Избелване на зъби в домашни условия

Домашно избелване може да се окаже нож с две остриета. От една страна, можете да постигнете желания ефект под формата на почти холивудска усмивка, от друга – да причини непоправими вреди емайла или тъканите на лигавицата. Затова преди да направите зъбите бели къщи с прилагането на народни или аптека средства е важно да се съпоставят полза и вреда, като се има предвид, описани по-долу противопоказания и препоръки.

Освен това, трябва да се отбележи, че в домашни условия е невъзможно незабавно да се постигне абсолютна белотата на зъбите. Обикновено резултатът се проявява постепенно, максимален визуален ефект е предвидено по-късно от около месец.

Какво влияе на белота и цвета на зъбите

Идеално бял емайл се среща изключително рядко. Най-често тя е от природата, не е жълтеникав, сивкав или синкав оттенък. Тези характеристики се дължат на генотипом подобен на цвета на косата или очите. Според самите лекари по дентална медицина, по-тъмен от естествения цвят на емайла свидетелства за здраве и крепост на зъбите.

Освен природна характеристики, цвета на емайла дължи на влиянието на различни външни причини, които включват:

 • Формирането на дълбоко проникваща плака от честото ядене на напитки и храни с оцветители;

 • Редовно пушене, провоцирующее така наречените дисколорит, за които е характерно неравномерно дълбоко промяна на цвета на зъба;
 • Честата употреба на силен чай и кафе;
 • Травма на зъб или лечение пульпита с пломбировкой зъбни канали;
 • Прием в детска възраст (обикновено до 8 години) лекарства с тетрациклином или да попадне на това вещество в организма по време на развитието на плода;

 • Натрупването в организма на излишък на флуор в резултат на продължителен приходи от лошото качество на вода или храна. В крайна сметка се развива флуороза, проявяващо се под формата на крапчатых на зъбите с появата на жълт пигмент.

Освен тези причини провоцирующим пожълтяване на зъбите фактор е консумацията на големи количества сладкиши.

Благодарение на нарастването на приходите легкоусвояемых въглехидрати, намиращи се в устната кухина на микроорганизми започват да се отделят продукти на живота, които разрушават повърхността на зъба, истончая емайл. В крайна сметка навън просвечивается скрит под емайла, дентина, който има жълт цвят.

На кого трябва да избелите зъбите си?

Стоматолозите препоръчват да се мисли за избелване само на тези хора, които са абсолютно сигурни за здравето на венците и липса на зъбни дефекти във вид на пукнатини, чипс емайл и други. Най-ефективни резултати се постигат, ако зъбите имат жълтеникав оттенък и процесът не стартира.

При наличието на кариозен кухини или зъбен камък първо се извършва санацию устната кухина. Тези дейности са необходими не само за предотвратяване на развитие на възпаление след избелване, но и за точна оценка на естествения цвят на емайла, който може да искажаться под влияние на тези фактори.

Добър резултат дава избелване при диагностицирането на този недостатък, като гипоплазия, когато поради изостаналостта на зъбни тъкани се проявяват с ясни контури на белезникави или жълти петна са с еднакъв размер. Обикновено, патология засяга одноименные зъби. Процедурата е показан, ако дефекти са видими при разговор или усмивка.

Когато процедурата не се препоръчва?

Има следните противопоказания за провеждане на процедурата:

 • Юношеството е възраст до 14 години;
 • Бременност и период на кърмене;

 • Повишена чувствителност на зъбния емайл;
 • Настройка на предните зъби, фасети, корони, наличието на пломби (след процедури да се забележи разликата между отличителни бели естествени тъкани на зъба и изкуствени конструкции);
 • Вътрешното оцветяване на зъбите, когато синкав цвят на емайла става следствие пломбирования на коренови канали (това явление се възприемат като груба грешка на зъболекар и наличието в каналите на следи от кръв). В такава ситуация е показано внутриканальное избелване;
 • Сив или кафяв цвят на зъбите, тъй като крайният резултат не оправдава очакванията;
 • Алергична реакция към използваните в процеса на средства.

