Използването на циркониевых на коронки на зъбите на протезиране

Използването на коронки – най-често срещаният тип на несменяеми протези стоматологично протезиране, предназначен за възстановяване и предотвратяване на по-нататъшно унищожаване на повреден зъб.

Изделия са произведени от различни материали (те могат да бъдат метални, полимерни, керамични, металлокерамическими, комбинирани).

Една от най-здравите, сигурни и удобни за работа на зъбни коронки се счита за дизайн, изработени от циркониев диоксид. Повече за нейната специфика – нататък.

За управление на данните подробно и достъпно

За извършване на такива фиксирана протеза се използва цирконий – сверхпрочный модерен материал, съвременните лекари го прилагат при работа с предните и жевательными зъбите.

Циркониеви коронки се използват в стоматологията, в продължение на последните 20 години благодарение на тези параметри:

 • максимална приближенность до цвета на естествените зъби (от сходни параметри светопроницаемости);
 • сила – средно срок на годност циркониевой корони е на 15 години, но често тези проекти служат много по-дълго;
 • удобство чорапи – бижута, изработени от други изходни материали, могат да не отговарят на морфологическим параметри на зъбите на пациента, в резултат на това конструкцията на катастрофи в десну и не е достатъчно препятствие за развитие на бактерии и частици от

  храна,

 • циркониевая коронката такива увреждания няма да има – поради особеностите на протеза на вероятността за възникване на кариес под него се свежда до минимум;
 • не предизвиква алергична реакция – цирконий напълно биологично съвместима, не съдържа съединения, може да предизвика непоносимост;
 • при инсталацията няма нужда от прекалено подтискам зъб или изтривате пульпу;
 • естетичност, конструкция е сходна по цвят с емайл на естествения зъб, при чорап не потъмнява.

Показания за инсталиране

Стоматолозите твърдят, че коронки от оксид, цирконий могат да се инсталират дори и тогава, когато продукти от други строителни материали са противопоказани на пациента.

По-специално, в такива клинични случаи:

 • при ендокринни заболявания;
 • когато пациент с диагноза захарен диабет;
 • ако пациентът не желае да се раздели с натурални предните зъби (всички други корони изискват премахване на нервите поради съществуването на риск от развитие на кариес);
 • когато е необходимо едновременното протези на 4 и повече зъби.

Как се прави протеза

За направата на циркониевой проекти се прилагат методики CADCAM. На базата На слепка челюстта на пациента, неговия стоматолог, се изгражда триизмерен компютърен модел на бъдещата изделия. Тя се състои от два слоя – циркониевого скелет и керамични облицовки.

Нататък получената модел качването в автоматично фрезоване машина, която самостоятелно да изработва рамка от цирконий.

Наполовина готов продукт печени, след това се нанасят керамични слой и отново се подлага на термична обработка. За да дизайн се превърна в монолитна я печени повторно.

Следващият етап на направата на протеза е за оцветяване. След това продуктите се поставят в пещта. Готови циркониевую коронку се фиксират върху зъба на пациента с помощта на първо временно, а след това – постоянно фиксирането на състава.

Важно: продължаването на живота на пациента, на който е инсталиран циркониевый протеза, нищо не е сложно. Да се грижи за зъбите и устната кухина трябва да е така, както и преди.

Как определят коронку

Протезирането с помощта на циркониевых изделия преминава през няколко последователни етапа:

 • преглед на болния (включително, рентгенография на челюстите);
 • ако е необходимо – лечение на кариес, подмяна на стари пломби;
 • затачивание на зъба под коронку (ако се сравни с металлокерамикой – намеса минимално);
 • изготвяне на челюстните най-хвърля (на него се правят и временна пластмасова, и циркониевую коронку);
 • зъболекар извършва подбор оттенък на повърхността на продукта, за постоянна чорапи;
 • незабавно инсталиране на несменяеми протези протеза.

Нека разгледаме последната фаза. В него са включени такива стъпки:

 • подготовка на процедурата;
 • инсталиране на корони на временен цимент;
 • крайната определяне на протези.

Първо зъболекар подготвя силна страна на зъба (обикновено манипулации се извършват под местна упойка). При необходимост пациентите пломбируют канали, след това качество на извършената работа се проверява с помощта на рентген.

Нататък зъболекар обтачивает на емайла и сканира «работен» на зъб. С помощта на скалата на цветя, взима сянка на бъдещата корона.

Важно: ако зъбът е разрушен, така че коронку заключва невъзможно, пациентите определят циркониевую культевую раздела.

Докато постоянно протези не са готови, пациентът трябва да носят пластмасови коронки.

По време на следващото си посещение при стоматолог на пациента придават готови постоянно протези на временен цимент.

В следващите няколко дни, за да се покаже някакви пропуски или неточности установени проекти – в този случай лекарят ще трябва да ги премахнат.

Ако «прилепнала» изделия успех, протеза се определят с помощта на постоянен състав. Това е последният етап от инсталацията корони от цирконий.

Ценова политика

Главното и, може би единственият недостатък на циркониевых корони е високата им цена. Така, протези един зъб в средно струва на пациента по 20 хиляди рубли.

Защо толкова много? Качеството на свършената работа зависи от квалификацията на стоматолога, умения, техника-лабораторни, наличието на необходимата апаратура.

