Как да се справим с афтозным стоматитом

Са афтозен стоматит – малоприятное заболяване, което протича много болезнено. Тя често е трудно хранене поради образуването на раните.

Лечение на този проблем традиционните методи опасно и неразумно, тъй като стоматит може да премине в хронична форма.

Има много видове на това заболяване, така че посещението при лекар не може да избегне.

Какво трябва да знаете за заболяването

Името на болестта идва от думата «afl», което означава «язва». Този вид стоматит проявява поражение на лигавицата на устната кухина с образуването на раните. Те могат да бъдат обособени или бъдат локализирани група, удря голям парцел тъкан.

Най-честата локализация на afl е предната част на устната кухина, вътрешната страна на устните и бузите. Това се дължи на факта, че тази област е много по-често, на други е изложен на повреди, например, на случаен укусам или надраскване от храна.

По-рядко са афтозен стоматит се появява в езика. Понякога заболяването е придружено със слабост и незначително повишаване на температурата.

Средният срок на протичането на болестта е 8-10 дни.

Афты представляват кръгли или овални эрозийные петна по кожата, покрити с бял или сиво покритие и заобиколен от възпалява, ярко-червен ореол. Размер афты не повече от един сантиметър в диаметър.

При приемане на заболяването се появява една язвочка, в редки случаи количество достига до три. Когато натиснете върху даден афты причиняват силна болка, така че приемът на храна често е по-трудно.

Причини и причинители

Експерти в областта на изучаването афтозного стоматит все още не може да стигне до единодушно съгласие за това от провоцируется именно тази форма на заболяването. Идентифицирани са различни реактиви, които в една и съща степен е в състояние да задейства и други форми на стоматит.

Често заболяването възниква в резултат на появата в човешкото тяло на инфекция или е остатъчен срещано вирусно заболяване, във връзка с отслабването на имунната система. Сред най-популярните инфекции отделят:

 • стафилококи L-форма;

 • херпес;
 • морбили;
 • грип;
 • дифтерия;
 • adenovirus.

Освен това, патология често е следствие на алергична реакция към храни, лекарства или попаднали в организма микроби. Хронични заболявания на стомашно-чревния тракт също допринасят за появата на afl.

Освен основните катализатори на заболяването, в организма трябва да се образува идеални условия за развитието на стоматит. Към тях се отнасят:

 • — бери;

 • преохлаждане;
 • слаб имунитет;
 • наследственост;
 • травма на лигавицата на устната кухина;
 • заболявания на зъбите и венците.

Поне едно от описаните фактори може да реактиви към действие, което ще се появят първите симптоми афтозного стоматит, изискващи лечение вече в началния етап.

Класификация заболявания

В медицината съществува разделение афтозного стоматит на два вида: остър и хроничен:

 1. Пълното име на първия вид – остър гингивостоматит, тласък за появата му са вирусни инфекции.

 2. Рецидивирующий хроничен са афтозен стоматит се причинява от стафилококи, аденовирусами, имунни заболявания и алергии. Също така тази форма на заболяването се появява при хора, които имат постоянни проблеми с ЧРЕВНИ или при генетична предразположеност. Вече от името става ясно, че заболяването е бавно и има свойството да периодично да се върне. Често пациентите се оплакват от хроничен стоматит през есенно-пролетния период, което се дължи на недостиг на витамини и са имунно-компрометирани. Понякога симптомите на стоматит се появяват след силни нервни разстройства, при някои жени тази форма на заболяването се прилага към менструальному цикъл.

Съществува класификация на болестите в зависимост от характера на лезии на лигавицата на устната кухина.

Са афтозен стоматит може да бъде:

 1. Некротическая афта представлява натрупване на мъртви клетки на лигавицата, които в хода на заболяването са обхванати от епител. Най-често този подвид афтозного стоматит се открива при пациенти с патология на кръвта.
 2. Гранулярный стоматит се причинява поради нараняване на лигавицата, в резултат на което първо се появяват мехурчета, а след това на тяхно място болезнени рани.
 3. В хода на рубцующегося стоматит афты са обхванати от съединителна тъкан. При интензивно лечение на връзката е прекъсната — плат резорбира.
 4. Деформирующий е най-тежка форма от представените, тъй като афты променят повърхността на венците. След оздравяване остават видими белези.

Степента на поражение на лигавицата и вид заболяване може да се определи само лекар след извършване на анализ. Само на базата на тези данни може да се назначи адекватно лечение, което ефективно ще се справи със заболяването.

