Имплантиране на зъби: противопоказания и усложнения

Имплантиране на зъби – модерен метод за решаване на много от стоматологичните проблеми. Вярно е, че има много противопоказания, така че не във всяка ситуация, е допустимо, извършва оперативната намеса.

Освен това, много хора все още не се решават на тази стъпка, поради риск от усложнения.

Противопоказания и възможни ограничения

Имплантиране на зъб – сериозна стъпка, към която трябва да се подготвят. Това се дължи на факта, че има много ограничения. И ако не ги разгледа, а след това може да нанесе сериозна вреда на организма.

Стоматолози, с огромен опит зад него, способен да даде добър съвет и да планирате оптимално лечение, дори и при наличието на някакви нежелани обстоятелства. Най – важното- търпение и воля и стриктно да се следват препоръките на д-р.

Не може и точка

Отделят абсолютни противопоказания, при които от имплантиране трябва да се откаже напълно:

 1. Проблеми с кръвоносната система, по-специално на нарушения в кръвосъсирването, не позволяват да се извърши операцията по вживлению на зъба, поради риск от силни кръвоизливи.
 2. Тумор злокачествен характер са абсолютно ограничение, тъй като външно въздействие може да предизвика растеж на метастаза.
 3. Заболявания невралгического характер, както на вродени, така и придобити, са в състояние да повлияят на хода на лечението, тъй като понякога пациентите реагират неадекватно на необходимите процедури, което се отразява на процеса на вживления импланта.

 4. Дефицит в имунната е противопоказание за лечение, тъй като процесът на инсталиране на импланта зъб изисква време и активна работа на вътрешни системи. Ако организмът ще бъде лишен от защитни функции, зарастването ще се движи много бавно и с усложнения.
 5. Заболявания на съединителната тъкан пречат на положителното движение на лечение. След хирургическа намеса е необходима на активен растеж на клетките и образуването на тъканите около импланта на зъбите, както и хронични проблеми ще попречат на изцеление.
 6. Заболяване на лигавицата на устната кухина, като са афтозен стоматит, лупус, синдром на Сьогрен, са абсолютно противопоказание, поради забраната на хирургическа намеса.
 7. Захарен диабет I тип.
 8. Туберкулоза.
 9. Бруксизъм и гипертонус дъвкателните мускули.

Ограничения, с възможност за решаване на

Заедно с абсолютни ограничения отделят относителни противопоказания. Лечение с помощта на импланти е разрешено, след отстраняване на следните фактори:

 • липсата на саниране на устната кухина;
 • неправилна хигиена на устната кухина;

 • дълбоката, който е признат ортодонтом патологична форма;
 • артрозоартриты;
 • периодонтит;
 • възпаление на венците;
 • дефект или атрофия на костната тъкан алвеоларен процес;
 • по време на бременност;
 • вредни навици като алкохолизъм, тютюнопушене, наркомания.

Съществува и друга класификация на противопоказания, свързани с източници на ограничения, по която те могат да имат общ или местен характер.

Местни противопоказания: липса на костна тъкан или го неблагоприятна структура, недостатъчно разстояние до носа, челюстен синусите и алвеоларен нерв, липсата на навик за редовна хигиена на устната кухина.

READ  Физиологична и патологична форма на прогении: симптоми и лечение

Противопоказания от общ характер, включват:

 • непоносимост към средства за облекчаване на болката;

 • забрана за хирургическа намеса;
 • общесоматические заболявания;
 • лечение с лекарства, които оказват влияние върху вживление импланта, като например антидепресанти или с антикоагуланти;
 • заболявания на централната нервна система;
 • дълготраен и изразени стрес;
 • кахексию.

Въпреки огромния списък с ограничения, зъболекари намират възможности за имплантиране с положително напредъка на хирургическа намеса и бързата динамика на присаждане. Това до голяма степен допринасят за съвременните методи и високотехнологично оборудване.

Възможни усложнения веднага след имплантиране на

След извършване на хирургическа намеса тялото често реагира на появата на чуждо тяло вътре в челюстта. Има различни странични ефекти, които в зависимост от индивидуалните особености може да не се прояви или да се появят в комплекса.

Най-често това са:

 1. Болка. Избягване на болката след имплантацията няма да се окаже, неприятни усещания някакви веднага след като премине действието на анестезията. Операция сериозно въздействие върху кърпа, така че в продължение на три дни се опита болковият синдром е нормално. В хода на лечение

  предписват болкоуспокояващи, които ще ви помогнат да намалите неприятните усещания, но, ако проблемът ще се дразня и три дни по-късно, си струва да се оплакват от него зъболекар, тъй като причината може да бъде увреждане на нерв.