В общата сума е включена и цената на временни пластмасови корони. Ако се вземат предвид всички изброени фактори, цената на инсталиране циркониевой корони е оправдано.

Сравнителна характеристика на различни корони

В съвременната стоматология се използват следните видове зъбни коронки:

 • изцяло метална;
 • фотокомпозитные;
 • металокерамични;
 • пластмасови;
 • изцяло керамични.

Впечатляваща цена циркониевых проекти често плаши пациентите и ги кара да предпочитат по-евтини и доказан през годините протезам. Оправдан ли е този избор?

Ще направим сравнителен анализ на изделия:

 1. Цената. Пластмасови и метални корони – най-евтините (2-5 хиляди/ единица), керамика и металлокерамика заема междинна позиция (около 10 хиляди), цирконий протези са най-скъпи (от 15-17 хиляди).
 2. Срок на експлоатация. Пластмасова конструкция (временни) ненадеждни, им липсва само на няколко дни; метални, керамични и металокерамични протези издържат 5-10 години, а срокът на служба циркониевых корони – от 15 години и нагоре.
 3. Естетиката. От гледна точка на естетиката метал ниско металлокерамике и керамика, с циркониеви коронки изглеждат максимално естествено – техните естетически показатели максимално близо до външния вид на естествени зъби.
 4. Сложността на инсталацията. Процесът на инсталиране на всички видове протези, с изключение на тези, които са изработени от оксид, цирконий, изисква силна обточки на зъба.
 5. Надеждност. Керамични корони не могат да издържат на функционално натоварване, метални и циркониеви конструкции с тази задача се справят значително по-добре.
 6. Алергични реакции. Цирконий – единственият от посочените по-горе строителни материали, който не може да предизвика алергична реакция при пациента.

За да обобщим, имайте предвид, че циркониеви коронки са най – скъпите, но при това най-трайни, эстетичные и безопасни от всички съществуващи на зъбни протези.

Въпрос – отговор

Най-популярните въпроси на хората, които искат да си инсталират корони от циркониев диоксид и отговори към тях:

 1. Струва ли си непременно депульпировать здрав зъб, преди да инсталирате коронки? Необходимостта от процедури засяга широчина пульповой камера, в която се намира нерв. Ако тя е достатъчно широка, лекарят провежда депульпацию, ако не – протеза, е разположен на витальные зъби.
 2. Какво придават циркониеви протези? Материал за фиксиране на протези – цимент двойна втвърдяване.
 3. Колко струва една корона? Минималната цена на протезата – 13-15 хиляди рубли.
 4. Колко дълго издържа продуктът? Производителите дават минимум 15-годишен гаранционен срок за корони от цирконий.
 5. Възможно ли е шлифован коронку от цирконий с използването на водно охлаждане? Това се препоръчва, но не е задължително.

Предпазни мерки

Специалистите подчертават пациенти на няколко противопоказаниях за инсталиране на циркониевых корони:

 • дълбока захапка;
 • скърцане със зъби;
 • периодът на бременност при жените;
 • липсата на естествена височина на зъба.

Мнението на пациентите

Препоръки от хора, на които са инсталирани, корони от цирконий и които ги носят, вече не първа година.

Един ден ме настигла необходимост от протезиране, като се поставят коронки трябва веднага на 2 зъба. Моят зъболекар ми препоръчал циркониеви коронки, тъй като зъбите са били предните, би искал да никой не е предположил, че това са протези.

След обточки зъбите трябваше да изглежда като почти една седмица с временни пластмасови коронките – усещания, веднага ще кажа, не е много приятно. Но ето, когато са монтирани постоянни дизайн, аз се вълнувам – гледам те много естествено и не предизвиква дискомфорт.

Ходя с тези протези две години, през това време не е имало жалби и оплаквания. Ухаживаю за зъбите и устната кухина по обичайния начин. Не съжалява за похарчените пари нито веднъж.

Ирина, 32 г.

Когато пред мен застава избор, каква коронку да се обзаложим, — металлокерамическую или циркониевую – аз размишлявах. В това време на дизайн от оксид, цирконий само на пазара се появиха и мнения за тях са били полярни.Все пак реших да върви в крак с напредъка и има доверие с лечебните стоматолог – той постави ме на един от дъвчащи зъби точно циркониевый протеза.

Изминаха 10 години: зъб изглежда всичко е толкова естествено, дискомфорт, а още повече, болезнени усещания под корона, ухаживаю за устната хигиена на устната обичайния начин. Разбира се, циркониеви продукти е много по-скъпо металокерамични, но високата цена е оправдана удобство и качество.

Станислав, 44 г.

В съвременната стоматология като структурен материал за производство на фиксирана протеза активно се използва от цирконий. Той е сигурен, гипоаллергенен, здрав, с висока степен на светопроницаемости, което го прави максимално естетичен почти едни и същи с естествен зъб.

Циркониеви коронки по-скъпо от основните «конкуренти» (металокерамика), но при това да изглеждат по-добре, срокът им на експлоатация повече, както и вероятността от възникване на усложнения след инсталацията на тези конструкции се свежда до минимум.

Изработка и монтаж на изделия от цирконий се извършва в модерно оборудване, така че параметрите на готовите протези са много близо до идеала. Средната цена удоволствие е 20 хиляди рубли.

READ  BLIS K12 и други пробиотици от лош дъх на устата

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00152 sec