Какво е лингвална скоби — характеристики на приложението

Красива усмивка често става визитна картичка, така че днес много се стремят да се определят съществуващите дефекти привеждане в съответствие хапят и нередности на зъбната редица.

Да се направи лечение незабележими за околните позволяват на лингвална скоби, които са получили името си по нехарактерному за брекет-системи местоположение — от вътрешната страна на зъбите в близост до език (в превод от английски «лингва» означава език).

За първи път тази система за корекция на зъбната редица е била прилагана през 80-те години на миналата век, но за разлика от съвременните дизайни тя доставляла много неудобства при разговор и прием на храна (някои пациенти дори се втрива в болезнените ядосвам на езика).

Особеност на дизайна

Устройство лингвальных брекет системи почти аналогично на системи за корекция, устанавливаемым външната страна на зъбите.

Основните елементи са скоби под формата на плочи с малък размер, прикрепляемых с помощта на специален състав на повърхността на зъбите. Във всеки брекете са предвидени основата и е разположена в средната част на канала, в който продевается дъга.

По отношение на носенето на девайса произвеждат замяна на дъга, коригиране създадена на зъбите на натоварването. В началото се използва дъга максимална еластичност с кръгло сечение.

Известно време по-късно я заменя аналог на по-голям диаметър. Последният етап на корекция предполага инсталирането на дъга квадратно сечение. Опора за дъга е оборудвано с ключалка ортодонтско пръстен, устанавливаемое на 6-ия или 7-ия зъб.

От гледна точка на естетиката наречените «невидимками» лингвална скоби са идеален вариант, но изстрада някои неудобства все още се наложи.

Става дума за адаптиране към системата, която протича с такива съпътстващи процеса на дискомфортными явления, като обилно слюноотделяне, възможни наранявания на езика и лигавицата, в резултат на прикусывания, усещане за чуждо тяло в устата си. Както показва практиката, максимална продължителност на стаж за приспособяване не надвишава 4 седмици.

Извършва монтаж лингвальных скоби лекар-ортодонт може да е само при наличието на съответните умения, тъй като тази процедура предполага специално предварително обучение.

Инсталиране и принцип на действие

Поради особеностите на настаняване лингвальной брекет-системи за нейната инсталация е свързана с някои предизвикателства. В сравнение с външната, вътрешната повърхност на зъбите изобилства от завои и бугристостями, затова е показано производство на брекет-системи за индивидуално за получаване на най-оптимални точки за разположението на зъбите.

Особености на производството

В началния етап се отстранява гласове от зъбите на пациента (за правилната оценка изисква пълен отпечатък на челюстта).

В лабораторията по съществуващата отпечатку създават модел на зъбната редица, каква тя трябва да бъде в идеалния случай. Точно по такъв идеален модел направени восъчни копия на вътрешни скоби.

При това всеки замочек се прави на всеки зъб поотделно. Получени восъчни копия на закрепват в правилния ред на гласове, след което се изсипва модел гипс.

READ  Реопародонтография и други методи за изследване на кръвоносните съдове на пародонта

След това восъкът се разтопи и попълват форми образувани разтопено злато, образувайки готови скоби.

Паралелно с замочками на база, съобразени с всички извивки на компютърни програми, произведени дъга, под формата на която според конкретното местоположение на зъбната редица с висока точност определя робот-машина.

Готови проекти важно е да се доставят на пациентите в непроменено вид, така че те се съхраняват в специални каппах за прехвърляне.

Инсталиране на устройство в мястото за кацане

За инсталирането На лингвальной брекет-системи, обикновено си тръгва не по-малко от три часа. Толкова дълъг период от време, се дължи на необходимостта от точна настройка на всеки замочка за бързо и ефективно ортодонтско лечение.

Пациентите, решившимся на такава корекция, трябва да бъдат готови и до чести визитам на зъболекар-ортодонт по строго определен график за оценка на напредъка и състоянието на зъбите, корекция на дъга.