Народни средства за защита

В домашни условия може да се използва като народни средства за защита, така и аптечные лекарства.

Дървесна пепел

Характеристика на дървесна пепел е наличието в състава му на калиев хидроксид, който безопасно избелва контактирующие с него повърхност. За домашно приложение пепел се използва както в чист вид, така и като смес с паста за зъби. За да се избегне увреждане на емайла на почистване се извършва максимум 2 пъти в седмицата.

Трябва да се отбележи, че пепел помага не само качествено почистване на плака, но и да се предотврати развитие на кариозен процес.

Сода

Обикновена сода за хляб, която във всеки дом, също е ефективен избелващ препарат и спомага за отстраняването дори упорит плака. Рецептата се състои в следното: трябва да използвате сода за хляб, като алтернатива на зубному порошку или се поръсва с фини гранули депозирани на четка и паста за зъби, преди почистване на зъбите.

При желание може да се използва сода решение, триене на повърхността на зъбите натопен в състава на памучен диск. В седмицата на процедурата се извършва само веднъж да се избегне нараняване на емайла абразивни кристали и дразнене на лигавицата тъкани.

Водороден пероксид

Този инструмент се отличава с висока ефективност, но може да предизвика и странични ефекти като изгаряне на лигавицата. За почистване на емайл на зъбите търкайте с намокрена в карбамид с памучен тампон или се покрива с памучна свещ пръчка, лечение на зъби от всички страни. Също така, може да се използва воден разтвор на средства за изплакване, за да се свържете с половин чаша вода и 20-30 капки водороден прекис.

След обработка на устата внимателно изплакване на течаща вода. Ако желаете да прекарате една допълнителна миене на зъбите с помощта на обикновена паста за зъби. Провеждане на процедура выбеливания зъби и за предпочитане не по-често от един път в седмицата. За възможните странични ефекти включват усещане за парене на венците и повишена чувствителност на зъбния емайл.

Какво още може да се подобри цвета на зъбите?

Ягоди

Ягодов или ягодов сок спокойно може да се нарече «най-вкусен» вариант за избелване на зъбите, без вреда за организма. Неговото действие се основава на способността на органични киселини за разтваряне на зъбните отлагания.

Процедура за почистване се извършва чрез триене на зъбите от плодове, с помощта на апликация от зрънце пюре или изплакване свежевыжатым ягодоплодни сок.

Как да избелите зъбите си система Opalescence?

Характеристика на системата Opalscence е да се осигури високо естетичен резултат едновременно с укрепването на зъбите, вследствие на насищане на зъбни тъкани необходими минерални вещества. Преди употреба е препоръчително да се потърси съвет на специалист, който ще даде адекватна оценка на състоянието на зъбите и ще вземе ефективен и безопасен режим на избелване.

За домашно приложение се използва Opalscence гел TreshWhite. Основното активно вещество на средства е 10-20%-dani бензоил пероксид. Също така, в състава се намират калиев нитрат и флуор, неутрализиране на тези влияние оксидант.

Действие на гела се основава на това разгръщане на активен кислород и му реакции с протеиновыми връзки, които се намират на оцветени участъци от зъбната тъкан. В резултат на реакция на окисление на спукване на протеинови връзки и изчезването на пигмента. В условията на зъболекарски кабинет реакция могат да разширят чрез лазер или на светлината на лампата.

Обикновено капуа с гел пуснато на зъби в деня на период от един час до 2 часа или използват в продължение на цяла нощ. Капы могат да присъстват в комплекта, или се правят индивидуално от лекар-стоматолог по слепку на зъбите. Още след първото прилагане на видна визуален ефект. За постигане на максимален резултат успява по-късно 7-10 дни.

