Използването на циркониев диоксид в стоматологията: подробности за важен

Въглероден цирконий е вещество е достатъчно висока якост. Този материал се използва при производството на зъбни коронки за протезиране.

От циркониев диоксид, за разлика от други вещества, се наблюдава много висока съвместимост с живи човешки тъкани. При инсталиране на зъбни протези, изработени от тази материя, няма нужда да депульпирования на зъбите.

Към същия материал има гипоалергенными свойства. Коронки от циркониев диоксид визуално не се отличава от обикновените на зъбите при разглеждането под различни ъгли и при всеки вид осветление.

Цирконий лек, издръжлив и е достатъчно устойчив на абразия за прилагане в стоматологията и е достатъчно висока продължителност на услуги.

Ако се грижат за зъбите си правилно, корони, направени от този материал, ще остане годен за употреба в продължение на 10 години. Период на привикване за зъби от цирконий е сравнително малък.

Циркониевая керамика в стоматологията

Съвременната стоматология предлага голям списък с голямо разнообразие от зубопротезных дизайн, с различни механизми за определяне на това, отличаващи се по режима на носене, а също и материали, от които те са изработени.

Водени от данните, получени в резултат на проучване на клиничната картина, лекари заедно с пациентите избират най-подходящия вариант на протезата.

В дентална практика непрекъснато се развива технологии за разработка на зъбни протези, които не съдържат метали.

Един от тези технологични нововъведения в момента е въглероден цирконий, не отстъпва по някои свойства дори

изделия от метал, допустима за използване в стоматологията. При този циркониеви рамки са лишени от недостатъци, присъщи на метални изделия.

При създаването на рамки от този материал се прилага технологията на компютърната фрезеровки, което позволява да се постигне висока точност на в процеса на производство. На първо място, създава циркониевый рамка, съответстваща на цвета на зъба, а след това върху него се нанася специална керамична маса.

В стоматологията този материал се използва вече повече от петнадесет години. Циркониевая керамика осигурява дълъг живот на визуалните характеристики на зъбни коронки и нейната форма.

Материал има висока светопроницаемостью, близко до показателя с настоящите тъканите на зъба.

Цирконий не причинява алергии и напълно съвместим с биологични материали.

След извършване на оценката на резултатите от прилагането на циркониевых протези в стоматологичната практика е доказано, че подобни продукти са с висока ефективност и могат да бъдат използвани при създаването на различни зъбни корони, инлеи, стоматологичен мостове, на имплантите.

Въглероден цирконий се счита за един от най-надеждните материали, с разширен спектър на показания, който добре се възприема много пациенти и ги привлича своите идеални естетически визуални характеристики.

Характеристики на протезиране с помощта на цирконий

Има два основни варианта за създаване на заготовки от оксид, цирконий за смилане:

 1. За смилане на материали в напълно синтезированном състояние да наложи достатъчно мощна машина. Продължителност

  процеса на създаване на един изделия е около 2 часа. При този консумативи много бързо се износват.

 2. Обработка на материал в известковоподобной консистенция, след което следва процедура за синтероване. Тази технология дава възможност за намаляване на продължителността на смилане един изделия до 10 минути и значително повишаване на продължителността на услугата консумативи. Известковоподобная консистенция на материала дава възможност да се оцвети в съответствие с оттенък на дентина. Порест рамка се поставя в съд с боя преди финала агломерацией. След провеждане на процедура за печене рамки на зъбни протези придобиват своята форма и сила.

Като се има предвид възможността за използване на няколко разновидности на заготовки от циркониев диоксид, зъболекари могат да препарировать опорните зъби по различен начин в зависимост от конкретната клинична ситуация. Например, транслюцентный серен диоксид може да се прилага при разстояние между горните зъби и резцами.

Възможност прокрашивания материал до синтеризации без да е необходимо облицовка на керамика в подобна ситуация е много важно. Тази функция на детайла дава възможност за заместване на дефекта, както и за защита на керамика от различни претоварване, без да вредят на визуални качества на продукта. При това вероятността за унищожаване на твърди зъбни тъкани се свежда до минимум.