Разновидности на устройства

Модерни лингвална скоби са представени основните два вида:

 1. Класически лигатурные система — към конструктивни особености включват присъстващите страни замочков крилца за закрепляющих дъга лигатурных нишки. Поради разтягане в продължение на хода на лечение на лигатуру месечно се променят.
 2. Безлигатурные — с предвидено в брекете самозащелкивающимся механизъм за трайно фиксиране на дъгата.

Също така, лингвална брекет-системи се различават в зависимост от избрания модел.

Инкогнито

Се различават най-висока стойност и едновременно максимален комфорт при носенето. Да се постигне желания резултат, осъществи в най-кратки срокове благодарение на индивидуалното производство с оглед на структурата на челюстта конкретен пациент.

Като материал замочков избран от злато, следователно, изключени от пазара на алергична реакция.

На 1 и 2 снимка може да се разгледа техния външен вид.

Уеднаквена система за Forestadent 2d

Приложим при малки нарушения на привеждане в съответствие хапят. Благодарение на плоски дизайн скоби са лесни за инсталиране и удобно ръш.

Са произведени комплекти от комплекти самолигирующихся накладки и дъг (всички детайли са с гладка повърхност и заоблени ъгли).

Характеризират се с минимална стойност.

Безлигатурные система In-Ovation L

Производител — американската компания GAC. Брекет-системата е безлигатурной, така че е лесно да се определят в устната кухина. Като материали замочков заедно със злато действат сплави, титан и никел.

Да се прилага такава система за корекция на привеждане в съответствие хапят възможно само при спазване на следните условия:

 • централна линия на зъбната редица предубедени за не повече от 2 mm;

 • съседните зъби отстранени един от друг на разстояние не повече от 3 mm;
 • изтласкване на зъбите не повече от 6 mm;
 • зъбите провернуты максимум 25 градуса.

Метална конструкция stb

Производител — американската компания ORMCO. За данни, системи е характерно най-достъпна цена и минимален размер на замочков, поради което дискомфорт при носене почти не се появява.

Миниатюрен размер е едновременно предимство и недостатък, тъй като поради малката площ на съединителя замочки често отклеиваются от повърхността на зъбите.

Материал на изработка може да бъде никел-сплав титан или медицинска стомана.

От ляво на снимката преди и след лечение на вътрешни брекетами STB.

Достойнство на такива решения

Между другото си струва да изтъкне тези плюсове лингвальных системи:

 • успешната корекция на най-сложните случаи на нарушения на привеждане в съответствие хапят, които не са по силите на другите брекет-системи (например, обратната или дълбока захапка);

 • незаметность за околните;
 • бързото постигане на резултати, още преди да завърши лечението;
 • възможност независимо да се разполага тялото на брекета, го куки, и на основата, благодарение на модулната структура;
 • по-бърза в сравнение с други системи за адаптация, причинени от миниатюрни размери замочков;
 • възможност за корекция на пациентите, професионално занимаващи се със спорт или музика (игра на духови инструменти).

Има и недостатъци

Наред с други неща:

 • от дълъг процес на инсталация и усложнения, възникнали при напускане;

 • дискомфорт в период на адаптация, проявяващо неудобство хранене, шепелявостью, като правило, тези явления изчезват напълно след изтичането на две седмици от момента на определяне на скоби;
 • необходимостта от отказ от някои храни, включително карамел и карамельки, с твърда храна, газирани напитки-също по време на лечението не трябва да се консумират дъвка;
 • чести посещения на гигиенисту поради постоянно от удари под замочки хранителни частици, които не могат сами да се изчисти, поради неудобството на местоположението на скоби.

В редица случаи по време на лечението е необходимо засили натиска върху зъбите. За това лингвална скоби допълват други системи, които се носят през нощта или износване на нощ.

