Как да се прилагат Ротокан за изплакване на зъбите и гърлото — пълна указания за употреба

Ротокан е лечебно средство от естествен произход.

Предлага се в течна форма, има тъмно кафяв цвят, продава се във флакони с обем 25 ml, 50 ml или 100 ml с възможно наличието на утайка на дъното.

Ротокан съдържа в състава на билкови съставки в следното съотношение:

 • невен — 1 брой;
 • лайка — 2 части;
 • бял равнец — 1 част.

Така че за производството на 1 литър разтвор, се използват от 500 гр и лайка 250 гр невен и бял равнец. Като помощно вещество в състава влиза етанол.

Лечебно въздействие компоненти

Лечебните свойства на лекарства поради неговата състав:

 1. Невен съдържа каротиноиди и флавоноиди, това води до я фармакологическую активност. Тя има

  противовъзпалително, антимикробно действие, активен срещу някои вируси, допринася за регенерацията на тъканите, отстранява спазъм на гладката мускулатура (предимно по отношение на стомаха и червата).

 2. Бял равнец, заедно с флавоноиди, също се състои от алканоидов ахиллеинов, азуленов и дъбилни вещества. Това обяснява и го кръвоспиращо действие (при това той не води до образуване на кръвни съсиреци), антиаллергический и ранозаживляющий ефекти.
 3. Кошници с цветя от лайка имат в състава 0,2-0,8% етерично масло, един от компонентите на който е хамазуленът. Благодарение на него тя служи като антисептик и помага в борбата с възпалителни процеси.

Хоросан Ротокана може да се използва като:

 • антисептик;
 • средство, борющееся с възпалителни процеси;
 • кровоостанавливающий лекарство;
 • средство, притежаващо способността за зарастване на рани.

Област на приложение и ограниченията за употреба на разтвора

Приложение на разтвор за изплакване на базата на лекарството Ротокан ще бъде вярно в такива случаи:

 • заболявания на пародонта, устата и гърлото с възпалителен характер (пародонтит, гингивостоматит язва-некротический, са афтозен стоматит, фарингит, тонзилит, ларингит);
 • заболявания на СЧ (например, гастродуоденит), ентерит и колит в хронична форма.

За лечение на тези заболявания се провежда изплакване на устата, зъбите и гърлото с разтвор на Ротокана.

Противопоказания:

 • непоносимост към компонентите на препарата;
 • възраст до 18 години;
 • чернодробно заболяване с различна етиология;
 • алкохолизмът различни форми;
 • заболявания на главния мозък, в т. ч. и контузията.

Начин на приложение

На първо място трябва да се направи воден разтвор Ротокана.

За това във флакона се разклаща, и в 1 чаша чиста вода се разтварят 5 мл (1 чаена лъжичка) на лекарството.

При липса на реакции на алергия за по-нататъшно лечение може да подобри концентрацията чрез разреждане 15 мл от продукта в чаша вода.

В стоматологията Ротокан може да се прилага по няколко начина:

 • като разтвор за изплакване на гърлото и зъбите се вземат воден разтвор и в продължение на 1-2 минути, изплакнете устата си, трябва да се повтори 3 пъти на всеки 24 часа в продължение на 2-5 дни;
 • като апликация се прилага в продължение на 15-20 минути няколко пъти на ден;
 • също така правят памучни турундры, които овлажнява във воден разтвор на лекарството и легна в десневые джобовете на 20 минути, може да се повтаря 1 път на 24 или 48 часа, през време на лечението да се носят 4-6 въвеждане;
 • при гастроэнтерологических заболявания може да се консумира както перорално, така и ректално: вътре се приемат в продължение на 2-3 седмици по 60-100 мл 3-4 пъти на всеки 24 часа; клизми правят 3-6 дни, като 50-100 мл разтвор, по 1-2 пъти на всеки 24 часа.

В случаи на бременност и кърмене не се препоръчва да се използват във връзка с наличието в състава на етанол.

Прилагане след изваждане на зъб

Мнозина се чудят, отколкото изплакване на зъбите след отстраняване на собрата, така че да не измиват кръвен съсирек. Това може да стане с помощта на циментов разтвор Ротокана, както следва:

 • след 15-20 минути след процедури, премахване на тампон от марля, който зъболекарят поставя в дупката (т. к. при дълга му намиране в дупката, може да се развие възпалителен процес);
 • в рамките на първите 2 часа след отстраняване препоръчително е да не приемате храна и вода;
 • да не се консумира алкохол;
 • може да се приложи студ до бузата на страната отдалечен на зъб;
 • за да се избегне развитието на патогенни процеси (те са често явление и при наличието на около гнездата на зъбите от кариес) трябва да се правят ванички или чист изплакване на антимикробни антисептици, например, Ротоканом, който помага да се запази достатъчно стерилитет в най-ямка, на венеца около, а също така се създава местна защита срещу много видове микроби, лечебният процес протича много по-бързо и с по-малко болевыми усещания.

За предотвратяване на усложнения трябва да изплакнете устата си, като следвате тези правила:

 • препоръчително е да изплакнат устата си 2-3 пъти на ден след прием на храна, предварително прополоскав устата си с чиста вода за отстраняване на остатъците от храна;
 • движение при изплакване трябва да е плавен, в противен случай има риск от отхвърляне струпа от дупката, например, могат да наддават на разтвор в устата си, след това плавно се наклони главата до опашката към дясното и лявото раменете;
 • при случайно поглъщане на лекарството е достатъчно сигурно (той се използва и при лечение на ЧРЕВНИ заболявания, се приемат през устата), но по-добре да се опита да го избегне, попадащи заедно с гнойно-кръв секрети в стомаха.

