Как заболявания са изложени на каналите на зъба: методи на лечение на корените

Кореновите канали на зъба – труднодоступная и сложна система. При заболяване на канал могат да се появят силни болки на фона на възпаление на вътрешното съдържание на зъб – на маса.

В този случай е необходимо спешно эндодонтическое лечение, по време на който ще бъдат извършени всички необходими манипулации за спасяване на зъба и възстановяването на основните му функции.

Какво представляват коренови канали

Всеки зъб, независимо от неговата форма и местоназначение, има три основни части: коронку, на шията, корена. Корени играят ролята задръжте система, и колкото по-голямо натоварване на зъба, толкова по-надеждни трябва да бъде тази система.

Зъби имат различен брой на корените:

 • резци и кучешки зъби -1;
 • премоляры (малки местни зъби) — 1-2;
 • моляры (големи коренните зъби) — 3-4;
 • мъдреците — до 5.

Вътрешността на корена има кухина, която се състои от пульповой камери и коренови канали. Чрез канали към камерата преминават венозни и артерия съдове и нервните влакна. Pulp изпълва цялата кухина.

Колко канала на зъба?

Брой на каналите не е задължително да съвпада с броя на корените на зъба. В един корен може да се проведе паралелно два канала. Най-често това се отнася до клыкам.

По два канала може да има и по-долните централни резци. Канали могат да се раздвояваме в краищата – пульповой камера или при върха на корена (апекса). В последния случай корен ще има два върха с апикальными дупки, през които на зубу подходящи съдове и нерви.

Канали не винаги са директни. Много често те са извити и имат много малък просвет, което може да предизвика трудности при пломбировке канал.

Че е заплашвал главния канали

Увреждане на коренови канали могат да причинят на такива заболявания, като дълбок кариес, пульпит и периодонтит. Кариес – най-често срещано заболяване на устната кухина, при което засяга твърдите тъкани на зъбите. Образование кариозной кухината на зъба може да доведе до усложнения и по-дълбоко увреждане на зъба.

Инфекцията може да проникне в пульпу и да доведе до възпаление или смърт. Пульпит – сериозно заболяване, изискващо своевременно лечение. В възпалена целулоза започва процес на бързо разрушаване на кръвоносните съдове и нервните влакна, които могат да бъдат абсцес.

READ  Гингивэктомия: показания, лазерна операция, рисковете и рехабилитация

Пульпит понякога възниква в резултат на нараняване на зъба. Частично или пълно унищожаване на зъба в резултат на удар или падане може да доведе до обнажению на маса.

Инжектиране може да се случи, ако по време на лечение на зъб ще помия препарирована кариозная кухина и pulp ще ранен инструмент. Микроорганизми, които се случват върху заразени с дълбок кариес тъкани, с инструмент попадат в пульпу, което води до възпаление.

Усложнения пульпита са в състояние да доведат до възпаление на тъканите около зъба и под него. Това заболяване се нарича пародонтит.

Симптоми, възникващи при остър пульпите, могат да бъдат зъбобол или оток на прилежащите венците. Болката може да бъде постоянна, а се появяват при контакт на зъбите на горещо или на студено.

Болковите усещания, възникващи при натискане на зъбите, позволяват да се предположи развитието на пародонтит.

Последователността на действие при лечение на канали

При възпаление или отмирании маса трябва да се проведе эндодонтическое лечение на каналите на зъба.

Ендодонтия – клон на стоматологията, който включва диагностика и лечение на маса и пародонта при възникване в тях на патологични промени, лечение на коренови канали.

Цел на лечението на канали е връщането на зубу физиологични и анатомични функции. За това по време на ендодонтско лечение, трябва да направите следното:

 • изчистите от инфекция на вътрешната кухина на зъб;
 • премахване на омертвевшую или възпалена част от маса;
 • изчисти пульповую камера и канали;
 • разширяване и дезинфекцирайте канали;
 • запломбировать канал (задръжте херметизацията на всички разклонения на каналите в основата).

Лечение на коренови канали включва следните етапи:

 1. Провеждане на клиничната диагноза. Лекарят обследует зъб визуално и при необходимост прави рентгенова снимка. Визуален контрол проучване необходимо за осъществяване на форми и дължини на канала. При значителни възпалителни лезии или в случай на усложнения след прекаран по-рано на лечението лекарят може да предпише компютърна томография.
 2. Аналгезия с помощта на местна упойка.
 3. Монтаж при необходимост от кофердам – специална табела от латекс за изолация на болния зъб.
 4. Аутопсията пульповой камера.
 5. Премахване на възпаление на маса от камери и канали.
 6. Почистване, разширяване и оформяне на кореновия канал. Това се осъществява по механичен и химичен начин.
 7. Обработка на устната антисептични и антибактериални препарати.
 8. Пломбировка канал. Това е необходимо, за да се предотврати развитието на бактерии в канала. Обикновено за пломбирования използват гуттаперчу (гумена смола).
READ  Стоматит при бременни: как се лекува? Най-добрите лекарства и народни средства за защита!

