Как да се отървем от кариес в домашни условия

Според степента на разпространението на зъбния кариес се намира на едно от първите места, така и въпроси за лечението му споменавам повечето хора.

Особено заманчива възможност за домашно лечение. Кога и как можете да се отървете от кариес без лекарски намеса?

Кариес, проявяващо се в разрушаване на твърдите зъбни тъкани, което води до образуване на кухини и деформации на зъба, които провокират развитието на възпалителни процеси на патогенни бактерии.

Ето защо много хора мислят за възможността за възможно най-ранно лечение на кариозного процес с цел запазване на зъба и да се предотврати опасно пульпита. Особено актуални са домашни методи, които не изискват посещение в зъболекарски кабинет.

Когато е допустимо самостоятелно лечение?

Началната фаза на заболяването се нарича състояние на периода петна, за които е характерно поражението на горната повърхност на емайла с поддържането на целостта на эмалево-дентинного слой (формира петно сив или бял цвят).

Лечение на кариес, без пробиване на зъбите може само на този етап, тъй като по-нататъшното развитие изисква задължителна терапия в кабинета на зъболекаря с премахването на засегнатата област и пломбировкой.

Неприятни усещания в началото на процеса на развитие липсва, така че за диагностика значително усложнява при поражение на зъбния кариес дълги зъби. В случай на навременно прилагане на специални средства може да спре развитието на кариозного на процеса за достатъчно дълъг период.

Народни средства — всички най-добри рецепти на едно място

За лечение на зъбния кариес и в домашни условия се използват различни методи и рецепти.

От устата изплакнете?

С тази цел се използват:

 1. Градински чай (унищожава провокира гниене бактерии). Използват за приготвяне на тинктура, запълване на лъжица билки на чаша вряла вода. По-късно 24 часа настойка се прецежда и се използва два пъти на ден. Освен изплакване може да се извършва апликация, се поставят на повредената сайта напоена в инфузионния памучен тампон.
 2. Аир (премахва болката). За приготвяне на настойка чаша ситно нарязани корени се налива литър водка и се оставя за накисване на седмица, след това се използват след вечерната почистване на зъбите за изплакване.
 3. Пране сапун (унищожава гъбички и бактерии). Използва се воден сапунен разтвор.
 4. Мента (укрепва зъбния емайл). Листата мента, ситно нарязани, се налива вода и се поставя на водна баня за 5 минути. След това отварата се свързват с 30 грама винен оцет и се оставя за накисване за няколко дни.

 5. Лук люспи (облекчава болката и убива бактериите). Няколко супени лъжици люспи залейте с литър вряла вода и се оставя за един ден, за да изготви, след това се прецежда през тензух. Използват за изплакване един път на ден.

Компреси и чайове

Препоръчани рецепти:

 1. Сок от чесън (облекчава болката и убива бактериите). Няколко големи скилидки се смилат с помощта на блендер или нож за получаване на сок. Потопен в чеснов сок памучен тампон се прилага за възпалено зубу.
 2. Камфор (облекчава болката и спомага за възстановяване на тъканите). В камфорном масло напоява се памучен тампон, който след това се прилага на повредената кариес зубу за няколко минути. Освен това, можете да търка масло в околната зъб десну.
 3. Пихтовое масло. Процедурата се извършва по аналогия с камфорным масло, като апликация за няколко минути-първо в горната част на зъба, а след това — в предната и вътрешна.

 4. Прополис (затваря налични в зъбите на пукнатини, тормозя кариозный процес). Средство се прилага за възпалено зубу. За изключване на контакт със слюнката е препоръчително да се използва памучен тампон.
 5. Лимонова трева китайски (ефективно премахва бактерии и повишава имунитета). Употребяват под формата на чай, запълване на супена лъжица малки клонки и кора две чаши вода и проваривая съдържанието на водна баня в продължение на 30 минути. По време на пиенето на чай е отвара за няколко секунди задържат в устата.

Физиологичен разтвор

Най-ефективно се бори с развитието на кариес в началния етап на морска сол, която не само забавя опасен процес, но и перфектно освежава дъха. Замяна на морска сол може да обикновената готварска сол или сода, чрез прилагане на разтвор за изплакване след всяко хранене.

За една порции ще ви трябва чаша вода и 40 грама избрания средства. Водата трябва да бъде предварително се сварява и се охлажда до топло състояние.

По време на изплакване, за предпочитане няколко минути задръжте разтвор в устата.

Използването на сини сливи

Ефективността на сушени сини сливи при развитие на кариозен процеси, установиха мексикански учени в хода на провежданите изследвания.

Терапевтичния ефект се дължи на уникалната способност на сушени сливи унищожават бактериите в устната кухина и предупреди за появата на зъбен камък.

В момента изследователи работят върху начини за извличане от сушени сини сливи най-полезните вещества, като препоръчва докато се консумират повече сушени сливи директно в храната.

Лечебни апликации с помощта на специални пасти и гелове

В началния етап На кариес високи резултати може да се постигне с помощта на паста Фтородент, Lacalut Fluor, Colgate Maximum, Нов Перли Флуор и Pepsodent.

