Какво е хейлит и как да се третира всяка една от неговите разновидности

Не всички знаят за съществуването на такива заболявания, като хейлит, но то се случва в рамките на живота на почти всеки.

За да се осигури своевременна мерки за лечение, трябва да разберете причините и симптомите на различни видове възпалителен процес на устните си.

Че атака е такава?

Хейлит – това е заболяване, характеризиращо се с възпалителни процес на устните си. То се случва доста често, тъй като устните по своята същност са изложени на влиянието на външни фактори. Тази част от лицето няма защитен слой. Поради атмосферните условия, особено ниски температури, кожата силно се суши, може пляскане и отлепете. Всичко това допринася за развитието на възпаление.

Използването на козметични средства и неправилна хигиена също може да стане причина за развитие на заболяване, което в еднаква степен са изложени на мъжете и жените, регистрирани случаи на поява на симптоми на заболяване при децата.

Хейлит може да бъде както самостоятелно заболяване, така и симптом за по-сериозно. Но във всеки случай неговото лечение трябва да се подхожда сериозно, тъй като честото увреждане на епитела на устните може да провокира развитието на туморните клетки, в това число и злокачествен характер.

Има голям брой различни форми на заболявания, разгледаме основните от тях.

Контактен алергичен — погледни към устните

Появата на контактен алергичен хейлита на устните, свързани с експозиция на химически вещества върху повърхността на устните.

Най-чести реагенти са паста за зъби, червило, материала, от който е изработен протеза. Най-голямо разпространение на болестта се наблюдава при жени над 20 години.

Симптомите на заболяването се локализират в мястото на контакт с алергени устни, зачервяване може да се появи не само на червената кайме, но и на кожата около устните или върху лигавицата. Тази форма на хейлита се проявява еритема, появата на по-малките водянистых мехурчета. При липса на лечение на кожата суши, се появяват малки вдлъбнатини и пукнатини.

В хода на лечение е лесно да разкрие източник на алергична реакция. За отстраняване на симптомите се предписва курс на антихистамини, като Тавегил, Супрастин, Фенкарол.

За локално въздействие предписват кортикостероиди под формата на мазила, например, Лоринден. Го нанесе върху червения кайму устните не повече от 6 пъти на ден.

Метеорологична — всичко в името на моя

Причини за възникване на метеорологични хейлита на устните са метеорологичните условия. Колкото по-изразени условия на околната среда, толкова по-висок е рискът за появата на симптоми на тази форма на заболяването.

Към негативните фактори включват: прекалено висока или ниска температура, повишена или намалена влажност на въздуха, слънчева радиация, вятър, запрашеност на въздуха.

Тази форма на заболяване са изложени на всички хора, проводящи много време на открито, но страдат от него по-често мъжете, както и жените, с помощта на червило, предпазва устните от влиянието на климатичните условия.

Първите признаци на метеорологични хейлита е изразена сухота на долната устна, чувство стегне кожата. Долната устна става наситено червен цвят и се вижда значителна разлика в сравнение с горната, появява се оток.

След това кожата постепенно умира, се образуват люспи, които се свалят лесно.

Болестта е хронична, така че от време на време симптомите се повтарят.

Блокът хейлит често се бърка с други форми на заболявания, затова, преди постановкой на диагнозата лекарят извършва задълбочен обзор. За лечение, трябва, доколкото е възможно, да се намали влиянието на природните условия.

READ  Когато е необходимо коригиране на привеждане в съответствие хапят оперативно — етапи на операцията

Преди излизане навън задължително да се използват гигиеническую червило. При продължителна форма предписват хормонални мехлеми Елоком, Адвантан и комплекс от витамини.

Атопичният хейлит

Възниква в случай на атопичен дерматит или нейродермита, често заболяването е единственият симптом на споменатите болести.

Често причина за това е наличието на атонической алергия, предизвикана реакция на хранителни продукти, козметични средства, прах, медикаменти, микроорганизми. Воспалительному процес от този тип са податливи на деца на възраст от 7 до 17 години, независимо от пол, с генетична предразположеност.

Симптоми на заболяването е слабовыраженная подпухналостта джантите са устни, усещане за парене и сърбеж в тази област, повишена сухота.

Впоследствие устните и прилежащата част от кожата започват да се отлепите, се появяват люспи ороговевшей на кожата. Този вид хейлита се характеризира с интензивно поражение в района краища на устните, както и повишена сухота на лицето. Болестта се лекува дълго време, симптоми са ярко изразени през есента и зимата.

На пациентите се предписват антихистаминови препарати, например, Эриус, Тавегил, Кларитин и витамини от група В. е Позволено въвеждането на кортикостероидных лекарства в случай на продължителна форма на заболяване, но курсът на лечение тях не трябва да надвишава три седмици. За локално лечение може да предпише мехлем, Флуцинар, Лоринден.

