Какво да направя, ако имам пломбата и как да се предпазите от проблеми?

Загубата на пломби – доста често срещан проблем. Това може да се случи след няколко дни, месеца или една година.

Всичко зависи от причините за това явление. Далеч не всички пациенти знаят, че предприемат, ако има пломбата, и как да се отървете от тази и свързани с тях проблеми.

Че може да предизвика отклонения пломби в устата?

Падне пломбата може по различни причини, като се започне от лошия материал, или на некомпетентност на лекар и завършва с патологическими процеси в организма.

Сред основните причини са следните:

 1. Неправилно подбран материал. Въпреки, че съвременната медицина предлага огромен избор на запълващи материали, пломбата от низкокачественного материал си остава най-честата причина за проблеми. Поради свиване, което се случва с течение на времето, пломбата се намалява по размер и да губи сцепление с паста за кърпа. Също така по време на свиване може да се образува пукнатина, или дупка, в която да проникнат бактерии. Това допринася за развитието на кариес и загуба на пломби.
 2. Неправилна инсталация. Поради неправилна инсталация с течение на времето може да се появи пролука. Попадението на слюнка и на частици храна

  провокира развитието на кариес. Често в продължение на дълъг период от кариес кариес остава незабележимо за пациента.

 3. Лошо подготвена повърхност. Друга често срещана причина за загуба на пломби е друга медицинска грешка – неправилно обработена повърхност. Недолеченный кариес или частици слюнка в зъбната кухина по време на пломбирования намаляват сцеплението между зъбната кост и пломбой. В резултат на това, след кратък период от време пломбата катастрофи.
 4. Неправилно подбрани технология за лечение. Често в случаи, когато зъбът е силно разрушен, пломбата пада. Причината е, че запълващ материал, не може правилно да се стъпи. Препоръчително е да, в такъв случай зъболекар, давал гаранция. Това ще даде възможност при възникване на проблем да го решим, без да жертвате чантата си.
 5. Чупливост на костите. Пломбата може да падне, ако зъбни кости са твърде крехки и се рушат. Най-често подобно се среща при наличието на такива заболявания като остеомиелит, пародонтит, пульпит и така нататък. Трябва да се уведоми лекаря, за проблема да е правилно прибран от технологията на реставрация и материал.
 6. Изтекъл срок на годност. След изтичането на определен период от време (5-7 години) пломбата може да падне поради приключване на срока на експлоатация. Продължителността на услугата зависи от вида на пломбировочного материал.
 7. Силно въздействие върху вылеченный зъб. Пломбата може да падне при раскусывании на твърди храни (ядки, бисквити и така

  по-нататък).

 8. Липсата на хигиена на устата. Ако човек лошо следи за хигиената на устата, в резултат на плаката ще допринесе за развитието на бактерии и кариес.
 9. Някои вредни навици. Яденето на семки и друга подобна храна, а също и сладкиши, които тоягата на зъбите (бонбони, карамел), може да доведе до загуба на пломби.

Маркери, които сочат за това, че сте се лишили пломби

В повечето случаи, основният признак на загуба на пломби е образование дупка или кухини в повредената зъба.

Размерът му зависи от степента на увреждане на зъбните тъкани кариес до лечение.

Посочи проблема могат също така да:

 • постоянна зъбобол;
 • периодичната болка, която възниква под налягане или при поглъщане на храна в дупка;
 • повишена чувствителност към студено, горещо или кисело.

Във всеки случай, ако се установи, че имам пломбата и го боли зъб, веднага запишете се за прием при лекар.

Какво може да се направи преди посещението на лекар

До този момент, тъй като можете да отидете на лекар, трябва да спазвате прости препоръки:

 • не яжте на зъб, от което имам пломбата;
 • по-често изплакнете устата си, е задължително след всяко хранене;
 • спазвайте хигиена на устата, не по-малко от два пъти на ден си миете зъбите.

Някои източници препоръчват на мястото на паднал пломби инвестира памук. Но това не трябва да бъде, тъй като това само ще влоши проблема. Хванати в зъбния кухина бактерии ще е бързо да се размножават, което води до възпалителен процес.

Непременно махнете тежестта от зъба. Опитайте се да не се дъвче на тази страна, а също и да се въздържат от всякаква твърда храна. Освен това, от менюто си струва в даден момент се изключи лепкави храни (бонбони).

