Как да извадено челюстта — вправление и оперативно лечение на ставите

Луксация челюст — повреда, при която се извършва трайно изместване на темпоромандибуларната става по вид изпадане, с корона на ставния процес на долната челюст излиза извън границите на неговия физиологичен положение с пълна загуба на функционална мобилност. Подобна травма изисква специализирана помощ, заключающейся в правилната вправлении.

Сублуксация или частична луксация на челюстта — това е същият процес, но в този случай корона съхранява частичен контакт с ставна повърхност и да се върне в нормалното си положение, без да е необходимо вправления.

Причинители

Изместване на компонентите на темпоромандибуларната става се случва в по-голямата част от женски пол.

Това се обяснява с анатомичен постройка ставна яма, която е по-малка дълбочина, както и по-малко развити связочный апарат на ставата, отколкото при мъжете, в резултат на което се случва свободен изход за главата процес на долната челюст от ставния вила под действието на натиск от страна на външни и вътрешни фактори.

Тази травма не е необичайно по време на участието на широк долната челюст надолу поради зевания, пеене, повръщане, се опитва да улови съраунд и твърд предмет. В дентална практика е възможно при използване на роторасширителя или по време на интубация преди операцията. Луксация и сублуксация може да се образува в резултат на травматизации става.

И патологични на изместване на темпоромандибуларната става възможно в резултат на такива заболявания, като подагра и ревматизъм, в хода на които се случва възпаление, последвано от дегенеративно промяна на ставните повърхности и загуба на еластичността на сухожилията.

По време на епилептични пристъпи възможен изход на ставния процес, поради неконтролирани судорожных съкращения.

При възрастните хора това явление е вероятно в резултат на загубата на устойчивост на свързващия апарат, която осигурява поемане на ставата.

Класификация травма

Всички клечки и subluxations челюст се класифицират в зависимост от времето на поява и причиняване ги фактори. В интервал от време, травма се делят на вродени и придобити. Последните са разделени на травматични и познати:

  1. Травматични се случват вследствие на механично въздействие на ставите. В зависимост от отклонението процес на долната челюст по отношение на костна структури има предни, странични и задна луксация/сублуксация.
  2. Обичайно е многократно повтарящ се извадено челюстта, в резултат на хронични промени в структурите на тмс. Също така се случва задни, предни и странични.
READ  Щифт в стоматологията: видове, като определя от показанията на

В симетрията на поражения на ставите, има едностранни и двустранни травми. Клечки/subluxations се считат за остри, ако с

момента на появата им са минали не повече от 10 дни. Ако за този период не се е случило вправления, процесът придобива хроничен характер.

В случай, когато при прехода се случва промяна от страна на целостта на кожата покрива над суставом, разкъсване на меките тъкани, съдове и свързващия апарат, то това е извадено разглежда като осложненный, и, обратно, при запазване на всички структури – лесен.

Като цяло, най-често в практиката се случват предната двустранни клечки.

Особености на клиничната картина

В зависимост от вида на вывиха челюстта клиничните симптоми ще имат свои собствени характеристики, което също оказва благоприятно влияние върху диагностицирането на заболяването.

  1. Предна луксация на двете стави. При пострадалия възможно най пропусне надолу челюст с обтегнати обтегнати мускули. Брадичката е на стойка с наклон надолу и кзади. Движението в ставата се извършват само в посока на увеличаване на ъгъла на отваряне. Във връзка с това положение става е нарушена, се издига на слюнка с трудно преглъщане. Подобни промени са придружени от болевым синдром. Може би проява на оток в областта на изменения в ставата.
  2. Предна луксация на една става. Симптоматически патология ще бъде аналогична на предишната, но клиничното разлика между тези случаи е визуално отместване на лицевите структури към неповрежденному суставу. Това позволява да се разграничи тази патология от фрактура на един от издънки на долната челюст, в резултат на което се случва компенсира лице към увреждане.
  3. Задна луксация на двете стави. На пациента устата се намира в сомкнутом позиция, с невъзможността на откриването му. Местоположение на долните зъби е далеч отзад от предните. Отбелязано болки в областта на ставите и ги подпухналостта. Нарушение на речта апарат с изобилие от слюноотделением. Характерно е подтикнат от вертикално положение, когато се опитате да легнете празнува задушаване.
  4. Задна луксация на една става. Процедурата е същата, както при двустранно прехода, с изключение на наличието на болка, само от страна на поражението, също присъства на отместване на лицевите структури в здравословна посока.

