Какво да правите, ако ви боли зъб под пломбой — най-добрите народни и медицински средства

Какво да правите, ако ви боли зъб под пломбой?

Пломбирование на зъбите – най-често срещаният метод за стоматологично лечение, прилаган при редица заболявания на устната кухина, например, кариесе и пульпите. Производство и монтаж на пломби – сложна работа, която изисква висока квалификация на специалист и стриктно спазване на препоръките на лекаря и пациента в восстановительном период. Ако работата е била изпълнена слабо, или човек пренебрегва нормите за хигиена и врачебными назначения след лечението, под пломбой може да се появи болка.

За да отговори на въпроса, какво да правите, ако ви боли зъб под пломбой, трябва да разберат причините, които могат да причинят този болковият синдром. Приложение на болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, ще бъде неефективна, ако не разкрие източника на болка и не го премахне, така че да отлагаме посещението при зъболекар не си струва. Най-добре е в тази ситуация да се обърнат към специалист, който установи пломбу – той ще болния зъб и да направи заключение за необходимостта от повторно лечение.

Ако причината е алергия

Алергична реакция след стоматологично лечение се срещат почти при една трета от пациентите и могат да приемат различни форми. Алергия може да се натъкнете на материали, от които са изработени пломби, както и лекарства, които се използват за локално облекчаване на болката. Наркотик, най-често причиняват реакции на непоносимост, е «Лидокаин». Това е местна упойка, с бърз аналгетичен ефект, който често се прилага в хирургията и стоматологията. За облекчаване на болката на зъба и околните тъкани по време на лечението и може да се прилага «изпълнението на същата» и «Новокаин» – те по-рядко предизвикват странични ефекти, но тяхното действие настъпва малко по-късно, така че на пациента трябва да се чака не по-малко от 10 минути, докато се получи «замръзване».

Болковият синдром като симптом на алергия може да се появи и в отговор на взаимодействието с составами, използвани за дезинфекция на медицински инструменти. Тази форма на алергична реакция се среща изключително рядко, но се изключи напълно, не може, следователно, преди започване на лечението пациентът трябва да се информира лекаря за всички случаи на лоша поносимост на лекарствени средства.

Какво да правя?

Да се определи, че причината за болката след инсталиране на пломби е алергия, много трудно. Това се дължи на факта, че типичните признаци на алергична реакция са нормално явление след стоматологично лечение и не може да се разглежда като клиничните прояви на свръхчувствителност или непоносимост към всички компоненти. Дори опитен лекар не винаги може да има съмнения за алергична реакция, затова самостоятелна диагностика при подобен симптоме може да бъде опасна. Най-често болката е изолиран симптом, но понякога тя може да се придружава от други признаци, сред които:

 • оток и подуване на венците;
 • зачервяване на лигавиците;
 • сърбящи усещане на повърхността на венците;
 • дребен обрив под формата на бледо-розови точки (много рядко).

За премахване на неприятни усещания, могат да се приемат антигистаминный лекарството в терапевтични дози. Деца до 12 години на лекарства от групата на хистамин блокери може да се прилага строго по предписание на лекар.

Моля, обърнете внимание! Вземете лекарства срещу алергии, без консултация с лекар може да не е повече от три последователни дни. Ако болката не премине, трябва да спрете приема на лекарството и се консултирайте с лекар.

Средства, че са с действие и тяхната дозировка

Име на лекарството Изображение Режим на дозиране и приемане на

«Кларитин» (хапчета)

1 таблетка 1 път дневно

«Лоратадин» (сироп и на хапчета)

10 mg 1 път на ден

«Зодак» (капки и хапчета)

1 таблетка (или 20 капки) 1 път на ден

«Супрастин» (хапчета)

1 таблетка 3-4 пъти дневно

«Цетиризин» (хапчета)

1 таблетка 1 път дневно

Какво да правя, ако зъб го боли, след като качество на лечение?

Ако причината за болка регионална синдром стават грешки по време на лечение, които са довели до появата на усложнения, единственият начин да се справят с болката е за многократно обжалване на зъболекар. Най-честата причина за болезнени усещания след инсталиране на пломби е лошото почистване на зъбни канали и непълно отстраняване на засегнати от кариес тъкани, съдържащи патогенную флора. Бактерии и микроби да проникват в дълбоките слоеве на дентина и причиняват възпаление на тъканите на маса, който се нарича остър пулпит.