Освен това, в края на корекцията е задължително да се извършва определяне на резултата с помощта на подвижни или фиксирана ретейнеров.

Противопоказания за инсталация

Тези системи не трябва да се прилага при:

 • тясна челюст, поради които пациентът не може да се адаптира към определени замочкам;

 • прекомерно струпване на зъбите;
 • малка височина на корони;
 • наличието на заболяване на венците и други заболявания на венците, лечението на които изисква времето;
 • нарушения на работа тмс;
 • заболявания на фона на алергична реакция;
 • психични нарушения, включително епилепсия;
 • възраст на пациентите до 11 години (от-до края образуван зъбен реда);
 • невъзможността за спазване на лична хигиена на устната кухина.

Грижа за система

За грижа за зъбите с монтирани на тях лингвальными брекет-системи се нуждаят от специални ортодонтски четки, модели-ершики или колеги електрически.

Поради неудобството от използването на клечки за зъби и зъбни конци се използва алтернатива под формата на ирригаторов — устройства, от които под налягане се подава кичур струя вода с мехурчета въздух за почистване на повърхността на зъбите и елементи на системата.

Съвети от опитен

Според прегледи на пациенти, носенето на лингвальных скоби доставя неприятни усещания в рамките на първите дни след инсталацията. За да се прецени ефективността на корекция и особеностите на използване на следните изявления.

Отиде вече втора седмица употреба лингвальной брекет-система. Възникнал след инсталиране на дискомфорт е доста толерантни и изчезна след няколко дни. Сега за наличието на скоби на зъбите си знам само аз, тъй като нито външен вид, нито става да не се дават моята тайна.

Наталия
След инсталирането на «невидимок» на горната челюст седмица преди това за кратко се наблюдават незначителни проблеми с дикция (предимно при изговаряне на звенящих и парливи). Ден по-късно, след определяне на скоби става почти напълно възстановена. Вярно е, че все още е налице една малка чувствителност. Смятам след няколко седмици да започне такава корекция и на долната челюст.

Людмила
Въпреки необикновен цената на открито система, все пак избра «на оп» транспорт » и никак не съжалявам. Шест месеца корекция на вече даде своите резултати под формата на значително изравняване на зъбната редица, така че скоро ще смае познатите безупречна усмивка.

Карина

Цена на въпрос

Именно този показател за много хора е основен и достатъчно тежък недостатък. Трябва да се отбележи, че разходите за производството и инсталацията зависи не само от клиниката, но и от региона, в който се намира пациентът.

Като пример може да доведе индикативната стойност на различните етапи на процедури в клиники в Москва:

 • изготвяне на лингвальных брекет-системи за една челюст — от порядъка на 60 хиляди рубли;

 • инсталирането на произведени замочков на една челюст — 20 хиляди рубли;
 • профилактични прегледи в кабинет за ортодонт при инсталиране на скоби на една челюст — от порядъка на 5 хиляди рубли;
 • теглене на корректирующей дизайн — 4 хиляди рубли;
 • производство и монтаж на ретейнера (система за корекция, приложим след края на лечението за определяне на постигнатия резултат) за една челюст — 6 хиляди рубли.

Тези цени са приблизителни и могат да варират във всеки отделен случай в зависимост от модела на избраната лингвальной система за корекция, материала и обема на работа.

Повече за невидими брекетах ще кажа на лекар-ортодонт:

Разположението на зъбите с помощта на вътрешни тиранти може да се проведе, независимо от възрастта и пола. Най — важното- психически се настроите на по-продължително лечение и на някои трудности, свързани с пристрастеност към системата и се грижат за нея.

При деца резултат се постига много по-бързо, след като на възрастни пациенти за постигане на максимален ефект може да отнеме няколко години.

Но, както се казва, красотата изисква жертви, които в този случай са минимални в сравнение с използването на външни системи. Така че идеалната усмивка ще бъде осигурена с минимален дискомфорт.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00105 sec