Какво да правя, ако воспалилась и ме боли венци около зъба мъдрост

Челюстта на съвременните хора за 10-12 мм по-малко, отколкото е при древните жители на Земята, тъй като дъвченето на натоварването върху нея падна на преход към по-мека, термично обработени храни, в хода на еволюцията.

Затова мъдреците, разположени най-новите зъбни редици, са загубили своите дъвчене функции и са се превърнали се счита рудиментарными.

Трети моляры или «осмица», като стоматолозите наричат мъдреците, обикновено започват да растат в 14-25 години и дори по-късно. Въпреки че на два ги зачатка в горната и долната си челюст има у всеки човек, доста често те могат да прорезаться не всички, останал ретинированными, затворени кост или тъкан на венците или прорезаться само част от корона, останал полуретинированными.

Растат и се оформят осем много дълго време, години, а при някои и в продължение на десетилетия, с променлив периоди на развитие и покой. Те не са млечни предшественици, по време на толкова късно появата им не може да остане свободно място в зъбния ред, те са трудни за почистване поради неудобного краен място.

Всички тези функции може да доведе до развитие на заболявания, усложнения по време и след никнене на млечни, след отстраняване, често бывающего

травмиращо.

Най-често срещан проблем — това е възпаление, подуване и възпаление на венеца около зъба мъдрост.

Причини за възпаление и тумори на венците могат да бъдат начални и осложненное кълняемостта на зъба мъдрост, перикоронарит, кариес, възпалителни и инфекциозни процеси в областта на корена и на околните тъкани.

Начални и осложненное кълняемостта

Мъдреците могат да прорезываться в няколко етапа, при повечето хора този процес е придружен от болезненностью, отечностью и възпаление на околните меки тъкани.

Това се дължи на факта, че осмици няма млечни предшественици, и големи по размер трети молярам трябва нараства чрез сгъсти възвръщане костната тъкан алвеоларен процес, което води до много неприятни усещания.

Липсата на пространство в края на зъбната редица се превръща в причина за осложненного кълняемост, дистопированного положение, когато осмици расте в погрешна посока, по бузата, под наклон, пострадали съседните зъби, сами си увреждат корените на съседните зъби.

Дистопированный зъб оказва натоварване върху целия зъбната редица, води до изкривяване на привеждане в съответствие хапят.

Развитието на перикоронарита

В резултат на затянутого или осложненного поникване на мъдрец венците може частично да се изтеглят, образувайки над него десневой качулка.

READ  Трейнер Т4А — меко решаването на сложни проблеми с захапка

Под капак се натрупват остатъци от храна, което води до размножаването на болестотворните бактерии, лигавицата при надкусывании на зъб е контузен, което води до развитието на неинфекционного възпалителен процес в околните коронку тъканите и появата на перикоронарита.

По свой веригата на дадено стоматологично заболяване може да бъде остър, протекающим в катаральной или гнойной форма и хроничен.

Перикоронорит придружени от:

 • болезненностью венците при дъвчене и палпация;
 • силна болка, отдающей в сб и ушите;
 • отечностью на лигавицата;
 • неприятен мирис от устата;
 • отделяне на гной;
 • ограничено отваряне на устата;
 • повишаване на температурата на тялото;
 • увеличаване на лимфните възли под долната челюст.

Хронична форма на заболяването редовно рецидивирует с симптоматикой остър гнойного перикоронарита.

Липсата на своевременно лечение перекоронита изправена пред изключително опасни усложнения — образование околочелюстной флегмоны, остеомиелитом челюстта, периоститом, абсцессом. Затова при наличието на признаци трябва веднага да се обърнете към зъболекар.

Лекарят предписва лечение в зависимост от формата и стадия на заболяването, то може да бъде медикаментозным, или хирургично, заключающимся в рассечении или пълен иссечении възпаление на капака.

Кариес, инфекции и възпалителни процеси

Труднодоступность, пречи на пълна хигиена, осложненное, арестуван по време или непълно начални, функции, структура обуславят предразположеност осмици до кариес, възпалителни и инфекциозни процеси в областта на корена и околните тъкани на зъба.

Ако венците воспалилась, опухла и ме боли, това може да означава, че зъбът е мъдрост поразен от един от следните стоматологични заболявания или състояния:

 1. Кариес, включително ретинированного дистопированного на зъба. Често трети моляры покълнат с признаци на значително разрушение на външната част, не предпазва от унищожение и ги намирането на венеца.
 2. Пульпит, периодонтит, които са усложнение на движението на кариес, а също и пародонтальной кисти.
 3. Свищ, зъбен абсцес, абсцес, образовывающихся се дължи на проникване на микробите във вътрешността на зъба и развитие на гнойно-възпалителни процеси.

Премахване на възпалението и болката

Избягване на болката и тумори на венците около зъба мъдрост, когато го прорезывании успява за малко, дори ако той расте и се развива правилно, без усложнения.