В целулоза се съдържа голямо количество кръвоносни съдове, нервни окончания и кръвоносните съдове, образувани в резултат на сливания на лимфните капиляри и предоставяне на изтичане на лимфа в вените и артериите. Ако pulp се възпалява, става дразнене на нервните рецептори, и човек се чувства силна пульсирующую болка висока интензивност, за да се справят с която сами е почти невъзможно. За да се премахне болката и запазване на зъба човек трябва повторно стоматологично лечение, състоящо се от няколко етапа:

 • распломбировка зъбни канали;
 • отстраняване на тъканите, засегнати от кариес;
 • работа с антисептичен разтвор;
 • депульпирование зъб (премахване на зъбен нерв и околните тъкани);
 • алтернативна дезинфекция на каналите;
 • инсталиране на пломби.

В някои случаи, вашият лекар може да постави временна пломбу и да положат лекарства с антимикробно и противовъзпалително действие. В този случай ще трябва отново да отида на лекар, за да премахнете временно запълващ материал и да се постави постоянна пломбу.

Важно! В редки случаи остра, остра болка под пломбой може да бъде резултат от обламывания стоматологична игла, която се използва за почистване на зъбни канали. Болката може да вземе пулсиращ характер, както и нейната интензивност непрекъснато ще се увеличи. Човек може да се повиши температурата, често започва трескава синдром. При подобна клинична картина, трябва колкото се може по-скоро да се обърнете към зъболекар. Спешна помощ трябва да бъдат безплатно в стоматологична клиника, работеща в рамките на MLA.

Какво може да се направи до отиването на лекар?

Всички начини, които намаляват интензивността на болката в домашни условия, подходящи само за спешна помощ, когато бързо да влязат на зъболекар няма възможности. Колкото по-късно пациентът се обърне към лекар, толкова по-висока вероятност от развитие на усложнения, сред които най-разпространени са пульпит, заболявания на тъканите, блокиране на зъб в альвеоле челюстите и околните корен (пародонтит и пародонтит), корен от кариес. В особено тежки случаи на зъб трябва да се премахне, така че да се разчита само на медикаментозные и народни методи за премахване на болката не може да бъде.

По-долу са изброени най-популярните и ефективни рецепти, които ще помогнат за успокояване на болезнените усещания в домашни условия и да изчака на прием на лекуващия лекар.

Най-бързият начин

Най-бързо се справят с болевым синдром ще изплакване. За да се постигне желания ефект, трябва да се спазват някои препоръки:

 • водата за приготвяне на обезболяващ разтвор трябва да бъде топла (препоръчителната температура е 32°с);
 • изплакнете устата трябва да е не по-малко от 6-8 пъти на ден;
 • в остър период на процедурата трябва да се повтаря на всеки 15-20 минути в продължение на 2 часа;
 • след изплакване не трябва да приемате храна и напитки в рамките на 40-60 минути;
 • докато болката не стихва, да се откаже от груба храна, както и храни, съдържащи много захар и киселини.

Най-ефективният начин за премахване на зъбната болка специалисти смятат, алкални разтвори с добавка на антисептици, като например йод. Алкохолен разтвор на йод помага за облекчаване на възпалението, унищожаване на бактерии и микроби и да се намали интензивността на болката е само за 10-15 минути. Като основи може да се използва сода за хляб. Готви средство просто: в чаша топла вода се разтварят 3 грама сода за хляб и добавете 4-6 капки йод. Много е важно да се проследи самочувствием на пациента след първата процедура, тъй като йод често предизвиква алергични реакции.

Не по-малко популярни солени изплакване. За да се постигне упойка резултат бързо, е необходимо да се готви концентриран разтвор. За тази нужда от 5 грама сол се разтваря в 180 мл вода и внимателно се разбърква. По желание можете да добавите в разтвор от няколко капки тинктура от невен – това ще подобри ефективността на средства и ще помогне да се избегнат възпаления, ако каналите са били прочищены не напълно, и в тъканите на зъба останаха парцели с бактериална флора.

Рецепти на народната медицина

Добре са се доказали и рецепти от алтернативната медицина, в състава на които са включени лечебни билки и растения. Те съдържат голямо количество противовъзпалителни компоненти и помагат не само за намаляване на тежестта на болка регионална синдром, но и за премахване на възпалителни процеси, както и за укрепване на стените на капилярите, в голямо количество, съдържащи се в меките тъкани на устната кухина.

За избавяне от зъбобол може да се приготвят настойки от растения, с дезинфекционен и антисептично действие. Към тях се отнасят:

 • градински чай;
 • лайка;
 • дъб кора;
 • липов цвят;
 • невен цветя;
 • жълт кантарион.

