Какъв крем и гел за венците изберете в зависимост от целите — преглед на местните средства

Рано или късно всички хора, които са в стоматологична клиника, се намират в стол пародонтолога, специалист, чиято професионална отговорност – това е здравето на венците.

Освен прекарани в кабинета на процедури и предложени препоръки за приготвяне на различни разтвори за изплакване, лекарят задължително ще предпише някакво лекарство за локално приложение — крем, балсам, гел или, в зависимост от състоянието на тъканите на венците.

Ролята на местните средства в стоматологията

Достатъчно често заболявания на зъбите и венците се придружават от следната неприятна симптоматика:

 • кървене на венците;
 • болка във венеца;
 • възпалителен процес;
 • отоци и подуване;
 • изразено плака;
 • зачервяване и сърбеж в устата.

Точно тези и други признаци могат да посочат едно или друго заболяване на самите венците, например, пародонтит.

За бързо облекчаване на болезнени усещания и възстановяване на тъканите на венците, а така също и за лечение на пародонтоза (пародонтит и пародонтоза), и да прилагат местните стоматологични препарати, които съществуват под формата на мазила, гел и балсам.

Гел СРЕЩУ миро — в какво е разликата?

И гелове и мазила могат да съдържат следните лечащие активни вещества:

 • антисептични;
 • противовъзпалителни;
 • болкоуспокояващи;
 • заживляющие;
 • антибиотици.

Разлика също една форма на съобщение от друг в присъствието на мазнини или на водна основа. Миро имат голям процент мазнини, за да «слизат» от лигавиците, често не успевая действа в пълна сила.

Така че повечето доктори предписват на своите пациенти един или друг стоматологичен гел, състава му е по-лек, благодарение на което активните вещества на лекарството в неговата цялост достигат огнища на възпаление или инфекция на венците.

Профилактично преди някакви стоматологическими процедури, например, преди протезированием, пародонтологи предпочитат да използват зъбни гелове. Толкова лекарствени средства, произвежданите под формата на гелове, много по-лесно и по-ефективно да излекува заболявания на пародонта.

Това обаче не означава, че мехлем – архаичен отживелица от миналото, те не заменимы при иссушении на лигавицата, кървене на венците, а също и в случаи на нужда обеззаразени «една куха» след загуба или отстраняване на зъба.

Плюсове и минуси на локално лечение

Към безусловно предимство на местните стоматологични средства се отнасят:

 • прякото въздействие върху болестта;
 • бърз ефект;
 • не удар или незначително проникване в основните притока на кръв;
 • способствование регенерация на тъканите на венците.

Сред недостатъците си струва да се отбележи:

 • възможност за използване при бременност или формула хранене;
 • ограниченията в прилагането на хора, страдащи от тежки заболявания на червата, бъбреците, черния дроб и стомаха;
 • индивидуална непоносимост към компонентите.

Златната дузина

От международно признатите и търсени мехлеми и гелями за лечение и профилактика на заболявания на венците, са следните средства:

 1. Гел Холисал. Различава комплексно въздействие – антимикробный ефект, премахване на възпалението, избелване на шийката на зъба и облекчаване на болката в първата минута след нанасяне. Активни вещества – салицилат холин, хлорид цеталкония.
 2. Мундизал. В действителност, аналог на предишния средства. Има допълнително силен охлаждащ ефект и придава дишане изразен ментов аромат. Не заменят при борбата с гниещи процеси на венците, причинявайки лош дъх.
  Активни вещества – салицилат холин, хлорид цеталкония, екстракт от ментол.
 3. Метрогил Дента. Този гел съдържа антибиотици, използвани за лечение на много заболявания на венците и винаги се задава преди протезированием. Въпреки това, има съществени недостатъци, в сравнение с Холисалом. По-дълго се абсорбира и не носи обезболяващ ефект. Активни вещества: метронидазол – антибиотик, хлорхексидин – антисептик.
 4. Камистад. Позиционира като противовъзпалително и дезинфектант, обаче, ефектът е доста слаб. Но това е един много добър обезболяващ гел, снимающий болка не само на венците при пародонтит, а дори и паста за при пульпите. Активни вещества – лидокаин хидрохлорид и екстракти от билки, а именно, лайка.
 5. Асепта. Комплекс от гел и балсам, гел, не е лечебно средство, а само допълва балсам, като тъкан, укрепителна храна, тъй като се състои от прополис и водна основа. Балсамът съдържа метронидазол и хлорхексидин, и по своята същност, копира действието и състава на Метрогил Дента.
 6. Парадонтоцид. Гел има значителни ограничения за приложение, предписани при опасно възпаление и кървене в тъканите и лигавицата на венците. Активни вещества – етерични масла, билки и фенилсалицилат, действащ подобно на салицилова киселина.
 7. Дентинокс. Много често това е гел се използва детски зъболекари за облекчаване състоянието на бебето при прорезывании на зъбите. Има добър противоотечным, противовъзпалително и обезболяващо действие. Активни съставки – екстракт от лайка, полидоканол, лидокаин.

