Какво е пародонтит: класификация на заболяването

Човешкият организъм е устроен така, че периодично един или друг орган се разболее, частично или напълно утрачивая своята функционалност.

Много често причина за безпокойство са точно зъбите, засегнати от периодонтитом.

Какво е това?

Периодонтитом нарича възпалителен процес, развиващ се в тъканите около зъбен корен – периодонте, отговарящ за устойчиво положение на зъба в един ред.

В момент на възникване на заболяването микроби в повечето случаи достигат до тъканите чрез коренови канали при пульпите, провокира възпаление.

Периодонт, обогатен с множество рецептори, отговорни изразени болевыми усещанията на повишено налягане, причинено от развитието на болестта. След това се наблюдава пропотевание течност и прогресията на болестта.

Причини за развитието на нарушения на

Провокира появата на заболяването могат да се групата на общи и местни фактори. Първо съвкупност представляват заболяване на сърдечно-съдовата, ендокринната и нервната системи. Тази редица може да се продължи, като призова за повече от три дузини заболявания, включително и диабет.

Сред местните фактори:

 • пристрастяването към лошите навици (алкохол, тютюнопушене);

 • липсата на витамини и микроелементи;
 • несоответствующая хигиена на устната кухина;
 • трансфери форми на заболявания на зъбите и венците;
 • механично увреждане на тъканите на лицето на черепа;
 • провеждане на качество на стоматологично лечение.

Класификация заболявания

Отнесение определена форма течението на пародонтит в отделна група е необходимо, т. к. в зависимост от особеностите на процеса на развитие, се дава предпочитание на една или друга тактика на лечение.

Класификация по произход

Произход на болестта отделят такива видове пародонтит:

 1. Е, причина за появата на които е пульпит или развиващия се кариес, спомага за проникването в периодонт на болестотворните микроорганизми.

 2. Травматичен, причинени от прекомерно натоварване на околната зъбния корен тъкан. Такова механично въздействие може да се носи краткосрочен характер (натъртване, нараняване) или да бъде хронично (носенето на ортопедични конструкции, нарушение на привеждане в съответствие хапят и др).
 3. Медицински, възникващи в резултат на въздействието на периодонт лекарства.

Лекарства могат да се приемат болни по погрешка, т.е. няма да са подходящи за приложение в устната кухина, или прописанными лекарства, които се използват в неправилна концентрация, или с нарушение на предписаната технология.

Класификация по IBC

Класификация на пародонтит, предложен от международна организация, СЗО, е цялостен характер: тя не оставя без внимание не само форма на протичане на заболяването, но и често срещаните усложнения. Периодонтиты в МКБ-10 се отнасят към раздела К04.

И така, по МКБ отделят такива видове пародонтит:

 • К04.4 Остър апикальный – традиционният вариант, който се характеризира с ясна причината за развитието и явни симптоматикой, за друг — апикална периодонтит. Първостепенната задача медперсонала се състои в отстраняване на източника на заразяване и отстраняване на първоначалните клинични прояви.
 • К04.5 Хроничен апикальный, често изискват хирургическа намеса (резекция, отрежете горната част на зъбния корен).
 • К04.6 Периапикальный абсцес с свищом, различни форми, който поражда необходимостта от помощ на унг-лекар, т. к. при наличието на свищевого ход в гайморову сакото неизбежно развитие на синузит.

  Ако става дума за упадък случай, свищ може и да не рассосаться себе си, тогава имате нужда от операция.

 • К04.7 Периапикальный абсцес без свища.
 • К04.8 Коренова киста, лечението която предполага провеждането на продължителен терапевтичен курс или хирургическа намеса.

Класификация по Лукомскому

В съответствие с нея, пародонтит може да се прояви в остра и хронична форма. Първата от тези подложени на два етапа на развитие:

 1. Серозен възпалителен процес, сопровождающийся локализирани разширение на капилярите, группированием кръвни клетки, които са отговорни за имунната система на организма. Натрупва межклеточная течност, се наблюдава подуване на пародонта, болковият синдром.

 2. Гнойный възпалителен процес, който причинява свръхрастеж и по-нататъшното сливане на гнойни огнища. Плат затягане под налягане, което причинява остра болка, която затихва само в случай на изтичане на гной.

Хронична форма на заболяването може да произтича от остра или се развива първоначално. Развитието на пародонтит в този случай минава през три етапа:

 1. Фиброзный етап – най-лека, проявляющаяся в уплотнении пародонта фаза. Рентгенова снимка показва само разширяване на пародонтална пукнатини предимно в клас областта на корена.
 2. Гранулематозный – средно възпалителна фаза. Наблюдава образование соединительнотканной капсула, която има за цел отграничить огнището на възпаление. В кухина се създава налягане, което води до постепенно влошаване на костната тъкан.
 3. Хроничен – най-прогресивните, в хода на която се наблюдава бързото разрушаване на костната структура в областта на възпаление, освен това, много бързо се разраства съединителна тъкан. Рентгеново изследване ще покаже огнища на просветление с размита картина на костната тъкан.

Въпросната класификация се отделя и хронична форма на пародонтит в напреднал стадий. Клинична картина на заболяването сходна с остра форма на заболяването, обаче, на рентгеновском показва очевидни признаци на хронична.

Симптоми на заболяването

За диагностициране на заболявания, особено само по една черта, характерна за всички форми на заболяването.

Сред тях са:

 • външната област на зъба изложени на значително унищожаване;

 • реакция на засегнатия зъб на студено или горещо липсва;
 • процедурата за наблюдение не носи болезнени усещания, дори при обнаженности устия на коренови канали;
 • промяна в цвета на зъба;
 • наличието на болезненост при натиск на зъба и почука по него.