Понякога след екстракцията възникнат усложнения, например, след екстракция на зъб мъдрост може дълго да не спре кървенето. В такива случаи може да се прилага апликация с Ротоканом, т. к. той има кръвоспиращ ефект.

Лечение на стоматит

Стоматит е възпаление на лигавицата на устната кухина, неговите агенти са бактерии, мая, гъби или вируса на херпес. В зависимост от вида на инфекция се назначава лечение (антибактериално, противомикозное или противовирусное), задължително допълнение към когото служат за изплакване.

Правила за изплакване на почти същите, както и след изваждане на зъб:

 • 2-3 пъти на всеки 24 часа в продължение на няколко минути след приема на храна и предварително почистване на устната кухина с вода;
 • след изплакване е препоръчително да не се яде и не се пие следващите 1-2 часа;
 • движение при изплакване могат да бъдат от всякакъв интензитет, но е важно да остава комфорт.

Прилагането на Ротокана в поток

Зъбен абсцес – гнойник на венеца, причинено от различни инфекции (например, при упадък кариесе, възпаление на десневого джоба).

При това заболяване задължително трябва да се наблюдава от лекар, въпреки това, основните симптоми, когато няма възможност бързо да получите на рецепцията, можете да премахнете с помощта на изплакване. Преди да започнете процедури, трябва да се почисти устата си с помощта на зъбни конци и пасти за зъби.

Ако в допълнение към флюсу воспалились десневые джобове, а след това в тях може да е на 15-20 минути турундочки от памук, напоени във воден разтвор Ротокана, това ще помогне за намаляване на симптомите, а също така ще бъде в началото на лечението, т. к. този медикамент има и антимикробно действие.

При кървене на венците

Венците могат да кървят по много причини:

 • травма;
 • различни заболявания на устната кухина;
 • промяна на хормоналните нива;
 • липсата на витамин К.

Лечение кровоточащих венците обикновено започват с премахване на зъбната плака, т. к. той служи като добра среда за развитие на инфлуенца флора.

Допълнително за лечение и профилактика на предписват промивки или апликация. Също така препоръчват да промените диетата си, за да се избегне дразнене на тъканите, и се използват специални пасти за зъби.

Странични действия и случаи на предозиране

В отделни случаи са възможни реакции на алергия.

Няма официални данни за предозиране, но според коментарите на потребителите, при прием на доза Ротокана много по-висок стандарт може да се наблюдава виене на свят, чувство за приближаването на гадене, повръщане. За лечение се прилага терапия, да ни води за премахване на симптомите.

Мнения на потребителите

Мненията на обикновените хора, които опитахме на практика промивки с разтвор на Ротокана.

Преди се радваше на това средство при болки в гърлото, но наскоро научих за още един неговата употреба: зъболекар препоръчваме го, когато аз обтачивала зъб, преди да инсталирате коронки.

Бяха неприятни, дори болезнени усещания по венците, ето и за да ги успокои, аз и полоскала устата с Ротоканом. Лекарство помогна много, стана много по-лесно!

Марина, на 36 години

Преди няколко дни много се провалят сходила в кафе – силно поранила десну за риба кост. Приятелка посъветва Ротокан, препоръчва как да е евтино и че е важно, много ефективно средство, веднага го купих, започне да се прилага, както е писано в инструкциите за употреба, и като лосион.

На следващия ден венците е почти опухшей и дори не болеше, по-скоро просто ныла. А след още един ден от всички болки и тумори не е останало и следа. Смело може да се препоръча този наркотик.

Екатерина, 26 години

Трябваше да се премахне зъб, екстракция беше предизвикателство. Венци изглеждаше просто ужасно, и много болеше.

Зъболекар, написах ми Ротокан, аз обикновено просто се натрупа в устата си малко разтвор и се държеше така, за краста от раната не отлетел (така че може би, ако силно булькать в устата).

На втория ден се събудих вече без усещане на болка и раздутости! Разбира се, трябваше още преди няколко дни да използвате лекарството, но във всеки случай аз се радвам, че ефектът от приема му при мен дойде почти веднага и по-нататък е само по-добре.

Олга, 22 г.

Закупуване на лекарството и замяна аналози

Средната цена на флакона лекарства Ротокан в зависимост от обема ще бъде следната:

 • 25 мл – 30 rub;
 • 50 мл – 60 рубли;
 • 100 мл – 100 ..

Трябва да се пази от деца и да се съхраняват в тъмно място, чиято температура не по-ниска от +12 C и не по-висока от +15 C.

Вместо Ротокана (при липса на жилище или в аптеката), можете да използвате следните подобни лекарствени средства (начин на приложение е същата):

 • Малавит;

 • Хлорофиллипт;
 • Фурацилин;
 • Бетадин;
 • Хлорхексидин.

Малавит е натуропатическим антисептик, за изплакване го използват воден разтвор (5-10 капки на чаша вода).

Хлорофиллипт също принадлежи към лекарствата от растителен произход, а благодарение на наличието в състава на екстракта от листа на евкалипт той е антимикробното действие, за устната кухина се използва неговият маслен 2% разтвор.

Хлорхексидин се отнася към групата на антисептични и противомикробных средства на широк спектър, в стоматологията се използват го 0,05% разтвор, допълнително се разтваря във вода не е необходимо.

Фурацилин също е антимикробно средство, можете да използвате или го 0,02% разтвор, или да приготвите сами: да се разтвори 1 таблетка от 0,2 g в 100 мл гореща вода.

Също така за лечение на заболявания на устната кухина може да се използва 10% разтвор на Бетадина като средство за изплакване или компреси.

READ  Киста на зъба: лечение в домашни условия - най-ефективните народни средства

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00093 sec