Задължително условие е спазването на диета, в съответствие с която трябва да се изключат, изразени от алергени, като например кафе, шоколад, цитрусови плодове, ягоди.

Препоръчва се да се откажат от силно солени, пикантни, сладки и кисели храни, ограничаване приема на въглехидрати.

Гландулярный по-често засегнати от мъжете

Причина за възпаление предимно на долната устна, когато грандулярном хейлите е хиперплазия, гиперфункция или гетеротопия малки слюнчените жлези.

Има първична и вторична форма на заболяването, първата е свързана с генетичната патология на слюнчените жлези, а втората се развива на базата на други заболявания, като например при червената волчанке, leukoplakia, лихен планус.

Заболяване са податливи хора над 50 години, мъже, той среща много по-често, отколкото при жените.

Симптомите на заболяването се проявяват в областта на местоположението на малки слюнчените жлези, при преминаване на червена джантите са устните в лигавицата. На слюнчените жлези се образуват капчици, които овлажнява предимно на долната устна. Поради прекомерно отделяне на слюнка, тя започва да изсъхне, могат да се образуват пукнатини и ерозия.

В някои случаи в слюнчените жлези може да се получи инфекция, в резултат на което вътре ще се събират гной. На устните му се появи жълто-кафява кора, лечението ще бъде удължен. Продължителното протичане грандулярного хейлита може да доведе до предраковой форма.

Ако заболяването се дължи на генетична предразположеност, а след това при лечението се прилагат противовъзпалителни мехлеми: Гидрокортизоновую, Преднизолоновую. Хипертрофирано слюнчените жлези са подложени на иссечению или електрокаутеризация. Вторична форма на нарушение може да се лекува в комплексната терапия на основното заболяване.

Эксфолиативный — къде да търсим причините?

Эксфолиативный хейлит докато не е изследвано напълно, така че лекарите само предполагат, че причините за поява на симптоми, които се намират в нейрогенных фактори.

Болните с тази форма на нарушения се характеризират с наличието на психични разстройства. Има два вида заболявания: на сухо и экссудативная.

При първата — болни са депресия, при втората – повишена тревожност. Учените отбелязват, че рискът от заболяване се увеличава при хора с генетична предразположеност и заболявания на щитовидната жлеза.

Процесът е локализиран, симптомите се проявяват само в червен кайме на устните, при това не преминават върху кожата и лигавиците. При суха форма на нарушен приток на кръв към повърхността на устните, в резултат на което се образуват сухи люспи сив цвят, които приличат на mica.

READ  Лекарства при прорезывании на зъбите - списък с най-ефективните лекарства

В центъра те са прикрепени към кожата на устните, а по краищата малко изостават.Везните лесно, отстранете от повърхността, на тяхно място ще остане зачервяване, но след една седмица се появяват нови.

Много по-болезнено протича экссудативная форма. Област джантите устните подува, възпалява, чешуйкам присъщо на жълто-кафяв цвят. Кора е толкова изразена, че да изглежда сякаш тя е разпространена в цялата червената част на устните. Когато кафяво отваливаются, става ясно забързаното зачервяване, свързана с гиперемией устни, но при този кожна покривка не е подложен на ерозия.

Болните се оплакват от силна болка и парене, в резултат на което е трудно да яде и говори. Често при тази форма на устата се оставя приоткрытым.

При лечение на эксфолиативного хейлита необходимо първо да се отстрани причината на заболяването. Болните се предписват транквиланти, нейролептики или антидепресанти, в зависимост от формата на заболяване.

За локално лечение се използват хигиенни лабиален червило, ултразвук въвеждането на хормонални лекарства, лъчева терапия. В комплексната терапия се предписва Пирогенал, витамини С и от групата В, иммуностимуляторы, аутогемотерапию.

Възпаление на устните, причинено от ультрафиолетом

Актинични хейлит – това е възпалително заболяване на устните, причинено от повишена чувствителност към uv радиация. Това е една от основните прояви на алергична реакция. Най-често заболяването се проявява при деца, защото от дълго намиране на слънцето през пролетта и лятото.

Също така, тази форма се среща често при мъже 30-60 години. Болестта има ясно изразен сезонен характер, а през пролетта и лятото ескалира, а през есенно-зимния период симптомите изчезват.

Среща се в две форми:

  1. Суха форма напомня за симптоми на суха эксфолиативный хейлит, само се проявява болестта на долната устна.
  2. При экссудативной форма се наблюдава подуване на червената джантите на долната устна, някои части стават изразени червени. В специални случаи на устните се появяват мехурчета, които с течение на времето се спукат и са обхванати от суха кора. В хода на лечение на епитела се възстановява, и коричка отпадне.

