Как да изберете коронки на зъбите: видове, предимства и цени

Коронки на зъбите представлява един от методите на несменяеми протези протезиране, който се използва в случай на значителни повреди на зъбите. Има няколко вида протези в зависимост от материала, от който ги произвежда.

Всеки има своите предимства и недостатъци, както и особеностите при инсталиране.

За да решите този начин на лечение, трябва да се запознаете с всички алтернативни възможности и да изберат най-приемлив.

Когато инсталацията корони — най-доброто решение

Корони – това не е прищявка на зъболекар, а неизбежна необходимост. Тяхната основна цел е запазване на зъба, ако другите методи на лечение престават да бъдат ефективни. Като правило, инсталацията на несменяеми протези на протезата се предписва в случай, че повече от половината от твърда част на зъба е разрушен.

Пломбирование този зъб ще доведе до по-големи проблеми, в резултат на които човек може да загуби зъб. Това ще доведе до голяма загуба, свързани с инсталирането на импланта.

Както беше споменато по-рано, за монтиране на короната на зъба трябва да бъде разрушен повече от половината, при това основата трябва да е цяло. Мъртвите зъби и тези, които е повреден pulp, не получават достатъчно храна, така че стават крехки. Корони се определят:

 • при сколах и пукнатини, за укрепване на зъб;

 • след наранявания, при които е претърпял наддесневая част на зъба;
 • за депульпированных на зъбите;
 • при флюорозе;
 • от естетически съображения.

Депульпация зъби и чипс са най-честите и основни случаи за укрепване на броя на коронките.

При това не трябва да се страхуват обтачивания външната част, тъй като след отстраняване на маса зъб не се различава чувствителност, а работа се извършва под местна обезболиванием. Освен това, при използване на гласове корони не изискват много обработка на зъби.

Много от пациентите се противопоставят на инсталиране на коронки, поради страх от неизбежна загуба на зъба. Това твърдение е в основата на съгласувани, тъй като коронку определят за укрепване и защита на останалата част от зъба.

Навременното използване на този метод на лечение позволява в продължение на много години удължаване на живота испорченному зубу, при тази цена на въпроса и интензивността на труда е значително по-ниска, отколкото при инсталиране на импланти.

Какви са корони и каква е функцията на всяка?

Видове коронки разграничаване в зависимост от материала, от който са произведени:

 • металокерамика;
 • металлопластмассы;
 • керамика;
 • метал;
 • с опора на импланти.

Нека да видим, кои коронки на зъби на най-добрите да се използват във всеки конкретен случай, както и предимствата и недостатъците на всеки вид. Всичко това ще разберете, как да изберете коронку за инсталиране във всеки конкретен случай.

Металлокерамическое покритие

Металокерамични корони представляват рамка от метал и керамично покритие от оксид, цирконий, с помощта на който образуват външната параметри на зъба. Този вид е много положителни качества, тъй като метална рамка придава на коронкам висока здравина и дълготрайност.

Такива зъби издържат по-голямо натоварване, при правилна хигиена на срока на служба достига до 15 години. Огромен плюс на този вид корони е естетически вид. За сметка на керамичното покритие се постига ефект на естествени зъби.

При всички достойнства, металокерамични коронки са достъпни ниво на цените, адекватна на който получава за сметка на качеството.

Този вид корони има два недостатъка. Първият е свързан със силен обтачиванием на зъба при подготовката за инсталиране на протезата. С твърди слоеве свали до 2 мм тъкан. Освен това, под металокерамични коронки депульпируются зъби.

Честото усложнение при процедура е изгаряне на тъкан, в резултат на което pulp умира. След инсталиране на протезата се проявяват признаци на възпалителния процес, за лечение на който искате да изтриете коронку, да мине курс на рехабилитация и отново да коронку.

Металлопластмассовые коронки

Металлопластмассовые корони се нарича още металлополимерными или металлокомпозитными. Този вид протези най-често е временен характер, въпреки че много от пациентите му дават предпочитание поради малка стойност. Тъй като пластмасата е мека материал, за изготвяне на коронки и ще изисква значително по-малко време, 3-5 дни. Монтаж се извършва в рамките на един час.

Метална рамка добавя здравината на конструкцията, така че тя е относително стабилна. Външен вид протеза може да доведе до имитации на естествени зъби, а пристрастяване към него протича по-бързо.

Пластмасата се отнася за най-ненадежден материали. Тя бързо изчезва и стачивается. Назъбени ръбове могат да навредят на венците, доставя дискомфорт.

Срока на експлоатация на такива коронки не надвишава две години, след което трябва да поставите нови или да инсталирате по-надежден вариант. Пластмаса – материал порест, така че той да може да бъдат боядисани.

Освен това, тази структура влияе благоприятно на размножаването на бактерии.

При липса на подходяща хигиена, металлополимерные коронки могат да предизвикат заболявания на устната кухина. Стоматолозите не изключват възможността за отделяне на химикали, тъй като пластмасата е изкуствен материал.

Керамика — класика в действие

Керамични коронки покриват видима част на зъба. Те са два вида в зависимост от използвания материал: порцелан и въз основа на циркониев диоксид.

От естетична гледна точка това е най-добрият вариант за протезиране, тъй като корона, особено от китай, е невъзможно да се различат от естествените зъби.

Оптичен ефект напълно имитира цвета и прозрачността на зъбите. Обикновено те се използват за укрепване на ножовете. Въпреки по-високата якост на налягане, лекувани керамика, тя не е в състояние да издържат на натоварването на дъвкателните зъби.