 8. Солкосерил. Гел, позициониран от производителя, като паста за венците локално приложение. Притежава много висока заздравяването на раните ефект и обезболява. Активни вещества – диазалит, това е кръвен екстракт от плазма на едър рогат добитък и полидоканол, блокиране на чувствителността на нервните клетки.
 9. Пансорал. Това е детски натурален гел за венците, премахва много от неприятните симптоми при прорезывании на зъбите. Средство за напълно естествено. Активни вещества: екстракти от билки – алтея (корени), градински чай, лайка.
 10. Апидент Актив. Не е лекарство, но много често го препоръчват д-р превантивна мярка, особено след пренесени бактериални инфекции. Активни съставки – прополис, етерични масла от ела и невен, екстракт от лайка и градински чай.
READ  Кървят венците по време на бременността - как да се справим с проблема?

За локално лечение на заболявания на венците

Като цяло, основните заболявания, с които трябва да се изправят пародонтологам следните.

Опасен и непредсказуем пародонтоза

Най-често встречающееся и коварна болест, поразително венците. Инкубационният период може да продължи чак до 15-16 години и през цялото това време болестта ще задреме, показват само под формата на лош дъх. Лечението се поддава трудно, а при негово отсъствие води до шатанию и загуба на зъбите.

Характеризират болестта – оголение вратовете на зъбите, разпад на тъканите на венците и постоянно кървене.

Лечение на заболяване на венците се извършва цялостно, като местните средства са най-ефективни лекарства със съдържание на метронидазол, например, гел за венците Метрогил Дента. Също предписани Доксициклин.

Гингивит — какво можете да предложите?

Дъщерно разновидност на заболяване на венците. Се разболяват, като правило, децата и тийнейджърите. Причината за развитието на заболяването е недостиг на витамин и неправилна устна хигиена. Без лечение на хронично и се превръща в заболяване на венците.

Отличителни симптоми на възпаление на венците – възпаление на лигавицата, язви, лош дъх и усещане за парене на венците. При катаральном време е да се съсредоточи върху корените на зъбите, се проявява ярко-червени овалами.

Лечението се извършва с помощта на Холисала, курс витамин терапия и корекция на средства, използвани за хигиена на устната кухина. Така може да се лекува от заболяване и до други средства, но именно Холисал ще има най-бърза помощ, освен това той е гъвкав, както и причините за болестта могат да имат и вирусен, и грибковую мотивирани.

Кандидоза на устната кухина

Това е гъбична инфекция, причинена дрожжевыми гъби. Да възникнат, тя може като при нарушаване на собствена микрофлора, в следствие на прием на антибиотици или някакви други причини, така и да се привнесенной от чужбина, например, при използване на една четка за зъби на няколко души.

Кандидоза се характеризира с образуването на творожистого бял налеп и силно неприятна миризма на гниене.

Лечението се извършва местните средства с антибактериални активност, като правило, пародонтологи предписват стоматологичен гел Холисал или са ограничени до полосканиями Хлорхексидин.

Трофичните язви и незарастващи щети

Много болезнени нарушения, развиващи се, обикновено по време на нараняване, например, брекетами или клечки за зъби. Лечението се усложнява от факта, че поради острата болка е невъзможна правилната хигиена на устната кухина.

Обикновено стоматолозите препоръчват за лечение на заболявания на стоматологичен Солкосерил гел, който се образува плътно покритие на повредени части, които не позволяват на раната да потегли други инфекции.

Терапия на стоматит

Това е цяла група от заболявания, които се различават по форма на възникване, но притежаващи еднаква симптоматикой.

Стоматит може да има характер на вирусен, герпетическую, бактериална, афтозную и други. Въпреки различните причини, довели до заболяване, прояви на неговата обща – остра болка, висока чувствителност, свекольная зачервяване на венците, набези, малки пузырьковые рани.