В особено напреднали случаи на устните силно да изсъхне, се появяват дълбоки пукнатини, които могат да се превърнат в рани или брадавици. Тази форма е опасна от гледна точка на риска от развитие на рак на долната устна.

Хората, податливи на влиянието на ултравиолетови лъчи, трябва да се избягва директно попадане на слънчевите лъчи и да се насладите на гигиеническими помадами с високо ниво на защита от УЛТРАВИОЛЕТОВИТЕ. Курсът на лечение включва комплекс от витамини и противовъзпалителни мехлеми Афлодерм, Синодерм. В период на ремисия се препоръчва да се използват защитни кремове и балсами с превантивна цел.

Кандидоза на устните

Се причинява от прекомерно размножаване дрожжеподобных вид гъбички Кандида. Най-често тази форма на хейлита страдат децата, възрастните хора, жените в детеродна възраст.

Най-голямо разпространение на честотата, определена в места с по-топъл климат, висока влажност, например, в близост до морския бряг.

Основната причина за това е намалява имунитета, който може да се нарече сезонен характер, пренесени заболявания, погрешен начин на живот.

Кандидозный хейлит започва със зачервяване на външната повърхност на устните и лигавицата на вътре, се появява подуване и фолио сиво-бял цвят. По лигавицата образува бял пресечен плака, която при почистването отваря възпалени области.

READ  Как укрепване на венците: комплекс от мерки, приложими в домашни условия

Повърхността на устните силно изсъхва, се образуват пукнатини, поради стягане на кожата боли устата да се отвори, в краища на устните се образуват заеды. При несвоевременном лечението на заболяването се усложнява кандидозным стоматитом.

При лечение на гъбички по устните предпише противогъбични мехлеми въз основа на нистатин или клотрималоза. Задължително изплакване на устата със сода или слаб разтвор на калиев перманганат.

Ако за локално лечение в домашни условия не оказва ефект, лекарят предписва противогъбични лекарства (Diflucan) за перорално приложение. Определено си струва като имуностимулиращо лекарства и витаминни комплекси.

Научете повече за различните видове заболявания ще кажа на лекар-дерматолог:

Ангулярный хейлит

Форма на ангулярного хейлита засяга кожата в ъгли на устните. Възпалителен процес се нарича вид гъбички Кандида или стрептококи. Причини за заболяване на отделят няколко, сред тях:

  • често близане и прикусывание устни и техните части;

  • смучене на пръстите;
  • антибиотикотерапия;
  • захапка;
  • сухота в устата;
  • инфекция в устната кухина;
  • липса на витамини.

В началния стадий на заболяването ъглите на устата едва забележимо се възпаляват, усеща се парене при отварянето на устата, в процеса на разговор, се образуват пукнатини.

Впоследствие на мястото на поражението на кожата, за да можете да видите бял налеп, който лесно се отстранява, лишен от растителност възпалена повърхност. Тази форма на болестта може да се превърне в хронично.

Освен това, при липса на своевременно лечение на признаци на болестта ще се разпространи по устните и лигавицата.

Лечението се извършва в домашни условия, като се използват противогъбични лекарства (Fluconazole, една скрита), или антибактериални мехлеми (Фузидерм). Не е разрешено да се консумира досадни храна, се препоръчва внимателно да се следи за хигиената.

Болестта Манганотти

Смята се предраковым състояние, така че при това лечение трябва внимателно да се следи динамиката и непрекъснато да провежда тестове за наличие на злокачествени клетки. Най-често страда при това заболяване долната устна.

Най-изложени на риск са мъже след 55 години. Хейлит Манганотти се развива при атрофия и нарушаване на обменните процеси във вътрешността на лигавицата на устните.

Провокира този процес може многобройни фактори: травма, слънчево въздействие, химични и термични дразнители, проблеми със стомашно-чревния тракт.

Тази форма на болестта се проявява с появата на ерозия червен цвят, която е заобиколена от възпаление. Известно време след това поражение е покрита с гладка полирана коричка, след отстраняване на която ще се отвори кървене. Заболяването е хронично, така че при появата на първите симптоми е необходимо да се вземат съответните мерки.

При лечение на премахване на причината за появата му, прекарват санацию на устната кухина. За лечение на ерозии използват: Метилурациловую мехлем, Солкосерил и витамин A.

За облекчаване на възпалението се предписва кортикостероидни средства. Ако положителната динамика не се наблюдава или откриват злокачествени клетки, предписват хирургическа намеса. Оперативен метод се отстранява цялата повредена част от здравословния епител.

Хейлит – това е възпалително заболяване на устните, но неговите разновидности толкова, че сами да се разбере, симптоми каква форма се проявява, е невъзможно. Диагноза може да се постави само от опитен специалист, и колкото по-бързо бъде назначен лечението, толкова по-добре за пациента.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00140 sec