Как и колко време се лекува венците след екстракцията: норма и отклонение

Когато силно боли зъби – това не е само дискомфортно, но и опасно за здравето. Затова не си струва да се оставят за по-късно посещение на зъболекар, а трябва възможно най-скоро да посетите специалист.

Изваждане на зъби, разбира се, процедурата не е от приятните, но тя носи значително облекчение. Вярно, в името на това трябва да се изчака още известно време, тъй като процеса на заздравяване на раните и има своите функции, особено, ако след операцията, се появили усложнения.

Защо това е наистина травмиращо

Няма разлика в това, каква точно технология ще се прилага за изваждане на зъба. Във всеки случай след намеса ще останат:

 • рана на повърхността на лигавицата на устата;
 • костната рана (е дупката).

Всяко нарушение на покрива – открит начин предотвратяване на инфекция в организма.

Когато се случва изваждане на зъби, остава да е дупката, за заздравяване на която се наложи определено време. В този период, в тази рана може да попаднат храна и «заби» там.

Въпреки факта, че човешката слюнка има антибактериални свойства, тя също е заразено голям брой вредни микроби. Ето защо, след прекарана операция, се изисква определено време за изцеление.

При такива манипуляциях зъболекар нарушава целостта на лигавицата, притежава определен характер разкъсване на кръвоносни съдове и нерви.

А за да се махнат самия зъб, специалист представляват навреди на близките сухожилията, мускулите и други меки тъкани. Така че място за отстраняване на първо време се възпалява, въпреки че заздравяването на вече и започва от първата минута, след като операцията приключи.

Често лечебния процес е придружен от следните симптоми:

 • кървене (спира след около 1-3 часа);
 • болевым синдром в областта на дистанционното на зъба, която може да иррадировать в близките тъкани и органи;
 • със зачервяване на слизестите повърхности;
 • може за кратко да се изкачи на температурата;
 • поради бучки и болки, се затруднява пълноценното функциониране на челюстта.

Тези последици след операция за изваждане на зъба, се считат за нормални, но само ако те не започнат да се развиват.

Което увеличава рисковете?

За заздравяване на рани, се проведе успешно, под внимание трябва да се вземат много фактори.

И на първо място — бяха ли човек до операция каквито още заболявания. Ако по една или друга причина, той трябваше да се вземат лекарства, които допринасят за разжижению кръв, след това като симптом, като кървене, може да се наблюдава по-дълго 3 часа.

И тук се крие първата потенциална опасност. Кръвен съсирек, който се образува на мястото на дупката, служи като един вид

закупоркой отворени рани. Ако го няма, се увеличава риска от попадане на инфекция в организма, което може да доведе до усложнения.

От хигиена на устната кухина, зависи не само скоростта на оздравяване, но и на риска от развитие на усложнения. Устната кухина е достатъчно агресивна среда, тъй като цялата храна, се качва там, оставя на своите парчета. По този начин се създават благоприятни условия за развитие на инфлуенца микрофлора.

READ  Воспалилась венци – какво да се направи в домашни условия? Виж отговорът тук!

Възможни проблеми

Не винаги операция става безболезнено. Понякога по време на интервенция човек получава повреди, които водят до определени последици.

Ако лекарят не е опитен, пациентът нарушава правилата за хигиена на устната кухина или просто се обърна в съмнителна стоматологию, това може да доведе до следните проблеми:

 1. Суха е дупката. По-горе вече споменахме за кръвен съсирек, който трябва да се формира в дупката. Неговото основно предназначение

  –навлажнете мека кърпа и служат като бариера за микробите. Може да възникне в резултат на индивидуалните характеристики на плътността на кръвта, прием на лекарствени разжижающих лекарства или поради интензивно изплакване на устната кухина.

 2. Альвеолит. Представлява възпаление, при което венците започва да отекать и болни, а в меките тъкани се образуват гнойни секрети. Срещнете такава ситуация може да се дължи на попадане на инфекция или чуждо тяло в открита рана.
 3. Парастезия. Проблемът засяга десну и е парализа на тъканите. Възниква на фона на увреждане на нервните окончания, които са налични в близост до дистанционно зъб. Тук възстановяването се извършва самостоятелно, без помощта на специалист.
 4. Промяна на местоположението на зъбите. Ако лекарят не до края на изтрити корен или в прооперированном място е започнал възпалителен процес, тогава това може да повлияе не само на самото болно място, но и зъбите, които са разположени наблизо.
 5. Щети могат да възникнат и по-сериозен характер, например, фрактура на зъб или дори на челюстта. За да се избегнат подобни сериозни последствия, трябва да се обърнете към съветите на специалист, а не да търси, къде по-евтино.

От това са се появили дали пациентът тези или други проблеми след изваждане на зъба, които пряко зависи от това, колко дълго се лекува венците и раната като цяло.

Времето, необходимо за пълното възстановяване на

След операция за изваждане на зъби, в устата зарастването ще се случи на две места – в дупка и в най-венеца.

На всяко място регенерация се изисква своето време:

 1. Е дупката. След няколко часа, в раната да се появи на кръвен съсирек, който в никакъв случай не могат да бъдат отстранени. Той е бариера от

  инфекция. В това време особено внимание трябва да се обърне хигиената, като се започне с опция за почистване на зъбите и изплакване, и завършва на специални (временни) диета. По-късно в продължение на 3-4 дни, на мястото на дупката се появи грануляционная тъкан, която става основа за формиране на нов слой на епитела. Към 7-8 ден, в дупката вече започва образуването на костната тъкан, което приключи до края на 2та седмица. Месец след операцията, от периферията на дупката към центъра, кухината ще бъде почти изцяло запълнена от костната тъкан, а след 2-3 месеца, тя е напълно кальцинируется.

