Избираме детска паста за зъби: преглед, оценки от зъболекари и родители

За правилния избор на този хигиенни средства, като детска паста за миене на зъбите, трябва да мислим вече, откакто, след като у детето се появява на първия млечен зъб.

Много родители, за съжаление, са подходящи за избор на детска паста за зъби без необходимото отговорност. Често паста за деца се закупуват само от изпитването «детски».

Но хигиенни средства за деца имат много разлики, които могат положително или отрицателно да влияят на здравето на детето. Ето защо да изберете паста за почистване на млечни зъби, като четка, трябва да е много внимателен, предварително въоръжени с необходимата информация.

Какви фактори трябва да се вземат предвид?

Може да се каже за детски средства за хигиена, като пасти за зъби, освен това, че те се различават по вкусовите критерии и миризмата? Някои родители при избора на паста обръщат внимание именно на този критерий.

Паста, в състава на които има аромати, оцветители и аромати наистина са по-привлекателни за малките потребители, тъй като «вкусна» паста се насладите на много по-интересна.

Но, всъщност, за такива критерии като цвят и мирис продукти, при избора на паста трябва да се мисли на последно място.

Нека да обърнем внимание на съдържанието на флуор

Флуорид е вещество, което предпазва повърхността на зъбите от малки повреди и възпрепятства проникването на бактерии под зъбния емайл.

Много хора погрешно смятат, че колкото по-висока е концентрацията на флуор в устната кухина, толкова по-добре за такъв продукт е подходящ за дете.

Всъщност, детска паста за зъби трябва да бъде с ниска концентрация на флуор или изобщо без него. Малки деца при миене на зъбите, обикновено поглъщат паста за зъби, заедно с водата, а да попадне в организма на голямо количество флуор предизвиква развитието на флюороза.

На най-малките деца е препоръчително да се купуват тестени изделия без съдържание на такива вещества.

Възможни са изключения, когато детските стоматолози съветват да се купуват паста за зъби с флуорид тези деца, които живеят в райони, където липсва вода този елемент.

Без калций не

И ето, без компонент наистина не трябва да струва паста, така е и калций. Но е важно да се вземат предвид концентрацията му.

Не си струва ревностен и купуват паста с най-висок процент на съдържание на калций, ако детето няма проблеми със зъбите. Калций положително въздействие не само върху зъбния емайл, но и въздейства върху вътрешните слоеве на зъбни тъкани.

Калций в пастах, включително и детски, се среща в различни съединения.

Не си струва да купувате паста за зъби, в която се съдържа и калций и флуорид. Тези две вещества неутрализират действието един на друг и са взаимно изключващи се. При съединяването по време на миене на зъбите не се открояват укрепване йони на калций.

Паста с високо съдържание на калций се препоръчва да се купуват на децата, които имат проблеми с зъбния емайл (крошащиеся млечни зъби, кафяви или бели петна по зъбната повърхност).

READ  Лечение и възстановяване на емайла покритие на специални форми за зъби

Съдържанието на сол

Детска паста трябва внимателно почистване и защита на повърхността на зъбите. Сол се отнася до въртящи се абразивни вещества, които някои приписват на избелване и почистване на имота.

Най-радикална абразивни вещества, като например сол, сода и мел се отрази неблагоприятно върху тънка детска зъбния емайл, защото не трябва да купуват на децата паста с висока концентрация на тези компоненти.

Обикновено се определи нивото на абразивно може в индекса на агенции за регионално развитие, който в детски пастах не трябва да бъде по-висока от 20 единици.

Поява и на други компоненти

Много родители, които искат да проявят най-високата степен на грижи за детето, купуват паста с висока концентрация на антибактериални вещества. Като правило, такива вещества в повечето тюбиков са представени под формата на Триклозана, Метронидазол и Хлорхексидин.

Проблемът е в това, че на влиянието на радикалния те убиват не само лошите, а след това и правилните бактерии в устната кухина. В случай, че детето няма видими проблеми със зъбите, тогава по-добре да се даде предимство на пастам, които не съдържат антибактериални вещества.

