Какво е коффердам и какви методи се случва налагане на латекс, воали

Важно правило при инсталиране на зъбни коронки, депульпировании, почистване на зъбни канали и друго эндодонтическом лечението е пълна сухота на устната кухина.

За влагата да не пречат на работата на зъболекар използват различни методи: слюнеотсос, обкладывание областта на бузите и на езика валяци от памук, но те не са напълно ефективни. Към днешна дата техника на наслагване на кофердам е най-добра.

Коффердам (той също оптидам или раббердам) – това е салфетка от латексного материал с лек аромат, която ограничава необходимия зъб от останалите за последващи дентални процедури. Такава система гарантира 100% качество, безопасност и комфорт.

Латексова завесата може придобита за жилищното на роли или веднага в квадратна форма. Избор на каучук и зависи от предпочитанията на зъболекар. Може да е тънка, дебела или экстратолстая, която плътно облегает шийката на зъба и дава пълна херметизацията.

Цел на приложение

За какво в стоматологията се използват коффердам:

 • за защита на пациента от случайно поглъщане на инструменти, лекарства, зловредни бактерии, намиращи се в тъканите на маса, пломбировочного материал;
 • прави правилния зъб стерилна суха и чиста, като предотвратява попадане на слюнка;
 • не допусне попадането на бузите и на езика на оперативното място;
 • добър външен вид оперативен места;
 • предотвратява ръми здравно огледала.

Това устройство е много по-удобно, за да гарантира сухота, от ролки и слюнеотсос.

Плюсове и минуси

Такава система дава много ползи не само за лекаря, но и за пациента:

 • предпазва лигавицата на устната кухина и дихателните пътища от различни химически материали и средства;
 • пълна видимост на зъба от всички страни;
 • ротовая кухина не изсъхва;
 • в периода на лечение могат спокойно да поемат;
 • удобното разположение преводачи и мярката му за операционному място;
 • може да не се променят памучни ролки и не сплевывать;
 • в процеса на лечение на бактерии и инфекции с засегнатия зъб не преминават върху съседните;
 • на пациента не се доставя дискомфорт и болка, да не се нарича мога да понасям рефлекс;
 • може да се поглъщат и да диша, без никакви препятствия.

Въпреки своите достойнства, раббердам има и недостатъци:

 • има вероятност за алергична реакция (ако има алергия, то може да се замени силиконови плочи);
 • възможно е да увреди межзубный сосочек;
 • ако трябва да се работи вътре в устата, той завеса може да се измести.
 • повишени радиографски изисквания.

Както се вижда, плюсовете надделяват над минусите, но по-добре е да се знае за устройството от всички страни.

Характеристики и необходимите аксесоари

Раббердам представлява натянутую еластична латексную салфетка. На точното място се прави дупка, където ще бъде зъб. На този зъб е инсталиран кламмер, за да не се допусне изместване на кофердам.

READ  Как да се убие и премахване на нерв на зъб и какви усложнения са възможни?

Какви аксесоари и инструменти се предлагат като стандартно оборудване в:

 1. Печат (отметчик) – това е инструмент, съдържащ мастила за създаване на маркиране на латекс, която отговаря на разположението на зъбите. В някои случай (например, тънък външен вид салфетки) може да се наложи еластична салфетка на режещите зъби и да се очертае тяхното химикалка или почувствах-върхът писалка.
 2. Punch (перфоратор) помага да направите дупки в повърхностите в съответствие с параметрите на шийката на зъба. Има различни пробойники, способни да направите разрези с различна дължина от 0,5 до 2,5 mm.

 3. Държачи и скоби, необходими за правилното разположение и премахване на скоби, които държат на оптидам. Понякога скоби трябва да се регулира, за да скоби не спадали. В тях има вдлъбнатини, които могат да се променям и да направи друга форма.
 4. Лубрикант, тесьма и конец. Тези аксесоари са необходими за улесняване на протягивания латекс между зъбите. Ако зъбите са на грапавини и неравности, то те трябва да бъдат премахнати почистване или полиране, а при плавен контакт път можете да направите обикновена смазка. Важно е да се раббердам беше однослойно, и не сжимался.
 5. Рамка(Frame) са предназначени за натягивания каучук. Те се продават в различни форми и размери.
 6. Скоби (Clump), закупени по желание, важното е да се разбере, че в различни форми клампы изпълнява различни функции: първата — стисна гума до зубу, а втората — отдавливают десну от зъба. Първият имот е най-важното за эндодонтических манипулация. Вторите скоби са най-приложими при използване за прорезающихся на зъбите. Тъй като са необходими и тези, и други скоби, но може да се закупи комплект, състоящ се от 5 уреди: за предните зъби — Ivory 9, Ash 9, за премоляров — Ivory 0, 1, 1А, 2, и 9, за моляров – 5,6.

Различни клампы за кофердам:

Цвят и разнообразие от размерное

Раббердамы споделят в зависимост от дебелината и цветова гама. Светло бежов цвят добър при эндодонтическом лечение, но не е препоръчително да го използвате в работата с композитами, тъй като той е безцветен и могат да възникнат проблеми с контурите. Кафяви или сиво по-подходящият вариант.

