Как да се предотврати развитието на кариес са: ефективни методи за превенция

Кариес е най-честата причина, поради която се случва загуба на зъбите. Развива той поради въздействието на бактерии на твърдите тъкани на зъба.

В процеса на развитието на тази болест първо се разгражда зъбния емайл, след това дентина — твърда тъкан на зъба и pulp — мека кърпа. Това неминуемо ще доведе до увреждане на нерв, който с течение на времето, трябва да бъдат премахнати, и зъб без да е жив нерв служи много по-малко време.

Почти всички хора се сблъскват с проява на това заболяване. Голяма роля в профилактиката на зъбния кариес играе качествена хигиена на устната кухина, която трябва да се извършва самостоятелно в домашни условия, така и чрез специални стоматологични техники.

Първата стъпка е разбирането на причините за разрушаването на зъбите

Причините, поради които възниква кариес достатъчно много, и ето основните от тях:

 1. Неправилното хранене. Голяма роля за здравето на зъбите играе баланс на протеини, минерали и витамини в консумираната храна. Въглехидратите, съдържащи се в сладостях, създават благоприятна среда за размножаване на кариесогенных бактерии. Също така от голямо значение е консумацията на вода, съдържаща в състава на флуор.
 2. Лош имунитет на устната кухина. При отслабен имунитет бактериите се размножават много бързо. Фактори, които намаляват имунитета, могат да бъдат остри респираторни или вирусни заболявания.

 3. Лошата хигиена на устата. Много хора пренебрегват правилата на хигиената, без да се замислим за това, колко е важно внимателно да си миете зъбите. Поради недостатъчно почистване в областта на шийката на зъба и между зъбите се натрупва зъбен мека плака, а с течение на времето се появяват на зъбни камъни, които могат да бъдат отстранени само с медицинската помощ.
 4. Нарушение на обмяната на веществата. Поради този емайл става уязвима и губи минерали, което води до нестабилност преди излагане на бактерии.
 5. Лоша генетика. В този случай човек се ражда с лоши химически състав и структура на тъканите на зъба.

В повечето случаи сами да разпознават болестта може да бъде само в случай, когато кариес се намира в средна или дълбока фаза, т.е. когато на зъба ясно се виждат черно петно или дупка.

Обаче кариес започва да се развива много по-рано и минава през такива етапи:

 1. В началния етап, на повърхността на емайла се появява сероватое или жълто-кафяви петънце. Може да открие с внимателно самостоятелно разглеждане.
 2. Surface етап засяга само границите на емайла.
 3. В средата се случва поражението на дентина, което причинява неприятни и болезнени усещания при прием на топла и студена храна, вода, сладки, както и при поглъщане през устата на студен въздух.
 4. В дълбока фаза възниква пульпит. Започват издайнически болки, които бързо умират, ако се премахнат стимула.

Много по-лесно да се предотврати появата на зъбен кариес, отколкото след това да извършват скъпи, болезнено и понякога доста дълго лечение, но как да го направя правилно и максимално ефективно?

Първична профилактика

Как да предпазите зъбите от кариес в домашни условия:

 1. Трябва да се научат правилно почистване на зъбите. Това е основният принцип на превенцията. Премахване на бактерии при внимателно почистване

  зъбите намалява риска от появата на зъбен камък и възпаление на венците. Читку на зъбите трябва да се извършва непрекъснато, не по-малко от два пъти на ден в продължение на няколко минути, а най-добре, всеки път, веднага след прием на храна. Четка трябва да получи във всички трудни места и да правят баница, вертикални и хоризонтални движения. При слаби венци не трябва да се използва прекалено твърда четка, която причинява кървене на венците и възпаление. Също така си заслужава да се помни за това, че на повърхността на езика, съдържа много микроби, така че трябва да се извърши не само миене на зъбите, но и за изчистване на езика. Се ползва паста за зъби, която премахва остатъците от храната, скопившиеся между зъбите. Това е особено важно, когато зъбите са тясно граничат помежду си, и са почистите остатъците от храна е просто невъзможно. Трябва също да се насладите на ополаскивателем за устата.

 2. Компенсира дефицит на флуор в организма. Наличието на флуор в организма не само ще помогне да се избегне появата на кариеси, но и на болести на опорно-двигателния апарат. За тази цел трябва да се консумират фторированную вода и фторосодержащие продукти.
 3. Да Не се консумират контрастни на температура на храната. Прекалено гореща или студена храна може да предизвика образуването на микротрещин на емайла, а в резултат на това инфекцията ще безпрепятствено да влязат вътре в зъбната кухина.
 4. Направи стоматологичен преглед систематична процедура. Посещават зъболекарски кабинет трябва да е не по-малко пъти в месеца. Това ще помогне да се разкрие развитието на болестта на първоначалните етапи, както и предотвратяване на развитието му. Що се отнася до децата, проверка по този случай, трябва да се извършва веднъж на няколко месеца, т. к. кариес при децата се развива по-бързо, отколкото при възрастните и има силно течение. Лечение на кариес на млечните зъби е задължително класици в противен случай може да започне увреждане на пъпки постоянни.

Вторична профилактика

Професионална профилактика провежда от лекар – стоматолог.