Основните симптоми и продължителността на протичането

Симптоматика на заболяването зависи от формата му течения.

Остра форма на болестта — всичко внезапно и рязко

Остри са афтозен стоматит се появява неочаквано. Пациентът започва да се оплакват от неразположение, понякога се забелязва слабо повишаване на температурата.

Вече в началната фаза се усеща болка в устата, която ескалира по време на хранене или в процеса на разговор. В лигавицата се образуват мехурчета, бързо перерастающие в ерозии, покрити с покритие в сиво-бял цвят.

Около afl лигавицата се възпалява, става рохкава. На език, може да забележите бели петна.

С увеличаването на броя на раните става сложно да се хранят с твърда храна, трябва да се премине на каша и пастет.

Продължителността на този вид заболяване обикновено не надвишава две седмици срок, при завършването на което лигавицата се възстановява предишното състояние. Много рядко в случай сложно форми остават малки белези.

Хронична форма

При хроничен афтозном стоматит, като на снимката вдясно, лигавицата набъбва, става бледа сянка.

Рани са разположени от вътрешната страна на устните, бузите, под езика. По-рядко афты локализируются на небето и на венците.

Размери на поражение стигат до един сантиметър, ореол набъбва, става зачервяване, се появява плака мръсно сив цвят. В случай, широка некроза язви по-силно се възпаляват и изпъкват над повърхността.

Тази форма на заболяване е характерно повишаване на температурата до 38-39 градуса, намаляване на работоспособността, увеличаване на лимфни възли, слабост.

Хроничен са афтозен стоматит трае обикновено 12-15 дни. Ако навреме не се започне лечение, афты да започнат да растат навътре, удря лигавицата.

На този етап рани ще започнат да кървят, да причинява по този начин още повече болка. Освен това, това е състояние опасно инфицированием. Дълбоки афты могат да оставят след зарастване на белези.

Има и други видове, симтомы и причина на пародонтит, да се запознаете с които можете да в тази статия.

За народни средства за лечение на стоматит, прочетете тук.

Подробна инструкция за употреба Камистад гел за връзка http://dentazone.ru/sredstva/kamistad.html

Какво трябва да знаете за терапия на болестта

Лечение афтозного стоматит трябва да се проведе цялостно и под наблюдението на лекар. Дори след изчезване на видими признаци не може да спрете приема на определени лекарства. Това се дължи на факта, че болестта може да се върне и впоследствие да се превърне в хронично.

Местната обработка на afl

За локално лечение при възрастни се предписва антисептични промивки и противовъзпалителни гелове. Лекарства могат да варират в зависимост от вида и продължителността на заболяването, с лекуващ лекар или зъболекар ще бъде в състояние да даде препоръки за избор на лечебни средства:

 1. Най-често се предписват Мирамистин под формата на разтвор или спрей, които се напояват със устната кухина. Той притежава антисептични свойства, се бори предимно с вируса на херпес, но не по-малко идеална за нормализиране на здравата микрофлора на устната кухина.
 2. Също така на ранен етап се използват Холисал-гел. Му нанася върху сухи засегнатата след изплакване. Процедурата трябва да се извършва не по-малко от четири пъти на ден.
 3. Стоматолозите често предписват противовъзпалителни мехлеми с анестезирующим ефект, поради присъщи на афтозному стоматиту болезнени усещания. Сред най-популярните средства – Камистад, Клобетазол, Трасилол.

 4. Също популярни противовъзпалителни и болката мехлеми са Ксикаин и Бензокаин. Лечение на такива мехлеми не трябва да бъде дълъг, тъй като има изразен страничен ефект. При прилагането им трябва да се придържа стриктно към курса.
 5. Изплакнете в случай на предразположение към алергии се използва суспензия Димедрола.
 6. При поява на признаци на вторична инфекция се препоръчва прилагането на антибактериални средства: Гексорал, Тантум Верде, Орасепт.
 7. Ефективно средство за борба с афтами е балсам Стоматофит-А, който се състои от лечебни растения и упойка. Му нанесе покрива с памучна свещ пръчка директно върху рани. Действие на препарата е насочена към намаляване на болката и възпалението.
 8. След като рани рассосутся, си заслужава да продължи лечението эпителизирующими средства, които ще се възстанови лигавицата. Като този на лекарството се предписва на Солкосерил гел.

Антиалергичен лекарства

Лечение на алергичен стоматит, придружени от прилагането на антихистамини. Към тях се отнасят Диазолин, Кларитин, Супрастин, Тавегил.

