Какво е перфорация на зъба и от опасно дупка в областта на корена и короната

С всяко ново поколение по дентална тренировка стават все по-высокооборотными, затова перфорация на зъба особена трудност не представлява.

Така и състоянието на здравето на зъбите на съвременния човек, в сравнение с оным при жившего в далечни времена предшественик оставя много да се желае.

Намаляване на натоварването на челюстта при дъвчене-мека храна води до намаляване на плътността на твърдите тъкани на зъбите. Оттук и честите случаи на перфорация на зъби «естествени», кариозной. Въпреки че по закон на природата, той е също толкова неестественна, както и перфорация, създадена стоматологическим инструмент.

Между вътрешната среда на зъба и външни, заобикалящите зъба тъкани, се формира противоестественное съобщение, перфорация – директен ход, подплатени бор при изтриване или лечение на зъб, или ликвидация на «нора», проточенная кариес.

В резултат на загуба на напрежение мека дъното на зъба става достъпна изложени на храни и микробни киселини, които унищожават отвътре навън.

В зависимост от локализацията разграничаване на перфорация:

 • стените на зъба в областта на корони;
 • неговия корен;
 • на дъното му кухина.

Причина за механично увреждане на зъба може да се превърне в приложение в процеса на стоматологично лечение усилия, значително превишаваща необходимото ниво:

 • ако съпротивата на зъбната стена се оказва на по-малко от очакваното, поради по-малката плътност на тъканите на зъба, поради прекомерното им износване или в следствие на заболяване на метаболитните процеси в тях;
 • при преминаване на зъболекарски инструмент, чрез материали, отлични свойства от зъбни тъкани (например, чрез изкуствена четка за коронку).

Друга категория-честите причини, които предизвикват перфорация на зъба, е да промени посоката на зъбни ос с отклонение в страна на устните, бузите, езика.

Увреждане на корените и каналите

Перфорация на корена и(или) канал на зъба, възниква при:

 • постепенното формиране на кариозного ход или при некачественном неговото лечение в миналото;
 • производството на манипулация в зъбния канал, изразено изогнутом, тесен, труднопроходимом (особено когато се налага да го разшири, за да инсталирате закрепване, при коригиране на дефекта погрешно пломбированного канал);
 • неадекватност калибър инструментариум цели манипулация.

В зависимост от мястото на образованието има прободение в зоната на корена:

 • апикальной (в областта на върха);
 • бифуркационной (в зоната на разклонения на корените);
 • средна.

Прободение корен – създаване на съобщение с тъканите на пародонта като в зоната на средна, така и в зоната на бифуркация, често придружени от развитие на тежки възпалителни промени в тъканите с последваща загуба на зъбите.

Поради невъзможността за визуално откриване на пробиване на дупки канал симптоми на появата му по време на манипулация са:

 • слабо, но постоянно характер кървене от канал на корена;
 • острейшая внезапна болка в зъба;
 • рязкото отклонение в посока на хода на инструмент, с промяната на позицията си в канала.

Ако травмата на канала се е случило, без да са видими и осезаеми признаци, в следващите си клиника, се определя от симптомите на пародонтит:

 • болки в зона подвергшегося лечение на зъб;
 • промяна в състоянието на венците над зоната на възпаление (подуване и гиперемией);
 • общетоксическими и общемозговыми симптоми: главоболие, слабост, разбитостью, недомоганием, гипертермией.
READ  Стоматити в дванадесет дете - причини и лечение

Диагностика и терапия

За спешна диагностика произвеждат разширяване на канала и въвеждането в него на хартиен носител закрепване. Ориентация следи от кръв на извлеченном штифте показва очакваната зоната на перфорация.

За окончателната диагноза прободения използват radiopaque метод с въвеждането на файла в един канал, където имаше перфорация.

За лечение на прободения прибягват до техники за отстраняване на дефекта:

 • консервативни;
 • хирургично;
 • съчетаващ двете посоки.

Изборът на конкретен начин на лечение се определя, като възможност за достъп до увредената област, така и тежестта на клиничен случай.