При лечение на стоматит адаптира максимално универсално средство, като правило, използват Метрогил, Холисал, Актовегин и Камистад.

READ  Лепило за зъбни протези: крем Корега или друг гел за фиксиране?

Най-трудното, това е правилното определение за природата на стоматит, така че за качеството на лечение на възпаление трябва да не е толкова лек, колкото periodontist с голям опит.

Всички местни средства, прилагани при лечение на болести на венците, притежават следните характеристики:

 • имат в състава си активно лечебно вещество;
 • имат допълнителен ефект за потискането на симптоматиката;
 • премахване на последици, като например лоша миризма;
 • обезболивают и се охлаждат, успокояват венците.

При избора на лекарства, необходими препоръка на лекар и точна диагноза, тъй като не могат да се лекуват вируси гелями или мехлеми от бактерии, полза от това няма, напротив, болестта ще премине в хроничен стадий.

Болкоуспокояващи средства

Понякога на първо място по важност излиза спешната необходимост от премахване на болката, например, ако човек е на работа, или управлява автомобил и в множество други ситуации.

При зъбобол хората са свикнали да се прилагат таблетки, например, един и същ Анальгин, или изплакнете засегнатото място всички подручными средства. Въпреки това, правилно подбрани анестетичен гел по-бързо ще даде сила и облекчаване на болезнена симптомите на това с венците.

Най-върли противници на болезнените усещания са:

 • Пародонтоцид;
 • Солкосерил;
 • Холисал;
 • Метрогил;
 • Асепта Пародонтал.

Освен обезболяващи, всяко от тези средства упражнява терапевтичен ефект. За това, което ще изберете «полезно» средство, трябва да посетите пародонтолога и да се обърне внимание на д-р в това, че при избора на лекарството от първостепенно значение трябва да играе теглене на болка регионална синдром.

Оттегляне на възпалителния процес

Когато са възпалени тъкани, венците, е важно правилно да се определи причината, поради която това се е случило, така че да се ангажират самоназначениями не следва, човек трябва да посети кабинета на специалиста и да започне да се прилага точно това средство, което той ви препоръча.

Сред най-ефективни мазила и гелове за премахване на възпалението в областта на венците фигурират:

 • Холисал;
 • Метрогил;
 • Пародонтоцид.

Тези лекарства притежават активност, насочена срещу:

 • вируси;
 • бактерии и микроби.

Притежават протеолитическим, болкоуспокояващо и обеззараживающим действие.

Оттегляне на симптоматиката при прорезывании на зъбите

Понякога бебетата са много трудни за носене процес на растеж и никнене на млечни зъби, което е придружено от негативна симптоматикой, чак

до силен распухания на венците, остра болка и осезаеми повишаване на температурата.

В такава ситуация не трябва да се остави дете насаме със себе си, защото pharmaceuticals предлага доста голяма гама от стоматологични лекарства, способни да се улесни появата на зъбите.

Сред препоръчваните при прорезывании на зъбите гелове и мазила най-популярен както сред лекарите, така и от майки, се ползват от:

 • Калгель – балсам за венците, който съдържа лидокаин и хлорид цепилперидиния, бързо облекчава болката и има антисептични качества;
 • Д-р Бейби – в състава на метиловая целулоза и екстракти и лайка, живовляк, обезболит и заживит всички микротрещинки;
 • Traumeel c – това е крем, в състава на която единствено от растителни екстракти и мастна основа, напълно безопасен, регенерира, охлажда и успокоява венците, но изисква често нанасяне;
 • Камистад – съдържа лидокаин и растителни екстракти, ефективно и бързо облекчава болката и залечивает възпаление в тъканите на венците.

Всички средства, предназначени за облекчаване на появата на детските зъби, за да отговарят на следните изисквания:

 • отстранява болезнените усещания;

 • облекчаване на оток или подуване;
 • отстраняват сърбеж;
 • обеззараживают на устната кухина;
 • заживляют на повреда и възпаление на венците.

Въпреки това, данните средства не се препоръчва до прилагането на деца с вродени заболявания:

 • брадикардия;
 • бъбречна или сърдечна недостатъчност;
 • пороци на сърцето, мъждене и камерна.

Преди да започне да се прилага някое от средствата, трябва да се консултирате с педиатър и детски стоматолог.

Помощ при кървене на

При кървене на венците, което се дължи не на някаква заболяване на устната кухина, а само слаби и податливи на механични повреди кърпа, като правило, се препоръчва заживляющий и стягане на тъканта на венците с гел, по-рядко маз:

 • Дентол;
 • Метрогил Дента;
 • Солкосерил.

