Какви видове скоби са и как работят те: че е добре да се постави?

Далеч не всички хора могат да се похвалят с красива усмивка и дори зъби. Но развитието на съвременните технологии, позволява лесно да се реши този проблем.

Използването на различни видове брекет-системи позволява изравняване на зъбите, независимо от тяхната степен на изкривявания.

Накратко за назначаване

Брекет-системата се нарича ортодонтски несъемные устройство. Те са поставени на външната или вътрешната страна на зъбната редица с цел изравняване на зъбите, ортодонтско лечение и премахване на други дефекти.

Основните показания за носене брекет-системата е захапка, кривата на отделни зъби или само редове.

Използването на ортодонтски устройства помага не само за да придобият красива усмивка, но и да се избегнат много проблеми, ЧРЕВНИ заболявания, увреждане на тъканите, бузите или езика, и така нататък).

Носят ги като тийнейджъри, които завършва процесът на формиране на зъбната редица, така и за възрастни хора.

Устройство и принцип на работа на брекет-системи

Брекет-системата се състои от два основни елемента:

 • специална дъга;
 • брави или скоби, които се прикрепят за зъбите.

Брави с помощта на специално лепило са приложени за зъби от една страна, а от друга – на дъга. Дъга в повечето случаи е направен от специална тел.

Характеристика на дъга е, че тя поддържа зададената форма по-дълго време (да носят тиранти трябва 1-2 години в зависимост от сложността на проблема).

Тиранти създаде постоянен натиск върху зъбната редица. Под влиянието на тази сила, зъбите променят своята позиция, което спомага за изглаждане на зъбната редица.

За всеки вкус, цвят и материал…

Модерни тиранти значително се различават от първите модели. Те не само са станали значително по-малки размери, но и за тяхното производство се прилагат различни материали (по-рано ортодонтски устройства се правеха само от метал).

В зависимост от материала, който е използван за направата, има такива видове скоби:

 • метални;
 • пластмасови;
 • керамични;
 • сапфировые.

Метал около главата

Тиранти, изработени от метал, към днешна дата най-често срещаните. За производството на брави и дъга използват стомана, титан, никел и други метални сплави.

Се прилагат метални брекет-системи за пациенти от различни възрасти. Могат да коригират изкривяванията на всякаква сложност.

Модерни скоби от метал са с малки размери, така че да не създават дискомфорт и неудобство за човека. Също така те имат и други предимства:

 • достъпна цена;
 • лесен за инсталация;
 • липсата на увреждане на бузите, езика или други тъкани в устната кухина;
 • висока якост;
 • добра фиксация;
 • лесна грижа.
READ  Кървят венците: причини, профилактика и начини за лечение на заболяването

Главните недостатъци може да се дължи на алергични реакции, а също и естетичен вид. Метални скоби забележими на зъбите, но пристрастяване към тях се случва само за 2-3 дни.

Пластмасови системи

В сравнение с метални брекетами, пластмасови имат по-естетически вид, те са почти незабележими на зъбите, особено в първите месеци на носене.

С течение на времето цветът на пластмаса може да се промени под влияние на хранителни оцветители, и брекет-система ще стане по-забележим.

Основните предимства на пластмасови ортодонтски устройства е на достъпна цена. Инсталацията е проста, а в процеса на прилагане на те на практика не създават дискомфорт.

Характеристика и недостатък скоби от композитни материали е тяхната малка сила. Те не държат на формата, както на метални, така че не може да се прилага за коригиране на силно изкривени зъби.

Понякога пластмасови ключалки съчетават с метална дъга. Това допринася за по-голяма надеждност и ефективност, но при това се запазва естетиката устройства.

Керамика — това е модерно и красиво

Тиранти от керамика имат своите предимства и недостатъци. Към основното предимство на тези брекет-системи, може да се дължи на:

 1. Якост. В процеса на носене те да не се счупят, добре поддържани дадена форма, затова се използват за изравняване на зъбите всяка степен.
 2. Сигурност. Не причиняват увреждане на лигавицата на бузите и други тъкани на устната кухина.
 3. Естетиката. Имат бял цвят, така че невидими за зъби. Може изготовиться с цвета на зъбите, ако такива се различават жълт.
 4. Не подлежи на боядисване. Хранителни оцветители не влияят на цвета на керамични системи.

Сред основните недостатъци заслужава да се отбележи:

 • висока цена;
 • сложността на инсталацията;
 • необходимостта от по-продължително носене;
 • по-големи размери заключва, че дават по-неприятно.

Сапфировые коригиращи система

Сапфировые ортодонтски устройства се радват на по-малко популярни, тъй като високата им цена не е по джоба на много пациенти.

За производството на брави се използват изкуствени сапфири. Те са прозрачни, така че невидими за зъби. Към параметри може да се дължи на тяхната висока якост.

Точно такива скоби е най-добре да заложите възрастен човек със сложни патологиями на зъбната редица. Те са подходящи за коригиране на най-трудните искривлений и дефекти.