При наличието на такива странични ефекти като възпаление на венците или зъбите, непоносимост към твърде гореща или студена храна процедурата трябва да се прекрати. Ако курс се проведе до края, в рамките на 14 дни трябва да се придържаме към безцветен диети, премахване на употребата на продукти-наситен цвят, силен чай, кафе и храни с оцветители.

Продължителност на запазване на постигнатия резултат е от 6 месеца до три години и зависи от индивидуалните особености.

Възможни отрицателни въздействия и тяхната предупреждение

При неспазване на правилата за провеждане на процедурата могат да се наблюдават следните негативни явления:

 • Изгаряния на венците;
 • Силни болезнени усещания и активно разрушаване на зъбите, вследствие на попадане избелващ вещества в кариозную кухина или намиращи се върху емайла на пукнатини;

 • Развитието на пародонтоза и възпаление на венците;
 • Разреждане и последващо разрушаване на зъбния емайл (причината може да се превърне в силна концентрация на активното вещество);
 • Увреждане на корена на зъба (ако нивото на венците под допустимия);
 • Липсата на желания резултат.

За да не позволите на тези нежелани последици, следва винаги да се избелване само след пълно саниране на устната кухина и отстраняване на всички дефекти. Ако е планирано да използвате капы, по-добре да се ползват не по стандартните възможности, създадени по слепкам собствени зъби модели, които точно повторят очертанията на зъбите, без да засяга тъканта на венците. Освен това, трябва да се вземат предвид следните моменти:

 1. Феята на емайла трябва да бъде достатъчно плътен и здрав (да се оцени състоянието му може само стоматолог);

 2. Платима отстраняване на страхливост, трябва да бъде само повърхностна част от структурата на зъба, в противен случай няма да бъде постигнат желания резултат;
 3. Важно е да се изключат всички възможни заболявания на венците, оценка на състоянието на альвеолярных издънки, около корена на зъба тъкани (пародонта);
 4. Не забравяйте да извърши одит на пломби, оценка на плътността им прилепване към коронковой част на зъба, без пукнатини и пропуски.

Коментари

Много ми хареса система Opalscence, така и в бъдеще планират да използват тази възможност за домашно избелване. По-рано ми зъби бяха жълти, сега – просто пламти белота. Вярно е, че по време на процедурата предизвика малка изгаряне на венците, тъй като поради големия размер на кап част от гела се удари в тъканите на венците. В крайна сметка са се образували белесые рани, които кровоточили и усложняли процес на приемане на храна. Провеждането на процедурата отново, беше изключила такъв лош момент и направете 2-4 дневни почивки между сесиите.

Валерия, Московска област

Не е съвсем доволен система Opalscence. Тя може и да надминава по ефективност останалите домашни средства, но, според мен, няма причина за особено въодушевление. В моя случай избелване се е случило неравномерно, и жълт пигмент запазена близо до ръба на венците, тъй като поради страх от изгори венците не съм напълно остави на мундщука на зъбите. В крайна сметка приключи процеса с помощта на избелващ молив за изравняване на разликата.

Татяна, Москва

Редовно използвам сода за хляб за избелване на зъбите. Докато може да се отбележи само положителен резултат. Що се отнася до повреди и свръхчувствителност, такива явления са напълно липсва. Вярно е, че аз не използвам сода в чист вид, а се прилагат я заедно с паста не по-често от един път в седмицата. Първоначално се е опитал седмично да извършват прочистване с помощта на смес от сол, сода и водороден прекис, но поради възникване на неприятни усещания по зъбите спря такива опити.

Валентин, Омск

Просто обожавам ягоди, затова използвам я не само за храна, но и за козметични цели, по-специално, за избелване на зъбите. За да направите това, просто растираю по зъбите спелую ягодку. След известно време полощу устата течаща вода. Резултатът е видим веднага – зъби слега това побеляват. Особено ефективен ягоди при загуба на белоснежности на зъбите, вследствие на прекомерна употреба на кафе.

Кира, Смоленск

READ  Характеристики на метода силиконов ключ в стоматологията

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00025 sec