Какво да правя при стоматит — лекарства и народни средства за защита

Какво да правя при стоматити?

Стоматит могат да носят различен характер, като предизвика патология могат вируси и бактерии. С оглед на природата на основното заболяване се подбират правилното лечение, което трябва вече от първия ден да започне да намалява тежестта на симптомите. Обикновено за премахване на признаци и причини стоматит се използват едновременно няколко лекарства, които оказват противовъзпалително, анальгезирующий и дезинфекционен ефект. При това е важно допълнително следи за хигиена на устната си кухина, за да се увеличи максимално намаляване на възможността от появата на повтарящи се признаци на патология.

Причините за появата на стоматит

Провокира развитието на патология може няколко фактора, а не само на мръсните ръце, което се счита за най-честата причина за заболяване при деца. До провоцирующим фактори включват:

 • механични повреди лигавицата на устата;
 • намаляване на имунитета и проблеми със зъбите под формата на кухини, кисти и гранулем;
 • пушенето и консумирането на алкохолни напитки;
 • захапка от всякакъв тип;
 • носенето на капы и липсата на грижи за него;
 • липса или недостатъчност на хигиена на устната кухина и на ръцете;
 • честата консумация на продукти, които могат да раздразнят венците тъкан и на лигавицата на устната кухина;
 • нестабилно психо-емоционалното състояние;
 • преохлаждането на организма;
 • гъбични поражения и бактериални инфекции;
 • въздействието на вируси и алергени.

Внимание! В повечето случаи при спазване на хигиена, грижа за собственото си здраве и зъбите стоматит може да се избегне и да се предотврати неговото възникване. Но при сниженном имунитет дори малък провоцирующий фактор – прекия път към патология и са подчинени на лечение.

Антивирусните лекарства при стоматити

Фамвир

Удобство на ползване на този наркотик е в максимално кратък курс на терапия. Взето той е точно един ден. При това може да бъде избран един от схеми. Пациентът може да се вземе веднага 1,5 грама на действащ компонент или сутрин се пие 0,75 г Фамвира, а след това същата доза на активното вещество да се вземат вечер. Важно е при двукратном лечение спази интервал от 12 часа. По същата схема се приемат Фамцикловир и Минакер.

Виферон гел

Лечебно средство е не само антивирусно, но и иммуностимулирующим въздействие. Но при този Виферон гел не се различава същата ефективност, както Фамфир. Лечението предвижда седмичен курс и няма ограничения за възраст, ако няма други противопоказания. Преди да се използва медикамент е необходимо първо да се сушат засегнатите места с помощта на памучен тампон или марля. Активното вещество се прилага до четири пъти на ден. След употреба не трябва да приемате храна и напитки в продължение на един час.

Амиксин

Оказва отлично стимулиращ ефект, предлага се във вид на таблетки форма. След назначаването на първите 48 часа е необходимо да приемате по 125 мг на действащ компонент един път в денонощието. След това, на третия ден Амиксин се приема по една таблетка през един ден. Курс терапия лечебно средство е 20 таблетки.

READ  Эластопозиционер Миобрейс — алтернатива на брекетам за корекция на привеждане в съответствие хапят

Внимание! Стоматиты този тип провоцируются най-често вирусът на херпес. Поради това пациентът може да се сблъска и с появата на огнища на болестта на около устата и по лицето.

Антисептични разтвори за всеки тип стоматит

Мирамистин

Добро средство срещу всякакви дразнения и бактерии в устната кухина, като едновременно с това ви позволява да получите чудесен заживляющий ефект, който осигурява регенерацията на тъканите на венците и лигавиците. За лечение трябва да се вземат 20 мл разтвор Мирамистина. Провеждане на процедурата е необходимо в продължение на една минута. Препоръчителната дневна сума дневни обичаи още четири. Продължителността на терапията е около 5-10 дни.