Можете да използвате и други лекарствени средства, устраняющие на симптомите на алергия. Обикновено курсът на лечение десенсибилизирующими лекарства продължава 10-12 дни.

Санация на устната кухина

Са афтозен стоматит се развива на фона на заболявания на венците и зъбите, по тази причина, по време на лечение на раните трябва да се проведе пълно санацию устната кухина.

Отстраняване на възможни огнища на появата на ерозии на лигавицата ще позволи намаляване на срока на протичането на стоматит, както и ще намали вероятността за появата на вторична.

Особено важно е да се санацию на устната кухина, ако такова не е било направено по-рано, при хронична форма на стоматит. Наличието на зъбни камъни, кариес, пульпита благоприятно влияят върху образуването и развитието на afl.

Повишаване на местния имунитет

Като иммуностимулирующих лекарства местно действие се предписва ферментирали пасти за зъби. В състава им трябва да влизат следните вещества: лактопероксидаза, лактоферрин, лизозим или оксидаз глюкоза.

Определени ензими допринасят за повишаване на устойчивостта на лигавиците и унищожават бактерии и вируси.

Можете да закупите близалки за резорбция Имудон. Те се използват шест пъти на ден, като се придържа към курса на 10 дни.

Добри иммуномодуляторами са: женшен, ехинацея, прополис, тимоген, иммунофан. Не забравяйте за витамините.

Диетични препоръки

Нарушение се проявява силни болезнени усещания при докоснете раните. По тази причина трябва да се предпочитат течна и кашеобразной храната.

Пастети, супи, пюрета, каши – това е храна, с помощта на които можете да създадете напълно балансиран хранителен режим. Да се хранят правилно, изпълва организма с протеини, мазнини и въглехидрати, за да имунитет може да окаже всестранна устойчивост на болести.

По време На лечението се препоръчва да се намали приемът на солени, сладки, пикантни храни. Повърхност на устната кухина и така силно воспалена, не си струва да се претоварвайте в работата на вкусовите рецептори. Естествено не може да става въпрос за алкохол.

Зеле, моркови, картофи, праскови, магданоз, маслини, морски зърнастец сок – всички желани продукти, които допринасят за повишаване на имунитета, подмладяващи здравословна микрофлору и оказват антибактериално действие.

Лечението в домашни условия

При появата на първите признаци на стоматит, е необходимо спешно да се вземат мерки, се възползва от средствата, които има във всеки дом. Все още не е диагноза, трябва да следи за хигиената и често изплакнете устната кухина. Антибактериално действие, има разтвор, приготвен на базата на сол или сода за хляб.

И за напояване е добре да се използва разтвор на водороден прекис с ниска концентрация. Може да се разтваря супена лъжица в чаша вода и изплакнете устата си след всяко хранене.

Често при заболяване на спользуют разтвори frc или хлорхексидин.

Ефективно помага при заболяване на мед вода. При добавяне на една супена лъжица мед в чаша вода може да се получи антисептичен и противовирусное средство, което ще спре развитието на болестта до назначаването курс на лечение.

Превантивни дейности

С цел предотвратяване на стоматолозите препоръчват във всеки следва принципите на здравословния начин на живот. Прекалената консумация на пикантни, сладки, кисели и пересоленной на храната влияе върху здравето на устната кухина. Могат да се развият болести, които променят околната среда в устната кухина.

Ако все пак не се получава промяна на хранителните навици, трябва да не забравяме за правилата за лична хигиена. Чисти ръце, грижата за устната кухина е важна съставка при поддържането на здравето на необходимото ниво.

Какво да говоря за вредни навици? За никого не е тайна, че те се отрази неблагоприятно върху целия организъм, като се започне своето отрицателно въздействие с устната кухина.

Пиенето на мултивитамини, особено в период на гиповитаминоза, ще помогне за повишаване на съпротивителните сили на организма. Закаляване и физически упражнения допринасят за цялостното оздравяване.

Основното правило да се избегне афтозного стоматит е навременното лечение на инфекциозни заболявания, които в недолеченном състояние да предизвика появата на afl в устната кухина.

При наличието на алергия се препоръчва да се предпазят от контакт с природата, а при съществуващи заболявания на стомашно-чревния тракт се обърне специално внимание на полосканиям след всяко хранене.

Сериозността на заболяването не предизвиква съмнение, така че към неговото лечение трябва да се подхожда комплексно, въз основа на препоръка на специалисти. При спазване на мерки за превенция, можете за дълго да се предпазите от нежелани заболявания.

READ  Видове и характеристики оттискных материали в ортопедичната стоматология

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00095 sec