 1. Се използват средства, като например: пасти за зъби, ополаскиватели, гелове и лакове, които съдържат в своя състав и калций

  флуор. Гелове и лакове създават на повърхността на емайла специален защитен филм. Много ефективна процедура за втриване в емайла фторосодержащих дискове, които се обличат на съвет по дентална тренировка.

 2. Се провежда процедурата по запечатване на фиссур. Това е задълбочаване между напред се покрива на дъвкателните повърхности на зъбите. Точно на тези места най-често се локализират кариозные щети. Процесът представлява попълване на фиссур специални герметиками. Ефектът от такава процедура може да се запази до пет години.

И вторична профилактика се заключава в себе си методи за саниране на устната кухина и минерализацията на зъбите.

Санация на устната кухина

Санация на устната кухина се извършва с цел отстраняване на огнища на инфекция и предполага и такива стъпки:

 • се извършват процедурите по изваждането на зъбите, което вече не може да се възстанови, лечение на кариес, подмяна на стари пломби на нови;
 • протезиране;
 • откриване на болести околозубных тъкани и провеждане на лечение;
 • отстраняване на зъбен камък и провеждане на професионално почистване на зъбите.

Минерализация на зъбите

Минерализация на зъбите, помага за възстановяване на минералния състав на зъбния емайл, както и повишаване на нейната плътност. Минерализация се извършва по следния начин:

 • зъб телевизията изкуствена емайл бариера за защита;
 • укрепване на емайла и възстановяване на структурата на зъбите се постига с помощта на покритие на зъба лак, съдържащи флуорид;
 • извършва процедура фторирования и покриване на зъбите активен калций;
 • крайната фаза ще бъде процедурата за електрофореза, с помощта на която слаби страни на ток доставят в слоеве на зъба лечебен препарат.

Как да се хранят, за да се избегне кариес

За да се избегне кариес е важно да се подредят сигурна система за доставки. Ако диетата съставени по такъв начин, че човек да получи необходимото количество полезни витамини, рискът от поява на болестта ще бъде намалена:

 1. Да се консумира храна, богата на всички необходими протеини и минерали, както и твърда храна, която допринася за

  прочисти зъбите и рефлекторному подобряване на кръвоснабдяването. Също така трябва да се намали приема на храни, съдържащи голямо количество въглехидрати.

 2. Да се откаже от малки лека закуска между основните хранения, които насърчават консумацията на излишни въглехидрати.
 3. Приемайте витамини. Много ефективно при предотвратяване на кариес действат витамините В1 и В6.
 4. Да се консумират храни, които оказват положително влияние върху здравето на зъбите. Сред тях са: морски дарове; ядки; твърди зеленчуци и плодове — ябълки, цвекло, моркови, краставици; магданоз; плодове, особено касис, грозде, червена боровинка; млечни продукти; яйца; мед.

Как да се предпази от кариес деца?

Да следят здравето на зъбите на детето трябва да е много внимателно, да не пренебрегва нито едно от правилата на превенция:

 1. По време на бременността да се вземат хапчета, съдържащи флуорид, тогава ембриона ще се формира силни и здрави зъби. Също така трябва да се консумира храна, богата на калций.
 2. След раждането на детето строго се спазват правила за хигиена, за да се избегне предаването на детето на бактериите, причиняващи кариес. Така че в никакъв случай не може да има с детето си една лъжица, а също и да му даде храна от устата си.
 3. Трябва правилно да се организират прием на храна в семейството. Детето трябва да получава достатъчно количество калций, който се съдържа в млечните продукти, и отново, флуор, който се съдържа в рибата, ядките, цитрусовите плодове. Храненето трябва да бъде балансирано.
 4. Много важно е да не се позволи на детето да има много сладки, и пият сладки напитки. Това е основната причина, поради която може да се развие кариес в детска възраст. Вредните бактерии се размножават на повърхността на емайла при наличие на захар. Перерабатывая му, те отделят киселина, която е разрушителна за зъб. А ето и захар, който се съдържа в плодовете и зеленчуците, не представлява никаква опасност. Така че, вместо обичайните сладки по-добре да се даде малко дете повече плодове.
 5. Използвайте само качествена четка за зъби и добра паста. След като млечните зъби се появяват, те трябва да започне почистване.
 6. На всеки няколко месеца, за да управлява дете на разглеждане към специалист. При откриване на начален кариес да се избегне по-нататъшно увреждане на зъба, се провежда процедура за покриване на фтористым лак или разтвор с фтористым сребро. Тази процедура ще ви отнеме само няколко минути и детето не се чувства абсолютно никакъв дискомфорт или болка, но резултатът се запази за много дълго време.

Млечните зъби също са изложени на зъбния кариес и се разрушават много бързо. Този процес може да попречи на правилното и навременно поникване на постоянните зъби.

Друга опасност се крие в това, че засегнати от кариес зъби е почти никога не е възможно да се поддържа, а това води до факта, че постоянно ще растат на криво, а при множествено изтриването на зъбите е възможно да се образуват неправилно привеждане в съответствие хапят.

Също така трябва да информират детето в обект на значението на устната хигиена, а също и да внуши му разбиране за необходимостта от ежедневно почистване на зъбите, така че той съзнателно е изпълнявала тази ежедневна процедура.

READ  Тиранти victory: описание, инсталиране, съвети за носенето и грижа

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00116 sec