Какво е премедикация и тъй като тя се провежда в стоматологията

Премедикация е медикаментозную подготовка за стоматологическим манипулирана от под формата на обезболяващи и създаване на оптимално емоционален състоянието на пациента.

Целта на процедурата е създаване на определени условия, при които е възможно използването на адекватна анестезия с последваща превенция на психологически дискомфорт и различни усложнения по време на операцията.

Основни изисквания

Сред основните изисквания към премедикации, са следните:

 • за предотвратяване на нежелани ефекти в работата на вегетативната нервна система;
 • осигуряване на комфортно състояние на емоционален;
 • понижаване на прага на болка на чувствителност.

Изпълнението на изискванията за данни се осигурява чрез прилагането на различни групи фармакологични средства.

Приложение в стоматологичната практика

Показания за провеждане на премедикации в стоматологията следните:

 • провеждането на продължителни и сложни операции с използване на обща анестезия (костно пластмаса);
 • страх и тревожност при пациенти, които имат анамнеза за заболяване на дихателните пътища и сърдечно-съдовата система;
 • загуба на съзнание;
 • вегетативни промени и промени физически показатели (високо кръвно налягане и ускорен сърдечен ритъм);
 • имплантиране с подмяна на корените на липсващи зъби с метални пръти.

Разновидности на въздействието

Зъболекарите се използват два основни вида премедикации:

 1. Специфична. Се състои в провеждането на превантивни дейности, целта на които е да се предотврати появата на усложнения при пациенти с общесоматическими патологиями. Тази процедура се извършва в присъствието на пациента хипертонична болест, исхемия, бронхиална астма или вродени кардиологических болести. Доза и вида на прилаганите препарати, се определят от вашия лекар индивидуално за всеки пациент.
 2. Неспецифическая. Се извършва с цел анальгезии, премахване на чувството на страх и да предотврати появата на алергични реакции.
READ  От опасно дълбока захапка и как да го оправя

Последната разновидност на медикаментозна подготовка, от своя страна, включва още пет вида въздействие:

 • холинолитический – потискане на рвотного рефлекс чрез използване на ваголитических средства;
 • сочетанный – прилагането на комбинации от различни медикаменти;
 • седиране – оттегляне на емоционален стрес транквилизаторами и меки седативными медпрепаратами;
 • анальгетический – повишаване праг на болка чрез прилагане на наркотични и неопиоиден аналгетик;
 • антиаллергический – предотвратяване на прояви на гистаминовых реакции.

Група използвани медикаменти

Най-честите и силни медикаменти за премедикации са лекарства от същата група бензодиазепин. Най-активен от тях е Феназепам, притежаващи силен седативен ефект.

Това е много силен наркотик, който потиска тревожност и страх. Сред други транквиланти се използват Мепротан, Седуксен, Диазепам, Триоксазин и Една-зепам.

За отстраняване на страх, което има постоянен характер и свързаните с двигателни възбуда, се прилага Гидазепам. Универсални свойства на медикамент се постига благодарение на добрата разтворимост на всички компоненти и бързото им извеждане.

Понякога се прилага плацебо е неутрален лечебно средство, предназначено за облекчаване на симптомите на заболяването и отстраняване на тревожност.

От стоматологична практика

Един от възможните варианти е предварително извършване на необходимите манипулации за намаляване на стреса на пациента. Например, за един ден, преди извършване на операция, с прилагането на местно обезболяване, трябва да се вземат 0,03 грама Бромид и Глюминала.

След това, в продължение на половин час преди операцията трябва отново да вземе същите тези наркотици с комбинация от тинктура от валериан (10 капки).

В условията на стационарно лечение, на пациента се назначава Барбамил (0,05 g), Димедрол (5 мг), Промедол (5 мг) и Хлорпромазин (17 мг).

READ  Шиниране на зъбите в стоматологична клиника

Заслужава да се отбележи, че някои лекарства, приложим в процеса на аналгоседации, могат да предизвикат странични ефекти. Например, определяне бензодиазепиновых средства са противопоказани болен от глаукома и миастенией.

Всички необходими успокоителните не са издадени в най-стоматологична клиника. Те се продават в аптеките по выписанному лекар за рецепта. Преди провеждане на болкоуспокояващи манипулация, трябва внимателно да се съберат анамнеза и да предупреди пациента за евентуалните странични ефекти.

Премедикация в детска стоматология

Основните задачи на премидикации по детска стоматология са:

 • премахване на емоционална възбуда;
 • определяне на нейровегетативной стабилизиране;
 • намаляване на скоростта на обменните процеси;
 • намаляване на секрецията на бронхиална дърво и саливации.

Трябва да имаме предвид, че всички необходими литические смес се състоят от комбинации от лекарства, които в детска възраст трябва да се приема с повишено внимание. За провеждане на аналгоседации в детската възраст не е желателно да се предписват на фармакологични препарати, които имат депресивно въздействие.

Много е важно да извърши всички процедури, с оглед на физиологичните функции на пациента и неговото емоционално състояние. В крайна сметка основната задача, която трябва да реши зъболекар — това е отстраняване на всички психологически и болка фактори на пациента, с цел да е удобно за пренасяне на стоматологични манипулации.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00086 sec