Всички те се отличават с високо съдържание на флуор, благоприятстващи минерали в укрепване на зъбния емайл.

Препоръчително е да се паста също набира лекар, въз основа на характеристиките на процеса на развитие на даден пациент и присъствие на флуор в консумират ежедневно храни. Обикновено лечението се провеждат курсове по 2-3 месеца, като между тях почивка.

Отделно трябва да се отбележи паста Apadent, която помага да се забави развитието на първичен кариес и го предупреди преходът в вторична форма.

Това действие се дължи на присъствието в състава на средства за нано-хидроксиапатит, който е изкуствен аналог хидроксид калциев фосфат, който представлява себе си е основният минерал твърди зъбни и костни тъкани.

Благодарение на наноразмеру частици паста ефективно се почиства цялата повърхност на емайла, напълни я най-малките дефекти и пукнатини.

Също така, се отбелязва засилване на минерални потока от слюнка, благоприятстващи регенерация на засегнатите участъци и отстраняване на кариес. Паста се използват по два пъти на ден в продължение на месец.

Сред зъбни гелове, с помощта на които можете да се спрете на кариес в началото на неговото развитие, выделиют Флюокаль, Флюодент, Blend-a-med, Elmex. Изброените инструменти помагат за засилване на минерализацию на зъбния емайл, чрез повишаване на необходимите елементи в състава на слюнката.

Гелове, се прилагат след вечерната почистване на зъбите, триене малко количество средства в зъбния емайл чрез четки (процедура не трябва да продължава около 3 минути).

Хомеопатични средства

В тази категория инструменти може да се отбележи паста за зъби Bilka, която ефективно премахва болката и възпалението, подтиска растежа на бактерии, спира болестно разрушаването на зъбите, което помага на естественото лечение.

Действащи вещества макаронени изделия са:

 • повышающая твърдост на емайла силицея;

 • нормализующая обмяната на калций калькарея фосфорикум;
 • стимулира процесите на регенерация на черен оман;
 • обезболяващо и намаляване на чувствителността самбукус;
 • отстраняваща кървене на ратания;
 • възстановяващ цвят и структура на емайла плантаго;
 • снимающая възпаление на камфор;
 • нормализующий притока на кръв в тъканите на венците див кестен;
 • нейтрализующая бактерии и експанзионистична регенерацията на лайка;
 • удаляющее зъбния камък и отбеливающее емайл пихтовое масло.

Лечението трябва да продължи в продължение на два месеца с ежедневно почистване на зъбите, сутрин и вечер по 3 минути.

Как да премахнете кариес с помощта на хардуер лечение?

Става дума за използването на апарат Fluoritray, принципът на действие на който е подобен на обикновения электрофорезу.

В хода на процедурата се извършва галванична реакция, която създава благоприятни условия за обогатяване на зъбния емайл необходими елементи.

Активно вещество е флуоридный гел, йони, които заместват йони хидроксиди на зъбния емайл. В крайна сметка повърхност на зъба се покрива със защитен слой, имунизиран срещу бактерии и киселини.

Преди процедурата се извършва подготвителни дейности, се нанася на венците с тънък слой вазелин с цел тяхната защита. По време на процедурата не трябва да се допуска поглъщане на разтвора, в който се потапят зъби. В края на действие на апарата на устата си, внимателно изплакнете.

Да се ядат храни и напитки могат да се половин час по-късно. Нанесена по този начин гел върху зъбите може да запази своите свойства в продължение на 5 години, но лекарите препоръчват всяка година се повтаря процедурата.

Как да се отървем от кариес в домашни условия:

Превантивни дейности

Говорейки за това как да се лекува кариес, не по-малко важно е да знаете как да го предупредя. Да се избегне развитието на патологичния процес е необходимо да се спазват следните препоръки:

 1. Веднъж на шест месеца да посещават зъболекар за оценка на състоянието на устната кухина и зъбите.

 2. Трябва да се осигури качествена ежедневна хигиена чрез миене на зъбите два пъти на ден, изплакване на устата след всяко хранене и използването на зъбни конци или флосса. Специално внимание трябва да се обърне на избора на средства за грижа за зъбите, навременността смяна на четки (срок на експлоатация е от 3 до 6 месеца).
 3. Важно е да се ограничи консумацията на сладки храни, правилно организиране на своето хранене, като в диетата на храни, богати на полезни елементи и витамини.
 4. При повишена бум на повърхността на зъбите, може да държи на херметизацията, изглаждане на разположение на нередности и предупреждава за натрупване в тях на патогенни бактерии. По този начин се повишава естествената защита на зъбите от кариес.

Изучаване на методи за борба със зъбния кариес в домашни условия и подходящи методи за лечение трябва да се помни, че такава самостоятелна терапия е възможна само в началото на процеса.

Ако поразена от кариес зъб е силно възпалено, и се е образувала значителна тъмната кухина, трябва да се потърси помощта на зъболекар да се избегне развитие на пульпита, чреватого неприятни усложнения.

READ  Изплакнете след екстракцията "Хлорхексидин": указания, правила за ползване

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00091 sec