Тези средства бързо могат да регенерират тъкани, ще елиминират хлабината на венците. Между другото ще елиминират възпаления, дори и ако то е в зародышевом състояние и обеззаразят на устната кухина.

READ  Лепило за зъбни протези: преглед на най-добрите производители на продукти

Превантивни и укрепване средства

Като тоник, за стягане на тъканите на венците и предоставяне на превантивно въздействие може да се прилага на всеки от стоматологични мазила, балсами или гелове, разбира се, предварително да се консултирате с вашия лекар.

Въпреки това, като цяло, за предотвратяване на предпочитат да използват средства с натурален състав.

Сред средствата, на базата на естествени компоненти най-често препоръчани от лекарите, са:

 1. Апидент Актив. Изключително ефективен след лечение на стоматит, възпаление на венците и стоматит като предотвратяване на евентуален рецидив. Това е средство съчетава подготвени екстракт от пчелна отрова, прополис и екстракти от растения. Единственият недостатък е, че забраната за използване за страдащите от алергии.
 2. Горски балсам. Много добър балансиран състав от растителни екстракти, представени – дъбова кора, лайка, градински чай, коприва, бял равнец и жълтениче. Много добро допълнение към редовна хигиена на устната кухина, укрепва тъканта на венците и причинява локално дисбактериоза. Няма противопоказания и ограничения.

Има мнение

Отзиви за действието на различни местни средства за лечение и профилактика на заболявания на венците.

Скоро и за «холивудска усмивка», от пациентите се изпращат не само за панорамна снимка, но и към пародонтологу, готвя си венците с натоварването, а често и лечение. Много голяма рядкост – здрава устната кухина, през всичките години на практика не съм срещал венците без дефекти.
Най-лесно инсталиране на щифтове прехвърлят пациенти, преминали курс на лечение на венците с Метрогилом, да, и да работи с кърпа венците, след като на този наркотик е по-удобно, отколкото след други.Жуйко Станислав Kamelia, 43 г., зъболекар-протезист, «Център за протезиране», Москва

Силно препоръчвам преди да се отдаде на самостоятелна прилагането на всички възможни средства за устната кухина, особено хомеопатичната, да положат изпит и да получите препоръки от лекари.

След самовольного използване на мехлеми и гелове достатъчно често възникват хронични форми на болестта. Които се лекуват трудно и дълго.

Обикновено, при подобни клинични картини прилагаме Холисал, като най-универсален и мощен инструмент.

Светаева Елена, 34 г., заместник-ръководител, periodontist, Дентална клиника №1, Екатеринбург, русия

Достатъчно дълго време не се решавах на протези, въпреки че много исках. Причина са често воспаляющиеся венците, на фона на ужасни болки.

Справих с този проблем с помощта на лекарства Камистад, е много удобен за прилагане, ефектът е добър, бързо облекчава и болката, и зачервяване и подуване.

Савинко Алла не са незаконни, на 57 години, пенсионер, Санкт-Петербург

Според статистиката на Асоциацията на стоматолозите, най-добрите инструменти за отстраняване на проблеми със здравето на венците са:

 • Холисал;
 • Метрогил Дента;
 • Зъбите;
 • Солкосерил;
 • Мундизал.

Именно с помощта на тези лекарства, най-често прибягват специалисти, че не е изненадващо, защото всички гелове от ТОП-списък притежават широк спектър на действие и разрешаване на редица проблеми на венците.

Цена на въпрос

При избора на лекарството важна роля играе цената му, обаче, освен за собственото си здраве и сами да подменяме

препоръчителна д-р средство аналог е невъзможно.

Средната цена на популярните лекарства в аптеки мрежи е такава (10г):

 • Асепта – от 150 до 180 лева;
 • Метрогил Дента – от 195 до 220 рубли;
 • Камистад – от 200 до 250 лева;
 • Холисал – от 270 до 300 лева;
 • Солкосерил – от 340 до 370 лева.

Важно е да запомните, че основните «провокаторами» заболявания на венците е лоша устна хигиена, неправилно хранене, което води до авитаминозу, хормонални смущения и пренебрежително отношение към собственото здраве.

Трябва да изключи тези моменти от ежедневието на бита и, разбира се, редовно посещение на зъболекар – тогава венците да бъдат здрави и красиви, и не ще има никакви неприятности.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00100 sec