Какво да правим, ако детето го боли зъб — важното е без паника!

Всеки родител поне веднъж в живота си, но се сблъскват с проблема остър зъбобол при детето си. И мнозина в такива случаи преодолява паника.

Всяко заболяване си чеда на майка понасят от непреодолимо вълнение, а толкова зъбобол — така че още повече.

Познаването на причините ще помогне за решаването на проблема

Основната и най-честата причина за появата на зъбобол е появата в кухината на зъба от кариес, който впечатлява още достатъчно твърди тъкани на зъбния емайл. Появата на дори малка пукнатините на свидетелства за възможността за проникване в кухината на зъба на различни видове болестотворни микроорганизми.

Създаване на благоприятна среда за развитие на микроби е сладка среда в устната кухина на бебето.

Така че кариес особено опасен:

 • за по-запалените сладки зъб;
 • при сниженном имунитет, когато организмът изпитва остър недостиг на витамини, протеини и микроелементи;
 • за деца, които пренебрегват миене на зъбите или провеждане на тази процедура слабо.

Внимание родители: потъмняване на зъба говори за началния етап на развитие на кариес, който впоследствие е придружено от болевыми усещания с различна интензивност и честота.

Освен това, меките тъкани на венците, които са в контакт със зъбите, могат да бъдат гиперемированы. Може би взривяването и подуване на лимфните възли на бузата, което е показателно за наличието на възпалителен процес и могат да бъдат придружени от повишаване на температурата.

Така болката се наблюдават при докоснете не само зъба език, пережевывании храна или въздействието на температурни колебания, но и при контакт венците с всеки обект.

Внимавайте — пульпит и зъбен абсцес!

При поражение на микроби и бактерии меките тъкани на зъба – майки се наблюдава процес на развитие пульпита, когато възпалителния процес засяга нервните окончания и кръвоносните съдове.

Процеса на разграждане на втвърден минерални слоеве и на меките тъкани е придружен от силна паста за болката, която е внезапен пулсиращ характер.

Особена опасност пульпита се състои в това, че микробите чрез пульпу може да проникнат във венците и челюстта тъкан, където ще продължи процесът на възпаление, което може да доведе до усложнения и образуването на флюс.

В този случай се наблюдава оток на меките тъкани около засегнатия зъб. Този факт свидетелства за натрупване на гной, че доставя невероятно мъчение на детето. Повишаване на температурата на само утежнява ситуацията.

Не е задължително кариес и пульпит стават первопричинами образование флюс. Зъбен абсцес може да възникне и в резултат на въвеждане на инфекцията при операциите, перенесенном инфекциозен заболяване или травмировании на зъба.

Тези заболявания на устната кухина изискват незабавно квалифицирана помощ от лекар.

READ  Радикулярная киста: особености в клиниката и методи за премахване на образование

А ето и някои признаци на детска зъбобол родителите имат право да се справят и сами. Обърнете внимание на вашето дете и ще разберете, че причината за болката може да бъде:

 • беспокоящая раната на мястото, само че изпаднал на зъб;
 • загубата на млечни и местни начални зъбите;
 • увреждане на устната кухина остатъците от храна, които могат там да остана.

Характеристики на детска зъбобол

Както вече се разбра, сериозна причина за появата на детската дентална болка е наличието на възпалителен процес.

В зависимост от естеството на заболяването, зъбобол детето може да бъде придружено от следните симптоми:

 1. При кариесе се наблюдава ноющие и проницателни болезнените усещания в този момент, когато детето прожевал парче храна. По-специално, болката се усилва при контакт с сладки, кисели или пикантни храни. В началния стадий на заболяването се наблюдава известно потъмняване на парцела зъбния емайл.
 2. При пульпите увеличаващата се наблюдава болка ударен характер, която след известно време може да стихнуть, а след това започне с нова сила. Тази болка може да избегне нарушаване на детето не само по време на приема на храна, но и по всяко време на денонощието – през деня или през нощта. Особено остри върхове падат при контакт с студени напитки или резки движения на тялото. При липса на дейности за лечение на зъба форма на заболяването се превръща в хронично и придружени от повишаване на температурата на тялото,

  слабост, сънливост и главоболие.

 3. Подуване на венците, подуване на бузата, появата на гнойникового образование, повишаване на температурата и общо неразположение – това са основните признаци на флюс. Допълнителни признаци на гнойного възпаление при корена на зъба е лимфни възли с нарастващата и ноющей зъбната болка.

В последния случай, трябва незабавно да доведе до бърза помощ, тъй като в такава ситуация никакви дейности не ще помогнат за облекчаване на болка и опити за подобряване на състоянието на детето може само да навреди на здравето му.

Оказваме първа помощ

Когато спешно да ида на лекар не успее, тогава първите признаци на проява на кариес може да се опита да свали внимателно почистване на зъбите, за да почистите остатъците от храна между зъбите.

Ако това събитие не помогна, след това продължи да се опитва да свали болковият синдром на процедурата изплакнете содово-физиологичен разтвор. За тази цел в чаша хладка вода използвайте една чаена лъжичка сода за хляб и сол.

