Какво да направя, ако се отдели парче от зъб

Едва ли има човек, който през целия си живот е успяла да избегне този проблем, тъй като вдлъбнатина на зъба.

Абсолютно различни условия за настаняване и набор от обстоятелства могат да станат причина за появата на този проблем, но най-важното е навреме да се вземат съответните мерки, за да запази зъба и удължаване на живота му.

Причините за чипове за зъби

Има много фактори, които могат да повлияят на здравината на зъбите. Дори и най-малкото отклонение в благосъстоянието на индивида могат да повлияят неблагоприятно върху емайла на зъба, в резултат на което тя отколется и провокира кариес. Сред най-популярните причини:

 • липсата на калций, -най-често от недостиг на микроелемента характерни за жените по време на бременност и кърмене, а също и пенсионери;
 • отслабването на емайла, — употребата на сладки и кисели храни намалява нейните защитни свойства;
 • кариес разрушава емайла и тъкан на зъба, както и да се инжектира дълбоко до самия корен;
 • захапка;

 • нарушеното функциониране на хормоните;
 • отслабва имунната система;
 • злоупотребата с вредни навици;
 • неправилен монтаж на пломби или нейното остаряване;
 • механично въздействие;
 • употребата на твърди и тягучих продукти.

Причините могат да бъдат много, но в случай, че има такъв проблем, трябва незабавно да се вземат мерки. Това ще помогне поне отчасти да запази зъб.

Щети са различни

Видове чипове се отличават по степента им на въздействие върху зъб:

 1. Най-безобидно се счита за вдлъбнатина на емайла. Пострадалият се оплаква от отколотую стена на зъба, но не чувства болка. Често в такава ситуация дори не ходят на зъболекар. Но това е грешен подход към проблема. Липсата на емайл – това е директен натоварване на четка за плат. Именно тази област в по-голяма степен ще атакува зловредни бактерии. От отрицателно въздействие върху засегнатия зъб, ще започне бързо да се руши. Освен това, ако вдлъбнатина на емайла настъпили в предната част на зъба, а след това усмивка ще изглежда unaesthetic.
 2. Ако отломился парче, повредивший тъкан на зъба – дентина, то такава вдлъбнатина също може да бъде безболезнен, но е опасен за по-нататъшно функциониране. Поради увреждане на тъканта на значително отслабва, при механично въздействие се образуват микротрещинки, които с всеки изминал ден унищожаване на дентина. Ако навреме не се изграждане на зъб, може да съвсем да го загубиш.
 3. Най-опасно изглед разцепен е кариес с оголением нерви. Такова увреждане често се случва когато зъбът се разделят на две части, и тя няма да остане незабелязана, тъй като е придружено от силна болка. Спешно е Необходимо да посетите стоматолога си, за да не се поставят бактериите вътре в зъба и да има мерки за неговото възстановяване.

Какво да направя, ако се счупи зъб?

Ако се отдели парче от зъб, не бива да изпадате в паника. Ситуацията не е толкова опасна, за пореден път се мъча нервите си. Преди всичко, трябва да видим степента на увреждане и на тази основа да изградим примерен план за действие. При леки и средно сколах трябва да се обадя в стоматологична клиника и да си запиша час.

Ако оголились нервите, изчакайте насрочената дата е просто безсмислено, тъй като болката не ще е спокойно, нито яде, нито да спи. По-добре веднага да отидете в задължение стоматологию или по възможност да се споразумеят за известен посещение на лечащему зъболекар.

За да се намали болката, може да намажете развален зъб тампон, пропитанным новокаином.

Във всеки случай трябва да се запази отколотый парче от зъб. Това ще помогне на вашия лекар възможно най изглежда пресъздаде естествената форма и цвят платове.

Ако не успее да посетите лекар в скоро време, вие трябва внимателно да спазвате хигиена на устната кухина: два пъти на ден миене на зъбите, след хранене изплакнете устата си със солена вода.

Помощ от специалист

Какъвто и да е незначителен, не изглеждаше вдлъбнатина, в никакъв случай му е необходимо да се покаже професионалисти в тази област, за да получите препоръки и отстраняване на проблема.

Лечение на зъбите плаши много, но най-добре е незабавно да закърпи една малка пукнатина, отколкото впоследствие да премахнете зъб.

Зъболекар опитен поглед прецени ситуацията и ще предложи оптималния вариант за лечение, който може да се различават в зависимост от характера на разцепен и разположението на зъбите.

Какво да направя, ако се счупи преден зъб?

Предните зъби са видими, така че отколотый парче на тях може да доведе до «катастрофа» за публични хора. В зависимост от това, колко голяма част от счупи, лекарят ще ви посъветва различни начини за лечение.

Почти във всяка ситуация може да се възстанови парче от зъб метод за реставрация с помощта на композитни материали. Зъболекар изберат цвят възстановителна паста и слоеве ще я нанесете, консолидиране на всяко ниво светлинен радиация.

Не е добре осведомен човек дори няма да разбере, че зъбът е наращен. Това е един от най-ефективните и икономични методи, който ще бъде предложен в някоя клиника. Пломбата е много устойчива и здрава, при това повтаря цвета на зъбите и има естествен блясък.

