Какво е гнатология и какви задачи стоят пред вашия стоматолог-гнатологом?

Гнатология (наука за челюстях) представлява обстойно учение. Става въпрос за морфологията и физиологията на орофациальной система, изучаване на връзката между структура и функция на тъкани и органи зубочелюстной система.

Тази област стоматология извършва търсене на границите между нормални и патологични състояния на челюстната система. А един стоматолог-гнатолог лекува заболявания на тмс.

Основна функция на системата темпоромандибуларната става (ТМС) се състои в дъвчене – разделение на хранителен продукт. Обработка на хранителни продукти, на първо място, зависи от подвижността на челюстта и на пространственото разположение на зъбите. В литературата гнатологические условия значително се различават, както и за мнения на автори се характеризира с големи различия.

Обща характеристика и практическо значение

Гнатологические данни помагат в превенцията на усложненията във всички области на стоматологията, и се използват при лечение на заболявания на цялата орофациальной система.

Тази наука описва морфологията дъвченето апарат, обсъжда биомеханику, статиката и динамиката на долната челюст, структурата и функцията на дъвкателните повърхности на зъбните дъги. Гнатология и се характеризира дъвченето мускулите, ставите на челюстта и процеса на преработка на храната.

Още една област гнатологии се занимава с проблемите на «взаимоотношенията» дъвкателните повърхности, челюстните стави и дъвкателните мускули.

Теоретични знания намират практическо приложение в ортопедична рехабилитация на зъбите. При това се използват специални

инструменти и приспособления: дъга за лице и артикуляторы, пантографы, кинезиографы, челюстта симулатори. От тези устройства най-често се използват артикуляторы в дизайна на фиксирана и на сменяеми зъбни протези.

Гнатология дава инструкции за това, как да се действа в рационална реконструкция межчелюстных взаимодействия, как да планират съответните видове зъбни протези по отношение на предаване на дъвченето на налягане, се препоръчва процедури за функционално моделиране на дъвкателните повърхности и осигурява формула за избор на изкуствени зъби.

READ  Тантум верде при стоматит - ефективност за деца и възрастни

Какви задачи решава гнатолог?

Промишленост гнатолога включва системни нарушения на ТМС. Тези дисфункция могат да бъдат обобщени в следните точки (подгрупа):

  • болка в челюстните мускули;
  • изкълчване на диск;
  • артралгия, остеоартрит и остеоартроза ТМС.

По този начин задачата на специалиста е да се определи степента на нарушение на ТМС и предлагането на възможности за отстраняване на проблема.

Важен е фактът, че обхватът на дейност на този специалист се ограничава само с точно нарушение (дисфункция) ВНСЧ. В случай, че се достига до развитието на лезии на естеството, решението на проблема е в компетентността на друг специалист, например, хирургът.

Въпреки това, почти винаги, когато се налага хирургическа намеса, в помощ на стоматолога-гнатолога е изключително важна.

И този специалист определя допустимата разлика между естествени и изкуствени зъби при фиксирани и подвижни протези.

На кого е необходима помощ от специалист…

Страдате от главоболие или болка регионална синдром в областта на челюстта, шията (може би дори отдающего в раменете), имате чести проблеми със здравето на устната кухина или проблеми с скрежетом зъби са се появили пукнатини на зъбния емайл?

Всички тези симптоми са предпоставка за посещение на гнатолога. В такива случаи е необходимо да се оцени връзката произход главоболие/зъбобол с увреждания на зъбите. С помощта на дигитален компютърен анализ на привеждане в съответствие хапят, който е абсолютно безболезнена, в продължение на няколко минути специалист ще открие причината за произхода на проблема.

Нарушения на TMJ

С нарушение на функцията на ТМС хората често се обръщат към специалист, в случай на поява на болка в ушите, понякога с иррадиацией в долната челюст или уиски. Болката е придружено от потрескиванием челюстта, ограничено отваряне на устата, понякога със странично отклонение.

READ  Захапката на зъбите правилно и неправилно: как трябва да се

Основната експертиза се извършва с помощта на палпация, преслушване и с помощта на техники за визуализация. Обичайната радиография има само ограничено значение, тъй като показва само костната структура. Рентгенови лъчи се използва в случай, когато има съмнение за счупена кост или възпалителен процес, т.е. дегенеративни промени на ставите.

В случай на възникване на подозрение за нарушение на диск тмс е препоръчително извършване на изследвания с помощта на магнитен резонанс или динамични изследвания с помощта на ултразвук.

Визуалното изследване на ставните структури с помощта на миниатюрни очен лекар (артроскопия), ви позволява да отваряте вид, особено на горния пространство става, и се извършва под обща анестезия. Функционални нарушения на темпоромандибуларната става могат да бъдат разделени на следните групи:

  • болката, която е свързана с функцията на темпоромандибуларната става и дъвкателните мускули;
  • промяна на позицията (дислокация) на ставния диск;
  • дегенеративни заболявания на темпоромандибуларната става;
  • системни заболявания на ТМС.

…и че той може да

Терапия на нарушения на ТМС започва с консервативни мерки, които купируют остро състояние на пациента. На страдащия човек се препоръчва спокоен режим, аналгезия с помощта на нестероидни противовъзпалителни средства, ограничаването на отваряне на устата и лека диета. Консервативни

терапевтични техники включват прилагането на оклузивна устата охрана, която се използва за дневно или нощно носене.

В случай вывиха тмс действия специалист, насочени към възстановяване на разпоредбите на ставата чрез използване на специални маневри. Навяхвания, обаче, често се случват многократно, което усложнява тяхното лечение. Вариант е хирургично решение в областта на костни структури, проводящееся под обща анестезия.

Лечение на дегенеративни заболявания е сравнително дълъг. Тя се състои в прием на аналгетици (болкоуспокояващи), премахването на бариери, които пречат на правилната функция на ставите, протезирането, артроцентезе или въвеждането противовъзпалително лекарство директно в кухината на ставата.

READ  Експлоатационен живот на имплантите на зъбите - кой е той и от какво зависи?

Цената на гнатологической терапия

Разходите за възстановяване на функцията на ТМС относително евтин. Ценова политика варира в рамките на 10000 рубли и зависи от самата клиника, региона и директно провежданата процедура.

Област на приложение гнатологии е много обширна и е доста сложна. Разбиране на основните морфологични и физиологични термини и тяхната взаимна функционална теми необходимо за качествено лечение и рехабилитация на цялата лицево-челюстна система.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00029 sec