Какво е гипосаливация и да е опасно?

Слюнка или саливация — процес, който осигурява възможност за упражняване на дъвчене и преглъщане на храна. Слюнката се произвежда съответните жлези – големи и малки, разположени в лигавицата на бузите.

Освен физическа обработка на храна, слюноотделяне осигурява нейната химическа обработка, а също така премахва отвергаемые на организма вещества, има бактерицидно действие, помага за изграждането на хранителен буца и предвижда последващо преглъщане. Нарушения на производство на слюнка затрудняват тези процеси и негативен начин влияят на състояние на човек.

Саливация и нейните нарушения

Саливация – това е процес на производство и отделяне на слюнка. Слюнка големи жлези – рефлекторно действие, изпълнението на които е свързана с дразнене на нервните окончания на устната постъпващата храна, както и условно дразнещи – нейната миризма, изглед.

Задача малки жлези – постоянна секреция на слюнка, която осигурява хидратиране на лигавицата.

Процес на секреция на слюнка, се контролира от вегетативната нервна система, както и центрове на този процес са разположени в продолговатом мозъка.

Нарушения на саливации, проявяващи се в намаляване или обозначена с увеличаване на производство на слюнка, свързани с различни патологиями и явления: заболявания на слюнчените жлези, органични участия автономната центрове, остри възпалителни процеси, тези в устната кухина, отравянето на определени вещества при тяхното поглъщане, в нарушение на тонуса на vagus нерв, переизбытком или недостатък на витамини в организма.

Как се появява «пустиня» в устата

Гипосаливация – това е нарушение на отделяне на слюнка жлези, която се състои в намаляване на секрецията. Подобна патология е известен също като гипосиалия, олигоптиализм или олигосиалия.

Отклонение води до дискомфорт на пациента се дължи на такива неприятни симптоми като постоянна сухота в устата, усещане за парене, болка при прием на твърда храна.

Олигосиалия се характеризира с наличието на три етапа, последният от които може да се превърне в изходна точка за процеса на разрушаването на лигавицата и зъбите.

 • Начален етап на олигоптиализма се изразява в това, че е намалена секреция на слюнка възниква обикновено при разговор. Някои от пациентите посочват, че сухота в устата липсва, но имат изразена болка в областта на езика. Друга категория лица с такова необичайно усещане за дискомфорт, свързани със сухота в устата, както и при прием на храна или разговор. В началния етап На слюнката има нормален цвят и нормален вискозитет, неговото количество е в рамките на нормалните показатели или малко по-долу.
 • При изразена етап сухота се наблюдава редовно и пречи на пациента. Той отбелязва, болезненост на езика и усещане за парене след дълъг разговор, както и по време на хранене. Слюнка в устната кухина на изразена етап гипосаливации остава много малко.
 • На по-късен етап на лигавицата на устата постоянна суха, в тази област, редовно се усеща парене. При инспекцията на участъка наистина се оказва напълно сухи, при това в устната кухина напълно липсва свободна слюнка.
READ  Временната протеза - показания за инсталиране и срокове за адаптация

Намалена секреция на слюнка става причина за нарушаване на глотательного процес, появата на неприятна миризма, изходящи от устата, болести на зъбите и венците.

Ксеростомию – последния етап гипосаливации, често се отъждествява с процеса на намаляване на производство на слюнка. Всъщност, ксеростомия – това е последствие, което се дължи на олигоптиализмом. Така, гипосиалия – намаляване на възможностите на отделителната функция на слюнчените жлези, а ксеростомия – това е патологична сухота на лигавицата на устата, причинени от това явление.

Причини за нарушение на

Основните причини, които допринасят за развитието на заболяването, са:

 • липсата на витамини А, В, Д в организма;
 • заболявания на слюнчените жлези;
 • пушенето на цигари, честото приемане на алкохол и алкохолни напитки;
 • хормонален дисбаланс, свързан с нарушаване на функционирането на органите на ендокринната система;
 • недостигът на желязо в организма, което нарушава процесът на образуване на хемоглобин;
 • масовото обезводняване при прекомерно натоварване или диария;
 • наличието на заболявания – захарен диабет, лупус;
 • заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • болестта е един генезиса (дизентерия, хепатит);
 • патология на централната нервна система (церебросклероз);
 • прием на лекарствата от групата на атропина.

Клинична картина

Гипосаливация причинява редица неприятни симптоми. Болният усеща сухота и парене в устата, грапавост на лигавиците, болка при хранене с твърда консистенция. Други признаци, характеризующими това отклонение, са:

 • липсата на увлажненность на лигавицата или сухотата, които се празнуват при визуална проверка;
 • минимален брой формира от слюнката;
 • която слюнката е гъста пенистую консистенция;
 • невъзможността да поглъщат храната без паралелен прием на вода.

Подход за лечение на

За да се премахнат симптомите на намалена саливации, е необходимо да се разкриват истинската причината за това отклонение и лечение на провоцирующее заболяване.

READ  Може ли да се целуват през брекетах - техника целувка

Симптоматично лечение се провежда за усилване на отделяне на слюнка и премахване на дискомфорта, който пациентът изпитва.

В рамките на тези цели:

 • предписват прием на витамини – А, В1, В2, С, е;
 • произвеждат гальванизацию областта на местоположението на големите слюнчените жлези;
 • нанася върху лигавицата на устата апликация лизоцима;
 • препоръчват смазване на устата със слънчогледово масло;
 • предписват използването на специални гелове за стимулиране на отделяне на слюнка.

Също така при гипосаливации трябва да се увеличи количеството на използваната течност и внимателно изплакнете устата с кисели течности, които стимулират процеса на производство на слюнка.

Каква е опасността от патологична сухота в устата?

Опасност олигоптиализма се състои в това, че в такива условия са налице сериозни нарушения на:

 • лигавица при ниска влажност става по-податлива на наранявания и повреди;
 • процесът на дъвчене и преглъщане на храна е затруднена, което влошава храносмилането;
 • нарушен вкус възприятие;
 • се увеличава натрупването на плака, която с времето се превръща в твърда структура – зубным камък;
 • забавя естествения процес на една реминерализираща на зъбния емайл;
 • езикът не може да се движат свободно в устната кухина, което пречи на разговор;
 • забавя транспортирането на хранителни вещества към лигавицата.

Гипосаливация предизвиква аномалии, които пречат на процеса на гълтане, както и допринася за нарушения на стола и болести на зъбите и венците. Тези проблеми се отразяват на емоционалното състояние на човек, правят го и раздразнителни.

Процесът на намаляване на секрецията на слюнка в крайна сметка може да доведе до проблеми с психика и постоянно състояние на стрес, заедно с наличните проблеми във функционирането на вътрешните органи.

READ  Класификация на пасти за зъби: видове, характеристики, приложение

Превантивни дейности

В повечето случаи гипосаливация е резултат от заболявания на вътрешните органи и системи.

Затова универсален съвет за предотвратяване развитието на такива отклонения се състои в следното: винаги трябва да се следи за състоянието на здравето, своевременно лечение на патологични процеси и да проведе необходимите изследвания.

Също така трябва да се грижат за устната кухина правилно и редовно на зъболекар за профилактични прегледи.

Прогноза на това отклонение щастлив, но само при условие за активно лечение и спазването на всички препоръки, данни от лекар.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00119 sec