По-евтин начин на лечение разцепен се счита за покриване на виниром. Обикновено, към него се прибягва в случай на значителни щети, ако изграждане на пломбу не е възможно.

Керамично покритие се нанася от основата на зъба и повтаря желаната форма. Фасети са здрави и трайни, при това те не губят цвета си с течение на времето.

Ако отломился значително парче, а след това да се наложи инсталиране на корони. Обикновено се използват керамика, металлокерамика или цирконий в зависимост от личните предпочитания.

Процесът на инсталиране на корони придружени от нея закреплением или на крайни зъбите, или чрез инсталиране на закрепване. В затянувшихся случаи за лечение на преден зъб е необходимо да се използва последният метод. Ако навреме да посетите зъболекар, можете да се откажете само незначителни смущения.

Лечение на страничните зъби

При лечение на странично или, както още се нарича, заден зъб може да се прилагат същите методи, но не всички от тях са оправдани. Тъй като страничните зъби, обикновено не са видими за околните е достатъчно за премахване вдлъбнатина с помощта на пломбирования.

Зъболекар ще ескалира до с помощта на светоотвердевающей липса на пломби на зъби и ще удължи живота му.

Вярно е, че за разлика от предните зъби на страничните рядко определят фасети. Дори ако остане съвсем малка част от стената на зъба и корен, може да увеличаване на останалата част от използването на композитни материали или инсталирате коронку.

Специално внимание трябва да се обърне на проблема с открити нерви. В такъв случай лечението първо се стреми към антисептично действие. Ако нерв ще се окаже повреден, го няколко пъти удалят и да се формира зъб, който още дълго време ще продължи, дори като «мъртъв».

Вертикална пукнатина

Най-неприятното в сколах на зъбите е наличието на вертикална пукнатина, която пречи на пульпу, което означава възстановяване на тъканите с помощта на пломбировки не е възможно. В такива случаи пациентите се оплакват от нарязан на половина зъб, при това често е една от половинки се тресе.

Дори едва забележима пукнатина е в състояние да причинят огромни щети, да не говорим за по-дълбоко увреждане. Ежедневно в него се оказва натиск, така че тъканта на зъба, макар и дискретно, е разрушена. В крайна сметка ще се случи да се разделят, която предизвика не само неудобство, но и най-вероятно силна болка.

Малки пукнатини може да се «закърпи» с помощта на процедури за възстановяване на емайла. Укрепването на повърхността на зъба ще удължи живота му.

Ако това не помогне, и микротрещина ще напредва в своя растеж, зъболекар ще укрепване на винирами или корона.

Отказ от такива дейности в резултат на това стане причина за крошения зъб, който, основавайки се на статистиката, ще бъде невъзможно да се възстанови. Зъб ще бъде премахнат, а на негово място ще трябва да инсталирате протеза. Същото лечение ще бъде проведено при разделянето на зъб на половина.

Увреждане на млечен зъб

Много родители смятат, че млечните зъби не трябва да се лекува, тъй като с течение на времето те все още ще се променят. Особено е подвеждащо отношение на чипс.

Здравите млечни зъби – това е рецептата на здрави зъби в зряла възраст. Ако отвалился парче от млечен зъб, е важно да се определи причината за унищожение. Най-често проблемът се крие в травма.

Родителите трябва да се дезинфекцират устната кухина и място разцепен и отидете на зъболекар. Зъболекар нанесе консервационный гел, както и ще предпише лечение, подходящо в конкретния случай. Най-често можете да го направите обикновена пломбировкой, която ще засили зъб до момента на неговата загуба.

Бичен на зъбите са нежелателни за деца и за това, че са способни да повлияе негативно на съпротивителните сили на такова заболяване, като стоматит. Освен това, дори и повишена чувствителност на зъба може да се отрази на настроението на детето и добро здраве.

Възможни сложността и проблеми

Наличието на счупени само по себе си е неприятен факт, но, ако си затворите очите за неговото лечение, може да се печелят поредица от съпътстващи проблеми:

 1. Един от нежеланите ефекти е инжектиране на маса. Заразена тъкан на зъба, ще бъде не само причина за силна болка, но и може окончателно да се разпаднат, което ще доведе до загуба на зъби.
 2. Бичен може да доведе до появата на кисти и гранулем.
 3. Силен вдлъбнатина, причинени от травма, може да променя ъгъла на наклона на корена на зъба. От това ще се случи, го компенсира, понякога се измества цялата редица, нарушена захапка. При накланяне на корена на повреден зъб отстранява и се предписват протезиране, за да зъбната редица не е изместен от обичайните места.
 4. Най-незначителен усложнение е повишаване на чувствителността на зъба. Човек ще реагира на температурата употребляемой на храни и напитки, може да се появи дискомфорт от използването на обичайните средства за хигиена: паста за зъби, вода за изплакване на устната кухина, освежаване на спрей.

И докато чипове не изглежда опасна проблем, те трябва да бъдат своевременно отстраняване. Много по-ефективно да реагират веднага на най-малките промени, независимо дали е малка пукнатина и леко вдлъбнатина, отколкото да попаднат в безнадеждна позиция за изваждане на зъба и по-нататъшно протези.

READ  Каласепт — материал за обработка на коренови канали, защита на маса и дентина

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00080 sec