При възможност да видя с перфорирана канал на всички и намиране на дефект в достъпна зона се произвежда консервирани храни-затваряне.

Техника включва 2 варианта:

 • запечатване (пломбирование) основни канали, осигуряващи затваряне на перфорация;
 • консервация на дефекта с предварителна инвестиция в централен канал файл за уплътняване на основните кухина.

Ако прободение апикальной зона не оставя избор — тук се прилага само резекция на върха на корена, при пробиване в областта на бифуркация в случай на неуспешен опит пломбирования се прилагат други методи на въздействие и хирургически и консервативни.

Микрохирургический разрез венците осигурява достъп до зоната на дефекта, както го запечатване – пломбирование се извършва със специален цимент (AIT или стеклоиономерного).

Некрэктомия периодонталните тъкани с остеопластикой дефекти на костите завършва лечение в стените на дентална клиника.

Продължаване на лечението в домашни условия включва използването на средства с максимално антибактериален въздействие, с добра

резорбцией в костни структури, в комбинация с противовъзпалителни и анальгетическими лекарства.

Като изплакване се използват разтвори на йод-антисептици, Хлорхексидин и. т.н.

Един от методите за премахване на дупки при невъзможност за достъп до него е реплантация на зъба – извадка от челюст със запечатване перфорационного дефект, почистване и лечение на челюстната дупка и имплант от зъб на предишното си място с наслагване на гуми за издръжливост на фиксация.

В зоната на риска от коронката на зъба

Появата на пробиване в областта на коронки и стените на зъба може да се дължи на:

 • анатомията на структурата на зъбите (аномална финес стените на възрастен или на дъното на млечен зъб, неестествено отклонение от нормалната посока на паста за ос);
 • неправилен избор на калибър инструменти и скоростта на въртене на бора;
 • грешки при извършване на стоматологични манипулации, така че при повторно лечение може да бъде липсата на преглед препарируемой област поради недостиг на разкриване на устната.

Симптоми на прясна перфорация има силен зъбобол и кървене от повреден зъб, при зъболекаря също възниква усещане за «провал» на инструмент на този етап лечение.

Прободения кариозные, застарелые, в по-голямата си част, по никакъв начин не се проявяват или са придружени с периодично възникващи ноющими болки, което е свързано с бавна с течение на възпалителен процес. Разглеждане на зъболекар разкрива в насипно състояние, кървящ от докосване грануляционную тъкан в зоната на перфорационного дупки.

READ  Безоперационная имплантирането: етапи на инсталацията, рехабилитация

Медицинска помощ и диагностика

Свежевозникшую пробиване на дупки елиминират метод пломбирования. При диаметър на канал дефект на не повече от 1-2 мм, тази мярка е достатъчна, за ефективно запечатване на зъба.

При по-голям диаметър на канала запълващ състава на често кора се разкъсва, при въвеждането в периодонтальные тъкан води до тяхната ес и последващо тежък деструктивному периодонтиту.

Свежо увреждане на зъбни коронки във видимата си част лесно се забелязва на око, в сомнительном същия случай, както и във вариант прободения дъното на кухината на зъба, се извършва рентгендиагностика с контрастированием (контраст може да служи като карфица или файл).

Метод за лечение на перфорации на короната на зъба е запечатване я пломбированием, произведена незабавно след възникване на дефекта – отлагането води до проникване на инфекция в кухината на зъба.

Провеждане на лечебната манипулация под микроскоп позволява да обработим дефектную област по-добре, отколкото под контрол точка.

Използването за запечатване на съвременните запълващи форми (по-специално, быстротвердеющего и не отторгающегося цимент AIT с високи показатели адгезивности и биосовместимости с твърдите тъкани на зъбите) води до успех при лечението на пресни перфорационных дефекти.

Самостоятелно лечение в случай на пробиване на зъба е недопустимо, защото това може да влоши състоянието на развитие на тежки възпалителни процеси до сепсис! В случай, че някое неразположение, след лечение на зъби, трябва веднага да отидете в стоматологична клиника.

Прободение гайморовой синусите — нещо обичайно

Перфорация гайморовой синусите при изтриване на горните премоляров и моляров нещо рядко, но е напълно възможно.

