Какво да правя, ако кариес «крие» между зъбите: диагностика и лечение

Нашите зъби, покрити с твърда защитна обвивка — емайл, но често я страничните граници, особено при липсата на добри хигиенни процедури, в областта на контакт между зъбите си, се установяват патогенни микроорганизми.

Бактерии произвеждат млечна киселина и други вредни за зъбния вещества. По тази причина възниква межзубный или се свържете кариес.

Както вече беше споменато, продукти на жизнената дейност на микробите, които с течение на времето увреждат защитен слой на зъба. Това води до постепенното унищожаване. С течение на времето, ако не се предприемат никакви мерки за отстраняване на заболявания, деструктивен процес засяга и здрав зъб, който е в контакт с вече пораженным. Това е основната отличителна черта на този вид кариозного унищожение.

Ако не се вземат навременни мерки, това е разрушителен процес може да засегне дълбоките слоеве на зъбни тъкани.

Къде може да се скрие кариозная област?

Апроксимальный кариес обича бъдат локализирани в следните места:

 1. Между жевательными повърхности. Това е най-често срещаният вариант. Заболяването се дължи на интензивна работа с данни парцели зъбни серии. Почти всички хора възниква голям срам с визуално наблюдение за състоянието на емайла межзубных повърхности, така че, най-често болните се обръщат за помощ към лекарите след проникване на кариес на зъбния корен.

 2. Болестния процес между предните резцами. Това е по-опасен и неприятен случай, отколкото на предишния, но да го откриете по-лесно и можете да го направите сами. Лечението се извършва без забавяне, тъй като посеревшая емайла не е само визуално, но и показателно за бързо прогрессирующем разрушаване на зъба. Когато се говори за добър специалист, който ще вземе подходящ тон пломби и ще ви качествено пломбирование, на целостта на зъбите може да се възстанови.
 3. Заболяване на млечните зъби. Това явление се наблюдава при деца от 4 години. Често срещана е идеята за необязательном лечение «молочек», тъй като те все пак скоро заменятся на нови местни, е фундаментално грешна. Всичко е така, защото инфекцията може да се качи на основата на бъдещите постоянни зъби.

От локализацията разрушителните процеси ще зависи от спешността и избраните методи за лечение, така, например, кариес, отседнал между предните зъби, изисква спешната терапия, поради бързото навлизане на бактерии във вътрешността на дентина.

Причинители

Провокира заболяването може да се редица причини, които е желателно да се знае за първична превенция.

Болт кариес може да се дължи на загуба на захранване, а също чести лека закуска. Голяма вреда коронкам носи системно употребата на сладки храни и напитки.

READ  Фукорцин при стоматит - приложение, предимства и недостатъци

Ниско качество на грижа за устната кухина е втората интересната причина за инфекциозно поражение. Почистване на зъбите от време на време, неиспользование зъбни конци, изношенная четка, евтина паста, недостатъчно очистване на всеки парцел страничните повърхности — всичко това е предшественика на плачевного резултат под формата на възникване на кариозен области.

Ако се пренебрегне проблема, това води до натрупване на патогенни микроорганизми в цепнатини между зубными повърхности и, съответно, до бързото прогрессированию заболявания.

Как сами да разкрие болестта

Кариес, разработен между зъбите, е в ролята на потаен враг, и първостепенната и решаваща задача да го открие, колкото се може по-бързо.

Спецификата на заболяването се състои в това, че между страничните стени на зъбите помисли само започна процес е много трудно.

Така че да се разбере, че той вече е там, ще ви помогнат следните симптоми:

 • по-тъмен цвят на емайла на засегнатите райони;
 • неприятни усещания при химично и термическом стимулиране;
 • появата на лош дъх (хранителни частици, застревая между зъбите, постепенно се разлагат);
 • на по-късен етап от развитие на заболяването вече се усеща болка.

При възникване на един или няколко от изброените симптоми, трябва да вземете едно малко огледало, за да осигури яркото осветление, и да започне да изследва страничните повърхности на коронки. Понякога, за да се постигне по-голям ефект дори се радват на лупа.

Понякога при проверка се виждат прозрачни корони, които промениха отстрани цвета си. Наличието на кариес също може да има съмнение, ако през емайла просвечивается тъмно петно. В такава ситуация в скоро същото време трябва да си запиша час при зъболекар.

Диагностични критерии

При зъболекар също може да се появят трудности при откриване на невидими кариозен области. Така че лекарят използва няколко метода за диагностициране на:

 1. Визуален оглед с помощта на сонда и стоматологично огледало. С тези инструменти лекар може да се види дори сложни и недостъпни участъци на устната кухина. Но ако засегнатата област все още са много малко, а зъбните единица «седят» плътно — това може да създаде трудности дори на зъболекар, оснащенному необходим инструмент.

