Какви са клечки за зъби в древността и съвременни видове предмет хигиена

Какво правим всяка сутрин по време на събиране на работа, в училище и отивате на друг предстоящите дела? Разбира се, от всеки свой нов ден, ние непременно почистете зъбите.

Този ежедневен ритуал може да е трудно да накараш да се ангажират малко дете, но възрастен човек се смята за ежедневно почистване на зъбите с нещо естествено и задължително, защото грижа за устната кухина е много важно и жизнено необходимо за всеки човек.

Огромен арсенал от инструменти и почистващи средства използват хората за грижа за устната кухина: четки, асортимент от които сега е доста голям, различни по своите функции паста за зъби, зъбни прахове, гелове, ополаскиватели на устната кухина, спрейове за устната кухина, ершики, зъбни конци. От този списък, по-подробно да се спрем на този съдържателна продукт, като клечка за зъби.

Клечки за зъби в древността

Основните правила на етикета трябва да бъдат запознати всички хора. И прилагането на клечки за зъби сега за никого не е новина. Докато сте на масата и завършвайки своята трапеза некультурно се опитват да се сдобият с остатъците от храната от зъбите си ръце, или каквито и да е други измишльотини. Всички разбират, че в такъв случай трябва да използвате този предмет хигиена.

Клечка за зъби (от английски toothpick — феята на пръчка) се нарича специална пръчка, с помощта на която може бързо да почисти устата от остатъци от храна. Такива прости устройства сега може да се намери във всеки магазин, и като цяло на всяко заведение храна посредници. След приключване на вкусен обяд или вечеря, особено ако е ял, например, от месо или някаква друга храна, която често остава в зъбите, логично ще се възползват от това устройство.

Проучване на челюстта на древния човек учени са стигнали до заключението за използването на предмети за хигиена на още по времето на 1,2 милиона години. Между зъбите у древния човек, са открити растителни влакна, което говори за използването на растителни материали, а именно парчета от клони на дървета, билки за прочистване на зъбите от храна.

Древните римляни са носели този продукт винаги със себе си, защото пръчка те могат да се ползват във всеки един момент. Някои хора и сега имат при себе си своя собствена стик за почистване на зъбите.

В началото на епохата на Възраждането, тези продукти са станали много популярни. Благородници-често носели е продукт на врата си заедно с веригата, тяхната хигиена елементи са изработени от сребро, и злато, но далеч не всички могат да си позволят продукти, произведени от такива благородни метали, и често се използват други материали за тези цели.

Например, в Мексико често нелинейните от бодли кактус, те са доста тънки и добре са подходящи за тези цели. Освен кактус материал за изделия може да се превърне човката на птиците, рибена кост, моржовые мустаци и различни видове дървета.

В 18 и 19 век са били широко разпространени пръчки за почистване на зъбите от птичи пера. Най-често се използват за това пилешки и гъши пера. Изработени от такива материали клечки за зъби може лесно да направите сами или да купуват от местни момчета — търговец на улицата. Някои хора са използвали за почистване на зъбите на старите пера за писане.

READ  Рентгенова снимка на зъбите: видове, възможен навреди, може ли бременни

Както правят съвременните клечки за зъби?

Един от най-разпространените материали за този обект хигиена стана, разбира се, от дърво. Ние и сега много запознат точно дървени изделия.

Първата машина, производство на клечки за зъби е патентована през 1872 година. Направили това Силас Нобле и Дж. Пг На Кулата.

През 19-ти век стана широко се използват продукти, които може да се прилага няколко пъти. В онези времена почистване на зъбите с помощта на пръчки, в обществото, е смятан за лош тон, но вече към средата на 19 век публично използване се превърна се възприема от хората, като напълно нормално и обичайно действие.

Толкова сме свикнали с ежедневното използване на такъв въпрос, че понякога дори не предполагаме за това, което правят клечки за зъби.

Доста популярни дървени клечки за зъби, а в края на краищата, както се оказа, произвеждат ги почти от всички видове дърво. Най-често срещаме на нашите маси пръчка от бамбук, това е удобно, защото той расте доста бързо. Малка цена, също така ще имате пръчици за зъби от такива дървесни видове като бреза, ясен и бук.

Най-скъпи материали за такова производство, се считат за изделия от череши, върба и дъб. Изделия от трепетлика се срещат много по-рядко поради по-ниска здравина на кората на дървото. Дървени изделия, като в края му зелен цвят – това е, като правило, на пръчки, на които е нанесен специален износване специални дезинфектант разтвора, той обикновено се случва ментов вкус.

Други начини за използване на клечки за зъби

Основната функция на този девайса, като клечка за зъби – това е изчистване на устната кухина от парчета храна, останали между зъбите по време на хранене. А също така и с негова помощ и при правилно използване може да премахване на плаката.

Но не винаги този предмет хигиена използват по стеснената му предназначение. Сега за зъбни пръчки намерени много други приложения:

  1. За почистване на клавиатура. Ако се навивам на клечка, малко памук, да, потопен в алкохол състав, лесно почистване клавиатура между клавишите.
  2. Вместо кибрит. Ако имате нужда от запалване на свещите на тортата, може да се използва за тази клечка за зъби. Тъй като тя изгаря много по-дълго от обикновените на срещата, вие ще имате време да запали всички свещи, намаляване рискът от изгаряне.
  3. Шпажки за хапки. Често на масата може да се намира на месни рула с плънка или други продукти, увити в една тръба и написано, посочи пръчка. Ястия, върху масите, украсени по този начин изглеждат доста оригинално.

