към зъбите? Защото зъбите старятся и се влошава, те също няма да попречи на мерки, които по-нататъшното разрушаване.

Съвременната стоматология излезе на това ниво, когато тя не може да се възстанови, придобити недостатъци, но и коригиране на грешки, които са присъщи са били на природата с раждането.

Терапевт, който поема ролята и отговорността на реставратора, може с лекота да се нарече художник. В края на краищата, като се захванеш с работа, той много често се налага повторно пълна зъб буквално от нищо. Стъпка по стъпка, слой след слой, милиметър за миллиметром – той е в състояние да разпали отново изгубения зъб. При това, той трябва и ще изглежда така, че не може да се разграничи от съседни здрави зъби, нито по цвят, нито по форма.

Ако се приближат към огледалото, включете ярка светлина, тогава ще видите разнородността на емайла на предните зъби. При шийката на корена тя е по-тъмна, а по-близо до режещата повърхност става прозрачен. Погледни дълбоко в 5-ци, 6-ци, 7-ци, ще видите колко са различни. Всеки си тепетата, си бразди. Ако ги премахнете, зъб ще спре да работи функционално – той не би могъл качествено да дъвчат храна. За да се избегне това да не използвате съмнителни специалисти и неразбираеми клиники.

Основните разлики на различни методики

В дентална практика всички методи и начини за възстановяване условно разделени на:

 • преки;
 • непреки;
 • полупрямые.

Сега ще бъдем на достъпен и разбираем език, заедно да се разбере, че това означава, че по-добре се прилагат в конкретния случай. Учим аргументи в полза на всеки от методите, въз основа на мнението на лекари по дентална медицина.

Но преди всичко, нека, който може да се отдадете на реставрацией; доколкото е известно, отдаване под наем на столове за реставрация просто не съществува. След като завършва медвуз, зъболекари стават:

 • терапевти;
 • хирурзи;
 • podiatrists.

И, колкото и да е странно, и терапевт, ортопед и може да се отдадете на художествената реставрацией. За тази цел той трябва професионализъм, опит, желание да се развиват, да учат и да научат нови техники. Практикуващ зъболекар, който се грижи за своя имидж и репутация, задължително ще присъстват на семинари и работни срещи в различни посоки, включително и художествена реставрация на зъби.

Това е вид професия, където, колкото и да сме (пациентите) нито са искали, трябва да се учат точно на пациенти. Така че цената на грешките е доста висока, но, както и цената на лечението.

Идентифицирахме три метода за възстановяване и зъболекари, които се занимават с това, а сега го съчетаем всички и ще разгледаме подробно.

Директна реставрация на зъби

Директна реставрация означава пряка работа по зъбите в устната кухина тук и сега. Вие елате при зъболекар, седнете на един стол с проблема, а да си тръгнат с напълно нормален зъб. Се има предвид обикновен случай на работа с един зъб, когато не се изисква коригира редица.

Вероятно вече сами сте се досетили, че пломбирование зъба и реставрация — това не е едно и същото, въпреки че имат общи корени. Тук се вземат стоматологию двадесет или тридесет години, местни и чуждестранни. Сравним с днешния ден и ще видим огромна разлика. За няколко десетилетия са се появили съвсем нови материали, които по своите свойства и характеристики превъзхождат предшествениците си в пъти. Апаратура е много по-точно и по-ефективно, зъболекари са станали достъпни най-новите методи за диагностика.

Заедно с това се променя мислене на местните зъболекари. По-рано стремежа да се запази с функционално-естетическите свойства на зъба не са в приоритетите. Зъбът е излекуван – добре, лечението е сложно – отиди на хирург. По-нататък мостове, коронки и протези. За щастие този вектор успя да измести в посока на запазването на зъбите, но не навсякъде. От собствен опит мога да кажа, че запазването на зъбите от държавните институции не е приоритет. На преден план при лекари на броя на пациентите, кои глупави министерские норми за прием на клиенти. Качество на лечение от тази много силно страда. Въпреки че това лечение не е безплатна.

В преследване на доходи на лекар понякога забравя кой е и къде работи. За щастие, ние имаме право на избор и здравословна конкуренция огражда нас от посещението на подобни индивиди.