 2. Рентгенологическая диагностика. Филмът ще бъде показан дентина и емайла светъл цвят, а присъстващите кариозные точки — тъмно.
 3. Прилагането на апарата Диагнодент. Уреда излъчва на вълната на светлината, и улавя отразен поток. Ако нарушението е налице, телефонът издава тревожен сигнал.
READ  Как да се грижим за брекетами - подробна информация

В резултат на интегриран подход за диагностированию при наличието на заболяване, то непременно ще се намери.

Оказване на стоматологична помощ

Лечение на кариеси между зъбите въпреки, че и проблематично (поради затруднено достъп до пораженным места), но е възможно. За бързо и ефективно решаване на този проблем, зъболекар трябва да притежава професионализъм и опит. В този случай пациентът може да разчита на качествен резултат.

Първостепенната задача на зъболекар се състои в пълно прочистване на межзубного пространство в място натрупвания на бактерии. По-нататък той трябва да направи пломбированием възникнала цепка. Всички лечението се разделя на няколко етапа, които си струва да се помисли повече:

 1. Определение окклюзионных точки. Това са места, в които состыкуются редиците на зъбите. Ако не ги зададете, а след това бъдещата пломбата няма да повтаря контурите на повърхността на корони, а на човек, след пломбирования не е в състояние напълно смыкать челюстта. Също така той ще усетите присъствие на излишните предмети в устата си.

 2. Аналгезия. Анестезия може да бъде под формата на анестезия, апликации или окабеляване. Степента на сложност на лечение влияе върху избора. При лечение на межзубного кариес най-често се използва аппликационное аналгезия. В този случай лекарството се нанася върху увредената област, без въвеждане на вътре тъкан.
 3. Почистване на увредената. Лекарят почиства повърхността на меки и твърди отлагания. Тази процедура е необходима, за да се предотврати преминаването на кариес на здрави тъкани съседите зубному ред. В края, поставете специална система (коффердам), която защитава устната кухина от нараняване при процедура за определяне на пломби.
 4. Дисекцията. Това е процес на рязане далеч повредената емайл с помощта на по дентална тренировка. При пренебрегвани заболявания на лекар намалява скоростта на оборота в бормашине, или провежда процедура ръчно.

 5. Дезинфекция. Зъболекар обработва необходимия парцел с разтвор на Хлорхексидин, който дезинфекцира межзубные повърхността. Нататък се прилага дентальный адгезив — това е смес, за подобряване на консолидацията на пломби в межзубной цепка.
 6. Всъщност пломбирование. В края на процеса на лечение се поставя пломбата, която с времето се втвърдява. След това лекарят трябва да се възстанови контура на повърхността на зъбите. За това той внимателно шлифует окклюзионные точка.

Ако пациентът се обърна към лекар с вече работеща състояние на контакт от кариес, а също и при развитие на пульпита, може да се наложи отстраняване на нерв. Затова е толкова важно актуалност при лечение.

READ  Зъбните коронки: видове, харатеристики, помощ в избора

Не стоматологией обединени — за влиянието на сериозно

При липса на хигиена на устната кухина и без миене на зъбите, а също и игнорировании помощ от специалисти, е унищожаването на зъбите. Какво е това заплашва?

Присъствието на кариес — това е постоянен източник на инфекция, от която ще пострада целият организъм на човека.

Поради загуба на зъб може да се случи разбалансирование функционалност дъвченето на апарата. Липсата на дори една паста за единица изпълнен нарушение на местоположението на коронки в съседство. Те са с по-малка плътност ще «седне» на венци, и, съответно, могат по-бързо да избяга.

Също се влошава степента на механичното раздробяване на храната. В крайна сметка, получава по-голямо натоварване на стомаха. Последствията са, че това може да се превърне в редица негативни за здравето процеси: — ЧРЕВНИ заболявания, нарушение на привеждане в съответствие хапят, увеличаване на риска от заболяване на венците, изкривяване на останалата част на зъба, по-малка атракция на външния вид.

Превантивни мерки

За да се предотврати развитието на почти всички стоматологични заболявания, трябва качествено да се грижат за устната кухина.

Основните методи за предпазване от тези:

 1. Цялостно почистване на зъбни редове. Провеждане на процедурата следва в сутрешното и вечерно време. Тя трябва да продължи не по-малко от 2 минути. Особено внимание обръщайте на трудно достъпните места.
 2. Уверете се, че в състава на паста за вписване флуорид. Неговият дефицит води до развитието на бактерии в устата, в това време, като присъствието в оптимални количества, укрепва защитния слой на емайла.

 3. Задължително ползване на зубными, бр. Правят процедурата след всеки прием на храна.
 4. Прилагането на ополаскивателей. Те притежават дезинфекционен ефект, намаляват количеството на патогенните бацила и концентрацията на продуктите на тяхната жизнена дейност.
 5. Посещение при зъболекаря. Стоматологичен преглед и професионално почистване на никого няма да навреди, а ползата е голяма. Честотата на посещение на стоматклиники — 1 път в месеца.

Завършването може да се направи извода, че здравето на зъбите зависи от нас самите. Така че, като навременни превантивни мерки, може да се предпазим от тяхното унищожаване, да имат здрава усмивка и атрактивен външен вид.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00134 sec