Най-добре е за приготвяне на настойка се използва билки, закупени в аптеката, тъй като събиране и заготовка на всички лечебни растения, изисква определени знания и стриктно спазване на технологията. Инфузия се приготвя по следния начин: 4 супени лъжици сурово (може да поеме всяко едно от тези растения или да се готвя за събиране от няколко билки) се налива 600 мл вряща вода, покрийте с капак и да се влеят в продължение на 8 часа. Това е най-добре преди лягане, така през нощта средство е готово. Полученият обем трябва да бъдат достатъчни за 4-6 изплакнете. Преди прилагането на инфузията трябва да се отцеди.

Ако болката е много силна, може да се ползва настойка от прополис. В чаша топла вода за да се разтворят 15 капки алкохол тинктура от прополис, и изплакнете устата с определен състав. Преди прилагането трябва да се уверите, че пациентът не е алергичен към продукти на пчеларството.

Видео — Как да се отървем от зъбни болки в домашни условия

Боли зъб под пломбой: какви хапчета ще помогне за облекчаване на болката?

Лекарства от групата на аналгетици – най-лесният и популярен начин да се справят с болевым синдром след пломбирования на зъбите. Въпреки факта, че те се продават без рецепта, да ги използват за дълго време и в големи количества е невъзможно, тъй като много от болкоуспокояващи лекарства имат сериозни странични ефекти. Медикаменти на избор за избавяне от зъбобол, след стоматологично лечение специалисти смятат средства на базата на парацетамол. Те са достатъчно ефективни, имат малък списък от противопоказания и странични ефекти и по-ниска цена, което ги прави достъпни за всички категории пациенти.

При много силна болка по-добре да се използват комбинирани препарати, например, «Пенталгин». Той не само бързо се справя с болевым синдром, но и премахва възпалението, облекчава спазми и има психостимулирующее въздействие чрез включени в състава на кофеин. Максимална продължителност на приема – 3 дни.

Към категорията на мощни лекарствени средства от групата на нестероидни противовъзпалителни лекарства включват:

 • «Кетон»;
 • «Найз»;
 • «Немулекс»;
 • «Кеторол»;
 • «Нимесулид»;
 • «Кеторолак».

Важно! Всички тези лекарства са противопоказни при бременност, тъй като могат да се натрупват в тъканите на плода и да оказва токсичен ефект върху тялото му. Около 5 % от случаите на прием на мощни аналгетици по време на бременността става причина за вродени малформации и дефекти на формирането на вътрешни органи, така че бременни жени за облекчаване на зъбобол-добре да вземат препарати на основата на парацетамол, но не по-често от 1-2 пъти на ден и не по-дълъг от три последователни дни.

Видео — Как бързо да се отървете от зъбобол

Нестандартни случаи

Ако един човек минава сложно многоэтапное лечение (например, депульпирование на зъба), той може да бъде създадена временна пломбата. Тези пломби се нарича диагностическими, тъй като позволяват да се оцени динамиката на текущо лечение, както и да коригира схемата на терапия, ако е необходимо. Грижа за временни пломбами не се различава от хигиенни режим след инсталиране на постоянно материал, но трябва да се ограничи дъвченето на натоварването и избягвайте да яде много твърда храна на страна, с която е проведено лечението.

Болковият синдром след инсталиране на временно пломбировочного материал – достатъчно е често срещан симптом, който е нормална физиологична реакция на организма на сложна интервенция. В първия ден след лечение на стоматолозите препоръчват да взема болкоуспокояващи лекарства по следната схема:

 • първата таблетка веднага след приключване на действията на анестезия;
 • втората таблетка – след 3-4 часа след приема на първата таблетка;
 • третата таблетка преди лягане.

На следващия ден неприятни усещания стават по-слаби, а към края на третия ден се провеждат напълно. Ако това не се случи, трябва веднага да се обърнете към зъболекар – той ще распломбировку канали и ще се проведе цялостна диагностика за изясняване на причините за болката.

Важно! В никакъв случай не може да се опитат да извлекат временна пломбу себе си. Това може да доведе до допълнителен травмированию зъба и ес на меките тъкани, тъй като в домашни условия е невъзможно да се осигури достатъчно ниво на стерилитет. За да се намали интензивността на болката до повишаването на зъболекар, може да се прилага болезнен сайта компреси с топла морски зърнастец масло. За да направите процедурата трябва да 4-6 пъти на ден (продължителност на всеки трябва да бъде не по-малко от 10 минути).

Болка под пломбой – един от най-честите симптоми в стоматологията. Какво да направите при поява на болка регионална синдром, е да каже на лекар. Ако нямате възможност веднага да влезем при зъболекар, можете да се възползвате от болката лекарства или традиционните методи, но злоупотребяват с тях, не си струва – това може да доведе до загуба на време и влошаване на здраве, а също и прогрессированию наличните заболявания и загуба на болен зъб.

READ  Коригиране на привеждане в съответствие хапят оперативно - етапи на провеждане

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00125 sec