Медицинска помощ

При всякакви съмнения, непременно отидете на лекар. В случай, когато проблемът е придружено от болка, е необходимо да се потърси незабавно медицинска помощ извън опашката.

Понякога при загуба на постоянна пломби има смисъл да се намери друг зъболекар. Ако болката не се безпокойте за прием могат да се регистрират по реда на обикновена опашка, но в най-скоро време.

В зависимост от причината лекар ще проведе редица лечебни действия и отново запломбирует зъб. Може да се изисква:

 • повторно лечение на кариес;
 • подбор на най-добрите материали;
 • подбор на друга технология за възстановяване;
 • распломбировка на коренови канали и отстраняване на остатъците пломби;
 • лечение на съпътстващите заболявания и така нататък.

Редица лечебни дейности, определя зъболекар. Отлагат посещението на лекар, не си струва, тъй като последиците от несвоевременного лечение може да бъде загуба на зъба.

На въпрос за това, какво да правя, ако имам пломбата, ясно да се отговори, не може, тъй като действията зависят от характеристиките на пломби (временна или постоянна) и на пациента (бременност, детска възраст и така нататък). Но така или иначе трябва да си запиша час за зъболекар.

В риск — бременни…

При вынашивании дете риска за загуба на пломби се увеличава в резултат на недостиг на калций в организма на жената. Недостигът на този микроелемент се проявява крехки зъби и други кости.

Някои хора смятат, че се лекува зъбите по време на бременност е вредно и опасно за организма на бебето. Но съвременната медицина предлага много и най-безопасни лекарства за здравето на мама и бебе.

Отлагаме лечението на зъба, от която изпадна пломбата, до края на бременността не се спазват. Отворете устата – отлично място за развъждане на бактерии и развитие на възпалителен процес.

… и децата

При малките пациенти може да падне и временно, и постоянно пломбата. Ако това се случи, обърнете се към лекар трябва в кратки срокове, независимо от това, проблемът е придружено от болка или не.

В повечето случаи децата пломбируют млечни зъби.

Понякога родителите смятат, че извършва повторно лечение няма смисъл, тъй като зъбите си и така скоро ще падне. Но това мнение е погрешно. Изпаднала пломбата може да стане причина за вторичен кариес, а също и други проблеми със зъбите. Ако навреме не се лекува, това се отрази върху състоянието на постоянни зъби, така че посещението на лекар, не отлагайте.

До екскурзия в клиниката след всяко хранене детето трябва да изплакнете устата си, и не забравяйте да си миете зъбите сутрин и вечер.

Характеристики на временно пломбирования

Пломби временно действие най-често се използва при лечение на пульпита или дълбок кариес, когато се изисква отстраняване на нерв или почистване на канали. Временни пломби винаги се различават крехки и мекота, затова често падат.

Временна пломбата позволява наркотик въздейства на нерви или други тъкани. Я инсталирате на няколко дни. Ако тя дойде и почти веднага след инсталацията, трябва спешно да се обърнете към лекар.

Ако се случи този проблем, обадете се на вашия стоматолог, за да се изясни, че трябва да се предприемат, и се опитайте колкото е възможно по-скоро да се среща.

Ако е бил използван арсен, загуба на пломби може да доведе до отравяне на организма. Въпреки че сега зъболекари по-често използват съвременни лекарства, се различават за сигурност.

Как да се удължи срока на експлоатация на пломби

Спазвайте прости правила, никога да не се сблъскате с подобни проблеми:

 • изберете внимателно клиника и доктор, който качествено да изпълнява работата;

 • внимавайте за хигиена на устата;
 • да не се яде твърда храна;
 • откажете се от вредните навици;
 • спазвайте всички препоръки на зъболекар;
 • редовно посещавайте зъболекар (веднъж в месеца).

Ако ще се придържаме към прости препоръки и винаги да следите за хигиената на устната кухина, може да намали риска от загуба на пломби.

Ако имате разпорежда с временна или постоянна пломбата, няма нужда от паника. Да се потърси помощта на зъболекар. Преди посещението внимавайте за хигиената на устата. Не забравяйте да изплакнете устната кухина да се избегне размножаването на бактерии.

READ  Ултразвукови и електрически четки за зъби Philips Sonicare — подробен преглед

MAXCACHE: 0.4MB/0.00071 sec