Как да се убие и премахване на нерв на зъб и какви усложнения са възможни?

Зъбите на човек е сложна структура. Може би си мислите, че зъбът е само видимата част от кост, но това е вярно само отчасти.

Най-горния слой е покрит с емайл, под която се крие дентина и целулоза, която минава по цялото протежение на основата на дълбоко в десну. Целулоза има в насипно състояние волокнисто-съдовата структура, както хората го наричат нервом на зъба.

Този елемент дава отговор на термични дразнители: кисело, топло, солено, студено. Ако по време на стоматологични процедури лекар взема решение за отпадане на маса, след което автоматично зъб губи кръв и вече не е жив.

Процесът на минерализация и спира. Нататък, започва с деструкция на зъба: устойчивост към външни дразнители намалява, емайл истончается и потъмнява.

От гореизложеното може да се заключи, че pulp играе важна роля в обменните процеси и живота на зъба.

Показания за изваждане на нервите

Ако човек е остър зъбобол или, напротив, в продължение на дълго време венците «болка», трябва да се обърнете към зъболекар.

На прием, лекарят ще определи, дали на пациента да изпълнява отстраняване на нерва на зъба. Често, ако приемането на води от квалифициран специалист, дори и при най-малката възможност, той ще направи всичко, за да запази нерв или да го изпълни частично премахване.

В кои случаи се отстранява нерва на зъба:

 • получаване на механична травма на зъб;
 • необходимостта от коригиране на грешки на предишния намеса;
 • лечение на дълбоко кариозного лезии;
 • необходимостта от протезирането.

Понякога пациентът не усеща болка или дискомфорт, но по време на рутинни проверки лекар, се препоръчва да изпълните отстраняване на нерва на зъба. Причина за тези срещи един – хроничен пульпит, който не предвижда друго лечение и протича без симптоми.

Инсталиране на зъбни коронки – изтриване на нерв или не?

При лечението на зъбите чрез инсталиране на коронки човек може да си зададем въпроса относно необходимостта от отстраняване на нерва на зъба.

Тук може да се приема както положителни, така и отрицателни решение, в зависимост от първоначалното състояние на устната кухина. Ако един зъб е почти напълно разрушен, а след това мярка за отстраняване на нерв е задължително.

Не е последната роля в това отношение играе квалификация и практически опит от лекуващия лекар. Преди да инсталирате металокерамични коронки се извършва дисекцията на повърхността на зъба (спиливание).

Ако вашият лекар е неопитен, а след това при нагряване или дълбоко отстраняване на повърхностния слой може да бъде крив нерв, което да доведе до пристъп на остра болка, затова е по-добре да изтриете.

READ  Може ли да се направи рентгенова снимка на зъб по време на бременност?

Освен това при този метод на лечение е висока вероятността, че с течение на времето зъб ще започне да се разболеят под корона и след това да го премахнете ще бъде по-трудно.

Боли или не — това е въпросът

Още преди 10 години беше дори страшно да се мисли за процедура за отстраняване на зъбен нерв. Съвременната медицина предлага различни безболезнен начини на извършване на операцията.

Най-често срещаната сред тях е инжекция упойка на лекарството в десну. Времетраенето на процедурата е не повече от 45 минути.

При това, ако пациентът се страхува от болка от убождане с игла на венците, а след това ще му бъде предложено да убие нерв с помощта на наслагване на специална паста, след което той нищо не почувства.

Лекарите препоръчват да не използвате болкоуспокояващи хапчета при остра болка, а незабавно да се обърнат за помощ. Това се дължи на спада на ефективността на анестезия, аналгетици.

Съвременната техника за отстраняване на маса

Не трябва да се страхуват от стоматологични кабинета. В съвременните условия пациентът не почувства болка нито по време на процедурата, не след нея.

Първоначално лекарят ще въведе анестезирующий лекарство инжектирането начин в десну, изчакайте, скован от работната площ, след което специална бормашиной изпълни дисекцията на кариозного дентина. Това отваря достъп до нерву.

Когато преминаването е отворен, с помощта на тънък, подобно на струна, инструмент извади пульпу, а в края на запломбирует всички канали и тунели. На завещающем етап се наслагва пломбата на коронковую част от зъба.

Има техника за частично отстраняване на зъбен нерв. Ако в първия случай зъб се счита за мъртъв, а по този начин той ще остане жизнеспособна.

Въпреки това изпълняват само при тежки случаи на горната част на зъба, когато процесът не е проникнала по-дълбоко. Лекарят вскрывает коронковую част от зъб, почиства засегнатите райони и се отрязва горната част на маса.

Правилната подготовка и отстраняване на нерв

Отстраняване на нерва на зъба – това е макар и малка, но също операцията, така че изисква внимателна подготовка. Преди процедурата лекар непременно ще изпълни следното:

 • ще се проведе проучване на пациента (история като);

 • ще устната кухина и да се установи засегнатия зъб;
 • при нужда ще назначи рентгенова снимка;
 • след като се инжектира упойка;
 • изолирани работната зона;
 • зъб телевизията и се изчиства от всички, дори най-дребните парцели с влияния от кариес.