В този случай ефективни аналгетици, специални зъбни гелове и мехлеми, съдържащи противовъзпалителни, болкоуспокояващи, антисептични съставки, аптечные разтвори за изплакване.

READ  Избелване на зъбите ягоди - 3 на най-ефективните рецепта

Област на зъба с възпаление на венеца в никакъв случай не бива да се нагрява, това може да предизвика развитие на гнойного процес.

Първа помощ

Какво може да се направи за облекчаване на възпалението и болката от венците в домашни условия:

 1. Пие обезболивающую хапче – Темпалгин, Nays, Нимесил, Нимесулид, Анальгин, Парацетомол, Ketanov.

 2. Намажете отекшую десну гел или мехлем – Метрогил-Дента, Солкосерилом, Холисалом, Камистадом, Калгелем, Дентиноксом.
 3. Изплакнете устата с аптечными разтвори – Фурацилином, Хлорхексидин 0,05%, Мирамистином 0,01%.

Всички тези средства да не се използва повече от 3 дни без медицински контрол. Ако болката не затихва и подуване на венците не се провежда, следва незабавно да се консултирате с лекар-стоматолог за определяне на причината за възпалението и назначаване на адекватно лечение.

За облекчаване на възпалението при перикоронарите джоб под десневым качулка трябва да се почистват с разтвор на антисептици: Фурацилином, Йодоформом, калиев Перманганат.

Народни средства за защита

В началните стадии На възпалението като дъщерно дружество на може да се прилага народни средства за защита, в определени ситуации, даващи добър резултат. Най-често се използват настойки и отвари от билки притежават антимикробни, противовъзпалителни, ранозаживляющими и дезинфекциращи свойства.

Билката се запарва с вряща вода в пропорции 1 чаена лъжичка на чаша вода, настояват, прецедете и изплакнете устата си 4-6 на ден. Най-ефективни отвари от следните растения:

 • листа от градински чай;

 • корени от цикория;
 • събиране от лайка, маточина, кора от дъб;
 • жълт кантарион;
 • невен.

Обезболяващ и противовъзпалителен ефект има слаб солен разтвор и разтвор на сода за хляб в пропорции една чаена лъжичка на една чаша вода. От тях може да изплакнете устата 3-5 пъти на ден.

Професионална помощ

Най-доброто нещо, което можете да направите в случай, че боли, воспалилась и опухла венците имате зъб на мъдростта – това е да се консултирате с лекар.

Зъболекар ще определи причината с помощта на визуална проверка или рентгенография и ще назначи подходящо лечение на:

 1. Медикаментозно лечение се състои в назначаването на антибиотици, противовъзпалителни и антихистамини,

  противовъзпалителни мехлеми и гелове за венците, тави с антисептици.

 2. Хирургическа намеса се състои в рязане на венците, за да се улесни процеса на никнене на млечни, рассечении или иссечении десневого качулка, както и премахване на проблема в зъба на мъдростта, ако ситуацията не могат да бъдат разрешени по други начини.
 3. При силна болка, изразена подпухналостта венците и свеждане на челюстите се назначава новокаиновая запушване.
 4. Добър противовъзпалителен ефект има лазерна терапия, когато в зоната на поражение въздействат инфрачервен радиация.

Че, ако опухла венците след изваждане на зъб

Изваждане на зъби мъдростта най-често е травмиращо заради големи размери, неудобного разпоредби, частично ретинированности.

Ако венците след премахване на силно се подува и ме боли повече от 2-3-те дни, и болката нараства по интензитет, това може да е признак на альвеолита – възпаление на стените на кладенците се дължи на попадане в раната инфекция, костни отломки.

Причината за развитието на альвеолита също може да стане твърде рано очистване на кръвен съсирек от раната от често изплакване на устната кухина след екстракция на зъб.

Симптомите на болестта са следните:

 • остра болка в областта на дупки и венците;
 • подуване и зачервяване на лигавицата на венците около кладенците;
 • липсата на кръвен съсирек в дупката по-рано от 7 дни след изваждане на зъб;
 • е гнойна секреция от кладенци, лош дъх;
 • повишаване на температурата на тялото, влошаване на здраве, увеличаване и болезненост на подчелюстных лимфни възли.

Лечение на това състояние трябва колкото се може по-бързо, така че инфекцията не е проникнала в по-дълбоките слоеве на зарове и не предизвиква некроза на тъканите, остеомиелит на челюстната кост, флегмону, периостит, абсцес и дори отравяне на кръвта. При най-малкото съмнение за альвеолит трябва незабавно да се обърнете към зъболекар.

Опухшая венците имате зъб на мъдростта може да бъде първият признак на развитие на сериозни стоматологични заболявания, водещи до опасни последици. Затова не си струва да се отдадете на самолечение, по-добре колкото се може по-рано да потърсят помощ в стоматологична клиника.

Да се определи причината за възпаление и болка лекар може само след предварителен оглед.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00115 sec