 2. Венците. Тази част се лекува малко по-различно. Колко време се лекува венците след изваждане на зъба във всеки случай поотделно, и е на стойност ще има даден вид операция. Факт е, че при различните манипуляциях специалист по различен начин травмирует десну. Ако за свиване на ръбовете на раната трябваше да се изгради конци, венците ще боли повече от една седмица, т.е. до момента, докато зъболекар не ликвидира шевове или те не рассосутся. Обикновено меките тъкани да се възстановяват до края на 2-3 седмици, а оттам и времето, когато в дупката, ще започне процесът на формиране на костната тъкан, венците вече ще бъде наред.

На лечебния процес могат да повлияят външни и вътрешни фактори. Затова, при някои пациенти зарастването преминава за 2 месеца, а за други се простира в продължение на 3-4.

Какво може да се удължи на възстановителния процес?

Дори първокласен специалист не дава точни срокове за оздравяване. Но той може да предупреди за потенциалната опасност, която се простира такъв процес.

В процеса на рехабилитация засяга:

 1. Състоянието на раната. Тук под внимание е взето и сложността на извършената операция. Ако зъболекарят е прекарал операция филигран, а след това ръбовете на раната трябва да остане прав, а това значи, че е дупката и венци ще бъдат излекувани бързо. Когато същата позволява много грешки и самата технология манипулация не е правилно, тогава на лечебния процес ще изисква много повече време.
 2. Инфекцията. Микроби в раната може да влезе, тъй като след операцията, така и по време на него. Ако лекар трябва да е сложно извличане на зъба, а след това има риск от заброса в раната кариозен остатъци, което ще доведе до образуването на нагноения.

 3. Местоположение и грижи. След операция за изваждане на зъба, на пациента се предписват и расписывают подробно за устната хигиена, който включва в себе си изплакване. Тази процедура позволява максимално да се отървете от остатъци от храна, които просто могат да станат спусковым механизъм за нагноения. Особено внимателно си струва да изплакнат устата си, ако изхвърлят на страничните резци, тъй като, с помощта на миене на зъбите с четка, не на всичко може да се изчисти напълно дълги зъби.

Тези причини винаги негативно влияние върху процеса на оздравяване. Но освен, че те могат да го участък, те все още и водят до усложнения.

Как да се ускори зарастването?

Изваждане на зъби е доста неприятна операция, която още дълго ще напомнят за себе си в период на възстановяване.

Но тя може да улесни и ускори, ако се придържате към следните препоръки:

 1. Изплакване на устната кухина. За такива цели се използват противовъзпалителни билкови чайове (от мащерка, лайка,

  невен, градински чай) или в аптеката се купува готов антисептичен разтвор – Элюдрил, Гексорал, Хлорофиллипт, Гивалекс, Хлоргексин, Iodinol, и т.н. Процедурата се изпълнява 5 пъти на ден (почти след всяко хранене) в продължение на 2 седмици. Но тук важното е да не се прекалява, за да не вымылся кръвен съсирек.

 2. Отказ от вредни навици. Тук е предвидена и за цигари и алкохол. Като очарование сериозно отслабват имунната система, което води до инфекция е много по-лесно да проникне в тялото. Те също така въздействат негативно върху открита рана.
 3. Болкоуспокояващи лекарства. След като се отклони анестезия и още няколко дни по-късно, на пациента ще се разболяват венците. В такава ситуация лекарят трябва да назначи специални обезболяващи средства, които могат да се прилагат локално или перорално приложение. Ги приемат буквално първите 3-4 дни.
 4. Репаративные лекарства. За да помогне по-бързо се лекува мазен повърхности, върху засегнатото място са морски зърнастец масло или дентальную паста (Прополис, Солкосерил, Стомафит или Ротокан). Нанасяне трябва да бъде точков.
 5. Диета. В този период трябва да се откаже от студена и топла храна. Също така не се препоръчва използването на хранителни киселини, например, под формата на цитрусови плодове продукти. От газираните напитки също трябва да се откаже.

Но, ако се наблюдава сериозен възпалителен процес, а след това зъболекарят може да предпише и антибиотици. Всяко лекарство трябва выписываться специалист, а не назначен от себе си, иначе може да се получат усложнения.

Когато е необходимо спешно на лекар?

Има редица ситуации, когато пациентът могат да се появят симптоми, сочещи към началото на сериозни усложнения.

Към тях се отнасят:

 • кървене, длящееся над 3 часа и то изобилно;
 • силна болка и подуване, която не е на повече от 3 часа и започва да пречи на околните тъкани и органи;
 • температурата е над 37 градуса, с продължителност повече от един ден;
 • нагноение (бяло или сиво концентрация), което е придружено от неприятна миризма и болка в дупката;
 • главоболие, пълзят, заедно с температура и увеличение на лимфатическими възли в областта на шията.

Всички тези състояния изискват незабавна реакция!

Нека обобщим

За следоперативния период, след изваждането на зъба е преминал оптимално удобно и без последици, е необходимо:

 • да се намери квалифициран зъболекар, с опит и стоматологию, с добри отзиви;
 • точно да следвате всички препоръки, които ще ви предпише лекар;
 • не приемайте никакви лекарства себе си;
 • при най-малкото тревожни признаци, веднага да потърсят медицинска помощ.

Ако точно спазвате всички тези препоръки, а след това следоперативния период, след изваждането на зъба, ще мине лесно и бързо.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00073 sec