Интралигаментарная анестезия в стоматологичната практика

Метод интралигаментарной анестезия е създадена от френски зъболекар в седмата година на миналия век. Също така, този метод се нарича внутрисвязочным.

Цел на процедурата е да се аналгезия на меките тъкани и зъбите чрез специални инжекции с анестезирующим разтвор, който се инжектира в периодонтальные цепка.

Главната особеност на този метод на обезболяване е, че упойка се въвежда под доста голямо налягане, което го отличава от другите методи анестезирования.

При високо налягане само малка част от упойка средства попада в щелевидное периодонталното пространство. Основната част от нея идва в област на алвеоларна кост. От там течност постъпва в периапикальную област.

Внутрисвязочная на анестезия, има редица свойства, които й позволяват да се открояват сред останалите методи за облекчаване на болката. Към тези свойства са:

 • бърз ефект — ефектът е най-често настъпва с първата минута след инжектиране;
 • продължителността на излагане достига половин час;
 • много е лесно да се прилага, така че да овладеят тя може много бързо и лесно;
 • инжекции почти безболезнено;
 • след провеждането на процедурата пациентът не чувства скован от тъканите.

Всички тези свойства са много важни както за възрастни хора, които длъжна принудени да зареди своя глас

апарат, така и за малки деца, които се страхуват от болка.

За деца на тази техника е най-оптимална. Това се дължи на факта, че внутрисвязочное аналгезия предотвратява появата на скован от бузите, езика и устните, поява на хематоми, както и допринася за по-облегченному провеждане на терапевтична намеса.

Освен това, този метод не е токсичен и сигурно, заради специфични използваните болкоуспокояващи средства.

Обхват и противопоказания

Обикновено, зъболекари прилага на практика множество най-различни методи за облекчаване на болката. Всички те се различават един от друг множество фактори, основните от които са: място за въвеждане на обезболяващ разтвор, с продължителност на въздействие, както и на свидетелски показания и противопоказания за използването на една или друга техника.

Внутрипериодонтальная на анестезия, е показана в следните случаи:

 • екстракция на маса или изтриване на зъбите;
 • лечение на повърхностни и вторичен кариес;
 • инсталиране на корони;
 • дисекцията на зъбите;
 • лечение на възпалителни процеси в областта на устата.

Също може да се отбележи, че този метод се прилага широко при лечение на зъбите на деца и бременни жени или кърмещи жени.

Що се отнася до противопоказания, основните от тях са:

 • периодонтальные гнойно-възпалителни процеси;
 • флюс;
 • киста;
 • пародонтальный джоб;
 • лечение или други действия с кучешки зъби.
READ  Лизобакт — антисептик за лечение на заболявания на ларинкса, устната кухина и венците

Обикновено, ако се използва по този начин анестезирования при лечение на зъби, положителният резултат може да дойде само в четиридесет процента от случаите. Това се дължи на факта, че зъбите имат съвсем друга подплатени анатомична структура, т.е. корените им са с дължина няколко пъти по-голям отколкото при обикновените зъби, така че обезболить им е доста трудно.

Видове инъекторов и упойка

Интралигаментарная анестезия се извършва с помощта на специални карпульных шприцов. Към днешна дата има много видове инъекторов този вид, всички те трябва да притежават редица качества, главните от които са:

 • възможност да се поддържа по време на въвеждане обезболяващ разтвор високо налягане;
 • наличието на определена система за отделянето на течности;
 • наличието на въртящи се глави или ъглов съвети, които ви позволяват да променяте ъгъла на наклона на игла.

Също така трябва да добавя, че са направени такива спринцовки трябва да бъдат от материали, които са в състояние да издържат на различни видове стерилизация, както и да бъдат достатъчно удобни за използване и да има ниско тегло.

Всички инъекторы работят благодарение на мускулната сила на ръцете си стоматолог, който ви позволява да развият високо налягане чрез специално редуктор. В днешно време най-често срещаните видове курпульных шприцов са следните:

 1. STERINJECT и PERI-PRESS. Тези инъекторы имат вид на кръст и оборудвани специално капаче, която трае четири пръста. Инструмент насърчава използването на максимална мускулна сила. При всяко натискане на лоста се в тялото на пациента се инжектира 0,2 мл упойка средства.
 2. CITOJECT. Формата на тези инструменти прилича на събранието. Благодарение на специален поршню и гребенке в организма се инжектира 0,3 мл разтвор упойка.
 3. PAROJECT. Тези инъекторы имат формата на кухи метални цилиндъра, с размер малко по-малко химикалка писалка. При всяко натискане на буталото се отделя до 0,6 мл обезболяващ разтвор.

Освен горните шприцов на голяма популярност се радват и други. Например, към него може да се дължи инструменти на вътрешния производител — ПР-01-1-MID, които са оборудвани със специална въртяща се глава, което позволява провеждане на въвеждане на лекарства под всякакъв ъгъл.

