Използването на мембраната на Bio-Gide и костен заместител на Bio-Oss в стоматологията

Geistlich Bio-Gide (Био Хайд) представлява рассасывающуюся двухслойную мембрана, предназначена за възстановяване на тъканите. Я получават от колаген 1 и 3 вида от свине, отличаващи се с висока степен на чистота и биосовместимостью. Именно от този фибриллярного протеин основно се състои на съединителната тъкан и кожата на човек. Такава биомембрана е добре изпълнява своята защитна функция.

Spongiosa Bio-Oss (Bio-Oss) е естествен остеопластический заместител, получени от бичи костите, от които са премахнали почти всички органични съединения. Той се различава добра приспособимост и поносимост.

Благодарение на появата на тези две уникални материали разширява възможностите на съвременната стоматология.

Характеристика на биоматериали

Основни характеристики на мембраната на Bio-Gide:

 1. Мембраната се състои от 2 слоя: порест и плътен. Я разполагат така, че да пореста повърхност е насочена към костната тъкан, за да я клетки вросли в мембраната, а плътна повърхност контактировала с меки материи, за да не позволите на тяхната кълняемост до патологическому на огнището.
 2. Материалът се отличава гипоаллергенностью и добра биологична съвместимост. В експерименти върху животни е установено, че

  мембраната се резорбира напълно. Я раздялата се случи при участието на ензими. При това се образуват киселини, дразнещи материи, като това се случва при използването на синтетични мембрани, съдържащи полилактиды.

 3. Благодарение на триизмерна структура влакна биоматериал спомага за бързото зарастване на увредените тъкани. И си структура на мембраната се запазва дори и в смоченном състояние. Може да се заключва с помощта на заварки или пинов, при това фибриллярный протеин набъбва с образуването на универсална базисной тъканната структура, благодарение на което приживление на костната тъкан се случва бързо. Въпреки, че обикновено възпалението при това не се случи, но като се има предвид характеристиките на биоматериала, изключи го, не си струва.

Уникални характеристики коллагенового материал Bio-Oss:

 1. При производството на биоматериала се премахват органичните съединения, остава само неорганичен матрицата. Той се състои от микропор и капиляри, разположени между кристали апатита. Структура на биоматериала е аналогична на структурата на молекулите на апатита здрава костна тъкан, така че той по-бързо се свързва с костите, отколкото други остеозамещающие естествени материали, състоящи се от по-големите кристали.
 2. Поради порест структура на вътрешната повърхност на Био община ракитово поне пет пъти превъзхожда съществуващите костнозамещающие

  лекарства, в резултат на остеобласти и кръвоносните съдове, покълват по-бързо и неща по-добре да се захване.

 3. Благодарение на грапава повърхност на материала костни клетки към нея по-добре да се придържаме и по-бързо се размножават.
 4. Биоматериал резорбира бавно, така че тя е стабилна основа, за да се формира нова кост и предупреждава преждевременно разрушаване на присадката. Вживляемое вещество се интегрира в костната тъкан на човека в продължение на няколко години.
 5. Поради особеностите на техния строеж БиоОсс участва в процесите на ремоделиране на костите, произтичащи в организма, а от изкуствени материали, използвани за остеопластики, за да се разлагат в резултат на химични преобразувания.

Сфера на приложение

Показания за използване на материали Bio-Oss и Bio-Gide:

 • запълване на костни дефекти около импланта и дупки след хирургично лечение на зъбите, включително и след отстраняване на кисти и ампутация на корен;
 • натрупване на алвеоларен гребен за назначаване на ортопедичната терапия и за установяване на импланта;
 • провеждане на синус-лифтинг на лицето.

Мембраната на Био-Хайд се използва за хирургично лечение травмированной лигавицата на устата.

И двата материала може да се използва съвместно.

Ограничения за употреба

Противопоказания за приложение на Bio-Gide:

 • не може да се използва самостоятелно за възстановяване на костната тъкан, но само в комплекс с някакъв пълнеж;
 • не се прилагат, ако е налице активен възпалителен процес (той трябва да бъде пролечен до инсталиране на биоматериала);

С цел отстраняване на дефекти в областта на пародонта, преди да се въведат биоматериал Bio-Oss, трябва да санацию устната кухина, премахване на зъбната плака и камък, лечение на дентални заболявания.

Противопоказания за използването на Bio-Oss:

 • остри и хронични гнойно-некротический процес в костите на мястото на провеждане на стоматологични манипулации;
 • нарушение на обмяната на веществата, в това число диабет, размекване на костите, фибро-кистозна остит;
 • остеопороза;
 • изразена бъбречна и чернодробна недостатъчност;
 • прием глюкокортикостероидов във високи дози.

Bio-Gide и Bio-Oss не трябва да се прилага при жени в положение и кърмачки жена.

Характеристики на приложението

Костен материал Bio-Oss може да се прилага отделно и в комбинация с естествените костными тъкани на пациента.

В костния дефект се поставя материал Bio-Oss и прикрывается отгоре биомембраной Bio-Gide, която не дава бързо разрастваща се съединителна тъкан да попречи на регенерация на костната тъкан, което се случва по-бавно. Това предупреждава за загубата костнозамещающего вещества и увеличава вероятността от приживление импланта.

При манипуляциях на устната лигавица мембрана Био Хайд се прилага самостоятелно за заздравяване на увредената зона. Екстракт си не е необходимо, тъй като тя напълно се резорбира след изтичането на 2-те месеца. Прилагането му дава добър естетически резултат при хирургичното лечение на меките тъкани.

Обикновено при прилагането на материали Bio-Gide и Bio-Oss не са наблюдавани нежелани реакции, но като се има предвид състава им, не трябва да се изключва развитието на алергии.

READ  Венци опухла след екстракцията на мъдростта - какво да правя?

MAXCACHE: 0.4MB/0.00074 sec