Как да се идентифицират и да се лекува стоматит при новородени и кърмачета?

Всяка мама е известно състоянието, когато детето започва да е капризна, спи лошо, се откаже от мляко или каша. На пръв поглед това не е видима причина.

Но ако направим обстоен преглед на детето, включително и устната кухина, това може да се види върху лигавицата и язычке малки бели язви, подуване на венците. Това е с видими признаци на стоматит.

Характеристики на стоматит на крехката възраст от

Стоматит при новородени и кърмачета е обединяваща концепция на всички проблеми, свързани с устната хигиена на устната. Подуване на венците, бяла пресечен петна по езика, малки бели рани, възпалителния процес може да се

да се нарече с една дума «стоматит». Възрастните хора също често се сблъскват с този проблем, но най-вече след няколко терапевтични процедури за възстановяване на лигавицата.

При грудничка всичко е много по-трудно, дете не може да обясни какво точно го притеснява, и затова своевременно диагностициране на заболяването е много сложно, толкова по-признаци на стоматит приличат на симптомите на възпалено гърло. И повечето родители започват да се лекува точно възпалено гърло, стоматит, толкова времето става по-сложна форма.

При първите признаци на болестта родителите трябва веднага да се обърнете към лекар и не се отдаде на самолечение.

Причинители

Възникването на стоматит при новородени и малки бебета може да има различни причини. На първо място, това е наличието на бактериална, вирусна или гъбична инфекция. Инжектиране може да се случи във всеки един момент. И основната причина е изсушаване на лигавицата на устната кухина. Поради липса на слюнка тя губи своята бактерицидная способност. И в този случай се създава простор за появата на различни възпалителни процеси.

Заболяването може да се провокира и механично нараняване на устната кухина. То може да настъпи и поради невнимателно боравене с метална лъжица (затова в последно време за деца предпочитат да използват лъжици от екологично чиста пластмаса), и по причина на изгаряне на топла храна.

Ако в устата се образуват микротравмы, след бактерии, които се намират в лошо измити детска купа или играчки могат да влязат в тях и да доведе до развитието на възпалителен процес.

Често причина за болести са вируси, които незабелязано живеят в устната кухина е много любящи родители и по време на целувка със слюнка могат да попаднат на бебето.

Разнообразието от различни пътища за развитие на различни видове заболявания, според лекарите, има някои общи причини:

 • генетично предразположение;
 • нервно напрежение, възбуда, стрес;
 • недостиг на витамини;
 • — умора;
 • алергия.

Симптоматика в зависимост от формата на заболяване и на патогена

Има няколко вида стоматит, всеки от които ще имат своите симптоми:

 • са афтозен;
 • катарална делене;
 • улцерозен;
 • кандидозный;
 • герпетический;
 • алергичен или щифт.

Са афтозен стоматит е получил името си от думата «афта». Това е един малък бял цвят плака, която действа на повърхността на лигавицата

устната кухина. Язвочка е обвита с червен пръстен и е покрита с сиво покритие. Появата на този вид болест минава без повишаване на температурата на тялото.

Причини за афтозной форми на нарушения могат да станат алергия към храни, дефицит на витамини от група В и фолиева киселина, анемия, вирусна инфекция и дори стрес.

READ  Калъфи и кобури за съхранение и транспортиране на четка за зъби

Катаральная форма на заболяването се проявява интензивно зачервяване на устната кухина. При този вид нарушения и обриви са много редки. Стоматит покрива цялата повърхност на лигавицата в устата. На пациента се наблюдава умора, сънливост, силно главоболие. Състоянието се усложнява и от повишаване на температурата.

Катарална делене стоматит при грудничков може да настъпи внезапно, при острата форма на заболяването протича бързо, ако идва вялотекущая форма, симптомите на слабо се проявяват и целият процес може да продължи много дълго.

Улцерозен стоматит – проблемът е много немощни деца. Понякога афтозная или катаральная форми преминават в язвенную. Това се случва в случай, ако предишните видове, които не са получили пълно лечение или късно са били диагностицирани. Рани дълбоко да проникне в лигавицата, удря я, почти винаги кървят и са с жълтеникав или сивкав цвят.