Характеристика челюстен придаточной носа на синусите е една малка дебелина на нейното дъно. Корените на зъбите на горната челюст, често отделени от устната само слой на лигавицата на синусите, в най-добрия случай дебелината си костния «пода» е 1 виж

Лекота възможно прободения гайморовой синусите се дължи и финес костни трабекул горната челюст, лесно расплавляющихся при възникване на гнойни процеси в челюстта: пародонтоза, пародонтит, кисти.

Наличието на тези две условия е вече достатъчно, дори да е незначително усилие на зъболекар, при отстраняване на зъба да доведе до перфорация на дъното гайморовой синусите.

До симптоми само че източника на прободения включват:

 • селекция от дупката на зъба кръвта, съдържащи въздушни мехурчета, като броят им се увеличава при налагане на издишване носа;
 • разпределението на кръвта от устната носа от страна на пробиване гайморовой със синусите;
 • промяна на тембъра на гласа на пациента до «гнусавого» оттенък.

Възможни са оплаквания за преминаване при дишането на носа въздух през дупката дистанционно зъб, или чувство распирания и тежестта в областта на челюстен синусите.

Мярка за лечение на прясна перфорация на дъното на синусите на горната челюст (при отсъствието в нея признаци за наличието на чужди тела) е формирането и запазването на кръвен съсирек-свертка, тампонирующего дупката.

READ  Лек стоматит в устата - доза и курса на лечение

При липсата на възможности за неговото формиране се използват плътно затваряне на дупки на тампон от марля, напоена с разтвор на йод.

Йодолечение се извършва в рамките на 6-7 дни, с добавянето на разтвор, но без извличане на тампон, до момента на затваряне на дупки създадени грануляциями.

За временно разобщения на устната кухина и гайморовой синусите се прилага налагане на дефект плочи от пластмаса, фиксируемой на нашите ближни зъбите кламмерами. Или вариант се прилага, когато на десну с перфоративным дупка се налагат шевове.

Освен създаване на жив плет между кухини се назначава от пълен курс за профилактика на развитието на инфекциозни усложнения, включващи използването на антибиотици, сосудосуживающих и противовъзпалителни средства.

В случай на наличие в гайморовой кухина, чуждо тяло се извършва оперативното му отстраняване с пластичността перфоративного канал и последващите лечебни дейности.

Ако лечението при перфорация на гайморовой синусите липсва, нещо се случва, неговото инжектиране с развитието на остър синузит.

Премахване на зъб е необходимо, ако…

Запазване на зъб при пробиване възможно не винаги. Необходимостта от неговото изваждане възниква в случаи на:

 • необратими разрушения на корен;
 • постигане на зъб мобилност 3-4 степен;
 • наличието на челюстта гнойного процес с расплавлением тъкани;
 • технически не е невъзможно затваряне перфоративного канал вследствие на неустранимых аномалии на структурата на зъба.

За прогноза и последиците от

Пломбирование зъбен канал при прободении канали дава прогноза, който зависи както от местоположението на дупки, така и от отзивчивостта оказване на стоматологична помощ.

При образуването на дефект в зъбната коронке с незабавно затваряне на прогнозата обикновено е благоприятна.

При перфорация на корена, дори при условие на запазване на зъбите, той престава да изпълни своето предназначение, по-специално, не може да се използва като един от стълбовете в случай на протезиране. Освен това, остава висок риск от появата на отдалечени нагноительных усложнения.

Мерки за предотвратяване на

Зъболекар, проводящему эндодонтические манипулация, следва да се предприемат мерки за предотвратяване на прободения, които включват:

 • обвържете рентгенологического изследвания върху предмета на наличие при пациента на аномалии на коренови канали;
 • моделиране на форми инструменти в съответствие с формата и криви корени на пациента;
 • осигуряване на добро визуално наблюдение на оперативното поле;
 • контрол на посоката на движение и степен на свобода насърчаване на работещ инструмент;
 • отслабването степен на налягане при появата дори предположительных препятствия на пътя на движение на инструмента.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00077 sec