В състава на детски пасти за зъби непременно трябва да присъстват млечни ензими под формата на Лактоферрина, Лактопероксидаза, Лизоцима, азотен глюкоза. Тяхната функция е да укрепваме имунитета на бебето и засилват защитните свойства на слюнката.

Прекрасно е, ако в състава на паста има казеин – вещество, максимално благоприятства укрепването на емайла.

Вкус, цвят и пенистость паста

Колкото и да е силно, нито искаше да угоди на детето с паста, все пак си заслужава да се помни, че вкусовите пълнители и аромати са вредни не само за здравето на зъбите и венците, но и за организма като цяло. Имате скъпи и качествени пастах, като правило, няма захароза. Но често могат да се срещнат в състава на аромати и оцветители.

Да не се купуват паста за зъби, в чийто състав влиза Хлорхексидин и натриев Лаурил. Тези вещества допринасят за пенистости, но е много вредно влияние върху здравето, защото са забранени в много страни.

Много от производителите на пасти, дори и в производството на бебешки продукти пренебрегват това правило.

За процедура за почистване на зъби не са за вас и детето трогателен времяпровождением, добре е да се купуват паста, в които не е много приятен аромат на активни вещества отменя лека мятная или ментоловая отдушка.

Не се препоръчва да се придобие многоцветни пасти за зъби, тъй като всяка коса е разрушително влияние върху зъбния емайл, а освен това – и по стените на храносмилателните органи, тъй като част от паста при прилагането на бебето поглъща.

Избор на паста за най-малките

Паста за зъби за най-малките деца от 1 година трябва да съдържа минимална концентрация на флуор, но е по-добре, ако не ще бъде в състава. Ниво на абразивно такава паста не трябва да надвишава 20 лева.

Подходящи варианти на продукти, за употреба в този период от живота на бебето може да се нарече такъв:

 1. PRESIDENT Бебе — това е италиански продукт, действащи вещества, което е глицерофосфат калций и ксилитол. В устната кухина няма флуорид, натриев лаурил сулфат, парабени, PEG. Паста се характеризира с лек малинов аромат, безопасно за поглъщане. В състава има и калциев глицерофосфат, защитава зъбния емайл от повреди.
 2. LACALUT baby — германска паста с минимално съдържание на флуор и допустимата норма абразивно, активни вещества действат аминофторид, а така също витамини А и Д.
 3. Зъбният гел с календулой «Weleda» така се прави в Германия. Действащи вещества, което действа екстракт от невен, масло от мента и копър, альгинат. Продуктът не съдържа флуорид, е безопасен при поглъщане, нежно и внимателно почиства млечни зъби.
READ  Пришеечный кариес — причини и лечение

Мнение на лекаря и родителите

Според стоматолози най-добрата детска паста за зъби за най-малките Weleda, че потвърждават мненията.

На най-малките пациенти препоръчвам зъбният гел с календулой «Weleda». Важното е, че в този гел активното вещество е природен компонент, а не химично съединение, експозиция, която в ранна възраст не е желателно. Добро, ефективно и доказано средство.

Александър Донски, зъболекар, Москва

Дъщеря на 2 г., с последните дълго започнала да купува паста «LACALUT baby». Вярвам на германската продукти, и тази паста е достоен за доверие. Хубава, трудно откриваеми отдушка, добър ефект, меко въздействие. Радвам се, че успя да вземем за детето качествена паста.

Алена Резервацията, Москва

Препоръчителни средства за деца от 3 до 7 години

Децата в тази възраст трябва да се купуват паста за зъби със съдържание на флуор и калций, но внимавай, че нивото на концентрация на тези вещества, не е много високо.

Основната съставка е млечната киселина, тъй като в тази възраст се променят зъби, които трябва да се засили в най-ранните етапи.