При всички форми на подвывихов положение на устата на пациента е затворен, от време на време може би ограничено отваряне на челюстта. Присъства също болевая симптоматика, което води до натрупване на голямо количество слюнка. Отличителна черта на подвывиха ще бъде откриване при пальпаторном проучване процес на долната челюст на предната повърхност на времето костите.

READ  Ред на никнене на млечни зъби при деца - срокове и съвети на родителите

Поставяне на диагноза

Постановка на диагнозата се започва с обща проверка, при която е възможно предварително да се определи каква форма на нараняване има ли

на болния.

История като също може да посочи причината за възникване на наранявания, дава възможност да предоставим травматичен луксация/сублуксация от обичайното.

След това се случва пальпаторное определяне на местоположението на костни структури съвместно с последващите инструментальными методи за диагностика, включително и за визуален контрол и на КТ изследване. Анализ на получените данни позволява да се потвърди наличието на патология, а също и да се определи вида и тежестта на вывиха.

Методи вправления

Лечение вывиха предвижда вправление долната челюст в анатомично правилно положение. Има няколко техники, които позволяват това да се направи, но всички те изискват да се местна упойка, за облекчаване на болка регионална синдром.

Метод На Хипократ

Избягване на наранявания лекуващият лекар обворачивает си палци дебела кърпа, защитавайки по този начин ги от прикусывания пациента.

Самият потърпевш сяда на стол. След това лекарят поставя палци за по-нататъшни молярам долната челюст, а останалите пръсти я задържа на дъното. Бавно натискане на големи пръсти травма оказва натиск надолу, а други притиска до брадичката, бране му нагоре. Тази манипулация на хората, помага да се отпуснете мускулите на предната част на главата.

Нататък става трябва да се измести назад и нагоре. В този момент на артритни част на челюстта потъва в ставната цепка, издав специфичен звук. След завършване на манипулация челюст инстинктивно се слива.

Начин Попеску

Тази техника се прилага при тежки патологични вывихах. Пациентът лежи на гърба си. Между далечни молярами двете челюсти прикладывается специален марля валяк, след което травма надавливает на брадичката нагоре и кзади, връщането на ставната част от долната челюст обратно в суставное легло.

Техника Блехмана

Прием може да се извършва по един от двата начина:

  • чувство на венечные процеси в устната кухина, лекар кликне върху тях едновременното движение надолу и назад, което ги води до връщане в ставата;
  • венечные израстъци се натискат с външната страна и същото движение се връщат в ставната яма.
READ  Четка за зъби Air Flow: отзиви и цените за процедурата

При риск от рецидив вывиха, а също и при хронични процеси се използват специални гуми, изпълняващи ролята на протезиране. Тяхната основна задача е да се предотврати прекалено широко отваряне на устата. Един от тези протези е апарат Петросова, същността на която се състои в налагане на корони на долната и горната челюст, съединените специален ограничител, който не позволява перераскрытие устата.

Оперативни методи на лечение

Също така съществуват оперативни методи на лечение, приложим при дългогодишни вывихах, когато структурата на ставата, са успели болестно този начин видоизмениться, както и при дегенеративни промени на ставите, свързани с хронични заболявания.

Метод Линдемана

Задачата на подобна операция е да се увеличи размера на ставния една къртичина чрез разделяне и прилагане на тефлон с поемането на метален шев.

Също така може да се задълбочаване на ставния ями, което се опитват да преминат на ставния диск в изправено положение кпереди от дупки. Този метод позволява да се осигури надеждна фиксация структури съвместно с изключение на възможността за рецидив.

Метод Рауэра

Същността на манипулация е да се увеличи на ставния една къртичина с помощта на прилагането на присадката. В подобна операция

използва ребра хрущял, който се инжектира под надкостницу една къртичина, което позволява да се увеличи обемът му.

Като модернизация на метода използват допълнително намаляване на капсули става, подобряване на определяне чрез подшивания престилка до связочному апарат, както и подвешивание долната челюст с помощта на трансплантирания сухожилията.

След като извадено е вправлен, на първо време челюст трябва да бъде записано и за избягване на повторното повод травматизации при облекчено мускулите.

Независимо вправление подвывихов може усугубиться вывихом или процес, фрактура на долната челюст. Също така е възможно нараняване на меките тъкани и кръвоносните съдове, което е само за хирургически лечение.

Превенцията се състои в спазване на повишено внимание при отваряне на устата, като се избягва широк движение на челюстта при хранене, възгласи, песни. Ако има предразположеност към вывихам/подвывихам е необходимо да съобщават на лекаря при стоматологични огледи или предоперационных манипуляциях.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00103 sec