Що се отнася до болкоуспокояващи лекарства, то днес зъболекарите използват карпулированные местноанестезирующие разтвори. Всяка ампула е около 1,8 мл разтвор, който се състои от вазоконстриктора и амидного упойка.

READ  Температурата при прорезывании на зъбите при деца, когато трябва да свириш тревога,

От плюсовете убождане в периодонталното пространство?

Карпульная анестезия има множество предимства, които правят този метод на обезболяване един от най-разпространените в съвременната стоматология.

Основните предимства са:

 1. Лекотата на използване. Ако се вземе предвид, че тези методи анестезирования, като инфильтрационный или проводниковый, те изискват специални умения и не малък опит, а интралигаментарный, напротив, много лесен за използване, което ви позволява да го прилагат, без дори да се налага на определени знания и умения.
 2. Висока ефективност. Този метод позволява обезболивать почти при всички заболявания и проблеми със зъбите. Процент на ефективност достига 99%.
 3. Сигурност. Анестетичен разтвор се инжектира в доста малки количества, така че лечение на зъбите с помощта на внутрисвязочного анестезирования могат да бъдат дори по време на бременност или в период на хранене на бебето с гърдата.
 4. Безболезненность. Карпульное аналгезия съвсем не носи пациента няма дискомфортных и болезнени усещания, така че е идеален за деца или хора, които имат нисък праг на болка.
 5. Бързина на въздействие. Лечението може да започне веднага след края на инжекции.

Методологията на провеждане и нюанси

Първоначално извършва се санация на устната кухина и професионално почистване от стоматолог.

Когато плаката ще бъдат изцяло отстранени и проведе антисептическая обработка на зъбите и десневых вдлъбнатини около тях,

квалифициран зъболекар въвежда инжектира упойка разтвор в пространството на пародонта под високо налягане.

Първо, иглата на спринцовка се извършва по зъбната повърхност, а след това пробива бороздку венците, чрез въвеждане си дълбоко в нея няколко милиметра, докато не се появи препятствие под формата на усещания съпротива десневых тъкани.

При пиърсинг на венците спринцовка трябва да се намира до центъра на зъба под ъгъл от тридесет градуса. Въвеждане на разтвора се извършва бавно натискане на дръжката инъектора. Продължителност на въвеждане в средно седем секунди.

Ако иглата е поставен правилно, а след това ще се появи достатъчно високо тканевое съпротива. Понякога в процеса на манипулация може да се наблюдава изтичане на разтвор от игли, това може да се случи, ако тя се срещу до стената на алвеолите или корена на зъба е много стегнат, а също и в случай, когато я кухина нещо закупорена.

За отстраняване на проблеми, преди всичко е необходимо да промените позицията на спринцовка. Ако положителен резултат няма, това трябва да се провери, минава ли антисептично средство на иглата.

READ  Бели петна по зъбите при възрастни: причини за появата, правила за лечение

Важно при използване на интралигаментарной упойка е това, че на зъболекар, трябва много внимателно да следят за напредъка на разтвора за шприцу и получаването на иглата. В случаи, когато около иглата се появява капка от разтвора, трябва да промените местоположението му, защото подобни говори за това, че тя е разположена правилно.

Главен признак на правилно проведената процедура — това е появата на бледности десневых на тъканите около обезболиваемых на зъбите.

Брой инжекции се определя въз основа на това колко корени има обезболиваемый зъб. При наличието на един и същ корен на пациента се инжектира до 0,17 ml упойка.

Ако се използват инъекторы с дозаторами до 0,6 мл, след това въвеждане на лекарствени средства се извършва в продължение на седем секунди. На зъб с един корен наркотик е разделена на 4 етапа с интервал между всеки седем секунди.

След като разтвор напълно да попаднат в десну, иглата се държи още десет секунди, а вече след това да се премахват. Това се прави, за да хоросан упойка напълно рассосался, а не излезе обратно.

Внутрисвязочное аналгезия се провежда при апроксимальной повърхността на зъбите, което е около всички корени. От това следва, че за анестезирования однокоренного на зъба е необходимо разтвор в размер 0,18 ml, за двухкорневого — 0,36, а за зъба с наличието на три корена — 0,55 мл.

Интралигаментарный метод анестезирования е безопасен, изключително ефективен, обещаващи и достатъчно прост метод за безболезнено извърши стоматологични процедури с малък и среден степен травматичности.

Тази техника е в състояние да осигури правилното аналгезия и в почти всички стоматологични вмешательствах.

Прилагат внутрипериодонтальное въведение упойка, на практика е за всеки пациент, защото това не води до никакви странични ефекти или нежелани реакции на организма.

Също така трябва да добавя, че карпульное аналгезия може да се използва не само като ядро, но и допълнителен метод анестезирования в стоматологичната практика.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00098 sec