  4. За маникюр. Тъй като тя е доста силна, от него е удобно да се създават малки модели на ноктите си.
  5. За създаването на рисунки върху кафе. В момент на варене на кафе красива фигура на кафе пенке можете също така да начертаете пръчка.
  6. В земеделието. Някои я използват, за да се провери е готова за печене или не, просто протыкая продукт с остър край и определянето по този начин степента на готовност.

Видове клечки за зъби

Този продукт може да бъдат много различни, като се започне от това, което изглежда, че то съвсем различен начин, материал за производство също могат да бъдат различни.

Дървени

Дървени клечки за зъби – най-често, те могат да представляват пръчка, остри с една или две страни.

Понякога дървени супа за зъби се предлагат в ароматизированными. Ще разберем това в този момент, когато ще започнете да се ползват от него.

Ние сме свикнали с директен палочкам за зъби, но, освен тях, има още специални извити, благодарение на които много по-лесно за почистване още и коренните зъби.

Пластмасови

Доста разпространени и пластмасови клечки за зъби, които може да се прилага многократно, ако се мият след прилагане и да се насладите отново, но трябва да бъдат много внимателни и следете за чистотата на техния предмет на хигиена. Не толкова отдавна започнаха да се появяват продукти със сребро на върха. Те също са доста полезни за използване, защото сребро, нанесенное дори много тънък слой помага да убиват бактериите в устната кухина.

Титанов

Титанови продукти, които не предизвикват алергични реакции при взаимодействие със слюнката. Изглежда те са доста прилични, красиво и подходящи за продължително прилагане на любителите на лукса.

Медицински

Добър вариант за постоянна употреба, се считат за специални медицински клечки за зъби. Изработени са от неръждаема стомана, като се възползват от по продукта, един ден, може да се стерилизира го и се ползват отново. Но да се намери именно медицински зъбни пръчки много по-трудно.

Сега има различни гъвкави клечки за зъби с ксилитол, фторидом натрий. Те предотвратяват образуването на плаки, а също така не се признават за разрушаване на емайла. Те са много тънки и могат да проникнат дори и в най-тясна цепка.

За еднократна употреба

Сега повечето пръчици за еднократна употреба, след една употреба може да се изхвърли, но следващият път, когато се хванат за нова. Клечки за зъби за еднократна употреба се считат за по-гигиеничными от многократна употреба.

Всяка от тях обикновено е скрита в отделна опаковка или mica, която му осигурява чистота и удобство за ползване.

За многократна употреба

Но има и многократна употреба на изделия, които са покрити със специален антимикробно покритие. В старите времена е било възможно да демонстрират публично своята оригинална четка за пръчка, сега всички те си приличат и процедура за почистване на зъбите по този предмет се опитват да използват по-скромно.

Дълги

Примерни размери на стандартна клечки за зъби: дължина – 65 мм, диаметър – 2,2 mm, но има и по-дълги изделия, някои хора предпочитат да се възползват точно тези, в края му се намира заоблени съвет за това, че по време на използването на човек не е в състояние да навреди на устната кухина.

Как правилно да клечка за зъби

Ползват дентална пръчка трябва да бъде правилно. Към нея не е приложен инструкция, но все пак полезно е да се знае, как трябва да го прави.

Не забравяйте за това, че продуктът трябва да се държи под ъгъл от 45% градуса, работят им трябва на страничната част на зъбите, много внимателно, без нажимов, за да не се наранят венците.

Не трябва да се опитват да изтръгне в тесни цепки, от това можете само да си навреди. Не трябва да злоупотребяват с такъв навик, като постоянно ковыряние в зъбите, което е познато на много хора.

Ако по време на манипулация за почистване на устната кухина между зъбите засече клечка за зъби, да не се опитват да изтегли я с ръцете си сами или с помощта на друг, така може да навреди на межзубную тъкан, венците и само да влоши положението.

Поискайте помощ от специалист. В стоматологична клиника без проблеми ще помогне за отстраняване на инородный предмет на от интервала между зъбите.

Не забравяйте за семейството на зъболекар и с цел профилактика. В края на краищата, ако нищо не се притеснява, не означава, че всичко е наред. От време на време посещавайте зъболекаря си редовно и внимателно се грижат за зъбите си. Здравето на зъбите, венците и устната кухина – една от най-големите в размер на жизнената дейност на човека.

Освен, че редовно използваме четка за зъби, различни видове ополаскивателями на устната кухина, използването на клечки за зъби в ежедневния живот също е добър навик.

След обяд или вечеря, остатъци от храна, капан между зъбите, трябва своевременно да бъдат отстранени. Всички правят това по различен начин, и клечка за зъби – един от най-добрите варианти за хигиена. Във всички заведения на храна посредници на масите за да можете да видите набор от тези продукти, които винаги може да се ползва след като се нахраните, абсолютно безплатно.

Ако не желаете да използвате обикновени, винаги можете да закупите за себе си оригиналната пръчка за почистване, която ще бъде част от вашия стил и ще се превърне в приятно допълнение всеки ваш ден. За правилното съхранение може да се добави специален калъф. Клечка за зъби, хигиенични, лесни за употреба и освен обичайните си функции може да намерите много други, доста интересни начини за прилагане на този обект.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00125 sec