Остра или обострившуюся форма на пародонтит съответства на следната съвкупност от симптоми:

 • много силна, нестерпимая болка, превръщат на съседните зъби, отдающая чрез тройничный нерв в ухото или област виска;
 • усещането увеличившегося в размери болен зъб: при смыкании челюстта осезаем прицелно само в засегнатата област;

 • зачервяване и оток на лигавицата и венците, в прожекционната зона;
 • болезнено усещане при допир до повредената площ;
 • увеличаване на размера на лимфните възли;
 • подвижността на засегнатия зъб (изчезва за малко намаляване на остротата на възпалителен процес).

Болните от хроничен периодонтитом в редки случаи се наблюдава силно изразена клиника на заболяването, всички признаци на болестта се установяват при рентгеновском проучване.

Основните етапи на лечение

Модерна техника за лечение на корена на зъба при периодонтите предполага поетапно извършване на следните процедури:

 1. Ръчна подготовка. На сегашния етап се разширяват зъбните канали и тяхното почистване се извършва. Засегнатия слой на дентина се премахват, а също така се изтрива съдържанието на всички канали. При лечение на остра форма на заболяване процедура, придружени от изтичане на специална течност (ексудат) от областта на възпаление. След провеждане на дейности болезнените усещания отшумяват, възпалителен процес спира и не засяга околните тъкани. В процеса на механична подготовка специалист се прилага бормашина, в някои случаи и стоматологичен микроскоп.
 2. Обработка с антисептични средства. Извършва се дезинфекция на каналите. Понякога е показано въвеждането на лекарства. При това много важно е да се предотврати на навлизане на мощни формации в горната част на зъбния корен. След това трябва да внутриканальная ултразвукова физиотерапия.
 3. Пломбирование канали – най-отговорно мероприятие, чиято задача е цялостно запушване на канал по цялата му дължина. В зависимост от структурата на даден канал се избира определен запълващ материал и, съответно, техника пломбирования.
 4. Като допълнение специалист може да бъде назначен за физиотерапия, изплакване или прием на антибиотици.

По-подробно за това как за лечение на пародонтит:

Веднага трябва да се отбележи, че лечението на пародонтит «бабушкиными» рецепти не е в състояние да освободи пациента от заболяването. Може би само временно намаляване на интензивността на болезнени усещания, например, с помощта на хипертонични изплакнете.

С тази цел трябва да се разтваря 1 чаена лъжичка сода за хляб и същото количество сол в чаша вряла вода, след това добавете в разтвор от няколко капки йод. Изплакването трябва да се извършва на всеки 1-2 часа.

Възможни усложнения

При липса на своевременно лечение на всички форми на пародонтит може да се развие усложнения. Те са общи или местни.

Първо съвкупност представляват различни симптоми на интоксикация на организма, предизвикано от активната жизнедеятельностью болестотворни организми. Излъчена от тях вещества, те се намират в кръвния поток на пациента, стимулират организма към различни видове прояви.

Сред подобни могат да бъдат главоболие, повишаване на телесната температура, общо неразположение и др

Ако в кръвта попадат самите микроби, не е възможно задаване на инфекция на органи, и то най-голямо усложнение в медицинската практика се нарича сепсисом или заражением кръв.

Към групата на местните усложнения при остър периодонтите са на зъбен абсцес, който е в състояние да се превърне в абсцес и флегмону орална зона.

Не е изключено диагностирование и остра форма на остеомиелит, при който костно челюстная плат активно свива.

Пуснат на хроничен пародонтит често става причина за образуване на кисти, които са в процес на растеж, да нарани и съседните зъбните корени. Понякога те прерастват в гайморову сакото си. Ако кистата е нагноится, се формира хроничен свищ.

Как да бъде, ако го боли зъб след терапия пародонтит?

Често пациентите се оплакват от болка, придружаващите ги в продължение на известно време след пломбирования на засегнатия зъб. Тя може да бъде остра или периодична болка, в някои случаи просто е повишена чувствителност при контакт с зъбната повърхност.

Какво да направите, ако се сблъскате с такъв проблем, а да се потърси медицинска помощ не са възможности? В такава ситуация на пациента ще помогне на традиционната медицина. Ето няколко ефикасни методи в борбата със зъбната болка:

 1. Колкото се може по-често, изплакнете устната кухина содо-физиологичен разтвор. Разтваря се 1 супена лъжица. л. съставки в чаша топла вода.
 2. Ако сте загрижени за болка ударен характер, възползвайте се от парче прополис. Загрейте го на ръце до мека консистенция и поставете на повърхността на венците на засегнатия зъб, вие трябва да свърши една малка апликация. Може да се използва веднага няколко парчета от прополис.

 3. При болезнени чувства и възпаление на лигавицата на полезно ще бъде да изплакнете устната кухина с инфузия от билки жълтурчета. Изсипете 1 супена лъжица. л. суровини вряща вода в количество една чаша и я оставете средство да престои в продължение на 20 минути. След охлаждане на инфузия използвайте го по предназначение.

Ако същите процедури, проведени у дома, не спасени от вас проблеми, и зъб продължава да боледува, трябва задължително да се потърси стоматологична помощ. Специалист ще проведе проучване и ще должные мерки.

Повече за периодонтите и възможните усложнения ще лекар, зъболекар:

Пренебрегването на признаци на такива сериозни заболявания като пародонтит, неизбежно ще доведе до развитието на усложнения, за които ще последват, е единственият начин за решаване на проблема – изтриване на болен зъб.

Само пациентът е в състояние своевременно да реагира на ситуацията, запазвайки по този начин здравето на своите зъби.

READ  Как да изберете и да използвате ультразвуковую четка за зъби

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00165 sec