Какво е лазерно избелване на зъбите: ползи и на вредите, мнения

Снежно бяла усмивка – една сбъдната мечта за много хора, защото красивите бели зъби правят човека по-привлекателен и по-уверени в себе си. Повечето хора има жълтеникав или сивкав зъби.

Те могат да бъдат такива още от самото раждане или потъмнее под въздействието на различни фактори, като например, вредни навици, консумация на храни с оцветители и така нататък. Да голливудскую» усмивка ще помогне на лазерно избелване на зъбите.

Техника, която се използва лазер за избелване на зъбите е разработена преди около 30 години. Но са започнали да го прилагат не толкова отдавна, и за този малък период от време тя се превърна в доста популярна сред населението.

Въздействието на лазера върху зъбите ви позволява да ги бели. За провеждане на процедурата се използва специален гел, в основата на който е водороден прекис. Именно той изпълнява ключова роля в метода.

Как работи това?

В основата на лазерно избелване е химическа реакция. Под влияние на лазерен лъч гел с водороден прекис прониква във вътрешността на зъбния емайл.

Не само на повърхността, но и във вътрешността на зъба медицински състава на което влиза в реакция с дентином. Пигмент свива под въздействието на водороден прекис и на лазерен лъч. Благодарение на това, се случва процеса на избелване.

Подготовка и провеждане на процедури

При наличие на кариес и други стоматологични проблеми, преди лазерно избелване трябва да се подложат на лечение. Ако има проблеми, подготвителните действия включват:

 • отстраняване на зъбен камък;
 • пломбирования засегнати от кариес на зъбите;
 • лечение на възпалителни процеси на венците или зъбите.

Самата процедура е лесна и се извършва достатъчно бързо. За защита на очите от лазер на пациента се дават специални очила. Венци затварят със специални накладки. На зъбния емайл се нанася гел, след което се превръща в лазер.

Лекарят премахва лазера върху зъбите за около 20 минути. В някои случаи времето се увеличава. Един сеанс позволява да избелите зъбите си в продължение на 3-4 тона. За пълен курс на зъби може да се избели с 10 тонове.

Процедурата не причинява болка на пациента или неприятни усещания, така и в неговото извършване не се използва анестезия.

За завършване на процедурата д-р нанася върху зъбите фторосодержащий хоросан. Той е необходим за укрепване на зъбния емайл, на които е била изложена на въздействието на лазерен лъч.

Има редица ограничения

Индикация за провеждане на процедурата е неэстетичный вид на вашите зъби, силно потъмняване.

READ  Устата охрана от бруксизъм: ефективност на приложение при възрастни и деца

Проверка на ефективността на лазерно избелване може да не е всичко, тъй като процедурата има редица противопоказания:

 • по време на бременност;
 • период на кърмене;

 • алергична реакция към съставки на гела;
 • пародонтит и други възпалителни процеси в устната кухина;
 • възраст до 18 години;
 • кариес или зъбен камък;
 • голям брой запломбированных на зъбите;
 • наличието на зъбни протези, коронки или брекет-система.

В повечето случай противопоказания са временни. При наличие на проблеми със зъбите или венците трябва да бъдат решени тяхното лечение преди лазерно избелване.

Пломби и протези не се поддават на отбеливанию, така че при големи количества не се препоръчва да се извършва процедурата.

Ефективността и безопасността на

Лазерно избелване се счита за една от най-ефективните методи. Този спосооб ви дава възможност да закупите красиви бели зъби за кратък период от време. На повечето хора е достатъчно една сесия, за да се зъбите им са станали бели.

С помощта на лазер може да избелите зъбите си, които се помрачи под въздействието на никотина, хранителни оцветители, лекарства на базата на тетрациклин и така нататък.

Благодарение на това, че специален медицински състав прониква дълбоко в зъбите, в резултат от процедурата се получава бързо и долгоиграющим.

Стоят бял цвят на зъбите може да е от 1 г. до 7 години. Това зависи не от процедури, а от правилната грижа за зъбите след лазерно избелване.

За да ефектът е най-дълъг, трябва да се придържат към прости препоръки на стоматолозите:

 • миеш зъбите сутрин и вечер;
 • избирам четка за зъби с мек косъм;
 • купете паста за зъби без груби абразива;
 • след всяко хранене изплакнете устата си, за да премахнете остатъците от храна;
 • при необходимост използвайте клечка за зъби или конец за зъби;
 • веднъж на шест месеца посещавайте стоматолога за извършване на професионално почистване;
 • откажете се от тютюнопушенето;
 • намалете употребата на храни и напитки, които могат да повлияят на промяната на цвета на зъбите.

Много хора се занимават с въпроса вредно ли лазерно избелване, защото лазер притежава разрушителна сила за зъби и на организма като цяло.

Лекарите твърдят, че за организма използването на лазер е абсолютно безопасно. Области, които могат да бъдат засегнати от лазерен лъч, надеждно защитени по време на процедурата.