За да е ясен и контрастен контур подходящ зелената завеса. Такъв цвят не отсвечивает, приятно мирише на мента и tactilely приятен за пациентите. Силиконови стоматплатки също да е светло-розово, лилаво, синьо, синьо.

При някои пациенти могат да възникнат алергични реакции към добавени вещества (талк), гума или латекс. С тази цел е създаден оптидам без талк, не причинява алергии.

READ  Как да се предпазим от стоматит: профилактика и лечение на извънредно

Дебелината има следните видове латекс шалове за устната кухина:

 • дебел специален (0,34-0,39 мм) е необходима, ако е необходима силна защита на тъканите;
 • экстратолстый (0,29-0,34 мм) се използва за ретракции венците;
 • мазнини (0,33-0,38) се използва за това, което экстратолстый;
 • среден (0,18-0,23 mm) и тънък (0,13-0,18 mm) са необходими за стандартно лечение, те са лесни за работа, и добре натягиваются-този тип се използва само в началната практика, след това преминават към по-практични видове.

Техника на наслагване на

При наслагване на раббердама трябва да знаете, че трябва да бъде поставен на гладка страна на устната кухина на пациента, както и припудренной на зъболекар. За инсталацията на системата е необходим кламп.

Инсталиране на кофердам се извършва с помощта на една от четирите техник:

 1. Техника «крила» се използва за инсталиране на латекс, воали на моляры и премоляры. Тук е необходима рамка, в която се спрях латексова салфетка. В кухината се определя стяга и закрепляются на маша за къдрене. За да кърпичка не са се докоснали кожата на човек, на лицето се предлага със салфетка. Нататък скоба се монтира на зъба малко по-долу от екватора. Заключающим щрих е сваляне раббердама с крила с помощта на гладилки.
 2. «Първо коффердам» в идеалния случай изисква помощта на асистент. Този метод е удобно за наслагване на материала на всички зъби. Трябва да инсталирате оптидам на рамката, след това асистентът му отнема две ръце между показалеца и големия пръст и държи на зъб през дупката. Последната стъпка е продевание лекар латекс, гума през апроксимальные контакти с помощта на зъбни конци. Същността на работата се състои в това, че асистентът държи система, а лекарят предоставя скоба.
 3. «Първо стяга» — метод, подходящ за първи моляра и премоляра. Тук клампы се нуждаят от без крила. За начало те са монтирани върху зъба, а след това латексный кърпа и се спрях на скоба и се фиксира върху рамката. Преди закреплением трябва да се заключва зъбния конец, за по-лесно изваждане.
 4. Техника дъга е нужна, ако трябва да се лекува долните моляры. Скоби използват по-добре без крила. В първия етап трябва да се придържа в дупката латекс, салфетки дъга на затягане. След това трябва да затегнете клещи, а за коса в кок. След това скоба, трябва да инсталирате зъб, държеше кърпичка за контрол на засаждане. След това кърпата се проведе през скобата и закрепете върху рамката. Ако е необходимо да инсталирате на витальном зъба, а след това прекарват упойка, защото е малко болезнена процедура.
READ  Как правилно да използвате ленти Bright Light за избелване на емайла

Визуална налагане на кофердам етап на етап и с фото и видео обяснения, са в три техники. Първият начин «Крила»:

Втори начин:

И третият начин:

В много страни е забранено эндодонтическое лечение без прилагане на латекс завесата.

Течна завесата на базата на гел

Течен коффердам това гелевый материал, в основата на който е метакрилат. Когато се прилага той полимеризуется, попадащи в межзубные цепка и се втвърдява за около 20 секунди.

За да го нанесете, трябва да инсталирате ретракторы на устните и бузите, след това да положат слюноотсос и закриля от памук, за да изолируемые зъбите са сухи и чисти. След това внимателно нанесете гел около зъба. След полимеризация може да започне работа и в крайна сметка с помощта на гладилки да го свали.

Положителни качества течна стоматологична воали:

 • лекота на експлоатация;
 • защита на тъканите от въздействието на химически вещества.

За какво се използва:

 • професионално избелване;
 • запечатване след инсталиране на обичайната система оптидама;
 • премахването на зъбен камък.

Ако при лечението на зъбите на пациента настоява в полза на използването на течна воали, тогава определено трябва да се възползвате от ретракторами.

Процеса на теглене

Ако коффердам наносился на един зъб, след отстраняване на кламмера латекс спокойно се отстранява. Въпреки това, ако участват много зъби, а тук картината е леко по-различна.

В такъв случай гумена салфетка опъната върху всеки зъб, така че тя е необходимо да се премахне с помощта на ножица. След като системата отстранен от устата, трябва да се уверите, че там не му остатъци.

Алтернативни решения

Ако има някои противопоказания или нежелание за налагане на оптидама, може да се възползват от алтернативни методи:

 • слюноотсос или пылеотсос;
 • типсы – специализирани плочи, вставляющиеся на слюнной канал за усвояване на течности;
 • ролки от памук.

Тези техники също допринасят за създаването на сухота, но те не гарантират ограничаване на навлизането на патогенни микроорганизми на 100%.

На общо, използването на латексови шалове в стоматологична практика гарантира сигурност и спестява време на лекаря и на пациента, като лечебният процес е по-лесно и по-добре. Инсталирането на такава система ще е удобна на стоматолога и пациента.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00077 sec