Видео — Всичко за стоматит

Хьюмер

Този медикамент представлява специален спрей, създадена на основата на морска сол. Се прилага в УНГ-практиката и стоматология за дезинфекций и измивания. При поява на симптоми на стоматит или изразени признаци е необходимо, след почистване на зъбите разпръскване на разтвор Хьюмера върху засегнатата област. След това в продължение на 30 минути не си струва да се пие или да се храни. През деня може да се извършва до 5-10 процедури. Препоръчва се да се използват през първите 7-10 дни терапия.

Хлорхексидин

Предлага се във формата на спрей и разтвор за изплакване и други манипулации. За лечение на стоматит се използва много по-често, отколкото е скъп Мирамистин, тъй като показва по-силно антимикробното въздействие. За провеждане на процедурата се изисква да вземат 20 мл Хлорхексидин и изплакнете устата в продължение на една минута. В един ден се провежда не повече от 4 процедури. При поява на герпетического тип стоматит-добре е да използвате Мирамистин. Продължителността на терапията е същата, както и при описаните по-горе антисептици.

Внимание! Всички антисептици не трябва да се използва без сериозни показания на повече от 10 дни. Те могат да причинят значителни нарушения в микрофлоре устната кухина, което води до други проблеми с венците и лигавицата, включително и на нови възпалителни процеси.

Местни лекарства срещу стоматит

Холисал

Officinalis препарат под формата на гел, който се оказва добър лечебен, антисептично и общо тонизиращо въздействие. Използвате Холисал е необходимо, след като ротовая кухина ще бъде почистена и обработена с помощта на всеки антисептического медикамент. Гелът се нанася меки втирающими движения 2-4 пъти на ден. Продължителност на терапията може да достигне 5-14 дни.

Стоматофит А

За лечение на симптоми на стоматит е необходимо първо да се възползват от антисептичен разтвор или просто вода. След това във флакона с лекарството добре встряхивается и малко количество течност, се прилага върху памучен тампон. Те намокри всички засегнати от болестта места. След употреба Стоматофита А не е препоръчително да се консумира храна в продължение на един час. Обработка на лигавицата на устата се провеждат 3 пъти. Препоръчва курс на терапия е 3-5 дни. Стоматофит А също така има добър обезболяващ ефект.

Внимание! От основните странични симптоми използване на местни лекарства се нарича оток на гърлото и лигавицата на устата. За да се избегне това, трябва да се уверите в добра преносимост медикамент и липса на алергична реакция.

Антибактериална терапия против стоматит

Аугментин

Се отнася към съвременните антибиотици. Според проведени изследвания, Аугментин показва добра ефективност в 9 от 10 случая. Вече трети ден изчезват напълно остри симптоми на възпаление и си отиват такива проблеми, като висока температура и подуване на тъканите. С оглед на степента на выраженности проблеми на пациентите могат да предписват 250-875 мг активно вещество и 2-3 пъти в денонощието. Терапия не продължава повече от две седмици без предварителна оценка на състоянието на болния.

READ  Эстелайт Сигма Паспорта — нанокомпозит за възстановяването на зъбната редица

Ампиокс

Само се използва за лечение на възрастни пациенти, деца се назначава само при тежки състояния. С оглед на выраженности бактериологично на процеса се назначава от 500 mg или 1 g на действащ компонент. За един ден може да приеме до 4 г Ампиокса. Възложена дневната доза се разделя на 4-6 трикове, докато пие лекарство струва преди хранене или един час след нея. Терапията продължава от 5 дни до две седмици.

Кларитромицин

Най действащия компонент е едноименното вещество. Приема се при леки и тежки степени на стоматит. Обикновено пациента се предписват 250 мг действащ компонент сутрин и вечер. Ако състоянието е тежък характер, се приемат 500 мг и сутрин и вечер. Лечението продължава до две седмици, след което лечението трябва да се преразгледа или изцяло да се отмени.

Внимание! Използването на антибиотици при стоматити трябва да премине под прекия контрол на зъболекар. Обикновено те се предписват при некротическом вид болест, друго име стоматит Венсана. При това за начало специалист трябва да се премахнат всички некротические парцели.