Детски пасти за зъби, които са подходящи за тази възраст:

 1. Сплат junior запад. Паста има гелевую основа и приятна ябълчена отдушку. В устната кухина се съдържат млечни ензими (лизозим, казеин и др.). Благодарение на аминофториду в устната кухина бързо регенерируются тъкани, които повредились в процеса на загуба на млечните зъби. Паста съдържа калций, спомага за укрепване на постоянни зъби
 2. Паста ИЗТОК от Лакалут. Биоактивная паста съдържа цял комплекс от млечни ферменти, основен компонент е казеин хидролизат. Паста нежно почиства първите постоянни зъби и помага за укрепване на имунитета като цяло.
 3. ЗНАК JUNIOR 3-8 — това е италианската паста за зъби, активни вещества, които има, натриев флуорид, монофторфосфат, ксилитол. Отлично предпазва от кариес и неутрализира излишните киселини в устата. Има приятен аромат на кока-кола.

Думата на родителите и специалисти

Препоръки на стоматолозите и на потребителите.

Препоръчвам на децата от 3 до 8 години се прилага паста «Знак junior запад». Съдържащият се в състава на казеин допринася за максимално ниво на защита и укрепване на зъбите. Доказан в практиката продукт.

Сергей Николаевич, детски зъболекар, Перм

Дълго време не можех да намеря паста, която хареса да семилетнему сина си. Придобити «ЗНАК JUNIOR 3-8» с вкус и мирис на кола, сега детето бяга да си миете зъбите без напомняния. Проблеми със зъбите няма, ефективна паста.

READ  Какво да направя, ако опухла венците и болки

Елена, Сочи

Които ще отговарят на вашите деца от 7 до 12 години

В тази възраст се формират и активен растеж на постоянните зъби, защото устната кухина и зъбния емайл трябва да бъдат защитени от въздействието на бактерии.

Най-доброто средство:

 1. SILCA Putzi – портокал — германска паста, активни вещества, за които са флуорид натрий и витамин е. спомага за

  укрепване на зъбния емайл и максимална защита от кариес.

 2. LACALUT teens 8+ — паста за зъби от Германия, която добре предпазва от кариес и приятна при прилагането благодарение на микрокапсулам с цитрусовой и мятной отдушкой. Активни съставки — натриев флуорид и аминофторид.
 3. ELMEX junior, Колгейт-Палмолив. Съдържа аминофторид, който предпазва зъбния емайл и над дълбоките слоеве на зъбни тъкани от кариес. Не съдържа оцветители, аромати и вредни консерванти.

Съвети зъболекар

За деца на възраст от 8 до 12 години аз ще советовала се прилага паста «ELMEX на джуниър» от Колгейт, тя допринася не само за общото укрепване на зъбите, но и лечение на кариеси в ранен стадий. Толкова добър и доказан продукт е паста «LACALUT teens 8+».

Благодарение на аромат и привкусу него е хубаво да се ползват, освен това, активните вещества в състава му се справят отлично с функция за защита на зъбния емайл.

Светлана Юриевна, детски зъболекар, Москва

Изучаване на мнението на стотици зъболекари…

Днес по рафтовете на магазини много детски пасти за зъби. Често е много трудно да се направи избор, защото хората предпочитат да прибягват до съветите на докторите.

И така, най-добрите пасти за зъби според стоматолозите в зависимост от възрастта на децата:

 1. От 0 до 3 години: PRESIDENT Baby 0-3, ROCS – PRO Baby, ROCS Baby – душистая лайка, гел с календулой Weleda, LACALUT бебе.
 2. Сред пасти за зъби за деца на възраст от 3 до 8 години на челни позиции в класацията заемат такива: паста-гел PRESIDENT Kids, ЗНАК JUNIOR 3-8, «ROCS kids – берберис.
 3. За деца на възраст от 8 до 12 години, според стоматолози, са идеални LACALUT паста teens 8+, ELMEX на джуниър от Колгейт, PresiDENT Junior 6+.

Много е важно да се избере за детето, подходяща паста за зъби, защото всяка възраст се характеризира със своите специфични характеристики.

Познания за състава и действието на различни пасти са необходими на родителите, които имат деца от различни възрасти, за да купуват именно тази продукция, която максимално да съответства на нуждите на детския организъм, в една или друга фаза на развитие.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00108 sec