 2. Подуване. Най-честата реакция е подпухналостта. Това е напълно естествен процес, който е причинен от нарушаване на целостта на тъканите. Подуване може да локализироваться в областта на вграден импланта или по бузата. Оток се проявява по-късно няколко часа след операцията и може да продължи до седем дни. Ако след една седмица подуване така и не заспа, трябва да се обърнат към лечащему зъболекар, тъй като това може да е сигнал за развитието на възпалителен процес. Как да се освободите от подуване? Препоръчват се прилагат студени компреси, за да бузата. Обикновено при инсталиране на една импланта зъб на този страничен ефект не се наблюдава.
 3. Температурите. Високата температура свидетелства за активизиране на работата на имунната система. Това е обичайната реакция след операция от всякакъв мащаб. Важно е, че тя силно се увеличава до 38 – допустимата норма, и не продължава по-дълго от три дни. В противен случай трябва да се подложи на преглед, тъй като високата температура може да е признак на възпаление на лигавицата.
 4. Кървене в първите няколко дни е позволено, особено ако пациентът приема препарати, влияещи на съсирването на кръвта, например, популярният Аспирин. След десет дни област увреждане на тъканите, трябва да се затегне, кървене след изтичане на този период може да бъде признак за увреждане на кръвоносните съдове в процеса на работа. Прекалено обилно кървене в първите дни също трябва да бъдат предупредени, тъй като при адекватни хирургическа намеса е повреден само материя, която не може да силно да кърви.
 5. Разминаване на фугите се случва доста рядко, тъй като имплантологи използват здрави конеца по време на операцията. Но понякога при воспалительном процеса или механично увреждане, те могат да се разделят, за което трябва незабавно да информира лечащему доктор. Това ще ви помогне навреме да се вземат мерки и да се предпазят от попадане в тъканта на болестотворните микроорганизми.
 6. Още един страничен ефект е изтръпване на долната челюст. Пет часа по-късно след имплантиране – това е нормална реакция, тъй като тялото само се отдалечава от упойка, но липсата на чувствителност дълго време може да бъде признак за увреждане на нервите, възстановяване, което ще продължи нито един месец.

Процесът на инсталиране на имплантите на зъбите:

Усложнения на етап присаждане на имплантант

След успешно проведената операция е все още рано да се отпуснете, тъй като могат да се проявят сериозни усложнения в етап на присаждане. Сред тях се отделят:

 1. Переимплантит — възпалителен процес, който обхваща околоимплантатную костната тъкан. Може да се предизвика кървене над мъниче, увреждане на стените на околоносовой синусите, грешки в хода на операцията, противовъзпалително на процесите в близко разположени зъби,

  неточно е изработен корона, неправилна хигиена. Заболяването се развива на базата на попадане на инфекция, която локализируется в костната тъкан. Ако не да има мерки на ранен етап, переимплантит ще премине в хронична форма, ще доведе до деформация на костите. Имплантът ще бъде движимо, в резултат на които ще трябва да го изтриете и да изпрати сили на лечение дупка. Заслужава да се отбележи, че това усложнение се среща рядко, около в 2% от случаите и обикновено е ефективно лекува вече в началния етап.

 2. Отхвърляне на имплант от зъб. Това е отхвърляне на пръчката титан костната тъкан. С този проблем се сблъсква не повече от 1% от пациентите. Причини за отхвърляне, могат да станат алергична реакция, переимплантит, недостиг на костна тъкан, влошаване на хроничните заболявания, само след операция. Това усложнение се характеризира със следните симптоми: болка в областта на вживления на импланта, както и неговата подвижност. След като зъболекар установи, отхвърляне, пръчка ще извлечен от костната тъкан, пациентът трябва да се подложи на терапия за заздравяване на рани и обогатяване на костната тъкан минерали. След това може отново да отиде за имплантиране на вече след няколко месеца.

 3. Прокарва през имплант или развиване му елемент е свързан с достатъчно бърза регенерация на костите. Най-често тя се определя на място и се предписва курс, активизирующий минерализацию на костната тъкан. Ако след предмета на лечение импланти не се хване, му се отстранява напълно и използват друг метод за протезиране.
 4. Образуването на костна тъкан над имплантатным елемент не е в това усложнение. Този процес не е опасен за вживления протеза, но той изисква разрез на лигавицата и отстраняване на костно натрупване, за да се уверите, че нищо не пречи на вкручивающему елемент.

Една стъпка към решаване на

Преди избора на клиника и лекуващия имплантолога, трябва да се запознаете с мнения на пациенти и се претегля всички за и против. От опит зъболекар зависи успеха на проведената операция и скорост на вживления на импланта.

Обикновено първични усложнения не може да се избегне, но това са временни неудобства и най-важното, за да имплант заселили в костната тъкан и служи още дълго време.

«Дълго време се колебае за имплантиране на зъби, тъй като бях чувала много противоречиви мнения. В продължение на дълго време учи информация за всички стоматологическим клиники, и най-накрая мога да се похвали с нов зъб, който съвсем не отличишь от своите близки. Операцията мина добре, но след нея трябваше да преживеят леки трудности. Два дни се запазва температурата на нивото на 37,7, ужасна, ужасна слабост. Я шестица на върха, малко отекла дясната бузата», но след няколко дни подуване стана отшумяват. Като цяло, процеса на възстановяване и е преминал гладко, вживление премина лесно. Благодаря на доктор!»

Марина, Москва

«Имплантиране на два зъба имам мина относително гладко. Много много нюанси трябваше да се вземат предвид в процеса на подготовка за операция, проведе курс витаминотерапии, тъй като имат склонност към чести настинки. Допълнителна подкрепа за имунитета витамини са придружени целия курс на лечение до пълното присаждане на зъби. Като цяло, за операция е малко, че може да се каже, тъй като е действала анестезия, но след като болката е осезаем. Приятен малък, но резултатът си заслужава. До пълното вживления често посещава зъболекар, но да няма усложнения не е имало».

Степан, Сочи

«Ако знаех, че толкова дълъг процес вставления импланти, едва ли ще се съгласи с тях. Първоначално всичко беше наред, никакви противопоказания са били открити. Операцията мина благополучно, но след анестезия се чувстваше силна болка, се наблюдава кървене на венците, е високата температура. С течение на времето, всичко изглежда вървяха добре, но защо-това е зъб не разбрах, стана пошатываться малко. Зъболекар назначи курс на лечение, постави имплант обратно. Сега, докато всичко функционира нормално, но докато посещавате вашия лекар редовно».

Оксана, Пензенска

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00098 sec