Как да миете зъбите на детето си: съвети за родители и деца

С появата в дома на бебето младите родители възниква маса въпроси свързани с грижи, включително и за устната хигиена на устната трохи.

«А трябва ли да се грижи за млечни зъбки, ако съвсем скоро ще ги замени постоянно?», — ще се изненадате от някои майки. Защото бебе все още не яде твърда храна, не се пие чай и сладки газирани напитки… Означава, че рискът от възникване на кариес е минимален.

Отговор на педиатри и детски стоматолози е прост: да се грижи за първите зъби имате нужда, и дори да се провалят.

В края на краищата, дори и в млечната смес или мамином молочке се съдържат въглехидрати, които оказват отрицателно въздействие върху деликатната емайл. А здравето на постоянните зъби до голяма степен зависи от качеството и редовността на грижа за устната кухина на бебето още от първите дни на живота му.

Освен това правилната структура на зъбите и захапката на бебето имат най-пряко отношение към неговото дикции в бъдеще.

От състоянието на млечните резци зависи и здравето на храносмилателната система, в края на краищата, колко качествено детето ще гризе твърда храна, толкова по-добре ще работи на стомаха. Да, и лъчисти, снежно бяла усмивка краси курносых деца.

От посочените данни може да се заключи, че превенцията на ранни кариеси почти на 80% е гаранция за здравето и красотата на зъбите на детето в бъдеще.

Как правилно да си мият зъбите на децата? На какви точки трябва да се обърне специално внимание? С отговорите на тези и други вълнуващи въпроси предлагаме да се запознаете по-долу.

Хигиена началото не е

Много родители се интересува кога точно трябва да започне да си миете зъбите на детето и когато възпитаваме детето да го прави сам.

По мнението на детски зъболекари се грижи за устната хигиена на устната трохи трябва от първите дни на живота му. Дори все още няма предпоставки за появата на първите зъби, трябва внимателно да се почистват с венците преварена вода със стайна температура с помощта на специален тампон.

За това трябва да се навивам на показалеца на ръката малко парче марля или бинт и внимателно, касательными движения избършете небцето, венците, езика, и област за щечками. Или пък може да е за тези цели да закупите в аптеката специални кърпички за почистване на зъбите.

Не е желателно да проведе хигиенна манипулация с помощта на памук, тъй като тя може да оставят след себе си влакна в устната кухина.

Провеждане на такава процедура трябва след всяко хранене и преди нощния сън. За това, което се прави? Факт е, че закисшие или останки от ферментирала смес или мляко в устата си дете може да проникне в самата тъкан на венците, което провокира по най-разрушителните процеси при формирането още не се яви на ножовете.

READ  Кламмер: характеристики, класификация, видове, производство

Разбира се, по време на тези манипулации дете може да упражнява нотки на протест под формата на крик, визга, сълзи или отблъскване движения. Това в никакъв случай не трябва да се спре на родителите. Меко, но настояване на приучение към процеса на почистване на зъбите е гаранция за щадящо отношение към него в зряла възраст.

Вече 5-6 месеца на бебето може да изглежда, че първите зъби. Точно в това време, почти изчезва и выталкиващий рефлекс. В такава «сериозна» възраст за миене на зъбите вече е желателно да се използват силиконовата четка-напальчник или класическа детска четка с мек косъм.

С помощта на такива устройства могат да бъдат не само за премахване на образувани плака, но и да се направи лек масаж на венците, което е доста полезно за прорезающихся на ножовете. Необходимо използването на паста за зъби в тази възраст все още не съществува.

Като почистваме зъбите годовалому на детето

Някои майки не разполагат с достоверна информация, когато може да се използва за почистване на зъбите на четката за зъби, и снасят време запознанства дете с по правилния аксесоар поне до 2-3 години. Този подход е грешен в корена.

Едногодишно карапуз има навика всичко да опитват «на вкус», и понякога не са най-чистите предмети. Естествено, процеса на размножаване на бактерии в устната кухина и в този случай не може да избегне.

Така че дете на тази възраст особено се нуждае от задълбочено и системно да се грижите за устната кухина, независимо от това, колко зубиков вече струваше.

Какви критерии трябва да отговаря на първата четка за зъби на детето:

 • препоръчително е да аксесоар за почистване на зъбите е имал специален силикон ограничителни пръстен, предназначението на които е да се намали риска от проникване директно на самата четка дълбоко в устната кухина или гърлото;
 • къса дръжка със специални вложки, предотвратяване на приплъзване;
 • чист контур четки, корона на малки размери;
 • меки структури с различна дължина, изработени от синтетични материали;
 • наличието на гумени шипове от обратната страна на главата, предназначени за масаж на венците и почистване на езика;
 • атрактивен и цветен дизайн.

Сега, що се отнася до самия процес на прочистване на зъбите. Разбира се, хлапето в тази ранна възраст все още не е в състояние да се справят с поставената пред него задача, затова присъствие и помощ на възрастни са просто необходими.