Възможност за обработка на анатомични корони допринася за подобряване на удобството за тяхното прилагане при създаването на насрещно коронки, когато трябва да празнувам на височина привеждане в съответствие хапят.

Ако зъбната редица е необходимо шунтировать при възпаление на тъканите на парадонта, се използват смлян гуми.

За бъдещата конструкция е била здраво заключена, стоматолог създава на язычной повърхността на специални ретенционные елементи чрез препарирования, след което получава печат с мрежа, който по-късно се сканира по фрезерном центъра за последващо моделиране на гуми.

Гуми-зъбни протези може да се създаде, когато дефекти на зъбната редица се наблюдават в областта на байпас. За да завършите създаването на изделия от циркониев диоксид трябва да се прилагат облицовочное керамично вещество с възможност за топлинно разширение, подходящо керамическому рамка.

Резултатите от многобройни изследвания показват, че облицовочное керамично изделие от циркониев диоксид е много по-силен, или е с подобни показатели при сравнение с металлокерамикой.

Такова качество на протези може да се постигне само при спазване на всички технологични изисквания. Вероятността за увреждане на облицовъчен материал ще бъде минимална, ако дизайнът на продукта е изпълнена правилно и уеднаквяване на керамични слой е напълно наблюдавана.

Когато обърната материал уволнен, вероятността от деформация е минимална, тъй като температурата на топене на цирконий е много висока.

Етапи на протезиране циркониевыми коронките

Процедура протезиране циркониевыми коронките включва няколко основни етапа:

 • подготвителен етап, в който са монтирани специални стекловолоконные пина, надарени с достатъчно високи свойства светопередачи;
 • професионално дисекцията на зъб винаги изисква използването на качествена апаратура;
 • след това се провежда печат с мрежа препарированных на зъбите;
 • инсталиране на временни корони на препарированные зъби;
 • след това следва етап на производство на заготовки за бъдещето на скелет;
 • нататък отглеждането на фрезеруется и да се боядиса в желания цвят;
 • след това технически персонал може преступать етап на художествената завършеност на продукта;
 • след приключването на всички довършителни работи се извършва прилепнала изработен дизайн.

Предимства на циркониевого протезиране…

В сравнение с други материали, протези, изработени от циркониев диоксид, притежават такива предимства:

 1. Коронки и ще остане в състояние, годно за използване, в продължение на 15 години.
 2. Изработени изделия чудесно плътно деснам, благодарение на прилагането на модерно цифрово оборудване. Меките тъкани на устната кухина остане невредим, а остатъците от храната и такива секрети като слюнка, не попадат под протези. Благодарение на това не се създава благоприятна среда за размножаването на различни бактерии.
 3. Визуални характеристики на циркониевых зъбите остават непроменени много дълго време.
 4. Силата на материала дава възможност за провеждане на инсталацията корони абсолютно на всички зъби.
 5. Специалистите имат възможност за възпроизвеждане на конструкции от циркониев диоксид, напълно идентични по визуални характеристики и степента на прозрачност със зъби.

…и недостатъци

Освен многото ползи от циркониев диоксид при използване в стоматологията, трябва да се отбележат значителен недостатък.

Стойността на продуктите от този материал е толкова висока в сравнение с други налични средства, че да си позволи да циркониеви коронки могат далеч не на всички, които желаят.

Процесът на производство на корони от цирконий

При промишленото производство на заготовки, понякога се провежда одноосевое пресоване. Тази технология често става причина някои неудобства при следващото определяне на степен на свиване на материала в процеса на синтезирования.

Основният метод, използван за производството на напълно гомогенных заготовки, е технология за студено изостатического компресия.