Ние говорихме по-рано, че художествена реставрация — това е изкуство, но може би да се обадя на зъболекар художник би не е съвсем правилно. Работейки върху зъб, доктор следва строга процедура и точна медицински протоколи. От него се изисква точност и твърдост ръце, за да образуват естествена повърхност на зъба. Вземете, например, типът / размерът на предните зъби. Те са едни и същи при нас не е напълно гладка, и всички тези канали трябва точно да се възстанови. Преследването реставрациями, зъболекар трябва да имат задълбочени познания по анатомия на зъба, микрорельефе, поетапно шлифовке и др.

Ако в устата на пациента ще бъде осем гладки пломби, които не се възстановяват дъвченето на повърхността, това е достатъчно, за да стартирате процеса за нарушение на работа в мускулната связочном апарат, което се отразява дори и на челюстната става.

Ето защо е толкова важно при възстановяването на зъба пресъздаде неговия девствената подплатени анатомична форма. Още повече, че зъболекари има цял арсенал от инструменти за това. Не забравяйте цели кутии на такива, когато дойде на прием?

Зъболекари-терапевти в един глас говорят за преимущество на тази техника.

 1. Възстановяване на зъб само с едно посещение стоматкабинета.
 2. По време на реставрацията на наличието на богат избор от материали ви позволява да регулирате не само формата на зъба, но и неговия цвят.
 3. Много е важно, че над зъб работи само един човек. В процеса на работа той не се предава параметрите на зъба друга техника. По този начин, минимизируется на човешкия фактор, както и в случай на грешка пациентът ще знае към кого да се обърне, за да го поправя.
 4. Определя морално-психологически климат между лекаря и пациента, който не нарушава ортопеди и зуботехники.

 5. Но основното е, че здрав зъб при тази реставрация не страда. Не се изисква обпил дентина. При реставрацията не е задължително депульпировать зъб, което означава, че той остава жив и ще продължи по-дълго. Има дори заключение британски учени, които са намерили връзка между размера на здрави зъби и риск да получа болестта на алцхаймер. Девитализация на зъба причинява разликата невронни връзки и в напреднала възраст, отколкото по-малко зъби, толкова по-ниско нивото на IQ, съответно и рискът да се разболеете от тази болест по-горе.
 6. Съвременните композити почти не причиняват алергични реакции, не вредят на деснам и на лигавицата на устата.
 7. Цената на директно възстановяване на разходи на пациентите по-евтино от косвени.
 8. Директна реставрация позволява да се поддържа обменните процеси в зъба. Директен контакт с венеца и слюнката поддържа здрава микрофлору на зъба.

При всичко това пациентът не изпитва дискомфорт. При необходимост се прави с упойка, но това рядко е необходимост. Пациентите не трябва да усеща, че му обпилили зъби и да гледат тази не е най-приятната картина.

Опитен стоматолог цялата необходима информация ще се съберат със здрави зъби, и да ги пресъздадат точно копие, с анатомичен промени, които положи природа.

Недостатъци в процедурата за малко, но те са:

 • композитен материал има свойството с течение на времето да даде свиване;
 • човешкият фактор. Се изразява във възможността да се правят грешки или наруши процедурата за възстановяване, например, попадение на влага. Този вид грешки се прояви не веднага, но дълго време болният зъб не е протегната и отново трябва да се върне към началото на страницата;
 • ограничения във времето и най-високите изисквания за умения, отправени към специалист.

Косвени реставрация: друга гледна точка

Първоначално си струва да поясним, че представляват косвени методи за възстановяване. По аналогия с права, това са методи, които не се нуждаят от постоянен контакт с устната кухина. Към тях се отнасят:

 • раздела;
 • фасети;
 • люминиры;
 • коронки.

Техния монтаж се занимава вече не е терапевт, а протезист, а са произведени микропротезы трети лица. Самите лекари сред предимствата нарича следните.

 1. Възможност за висока степен на контрол на анатомични и функционални качества реставрируемых части.
 2. Минимална дебелина на слоя клеящего материал, се ограничава реставрация.
 3. При този метод може да се постигне най-добрите показатели, стабилност на цвета и качеството на възстановяване.
 4. Се изключва възможността за всякакви реакции със слюнка, храна или напитки.