Делене по возбудителям

Освен естеството на заболяването, стоматит е разделен на видове и по возбудителям, поразившим лигавицата.

Кандидозный — най-честата форма. Детето може да я получи в първите дни от живота, заразившись от майката. Ако мама по време на

бременността и след раждането поразена молочницей, а след това, като правило, активатори на заболявания передадутся на детето. Така че, причината може да служи лошо спазването на правила за хигиена. Кандидозный стоматит също така може да бъде следствие от продължителен прием на антибиотици.

Болестта се проявява под формата на творожистого плака по езика, вътрешната повърхност на щечек, венците и дори на устните си. При това всички тези органи имат малка подуване и зачервяване.

Агенти на този вид нарушение са гъби група Кандида. Това е доста устойчив на въздействието на външната среда микроорганизми и дълго време може да съществува на всяка повърхност. Ако диагноза кандидозный стоматит, а след това да се дезинфекцира в дома, всички предмети, които се радва на бебето: играчки, шишета, залъгалки и др при това трябва да се обърне специално внимание на хигиената на гърдите и на зърното.

Герпетический остър стоматит е първична форма на инфекция херпес I тип. Тази форма са изложени на децата от шест месеца до три години.

Болестта започва с повишаване на телесната температура до показатели 38,5-39 C. Детето става апатичен, мрачна, лошо спи, при това отказва да яде. В устата се появяват плаки-афты, и с всеки изминал ден броят им се увеличава. Се възпаляват близо разположени лимфни възли. Появява се лош дъх.

Алергичен и контактен стоматит по симптоматике са сходни помежду си. Данни заболявания възникват вследствие на алергична реакция на различни продукти или от някои от техните компоненти. От друга страна, контакт с някои химикали причинява характерно зачервяване, подуване, обединени в пренебрегвани състояние с кровоточивостью.

Общи симптоми, които са характерни за стоматит при новородените:

 • основен признак са по-малки рани, които се появяват в устата си малютки, при това раната причиняват болезнено усещане при допир, което е силно притеснително дете;
 • език, покрита с бял филм, ако го изтриете марлевым тампон, а след това на езика може да се появи кървене лезии;
 • хлапето се откаже от гърдата, изплюва зърното, тъй като процеса на смучене причинява болка;
 • повишаване на температурата на тялото;
 • зачервяване и подуване на венците;
 • обилно слюноотделяне.
READ  Как да се отървем от зайед в устата при деца — съвети за родители

Диагностични критерии

Диагностирование заболявания в ранен етап на развитие води до бързо възстановяване. Грижовни родители, непременно ще забележат промените в поведението на своето дете. Чести капризи, отказ от храна трябва да принуди мамочку на проверка ротика.

Зачервяване, натъртване, малки рани трябва да се превърне в причина за бързото приемане на бог за медицинска помощ. За потвърждение на предположението лекар предписва няколко анализи. Това е анализ на кръв и тампон от лигавицата на устната кухина на бакпосев.

Методи на лечение

Благодарение на точното и своевременно диагностированию стоматит при грудничка лекар назначава симптоматично лечение.

Съществуват някои общи принципи, които трябва да се придържаме към родителите:

 1. Внимателно се справят с възпалена устната кухина на бебето с антисептични средства. Като Хлорхексидин, Мирамистин или отвара от лайка. Лечението се извършва по няколко пъти на ден. За това трябва да се овлажнява малък

  стерилна марля тампон предложения средство и много внимателно, без триене, обработка на повърхността на езика, бузите, венците, на най-високо на небето.