Когато зона е подготвена, лекарят пристъпи към процедура на отстраняване на нерв, предварително осушив и за първо изплакване на устната кухина.

READ  Когато е необходимо за премахване на млечен зъб и как да го грабне, без болка?

Действия, след подготвителни процедури:

 • за да се предотврати попадане на слюнка в открит канал, в устната кухина се поставят памучни турунды или поставени на специална табела;
 • след това се поставя пульпоэкстратктор в подготвената канал (остарял метод) или нерв се отстранява чрез разширяване на хода на файлове (спирален инструмент);
 • извършва се дезинфекция;
 • попълване антисептично лекарство;
 • задаване пломбата (временен) или ако лекарят е сигурен в своите действия се поставя постоянна.

Временна пломбата се отстранява след 7 дни.

Как се извършва отстраняване на нерв на зъб — видео от специалист:

Възможните усложнения и последици

Ако процедурата за отстраняване на нерв на зъб се извършва от специалист-ниска квалификация или с малък практически опит, съществува риск от възникване на усложнения.

Най-често срещаните са:

 • кървене от канал;
 • появата на повтарящи се болки;
 • се разгражда с част от инструмента и остава в канала.

Кървене може да възникне по време на всяка медицинска намеса. Често лекарите бързо се справят с тези усложнения и да се спре кръвта.

Когато процедурата приключи, и пациентът вече е у дома, той може да се чувстват пристъпи на болка. Това е нормално, ако не продължава дълго време. При продължително време е необходима повторна аутопсия на канала и дезинфекция.

Надломление файл или пульпоэкстрактора – сложна, но рядко срещан проблем. И това се случва поради спестяване на лечението или лош инструмент. В такава ситуация лекарят трябва да положи всички усилия, за да го извлече от канала. Ако не го направите, в скоро време ще започне да се пристъпи на остра болка и зъб ще трябва да се премахне напълно.

Какво може и какво трябва да правя след процедурата?

След процедурата всеки лекар ще даде на пациента индивидуални препоръки. Към общите съвети, може да се дължи на следното:

 • не изпълняват физически упражнения, първите 2 часа;
 • не трябва да се приема храна в продължение на 3 часа след отстраняване, да не пренасят инфекции или не боли зъб;
 • да избягвате употребата на твърди продукти 3-5 дни;
 • не пия алкохол и не се пуши (за да се избегне раздразнение на лигавицата);
 • за да извърши процедурата изплакнете антисептици в рамките на няколко дни след отстраняване на нерв.

Ако пациентът се чувства дискомфорт или болка няколко дни, трябва да се обърнете към лечащему лекар.

Причини за появата на болки след отстраняване на нерв

Когато човек е преминал през процедурата за отстраняване на нерв на зъба, той може да забележите някакъв дискомфорт или болка в областта на намеса.

Това се счита за норма, защото са задеты, а понякога и травмирани, околните тъкани, например, венци. Постепенно болезнените усещания ще изчезнат.

READ  Бум на венеца - предвестник на опасна болест, трябва ли да се лекува

Също в норма се счита за повишена чувствителност към термични дразнители или когато докоснете, натиск, например, в процеса на дъвчене на храната.

Единственото нещо, което трябва да предупреди човека – остра болка. Нейната поява казва нищо за лекарските грешки (е описано по-горе), или за реакция на организма към анестезията – алергия. Също така причина за болката е задаване на инфекция.

От практиката

От прегледа на пациенти, на които е бил произведен отстраняване на нерва на зъба.

На Около 5-6 години болен зъб и отне му лечение. Дори не знам защо, от мързел или с цел икономии, отиде в държавна болница (това е най-голямата грешка в живота ми). Опитът на лекарите на най-ниското ниво.

Аз си помислих, че процедурата ще мине бързо и гладко, защото когато-тогава аз вече отстранени зъб (сложи арсен) и всичко е наред. Но не и този път. Лекарят сверлил зъб и вытягивал нерв без обезболяващи, е било много болезнено. Така че най-добре е 10 пъти мисли в коя болница да отиде.

Алекс г. Кейове Включване

Никога не изпитвах страх от зъболекари и когато трябваше да се премахне нерв без никаква мисъл отиде на лекар. Там ми направиха укольчик, высверлили и задържане на нерв, а след това запломбировали. Време е прекарал не повече от половин час. Адресати в частна клиника, е платил малко повече, но лекарите знаят нещо.

Олга г. Тюмен

Цена на въпрос

Веднага се нарече ясна разходите за отстраняване на нерва на зъба не може нито един лекар. Това се дължи на факта, че в ценообразуването участват няколко фактора: статут на заведение, на обема на работа, ниво на поражение на зъба, количеството на използвания материал и други.

Може да се нарече само индикативната цена. В държавни институции тя започва с 300 рубли, в частни от 1500 рубли (в зависимост от региона).

Процедурата по отстраняване на нерв на зъб трябва да се доверявате само на квалифицирани специалисти и никога не се опитва да я приложим в домашни условия. Ако за нещо се приема от опитен лекар, след което пациентът няма да се чувстват болка, и зъб ще остане здрав.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00098 sec