В съвременната стоматология се използва с 3 различни вида на заготовките от този материал:

 1. High Strength Цирконий: 1,500+/-50 ипп. Представлява нетранслюцентный въглероден цирконий, използвани за смилане на дървени рамки при създаването на протези за лечение на дистальных дефекти от липсата на няколко зъба. Също така успешно се използва за обработка на коронки, документират и височина привеждане в съответствие хапят. Материалът може да се използва при производството на межклыковых гуми, агдезивных на протези, както и каси за абатментов и т.н. Зъбни коронки прокрашиваются чрез помещения отфрезерованных рамки в специален състав преди синтеризацией. Това позволява да се извършва чрез прокраску рамка. При това се елиминира възможността от възникване на необходимост за последващо рафиниране.
 2. Full Contour Цирконий(Super High Translucency):900+/-100мПа. Повишена трансплюцентность вещества ви позволява да фрезеровочные работа по създаването не само на анатомични корони, но и мостови протези. Характеристика на боядисване се крие в прилагането на състава от външната и от вътрешната страна с прилагането на микробрашей или специално предназначени за това кисточек. С прилагането на подобни технологии феята на коронката може да бъде прокрашена до синтеризации.
 3. High Translucency Цирконий:1,100+/-50 ипп. Количеството транслюцентности материал е около 30%. Благодарение на такива характеристики, производителите се предоставя възможност за създаване на коронки, отличава се с особена естетическа привлекателност. По-голяма част от този материал се използва за протезиране на зъбите, разположени на фронтальном сайта. Боядисване на рамката се извършва по технология, идентична метод за обработка на нетранслюцентного вещества.

Продължителност на услуги циркониевых корони, за създаването на които е използван един от посочените по-горе технологии, е около 15 години.

Думата пациента

Отзив на пациента, на когото са направени зъби от цирконий още през далечната 93-м.

Ми поставят зъбни коронки от циркониев диоксид още през 93-та година. За тази цел се използва ново съвременно обзавеждане.

Стоматолозите се проведе курсове за повишаване на квалификацията в Германия. Удоволствието не беше от евтините, но след проверка при друг зъболекар може да се направи извод за това, че зъбните протези ми поставиха наистина качествени.

Благодарение на съвременната апаратурата и средствата за анестезия, на всички етапи на инсталиране на нов зъбната протеза аз почти не изпитва болезнени усещания. За мен това е важно, защото аз от детството си се страхувам походи на зъболекар. Цената, естествено, малко хапе, но качеството на коронки от циркониев диоксид превъзходен.

Външен вид протеза почти не се различава от истинските зъби. Корони ми служат вече повече от 10 години. Аз все още съм доволен от качеството им.

Сергей, 49

Циркониевое пръскане на коронки

Технологията на пръскане представлява циркониевое наслоение на повърхността на корони, изработени от метал. Благодарение на тази техника се осигурява сигурна защита от контакт с метални елементи с устната кухина.

Тази технология позволява да се предотврати появата на алергична реакция, както и на други нежелани последиците от евентуално окисляване.

Циркониевое спрей може да се нарече бюджетен вариант на цели керамични корони, който, макар и да не е надарен с пълния списък на предимствата на цирконий, но все пак притежава основните предимства на този материал.

Цената на протезиране

Помислете за средната цена за протезиране с помощта на коронки от циркониев диоксид:

 • стекловолоконный габър и инсталирането му – 750 р;
 • възстановяване под протези – 600 р;
 • инсталиране на временни коронки – 600 р;
 • временна инсталация на специални ортопедични изделия – 150 р;
 • керамично изделие, създадено от циркониев диоксид – 6000 р;
 • печат с мрежа с помощта на А-силикон – 600 р;
 • цементировка изделия в състава на двойна втвърдяване – 450 р.

Зубное протезирането с помощта на циркониев диоксид днес се счита за един от най-скъпите. При това продукти се характеризират с достатъчно високо качество.

По степен на прозрачност на материала може да се сравни с тези зъби, а силата на циркониев диоксид не отстъпва на метални изделия.

READ  Стоматит при възрастни: причини за възникване, видове и симптоми

MAXCACHE: 0.41MB/0.00101 sec