Предимство на този вид протеза е не само естетически компонент, но и дълголетие. С течение на времето коронки няма да загубят своите визуални свойства, тъй като керамика не са възприемчиви към агресивна среда на устната кухина.

Освен това, този материал е максимално близо до естествените зъби, така че не предизвика реакция микрофлора.

Най-често се използва въглероден цирконий, макар и малко по-ниско фарфору. Последният се използват за производство на единични коронки. Основен недостатък на този вид е най-високата цена.

Метални коронки

Метални коронки се различават в зависимост от материала и технологията на изработка. Те са:

 • штампованными;

 • алуминиеви джанти с покритие;
 • златни.

Щампован корони днес се смятат за остарял метод. Те са изработени от стоманени втулки, е допустимо «златното» изпарява. Цената на тези коронки малък.

Достойнство на протезиране е незначителна обработка на зъба, преди да инсталирате коронки. Но много недостатъци са превърнали този метод в малоактуальный към днешна дата.

Първо, естетиката на този протезиране на нула. На второ място, тънки стени поради агресивната среда често проедаются. Най-накрая, поради ниската точност на работа коронката бъде инсталиран на зъб, което причинява подтекание слюнка в празното пространство.

Последна допринася за развитието на инфлуенца микрофлора, в резултат на което могат да възникнат заболявания на устната кухина или ще започне гниене остатък на зъба.

Днес най-метални коронки са изработени цельнолитьевым начин. В зависимост от индивидуалните особености, е направена гласове на бъдещата корона, който отливается от метал. Материал е кобалт хром-никелова сплав. Също така може да се направи пръскане «под златото». Е, все още, неэстетичный материал, но той е много издръжлив, устойчив и относително евтин.

Монтаж на корони от злато произвеждат не всяка клиника, често този вид услуга е достъпна само в държавните институции.

Това се дължи на факта, че за използването на благородни метали е необходимо специално разрешително, получаване на която много трудозатратно.

Такива протези изглеждат unaesthetic, и основното им достойнство, заедно с трайност, е само на факта, че това е истинско злато. Цената на такъв материал зависи изцяло от пазарната стойност на метал, както и от размера на зъба, работа в производство и монтаж.

Корони с опора на импланти

Корони върху импланти могат да бъдат както металлокерамическими, така и твърди керамика. Те имат едни и същи качества и недостатъци, че и обикновените видове с монтиране на сточенный зъб, но цената за тях, се увеличава. Това е свързано и със сложността на процеса на определяне корони върху импланти.

Процесът на инсталация е различна продължителност и тежки протеканием, тъй като трябва да се хирургическа намеса, вживление закрепване и едва по-късно монтаж на корони.

Различни видове коронки и процеса на инсталиране:

Цена на въпрос

Цената на коронки и монтирането им варира в зависимост от редица фактори:

 • ценовата политика на клиника;

 • квалификация на персонала;
 • наличието на собствена лаборатория за изготвяне на коронки;
 • разходите за материали.

Като цяло, повечето видове коронки има оптимално съотношение на цена и качество в зависимост от тяхната надеждност, эстетичности и дълголетие.

Колко си струва да се коронку на един зъб?

В таблицата са представени средните цени на услуги в зависимост от вида корони, както и срокове на услугата:

Видове коронки Средната цена на една коронку, .. Средната продължителност на живота, годините на
Металокерамични 9000 12-15
Керамични:
— порцеланови На 13 000 10-15
— циркониеви На 22 000 7-10
Метални:
— щампован 3000 5-7
— гласове 4500 10-15
златни 12000 15-20
Металлопластмассовые 1000 1-2
С опора на импланти:
— металокерамични На 22 000 12-15
— керамични 30000 10-15

Цените варират в зависимост от броя на посочените по-горе фактори, при увеличаване на размера на коронки цената се увеличава в пъти.

Обща ценова политика се основава на качеството на предлаганите възможности, така че при желание дълго време да се откаже от стоматологична намеса и да се предпазите от болезнетворного на въздействието, по-добре е веднъж да плащат повече.

Какво да избера за дъвчащи зъби?

Ако за предните зъби най-високо качество е тяхната естетическа привлекателност, за моляров този фактор не е толкова важно. Дъвчащи зъби рядко попадат в зона усмивка, така че при избора на корони на тях трябва да се разчита на тяхната надеждност, трайност и безопасност.

В зависимост от цената на предпочитание може да се раздават гласове метален коронкам или металлокерамике. Ако цената не играе голяма роля, тогава си струва да се разчита на степента на разрушение на зъба.

За да инсталирате металокерамика трябва силно да омаловажавам зъб. Ако pulp не е повреден, такава намеса може да доведе до нежелани усложнения. Това означава, метална корона ще бъде най-доброто решение от съществуващите. Металлокерамика е добра, ако зъбът вече е мъртъв, а допълнителен бонус ще бъде атрактивен външен вид.

На моляры се допуска инсталиране на металлокомпозитных корони, но заради силната натоварване в процеса на дъвчене им трябва да се сменя по-често. Този вид корони може да се разглежда само като временен вариант, за да се улесни период на изчакване за производството на по-надежден протеза.

Използването на коронки днес напредна значително. В стоматологични клиники предлагат се множество възможности, в това число икономични, които ще помогнат да се запази зъба.

В зависимост от материала и производителя му може значително да намали разходите, но най-важното при вземането на решение да разчита и на въпросите на сигурността и надеждността на метода. Това ще позволи да запази баланса на зъб, за удължаване на живота му.

READ  Стоматофит — противовъзпалително комплекс за изплакване на устната кухина

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00082 sec