В случай, когато болезнените усещания все още не са преминали, трябва да се използват обезболяващи средства и антипиретични средства: Нурофен или Анальгин. Тези средства ефективно помага за облекчаване на болки при пульпите.

Освен това, все още можете и да се възползват от тези народни средства за защита:

 • тампон, потопен в гвоздичном масло и прикачен към болно място;
 • отвари от билки жълт кантарион, лайка, чебреца и градински чай може да се прилага за изплакване;
 • масло от чаено дърво и мента също имат добър обезболяващ ефект.

Масаж на рефлексните точки на ухото и дават възможност да блокират болката.

Освен това, трябва да се опита да отклони вниманието на детето от болка: вижте комично, поиграйте си с него, прегръдка и поцелуйте му. Поддържайте усмивката на лицата на детето, като можете да.

С флюсом вицове лошо

Ако причината за зъбобол е зъбен абсцес, след това изплакнете и нагряване не ще помогнат за облекчаване на болката, точно обратното, те стимулират възпалителен процес, което може да доведе до общо ес на организма.

Така че с флюсом вицове лошо – веднага повикване линейка, която ще ви отведе в клон челюстна хирургия, където веднага ще окажат квалифицирана помощ.

И все пак лекар е необходим

Неопасные проблеми на устната кухина не се нуждаят от лечение при зъболекар. Например, на място изпаднал в зъба може да се успокои с помощта на

изплакнете содовым разтвор, при прорезывании зъбите ще облекчи състоянието масаж на венците, както и за отстраняване на остатъците от храна възползвайте се от паста за зъби.

Но, ако става дума за силна болка млечни зъби, след това издърпайте време не си струва. Без съмнение, за смяна на мляко ще дойдат американските, въпреки това, лечението на млечни зъби все още е необходимо.

Това се дължи на факта, че кариес може да се превърне в пульпит или да стане причина за развитие на флюс. В никакъв случай могат да възникнат усложнения, които могат да доведат до инфекция на кръвта.

Настраиваем детето на екскурзия на зъболекар

За да се избегнат проблеми със зъбите при зъболекар трябва да се справят не само заради зъбобол, но и като превантивни мерки.

За да ида на лекар детето е по-добре предварително да настроите. В края на краищата, първото запознаване с вашия стоматолог ще бъде запомнен му за цял живот.

Най-добре ще бъде, ако ситуацията екскурзия вие начертайте в игрова форма. За да започнете тренировка на играчки или вижте комично за добри и добри лечител.

Преди да замине в стоматологичен кабинет с дете, посетете го за себе си и говорете с вашия лекар. Не забравяйте, правилният избор на клиника и лекар – гаранция за здравето на зъбите на вашето дете.

Един добър лекар делото си знае

Първото нещо, което ще направи всеки стоматолог – това установи причината за зъбобол. При малки лезии на устната кухина на вашия лекар, могат да бъдат определени процедури за изплакване, са предвидени специални мехлеми или хапчета.

Ако причината за зъбобол е кариес, а след това се предприемат опити за неговото лечение. За тази цел могат да се използват пробиване на зъбите,

серебрение или реминирализация.

В случая с пулпит могат да се прилагат и инструментални методи на лечение на каналите на млечен зъб с тяхното почистване и пломбировкой. При откриване на флюс на пациента се поставя в стационар, където се извършва аутопсия гнойникового образование хирургично.

След бърза намеса малък пациент според препоръките на лекаря, подложени на рехабилитация.

Пример за това, как лекуват зъбите на децата, обхванати в видеосюжете, се извършва запечатване фиссур на детето, който 3 години:

Добър родител дете почти не плаче

С цел профилактика на заболявания на устната кухина и зъбите трябва да:

 • да започне да се грижи за зъбки трябва да оттогава, тъй като детето вылезли първите зъби;

 • да научи детето си на правилата на грижи за зъбите си и да покаже как правилно да си мият зъбите;
 • вземете меки четки и пасти за зъби в съответствие с възрастта на детето;
 • да спазва правилата за хигиена на устната кухина;
 • обясни на детето, че не може да се вземе от устата остри и гризане на твърди предмети, които могат да повредят зъбния емайл;
 • да се придържате към здравословно хранене и по този начин да се намали консумацията на сладки, пикантни или кисели;
 • да следи за това, детето ви да не са прекалено студена или гореща храна;
 • периодично посещават зъболекарски кабинет.

При проява на първите симптоми на зъбобол детето трябва правилно и бързо реагира на неговото болезнено състояние. Ако болковите усещания са незначителни и дете може да се изчака до сутринта, след това се опитайте да му даде първа помощ.

Въпреки това, ако състоянието на бебето оставя много да се желае и не сте в състояние да се справят сами, тогава трябва спешно да се обажда на бърза помощ.

Въпреки това, правилната грижа и превантивни мерки ще ви помогнат да се избегнат евентуални болезнени ситуации. Нека децата ви винаги ще бъдат здрави!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00079 sec