Как да се отървете от плаката по зъбите, независимо от причините

Много хора рано или късно се сблъскват с проблема на плака върху зъбите. Това се случва поради силно отношение към тяхното здраве и несвоевременного посещение на зъболекар.

Много специалисти казват, че трябва по-често да се усмихва, не само минувачите, но и на себе си в огледалото. Така вие можете своевременно да се открият проблеми на устната кухина.

Зъбната плака от гледна точка на стоматологията

Под този термин зъболекари осъзнават скапливание бактерии и зловреден флора на зъбите. По същество това е нещо като тънък филм, който причинява вреда на зъбния емайл.

Обикновено, плака е оформена веднага след прием на храна. Ако погледнете структурата, след това може да забележите, че въглехидратите са много лесно прониква във вътрешния слой на зъбния емайл. В тази връзка консумацията на въглехидрати храни само ускорява развитието на плака.

Специалистите отбелязват, че за този филм се установява на пришеечной част на зъба, в фиссурах и над венеца.

Целият набор от причини

Много хора, много добре запознати с този вид проблем. В края на краищата, след всеки прием на храна или сок, може да се забележи тънка обвивка, която се състои от остатъци от продукти и микроби.

Първо, тя е малко по-прозрачен цвят, но с течение на времето придобива ярковыраженный цвят. Зъбите пожълтяват, а в последствие дори да почернят.

Ако филмът все още е прясна, тя няма да може да увреди зъбите. Тя може много лесно да се премахне с пръст, а по-добре е да се използват четка за зъби редовно. Ако това не се направи, тогава и с по-нататъшното хранене ще попадат все повече микроби, които с лекота зацепятся за «мек» патина.

Във връзка с това възниква концентрация на микроорганизми не само в пространството между зъбите, но и на техните повърхности. С по-нататъшното развитие на нарушения на оформена «закаменелый» плака, причиняющий огромно количество проблеми.

Допълнителни фактори, провокира развитието на плаки:

 1. Халатное отношение към личната хигиена. А специално неправилно използване на паста за зъби и конци. Специалистите препоръчват миене на зъбите след всяко хранене. Ако това не се получава, не по-рядко от един път на ден, най-добре вечер. На тези хора не ще бъде лошо плака и по-нататъшни проблеми.
 2. Пушенето на цигари и тютюн в продължение на дълго време. Факт е, че голямо количество смоли и химически реакции, образува огромно количество устойчиви съединения, които е невъзможно да се премахне лесен за зъби или четка. Избели зъбите след пушачи доста трудно и в този случай трябва да се консултирате със специалист.
 3. Използването на храна, която много бързо се установява на повърхността на зъбите. Към това важи за печене, различен шоколад, бонбони и други лакомства. Ако не искате да имате проблеми, след това се ограничете в употреба на такива продукти.
 4. Използването на медицински продукти на основата на желязо. Факт е, че желязото е много активно вещество, което лесно се установява на повърхността на емайла.
 5. Физиологичен фактор на човека. Основно той е свързан с вискозна слюнка или недостатъчен я изпускат. В края на краищата, слюнката помага за изчистване на устната кухина от микроби и от остатъци на храна.
READ  Фасети и тяхното приложение в стоматологията: подробна информация

Цялата дъга в устата

Специалисти споделят плака по цветова гама:

 1. Бял може да се открие след продължителен сън. Разбира се това образование се премахне много лесно, достатъчно е да използвате една проста четка и паста за зъби. Ако не го направите, то ще стане причина за образуване на неприятна миризма и промяна на вкусовите усещания. Освен това може да възникнат зъбния камък, който е много трудно да се премахне в домашни условия.
 2. Зелен формира у подрастващите и децата. В основата му може да се открие на предните зъби на вашето потомство. Ако погледнете структурата, може да се отбележи, че образованието е свързано с дейността хромогенных организми. Те се съдържат в хлорофилле.

 3. Жълто и кафяво възниква основно от любители на дим. Самият цвят може да бъде признак за интензивността на пушене и ударната доза никотин. Разбира се това образование се среща и при съхранение на багаж слоеве от населението. Също така се дължи на голямо количество амальгамовых пломби в устата си. Ако човек провежда дейност в областта на латунного, бронз и мед производство, тогава той е податлив на такъв проблем. Що се отнася до децата, кафяв налеп се образува и на млечни зъби. И това, ако по време на отделяне на слюнка се образува огромно количество невосстановленного жлези. Този елемент с лекота влиза в реакция със сяра, поради което и формира кафяв цвят.