Така че, как да почистите зъбите на дете до една година:

 1. Поставете в банята пред огледалото временно «работно място джуджето» —малка столчето или ступенечку. Удобна позиция на детето по време на хигиенни процедури ще улесни процеса на двете страни.
 2. Добре намокрете четката във вода на стайна температура и внимателно прекарайте по зъбите на бебето. Повторете манипулация на няколко пъти.
 3. Четка трябва да се държат правилно, под ъгъл от 45 градуса, а движението да правят от венеца към края на зъбите. Не забравяйте, че кругообразные движение на четката могат да навредят на емайла. Въпрос необходимостта от прилагане на паста за зъби в тази възраст всеки родител трябва да реши за себе си.
 4. В личен пример покажете, как трябва да изплакнете устата и да поиска кроху се повтаря за вас манипулация.
 5. Изплакнете четка и го поставете в специална чашка.
READ  Политат зъби – какво да се направи в домашни условия? Най-ефективните средства!

Как правилно да си миете зъбите на детето си — видео, което ще бъде полезно за децата, а и на родителите им:

Как да си миете зъбите на децата на по-възрастните

Вече е на възраст от две години детето може да прояви интерес към самостоятелно грижа за устната кухина. И точно вече на този етап е желателно да възпитаваме дете да си миете зъбите с прилагането на специална детска паста за зъби.

По рафтовете На магазини често може да попаднете на такива продукти с надпис «могат да кандидатстват с пелени». Но това е само успешен маркетингов ход, и внимателен родителите не си струва да се следват препоръките на производителите на сляпо.

За да отхвърли всички съмнения относно качеството на паста за зъби, по-добре го купуват в аптеката, предварително да се запознаят с пояснителни бележки.

Какви са критериите, които тя трябва да съответства на:

 • минимално съдържание или пълна липса в състава на пастата флуор, -проглатывание дете фторосодержащей продукти, дори и в минимални количества повишава риска от възникване на флюороза;
 • пълна липса на синтетични аромати и лаурилсульфата на натрий;
 • добра защита срещу кариес;
 • минималната абразивность, -въпреки че мел и сода в състава на пюре, трябва да се осигури добър почистващ ефект, тяхното въздействие върху емайла на детските зъби прекалено агресивно.

Разбира се, дете на две години няма да може да почистите зъбите си правилно и ефективно, още повече от първия път. Не му се скара и не нека процес.

Напротив, внимателно, като го държите за дръжката с четка за зъби, го насочите в правилната посока, подсказывайте, как правилно да извършват движение, хвалят го.

Помага на детето да се грижи за дясната страна на устната кухина, е препоръчително да стоят отляво и производство на манипулация с лявата си ръка, а лявата страна — съответно от дясно и дясната ръка. След известно време детето ще запомни алгоритъм процедури и ще почистват зъбите от себе си.

Когато трябва да възпитаваме детето до самостоятелно хигиената?

Възпитаваме детето самостоятелно почистване на зъбите е желателно да е от 3-хлетнего възраст.

READ  Възпаление на периоста на зъба: избор на метод за ефективно лечение

На възраст от 5-7 години започва смяна на привеждане в съответствие хапят, а млечните зъби постепенно заместват първите постоянни.

Според стоматолози, точно в предучилищна възраст възраст детето трябва да знае основните правила за миене на зъбите и умее да ги прилага на практика.

А именно:

 • изплакнете четката за зъби топла вода със стайна температура;
 • правилно и в точното количество преса тубата с паста за зъби;
 • уверени притежава «стандартен метод за почистване на зъбите, състоящ се от вертикални, хоризонтални и кръгови движения;
 • в края на процедурата внимателно прополаскивать устата си с топла вода.

Как да преподават на детето си миете зъбите без сълзи и истерия?

Невъзможно е да се обучават детето самостоятелно почистване на зъбите, ако родителите сами често се пренебрегва тази хигиенна процедура. Искате ли да внуши на бебето полезни навика — демонстрируйте собствен пример.

За да хлапе почистване на зъбите с интерес и удоволствие, трябва да вложим в този процес елементи на играта.

Например, да предложи на детето си миете зъбите под конвой любима песен или стихотворение. Или пък да се организира семейни съревнование, кой по-бързо и по-почистит зъби. Разбира се, победител в играта трябва да е най-младият представител на семейството.

Срещани ситуации, когато само при едно формата на четка за зъби при бебето започва свободен гневно.

Причината за това може да послужи за твърде рано приучение на детето към ежедневната хигиенна процедура или отложена във времето, в памет на чувство на дискомфорт, което той изпитва в процеса на миене на зъбите.

Какво да правят в такъв случай родителите? Преди всичко, не трябва да възпитаваме детето до такава процедура насилствено, запугивая го вредни микроби или шантажируя забрана за ежедневни разходки. Дори ако детето отказва да, много внимателно и деликатно призоваваме към спазване на лична хигиена.

Мисля, че е възможно този протест призован лично отхвърляне на дете на определена четка за зъби и пасти. Насърчавайте детето си да се разходят по магазините и да изберете средство за почистване на зъбите по неговия вкус.

Не забравяйте, че ранната профилактика на зъбния кариес и ежедневна хигиена на устната кухина не изключва необходимостта от посещения в зъболекарски кабинет поне два пъти в годината. Професионална проверка помогне за идентифициране на намечающиеся или съществуващи проблеми и навреме да ги поправим.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00077 sec