Лечение на гъбични и алергичен пародонтит

Лоратадин

Позволява купировать излагане на алерген, но за бърз ефект и липса на рецидиви е необходимо напълно да изчистите провоцирующий фактор. За постигане на необходимия ефект е необходимо да приемате по една таблетка преди лягане. Лечението да продължи в продължение на 7-14 дни. Бременните и пациентите с проблеми в бъбреците използват Лоратадин само в индивидуалните срещи.

Низорал

За лечение на стоматит се използва под формата на медикамент под формата на таблетки. Считан за един от най-безопасните в своя клас. За постигане на необходимия ефект е необходимо да приемат 0,2 г Низорала независимо от приема на храна. Терапия продължава в продължение на една-две седмици. Важно при използването на противогрибкового средства се вземат лекарства, за поддържане на чревната микрофлора. Това могат да бъдат полезни бифидобактерии и пребиотици.

Внимание! Тези видове заболявания често засягат децата. Но при липса на терапия, дори и тези, на пръв поглед, не са най-опасни форми на стоматит могат да се движат в некротическую или сложна бактериална.

Цената на средства срещу стоматит

Лекарство Изображение Цена в РУСИЯ в рубли Цената на РБ в рубли Цена в Украйна в евро

Фамвир

1500 49 615
Виферон

500 16 205
Амиксин

600 19 246
Мирамистин

400 13 164
Хьюмер

500 16 205
Хлорхексидин

100 3,35 41
Холисал

500 16 205
Стоматофит А

200 7 82

Аугментин

400 13 164
Ампиокс

100 3,35 41
Кларитромицин

300 10 123
Лоратадин

100 3,35 41
Низорал

600 19 246
READ  Киста на венеца - не е присъда за зъб

Домашно лечение на стоматит

Сок от алое и каланхое

За отстраняване на симптомите е необходимо на всяка процедура, да вземат по 20 мл прясно приготвен сок всеки от растения, или от по 10 мл на всеки от тях. Получившимся лекарство изисква изплакнете устата си до 6 пъти в денонощието, при това предварително е желателно да изплакнете устната кухина обикновена чиста вода. Вместо вода се допуска същия брой пъти, само да дъвчат листа от алое или каланхое. Но този метод е по-малко приятен, тъй като може да предизвика повръщане. Лечението продължава в продължение на една седмица.

Лечебна смес

В стъклен съд се изисква смесват се по една ампула на новокаина, по 5 мл мед и зехтин. След това сместа се вкарва една пилешка суров протеин. Всичко се размесва добре и с получения разтвор се изисква не търкайте засегнатите стоматитом места. На обработка се провеждат 3 пъти на ден в продължение на пет дни. Освен премахване на бактерии и зарастването на раните, то е средство произвежда добър аналгетичен ефект.

Лук люспи

За приготвянето на разтвора трябва да се вземат 100 г изсушена кора и залейте го с 500 мл вода. Добро смесване на компонентите, те искат да се вари в продължение на 15 минути, след което настояват шест часа. Задължително след инфузия цялата люспите прецежда се, след това общият обем на течността се довежда до 0,5 л с помощта на обикновена хладка вода. Изплакнете възпалени места трябва три пъти на ден по 50 мл. Продължителност на терапия е 10 дни.

Внимание! Некротический, улцерозен и видове вирусен стоматит не могат да бъдат лекувани само едни домашни рецепти, тъй като това значително усложнява състоянието на пациента. Такива видове патология предполага задължително използването на специализирани традиционните лекарства.

Видео — Как да се лекува стоматит

Стоматит се отнася до един от най-честите заболявания в денталната практика. При правилно подбрана терапия лечение дава бърз и забележим резултат още в първия ден. Важно е да следват точно определен или указани в инструкциите дозировкам, тъй като намаляването на дозата може да направи лекарство неефективно, а горницата, за да предизвика странични ефекти. Лечение на такива групи пациенти, като малки деца, бременни жени и наличието на хронични заболявания на вътрешните органи е по-добре да се носят само при участието на зъболекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00088 sec