 5. Пациентът е гарантирано не възникне синдром на свръхчувствителност.
 6. При работа непреки метод не е необходимо да се спазват сложна процедура влагоизоляции, освен за самия лекар, за тази процедура е по-лесно.
 7. След инсталиране на пациентите не е необходимо да ходите на периодични полиране, блясък на материала не се губи дори и години по-късно.
 8. Керамични материали износоустойчивее, отколкото нашите зъби. И композити в състезание за време на експлоатацията уникално губят. Керамика и остарява по-бавно и по-трайни.

Но всяка монета има и обратна страна. При цялото изобилие предимства има и недостатъци.

 1. Икономическият компонент. Инсталиране на фасети най-малко два-три пъти по-скъпо, отколкото реставрация фотополимером. А люминир ще струва и 10 пъти по-скъпо.
 2. Подготовка и инсталиране на микропротезов ще отнеме не точно едно посещение (2-3 точно).
 3. При подготовката на зъба за възстановяване страда голямо количество здрави зъбни тъкани.
 4. Може би негерметичное прилепване коронки, което може да доведе до печални последици.

Характеристики производство и монтаж на фасети

В зависимост от това кой използва материал и кой конкретно метод за възстановяване, фасети се разделя на:

 • комбинирани терапевтични;
 • керамични ортопедични.

В първия случай, процесът на производство е в истинския смисъл на думата в устата на пациента. За тази цел се прилагат композитни материали – почти същите, от които са изработени зъбни пломби. Самата процедура на инсталацията е изключително лесна и не е свързано нито с какви трудности: първо се прави обточка зъб на желаната дебелина (тя варира в рамките на 0,3-0,7 милиметра), след което върху повърхността му слой по слой е направен винир; в края на готовият продукт внимателно се настъргват и се полира. Това е една от разновидностите на реставрация на зъбите.

Що се отнася до инсталирането на керамични накладки, то в този случай всичко, което е по – трудно- зъболекар-ортопед ви ще трябва да посети поне няколко пъти. За началото на зъб под винир препарируется, след като с нея правят гласове. Именно за последното в зъботехническа лаборатория изготовят керамична плоча с прилагането на специално оборудване. След създаването на винир също полирани, а след това да се инсталира на повърхността на зъбите на пациента. А в това време, докато се случва производство на плочи, човек носи временно продукт. По-подробно за инсталиране можете да научите от по-долу тематичен кадри.

Видео – Как се определят фасети върху зъбите

Оценка на качеството на реставрацията на преки или непреки освен на пациента може и специална апаратура. След сканиране на устната кухина, тя създава 2D — и 3D-модел на зъбната повърхност, която ви позволява да видите потенциала дъвченето на товара и неговото разпределение по зъбите.

Наличието на такива апарати в повечето клиники, за съжаление, остава научна фантастикой, от това страда качеството на провежданите възстановявания.

Провеждане на качествена реставрация може да бъде сложно наличието на криви зъби, по-точно, степен на техните криви. Ако в един случай успее да коригира този дефект, в друг преди реставрацией си струва да мисля за брекетах, а след това да се извърши тази процедура.

Във всеки случай, независимо от метода ви да не са предложили, може да се извършва качествено и не много. Също така трябва да се разбере, че директна реставрация е подходящо, не винаги е оптимално за тези парцели, на които не представляват максималната дъвченето на натоварване. На пациентите по възраст и не се препоръчва да се правят директна реставрация, най-добрият вариант ще бъде протези.

Художествена реставрация на зъби — детска реставрация

За мнозина ще бъде непонятно смисъла на извършване на реставрацията на млечните зъби, но това е наистина важно. В детска възраст се формира целия дъвчене апарат, правилната подредба. Всяко абнормно промяна може да доведе до ортодонтическим проблеми. Има случаи, когато, поради неправилно възстановени зъби при детето се сменяше дикция, така че гледате към здравето на детските зъби.

Така или иначе, изберете метод за възстановяване ще бъде д-р. Затова за вас е важно да изберете това на самия д-р.

Това е всичко. Грижи за зъбите си, а усмивката нека да бели картофи. Не забравяйте да го споделите четат и да се абонират, а също и оставете мнение в коментарите. Вас чака още много интересна информация!

Видео — Реставрация композитным материал на предните зъби

READ  Как се лекува кариес: съвременни технологии за деца и възрастни

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00090 sec