 2. Внимателното боравене с принадлежности за хранене. При това най-ефективният начин е да кипи. Ако някои елементи не се вари, а след това те трябва да се държат в Хлоргексидине няколко минути. Също така внимателно трябва да се справят с антисептик на гърдата и зърното майка след всяко хранене.
 3. Не може да прекъсне кърменето. В случай, че приемът на храна е придружен от вика на малко дете, поради болезнените усещания, можете да си купите в аптеката специални обезболяващи гелове и ги прилага преди хранене стриктно спазване на инструкциите за употреба. Важно е да се подчертае, че обезболяващо средство трябва да бъде точно гелеобразным, тъй като използването на спрейове в майчиното възраст е забранено.
 4. При изкуствено формула хранене трябва да се следи температурата на сместа и се опитват да се придържаме един показател, за да не попречат на топлинна изгаряне на устната кухина, което може да доведе до стоматит.
 5. В стаята, където се намира гръдния кош на детето, е важно постоянно поддържане на необходимия микроклимат. Той е температурата на въздуха да не надвишава 18 С, и е строго определена влажност на въздуха. За овлажняване на въздуха е добре да се използват специални овлажнители.

Но най-важното е, че такова заболяване, като стоматит при кърмачета, трябва да се лекуват под лекарско наблюдение, тъй като всяка самодейност може да доведе до плачевно резултати и дълго отдалить възстановяване.

Лечение на стоматит при новородени и кърмачета – лесна задача, в сила малък на възраст от повечето лекарства са противопоказани.

Средства за понижаване на температурата и местно обезболяващи, трябва да се използва само на основата на парацетамол. Форма на лекарството могат да се избират поотделно. Това е сироп или свещички. Дозировка се прилага при изчисляването на 15 мг в един килограм от теглото на детето. Честота на приемане – 4 пъти на ден.

За облекчаване на болката на засегнатите места по време на хранене може да предложи Камистад гел или Калгель. Ги нанасят директно върху засегнатото място. За предложения по-горе антисептични средства може да се добави Люголь, Фурацилин, Стоматофит.

Едновременно с прием на лекарствени средства не е излишно да използвате различни витаминни комплекси, подходящи за възрастта, за понятието на имунитета.

За възстановяване на лигавицата и възстановяване можете да използвате специални мехлеми, гелове и масла, като Аекол, Солкосерил, морски зърнастец масло. Данните средства се нанасят с помощта на памучни пръчки на засегнатата лигавица.

В зависимост от причинителя на заболяването, изберете антибактериални или на антивирусни лекарства.

Заболяването може да премине в хронична форма, ако не се извършват лечебни процедури, възпаление на лигавицата, може да доведе до възпаление на венците, тяхното кървене, което в бъдеще може да доведе до загуба на зъби. Бактериална инфекция може да проникне в дихателните пътища и да предизвикат ларингит.

Но най-трудна ситуация, когато инфекцията навлиза в кръвта и разносится в целия организъм.

Какво предлага народната медицина?

Трябва да се запомни: лечение на стоматит средства на хората – това е само помощна мярка, която ще се превърне в допълнение към тази терапия, която ще ви предпише лекарят.

Най-добре помагат за промивка с чай, градински чай, жълт кантарион или зеле сок. Разбира се, за кърмене на детето начин за промивка не са съвсем подходящи. Може за тази цел да се използва стерилна марля тампон. Но не забравяйте да се прилагат отвари струва с повишено внимание, за да не предизвика алергия.

Не може да се справи рани зелена боя или водороден прекис, тъй като може да причини изгаряния на лигавицата.

Често в народната медицина за лечение на стоматит използват мед, но за грудничка този продукт не е приемлив. От една страна, медът може да предизвика алергия у детето си, а от друга страна – в сладък мед среда перфектно се развиват бактерии и гъбички.

Превантивни дейности

Това е коварна болест, като се появи веднъж, тя може да преследва детето за цял живот. Появата на болестта на детето е тясно

свързано със състоянието на имунитета на новороденото и липсата на правилното пълноценно хранене.

От ранна възраст е необходимо да се следи за хигиената на устната кухина, избягване на стресови ситуации. При първите признаци на заболяването се обърнат към лекар.

Много е важно, че бебето кърмене възраст трябва да бъде самостоятелна съдове за да се избегне попадане на инфекция от възрастни. Детска купа е задължително от време на време трябва да се вари, а при всяко измиване изплакнете с преварена вода.

Не си струва да се допуска срещи със странни хора като цяло, както и в устни още повече. При най-малкия признак на заболявания при възрастни, си струва да ограничи неговия контакт с дете.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00080 sec