Какво е гнатология и какви задачи стоят пред вашия стоматолог-гнатологом?

Гнатология (наука за челюстях) представлява обстойно учение. Става въпрос за морфологията и физиологията на орофациальной система, изучаване на връзката между структура и функция на тъкани и органи зубочелюстной система.

Тази област стоматология извършва търсене на границите между нормални и патологични състояния на челюстната система. А един стоматолог-гнатолог лекува заболявания на тмс.

Основна функция на системата темпоромандибуларната става (ТМС) се състои в дъвчене – разделение на хранителен продукт. Обработка на хранителни продукти, на първо място, зависи от подвижността на челюстта и на пространственото разположение на зъбите. В литературата гнатологические условия значително се различават, както и за мнения на автори се характеризира с големи различия.

Обща характеристика и практическо значение

Гнатологические данни помагат в превенцията на усложненията във всички области на стоматологията, и се използват при лечение на заболявания на цялата орофациальной система.

Тази наука описва морфологията дъвченето апарат, обсъжда биомеханику, статиката и динамиката на долната челюст, структурата и функцията на дъвкателните повърхности на зъбните дъги. Гнатология и се характеризира дъвченето мускулите, ставите на челюстта и процеса на преработка на храната.

Още една област гнатологии се занимава с проблемите на «взаимоотношенията» дъвкателните повърхности, челюстните стави и дъвкателните мускули.

Теоретични знания намират практическо приложение в ортопедична рехабилитация на зъбите. При това се използват специални

инструменти и приспособления: дъга за лице и артикуляторы, пантографы, кинезиографы, челюстта симулатори. От тези устройства най-често се използват артикуляторы в дизайна на фиксирана и на сменяеми зъбни протези.

Гнатология дава инструкции за това, как да се действа в рационална реконструкция межчелюстных взаимодействия, как да планират съответните видове зъбни протези по отношение на предаване на дъвченето на налягане, се препоръчва процедури за функционално моделиране на дъвкателните повърхности и осигурява формула за избор на изкуствени зъби.

READ  Принципът на действие на ортодонтски плочи за изправяне на зъбите

Какви задачи решава гнатолог?

Промишленост гнатолога включва системни нарушения на ТМС. Тези дисфункция могат да бъдат обобщени в следните точки (подгрупа):

  • болка в челюстните мускули;
  • изкълчване на диск;
  • артралгия, остеоартрит и остеоартроза ТМС.

По този начин задачата на специалиста е да се определи степента на нарушение на ТМС и предлагането на възможности за отстраняване на проблема.

Важен е фактът, че обхватът на дейност на този специалист се ограничава само с точно нарушение (дисфункция) ВНСЧ. В случай, че се достига до развитието на лезии на естеството, решението на проблема е в компетентността на друг специалист, например, хирургът.

Въпреки това, почти винаги, когато се налага хирургическа намеса, в помощ на стоматолога-гнатолога е изключително важна.

И този специалист определя допустимата разлика между естествени и изкуствени зъби при фиксирани и подвижни протези.

На кого е необходима помощ от специалист…

Страдате от главоболие или болка регионална синдром в областта на челюстта, шията (може би дори отдающего в раменете), имате чести проблеми със здравето на устната кухина или проблеми с скрежетом зъби са се появили пукнатини на зъбния емайл?

Всички тези симптоми са предпоставка за посещение на гнатолога. В такива случаи е необходимо да се оцени връзката произход главоболие/зъбобол с увреждания на зъбите. С помощта на дигитален компютърен анализ на привеждане в съответствие хапят, който е абсолютно безболезнена, в продължение на няколко минути специалист ще открие причината за произхода на проблема.

Нарушения на TMJ

С нарушение на функцията на ТМС хората често се обръщат към специалист, в случай на поява на болка в ушите, понякога с иррадиацией в долната челюст или уиски. Болката е придружено от потрескиванием челюстта, ограничено отваряне на устата, понякога със странично отклонение.

READ  Несъвършен дентиногенез и амелогенез — нарушение на структурата на дентина и емайла

Основната експертиза се извършва с помощта на палпация, преслушване и с помощта на техники за визуализация. Обичайната радиография има само ограничено значение, тъй като показва само костната структура. Рентгенови лъчи се използва в случай, когато има съмнение за счупена кост или възпалителен процес, т.е. дегенеративни промени на ставите.

В случай на възникване на подозрение за нарушение на диск тмс е препоръчително извършване на изследвания с помощта на магнитен резонанс или динамични изследвания с помощта на ултразвук.

Визуалното изследване на ставните структури с помощта на миниатюрни очен лекар (артроскопия), ви позволява да отваряте вид, особено на горния пространство става, и се извършва под обща анестезия. Функционални нарушения на темпоромандибуларната става могат да бъдат разделени на следните групи:

  • болката, която е свързана с функцията на темпоромандибуларната става и дъвкателните мускули;
  • промяна на позицията (дислокация) на ставния диск;
  • дегенеративни заболявания на темпоромандибуларната става;
  • системни заболявания на ТМС.

…и че той може да

Терапия на нарушения на ТМС започва с консервативни мерки, които купируют остро състояние на пациента. На страдащия човек се препоръчва спокоен режим, аналгезия с помощта на нестероидни противовъзпалителни средства, ограничаването на отваряне на устата и лека диета. Консервативни

терапевтични техники включват прилагането на оклузивна устата охрана, която се използва за дневно или нощно носене.

В случай вывиха тмс действия специалист, насочени към възстановяване на разпоредбите на ставата чрез използване на специални маневри. Навяхвания, обаче, често се случват многократно, което усложнява тяхното лечение. Вариант е хирургично решение в областта на костни структури, проводящееся под обща анестезия.

Лечение на дегенеративни заболявания е сравнително дълъг. Тя се състои в прием на аналгетици (болкоуспокояващи), премахването на бариери, които пречат на правилната функция на ставите, протезирането, артроцентезе или въвеждането противовъзпалително лекарство директно в кухината на ставата.

READ  Зъбните импланти биогоризонт (biohorizons): видове и ползи

Цената на гнатологической терапия

Разходите за възстановяване на функцията на ТМС относително евтин. Ценова политика варира в рамките на 10000 рубли и зависи от самата клиника, региона и директно провежданата процедура.

Област на приложение гнатологии е много обширна и е доста сложна. Разбиране на основните морфологични и физиологични термини и тяхната взаимна функционална теми необходимо за качествено лечение и рехабилитация на цялата лицево-челюстна система.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00143 sec