Що се отнася до сигурността на процедури за емайла на зъбите, тук има две страни. Хората със здрави и силни зъби техника не причинява вреда. След процедурата пациентите не са коментирали появата на чувствителност или други странични ефекти.

READ  Как да премахна петна по зъбите при деца и възрастни? Разгледайте подробно тук!

А ето пациенти, които тънка четка за емайл, по-добре да се въздържат от провеждане на процедурата, тъй като тя може да се отразяват зле върху състоянието на зъбите, и ще емайла на още по-тънки и по-уязвими. В резултат на това могат да се появят болезнени усещания и чувствителност.

Да се оцени ефективността на лазерно избелване може да се сравнят снимка на зъбите преди и след процедурата:

Предимства и недостатъци

Популярността на методика расте с всеки изминал ден, което допринася за редица неоспорими предимства:

 1. Висока ефективност. За един сеанс човек може да избелите зъбите си в продължение на 2-3, а след това и 4 тон. Освен това при правилната грижа за зъбите ефект ще бъде дълъг.
 2. Незабавен резултат. Още след първата процедура зъбите стават бели. Повечето от хората са на една сесия, за да придобият красива усмивка.
 3. Бързина. Процесът на избелване на зъбите отнема около 20 минути, в редки случаи – около час.
 4. Безболезненность. Лазерно избелване не предизвиква болезнени усещания, така че не е необходимо използването на болкоуспокояващи лекарства.
 5. Сигурност. Техниката е абсолютно безопасно за зъбите и целия организъм. След процедурата не се появява чувствителност.
 6. Укрепване на емайла. Пациентите посочват, че след облъчване на зъбната емайл става по-здрава. Това е доказано и по време на медицински изследвания лекари.

Основният недостатък на лазерно избелване на зъбите е високата му цена. Поради това не всички искат да имат бяла усмивка могат да използват помощта на лазерен лъч. Също така към недостатъците може да се дължи на редица противопоказания.

Някои от пациентите посочват, че при повторно процедурата може да се появи болка, а след нея – чувствителност на зъбите, което се провежда няколко дни по-късно. На първо време трябва да се придържате към диета, и всички предписания на лекаря.

Експертно мнение и глас на народа

Лазерно избелване на зъбите е доста популярно сред стоматолози, както и на техните пациенти, които свидетелстват многобройни коментари, които са достъпни в интернет.

Към днешна дата лазерно избелване е най-популярният метод е да закупите бели зъби. Процедурата дава възможност в кратки срокове да постигнем добри резултати. Много от моите пациенти са се възползвали от лазерно избелване и са останали доволни. Вярвам, че ако процедурата се провежда правилно и да направи всички подготвителни действия, тя е безопасна за пациента.

READ  Физиологична и патологична форма на прогении: симптоми и лечение

Тарас Николаенко, зъболекар, Москва

Препоръчвам избелване на зъби с лазер на своите пациенти, които нямат противопоказания, тъй като намирам го чудесен начин за закупуване на една хубава усмивка. И въпреки че процедурата дороговата, повечето клиенти остават доволни от резултатите.

Валентина Максимова, зъболекар, Санкт-Петербург

Направи си лазерно избелване. В резултат остава довольная, тъй като зъбите са станали наистина бели. Вярно е, че продължителността на ефекта е продължила около година, а след емайл малко затъмнени, въпреки че аз не пуша и не пия кафе. Самата процедура не е болка и дискомфорт.

Виктория Верещук, на 25 години, Псков

Реших да избелите зъбите си с помощта на лазерно избелване. Познати отговаривали от процедурата, казват, че след него се появи болката и чувствителността на зъбите. Нищо от това не е имал. Зъбите са станали бели и красиви, но шест месеца по-късно се върна на предишния цвят. Зъболекарят казва, че това е ефект от тютюнопушенето. Хареса ми лазерно избелване, но следващия път ще се опитам друга техника.

Денис Богданович, 36 години, гр. Саратов

Цена хапе, но си заслужава

Цена лазерно избелване силно варира в зависимост от нивото на стоматологични клиники. Цената на една сесия започва от 6500-7000 рубли и може да достигне 10-15 хиляди рубли, а дори и повече.

Пълен курс за избелване, състоящ се от 2-3 сеанса, в бюджета на клиники обикновено струва 25-30 хиляди. В клиники преимум-клас пълен курс може да се направи в 50-80 хиляди рубли.

Също така имайте предвид, че преди провеждане на процедури, необходими за отстраняване на зъбен камък, извърши професионално почистване на зъбите и запломбировать засегнати от кариес на зъбите, а понякога е необходима подмяна на стари пломби. Цената на тези услуги варират в столични и провинциални болници.

Извършване на необходимите подготвителни действия определя зъболекар.

Лазерно избелване позволява на човек безопасно и бързо да направи зъбите бели. Високата ефективност на процедурите обуславя високата си цена. Повечето пациенти положително говорят много за техника, тъй като тя има много предимства.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00082 sec