Какво да правите, ако имате жълти зъби и от това, което те придобиват кафяв цвят:

При прогрессировании плака се превръща в зъбен камък, където има:

 1. Обикновен камък по зъбите се появява тогава, ако плаката не е била отстранена навреме. Това се случва, отвердевание остатъци и бактерии, което е много вредно. Всяка плака започва да се втвърдява, след два дни и за това си заслужава да се помни винаги.
 2. Наддесневой камък може да се открие на долните предни зъби и на страничната повърхност на местните зъбите, там, където минава канал слюнной жлеза. Ако не се спазват хигиенни грижи, а след това камъкът може да се образува в някои части на зъбите, които не се включват в работа по време на процеса на дъвченето. Ако говорим за самият цвят, то той може да варира от кафяво до жълто, в зависимост от въздействието на никотина и металите.
 3. Поддесневой камък може да се открие само при зъболекар, по време на процедурата за наблюдение. Обикновено той има зелен или тъмно-кафяв цвят и се намира в рамките на десневой бразди. Също така може да открие в цимента на корена и в пародонтальном джоба си.
READ  Тиранти Яснота — чаровна усмивка достъпно за всеки

Помогни си сам

Съществува голям брой методи за премахване на зъбната плака. Помислете за най-популярните.

Как сами да се отървете от плаката по зъбите в домашни условия:

 1. Популярните методи — маска на основата на сода за хляб. За да го направи, ще трябва сама хляб, няколко капки водороден прекис

  и няколко капки лимонов сок. Всичко това трябва да се смесват до хомогенна маса и се прилага под формата на маски върху повърхността на зъбите. Задръжте за няколко минути и изплакнете с обикновена вода. Тази процедура може да се използва веднъж седмично, тъй като сода е много силно въздействие върху зъбния емайл.

 2. След върви доста интересен метод. Тя се основава на пепел просто патладжан. Трябва да се вземе един патладжан и подпалят, докато не се образува пепел. Освен това следва да се вземе специална четка и нанесете четка за прах на повърхността. За засилване на ефекта пепелта се нанася няколко пъти на ден. Заслужава да се отбележи, че този метод е много бързо премахва зъбната плака и камък.
 3. Прилагането на цитрусови плодове, също така помага да се отървете от плаката. За това трябва всеки ден да ядат ананаси, портокали, мандарини и лимони. Факт е, че витамин С е много бързо унищожава микробите по зъбната повърхност. Освен плодове помагат да се отървете от лош дъх и възстановяване на обменните процеси в устната кухина.
 4. Жълтурче използват много народни лечители. За производството на бульон е необходимо няколко лъжици суха трева и един литър

  на вода. Всичко това нещо трябва да се смесва и се вари на слаб огън в продължение на четири часа. Нататък течност процеживается и остужается. Може да се прилага всеки ден по няколко пъти.

 5. Огромна популярност е получил метод с употребата на черна ряпа. Този зеленчук е много добре предпазва от астма, пневмония, на зъбната плака и камък. Достатъчно е просто да дъвчете репички в рамките на деня и всички. Твърди частици зеленчук отбивают плака, а сок разяжда новообразувания.

Професионално премахването на зъбната плака

Народни методи са добри, но те не винаги може да даде един резултат, който е необходим.

Във връзка с това много хора се обръщат към специалисти.

Най-често се прилагат три методики за избелване на зъбите:

 1. Избелване На Air Flow. Действие на този уред е много подобно на работата пясъкоструйни машини. Факт е, че на повърхността на зъбите се нанася въздушно – водна основа, която включва в себе си сода за хляб. Всичко това се намира под високо налягане. Фини прахови частици много бързо удряйте плака, полирую и без да уврежда емайла. Този метод позволява да се отървете дори от камъка в труднодоступном място.
 2. След това е ултразвуково почистване. Под действието на ултразвук не само отстранява зъбната плака, но и унищожават много бактерии. Този начин не се отразява върху повърхността на емайла и напълно безопасни за човека. До малка характеристики се отнася за това, че след прилагането на ултразвук, трябва да се полират повърхността на зъба.

 3. Доста модерния метод се отнася лазерно избелване. Тя помага да се отървете от всички видове плака и камък. Методът е безопасен и не предизвиква болезнени усещания. Самият принцип на работа се основава на выпаривании вода. Под действието на лазера плака умира, при това без да уврежда емайла.

Правилната грижа за устната повърхност

За да се предпазите от подобен род проблеми трябва да спазват следните правила:

 1. Правилното хранене. Тук се включват плодове, зеленчуци, млечни продукти и подправки.
 2. Прилагането на качествена паста и четка за зъби. Придобиване на четка единствено от естествени влакна и сменят всеки месец. Факт е, че с течение на времето в нея се образуват от микробите, които много бързо се развиват. Някои предпочитат електрически четки за зъби.
 3. Трябва да се отървете от всички вредни навици. Това се отнася особено за пушачи, честото пиене на кафе и кафе напитки, сладкиши и черен чай. Всички тези продукти са много негативно влияние на повърхността на емайла на зъбите.
 4. Всяка година трябва да се посети зъболекар. Той ще бъде в състояние да открие нежелано образование и своевременно да го премахнете.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00090 sec