Как минава hybrid обтурация на коренови канали:

Възможни усложнения след ендодонтско лечение

Ако болковите усещания не изчезват или се задълбочат в продължение на дълго време след лечението, е необходимо повторно да се обърнете към зъболекар.

Може би са били допуснати някои грешки при лечението или някакви усложнения.

Ако непоносимо боли зъб след лечение на канала, това е мястото да бъде:

 • лентяй върха на инструмента;
 • недостатъчно или лошо запълване на канала пломбировочной паста;
 • перфорация на зъб;
 • некачествена работа за разширяване на лумена на канала.

Може да се наложи повторно манипулация за почистване и дезинфекция на коренови канали. Една от причините усложнения може да е алергична реакция към използваните материали.

В този случай трябва да инсталирате друга пломбу, в която ще се съдържат съставки, които предизвикват алергии.

Пломбата може да падне, ако не е била извършена подготовка на кухини или са били нарушени препоръка на лекар.

Да може да се превърне нежеланието на лечение на зъбите

Ако не се премахнат причините за заболяването или не да се спре развитието на патологични процеси в зъба, последиците за здравето могат да бъдат много сериозни:

 1. Дълбок кариес може да доведе до поражение и вземане на маса – пульпит. Възникват болезнени усещания от студена или гореща вода, товари на зъб.
 2. Ако не се лекува пульпит, инфекцията може да премине в по-дълбоките слоеве и да предизвика възпаление на околокорневых тъканите.
 3. Формира периодонтит. Може да бъде увредена кост под зъб. Появяват се болки при натиск на зъба, набъбва венците, се увеличава температурата. Без навременно лечение е възможно да загубите зъб.

Как да се избегнат подобни проблеми

Тъй като основната причина за възникване на необходимостта от лечение на зъбните канали е кариес, трябва да се вземат мерки за предотвратяване на неговото развитие.

Неправилно хранене, липса на витамини и минерали в организма, неспазване на хигиена допринасят за заболяване на зъбите.

READ  Преглед на системата за избелване на зъби Amazing White: предимства, цени

За да се избегне това, трябва да се консумира храна, богата на протеини, аминокиселини, витамини. Особено важни за зъби калций и фосфор.

Заслужава да се намали приема на въглехидратите и да не пие твърде топли или студени напитки. В диетата задължително трябва да присъстват твърда храна.

Хигиена на устната кухина — с това трябва да се започне

Трябва внимателно да спазвате хигиена на устната кухина. Четка за зъби трябва да бъде качествена и анатомично адаптирани, за ефективно почистване на зъбите.

Четка трябва внимателно да се почистват след употреба и се сушат вертикално нагоре четина. Това ще попречи на развитието на бактерии върху щетине. Промяна на четка се препоръчва веднъж месечно.

Трябва внимателно да се подхожда към избор на паста за зъби. Има няколко вида пасти:

 1. Хигиенна паста само почистват и освежават устната кухина.
 2. В състава на лечебно-профилактични средства могат да са биологични добавки, билкови съставки, минерали, биосоли. Такива паста предпазват от заболявания на устната кухина, намаляване на действието на инфлуенца микрофлора.
 3. Лечебна паста се използват по предписание на лекаря. Те оказват положителен ефект при заболявания на зъбите и лигавицата на устата, тъй като съдържат лечебни вещества, голяма част от полезните компоненти. Притежават дезинфектанти и противовъзпалителни действия. Помагат да се спре развитието на кариес.

Заболяване на канали в повечето случаи е резултат от небрежно отношение към зъбите. Пренебрегването на гигиеническими процедури, протичащи случаи на увреждане на зъбите, нежелание за посещение на зъболекар – всичко това може да доведе до мучительному, болезнен поражение на нервите и кръвоносните съдове във вътрешността на зъба, което изисква скъпо лечение.

За да не отнесе зъбите си до такова състояние, трябва внимателно да следи за здравето си и да съдържа устната кухина в чисти и правилно подбиране на средства за грижа.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00074 sec