READ  Гел при прорезывании зъби: какъв по-добър? Разгледайте тук!

Безспорен плюс е и това, че сапфири никога не предизвикват алергични реакции и са абсолютно безопасни за здравето на човека.

Освен високата цена, сапфировые скоби имат и други недостатъци. Инсталирането им е сложна, така че изисква от ортодонт специални знания. Също така се грижи за такива системи е по-трудно, отколкото за метални.

Лингвална и класически система

В зависимост от мястото на закрепване на скоби разделено на класически и лингвална. Особеност на последните е, че те са определени не от външната страна на зъбите, а вътрешната.

От една страна лингвална брекет-системи имат едно безспорно предимство – те не са напълно видими. Най-често те се избират пациентите, които се притесняват външния си вид.

Но в същото време тези системи имат и редица недостатъци:

 • сложността при монтаж;
 • най-високата цена;
 • трудности, възникващи при напускане.

Освен това, пациентите дълго време се приспособяват към устройства. На първо място, могат да възникнат проблеми с говора.

Безлигатурные и класически дизайн

Брекет-система могат да се различават не само материал на изработка и мястото на закрепване, но и затвор. В зависимост от особеностите на презрамките са:

 • лигатурные (класически);
 • безлигатурные (самолигирующие).

Лигатурные скоби

Характеристика на лигатурных проекти е наличието на специален елемент – лигатури. Той осигурява надеждно закрепване на дъгата в пазу на замъка.

В лигатурных брекетах дъга се закрепва неподвижно. С течение на времето лигатури губят своята еластичност, затова е необходимо редовно да посещавате лекар, за да ги замени. В процеса на изравняване на зъбите представляват преодоляване на силата на триене.

Класически (лигатурные) брекет-системи позволяват коригиране на всяка трудност изкривявания. Процесът на изравняване дълъг, но за сметка на привличане на силата на мускулите на процеса, той е почти безболезнен.

Освен това устройството са на достъпна цена. Могат да бъдат монтирани и от външната, и от вътрешната страна.

Система без лигатури

В безлигатурных проекти не се прилагат лигатури. Благодарение на тази съвременна разработка, време за коригиране на изкривявания на зъбите е възможно да се намали значително, в сравнение с използването на класически тиранти.

Основната характеристика на самолигирующих скоби са специални плъзгащи прислужници. Благодарение на тях, такива устройства са закупени много предимства:

 • подмяна на дъгата става по-бързо и по-малко болезнено;
 • зъбите не трябва да се преодолеят по-голяма сила на триене, която ускорява процеса на изравняване и намалява болезнените усещания;
 • посещение на д-р трябва да е по-рядко;
 • да се грижи за система значително по-лесно, тъй като липсват лигатури;
 • имат по-привлекателен външен вид чист;
 • компактни размери почти не създават дискомфорт.
READ  Шиниране на подвижни зъби - какво е това и как се провежда

А тук минус самолигирующих системи може да се нарече висока цена.

Как да изберете брекет-системата?

Пред хора, които желаят да имат равни зъби, възниква въпросът, как да изберете брекет-системата, което е добре да се постави? Преди да вземе решение, трябва да посетите лекар.

Избор на скоби, трябва да се обърне внимание на следните фактори:

 • наличието на алергични реакции към тези или други материали;
 • степента на изкривяванията и сложността на проблема;
 • естетическата страна;
 • финансови възможности.

Задължително също трябва да се има предвид особено носенето на скоби, честотата на посещение на лекар, сроковете за привеждане в съответствие, трудности, грижи и други характеристики. Обикновено ортодонт, съветва, кои системи могат да се обърне на пациентите, а онзи взема окончателното решение, като се има предвид лични желания и финансовите си възможности.

За удоволствие не е евтино

Цената на скоби по-голямата си част зависи от конкретния вид корректирующей система. Общата стойност на брекет-системи, се състои от няколко части.

Тя зависи от следните фактори:

 • сложността на изработката;
 • на материала;
 • сложността на проблема;
 • проучване и подготвителни действия;
 • инсталация;
 • последващо наблюдение.

Средната цена на РУСКАТА федерация:

 1. Най-бюджетни се считат за метални скоби. Цената им започва от 7-8 хиляди.
 2. На евтините видове също са пластмасови устройства.
 3. А ето керамични и сапфировые системи са много скъпи. Цената на скоби на една челюст е в рамките на 30-60 хиляди рубли. Пълен курс на лечение може да достигне 200 хиляди рубли.

Брекет-системата позволява на всеки желающему да направите зъбите си чисти и красиви. Разнообразие от модерни решения ви дава възможност за решаване на почти всеки проблем, свързан с неправилна захапка или криви зъби.

При избора на устройство трябва да се основава на препоръка на лекар, тъй като трябва да се вземат предвид не само цената и естетиката, но и сложността на проблема, противопоказания и др.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00132 sec