Какво е препоръчително да правим след екстракцията на мъдростта

Всеки човек, независимо от начина на живот и посещение на зъболекар имал зъбобол и знае, колко е нестерпимая и непоносима проблем.

Дърпа зъб – болезнена процедура, след която трябва да извършите поредица от действия, за да се избегне инфекция. Мъдреците не са у всеки човек, но операцията по тяхното премахване е доста популярен.

В случай на поява на такива проблеми, стоматолозите препоръчват провеждане на процедура за екстракция на зъба, тъй като те са нетрайни и, по принцип, не е нужно, защото те не изпълняват основната си функция.

Какви проблеми могат да възникнат?

Пациентът, намеревающийся премахване на зъб на мъдростта, трябва да бъде готов до немалым проблеми и болезнени усещания. След процедурата силно боли венци, пулсира и болка.

Понякога възникват усложнения, като например тумор в близост до отдалечен участък. Поради възпалителен процес инфекцията може да проникне в гърлото, сливиците, сливици.

Естествено, възпалителен процес върви в организма и поради това може да се изкачи на висока температура. Понякога заради всички тези проблеми, човек не може нито да яде, нито да пие. Чести признаци – слабост на организма и неприятен разрушаването на цялото тяло.

Общи правила на поведение след операцията

Какво трябва да се направи веднага след изваждането на зъб:

 1. В дупката вырванного зъб лекар оставя парче бинт или марля с правилния наркотик. По препоръка на д-р го отстранява след 10-15 минути, не по-късно. Забравен и изоставен от парче плат, често е причина за инфекция.

 2. Спазването на индивидуален препоръките на д – важен фактор за всеки пациент.
 3. Домашни ванички за устната кухина оказват положителен ефект върху вырванный парцел, препоръчва содовые вани, тинктура от лайка или кора от дъб.
 4. Спазването на насрочената диета е необходимо в рамките на няколко дни след операцията.
 5. В случай на усилване на болката трябва да се правят на бузата студен предмет.
 6. Сънят – най-доброто лекарство след операцията.

При спазване на всички изброени съвети симптоми на болест преминават бързо и безболезнено, да не се появят различни усложнения и тумори. В някои случаи, при грешка лекар, например, изпълнението на препоръките не помага срещу болки. При най-малкото съмнение за неправилно изпълнена операция трябва да отидеш в болницата.

Какво да правя след изваждане на зъб — Елена Ева знае всичко и споделя информация в своята предаване:

Какво да не правим!

Строго ограничени за употреба, е забранено да направите следното:

 • ако пациентите са оставили шевове на десну, той не се отварят широко и рязко устата си, могат да скъсаме конците, че причинява усложнения и остра болка;
 • не трябва да се докосва място вырванного зъб език, пръсти, клечки за зъби, дори и ако то причинява сърбеж. Това ще доведе до по-голямо раздразнение и гноению кладенци;
 • при силна болка след изваждане на зъб, не е излишно да се пие антибиотици;
 • подгряване на бузата невъзможно, тъй като поради топлината започват да се размножават бактерии;
 • гаргара на устната кухина в първия ден не си струва.
READ  Двукомпонентен комплекс РемарсГель за възстановяване на зъбния емайл

Характеристики на храна

Въпрос, който интересува много пациенти, кога и какво може да се яде след екстракцията на мъдростта.

Като минимум в продължение на три часа след процедурата не трябва да яде и да пие. След изтичането на този период от време може да има, но само храна, мека, топла, лепкава.

В яденето трябва да има големи и твърди парчета храна, а също така остър, студен.

Особено внимание трябва да се обърне на храна в дните на силен зъбобол. Желателно е да има колкото се може повече течна храна, пюреобразной, вискозни и мека.

Супи, супи крем, мека каша, нещо, което не изисква големи усилия в дъвкателните идеална за пациента. Трябва да пият много течности: бульони, кисели млека, чайове и така нататък.

Доказано средство — настойка на лайка, той обезболява и премахва възпалението. Храна трябва да се консумира под формата на топлина.

Има малки порции, избягване на прекомерно натоварване и дискомфорт на венеца. По-добре по-често да яде, но количеството на храната трябва да бъде много по-малко от обичайното.

Какво да правим, ако се отвори кървене

Ако се отвори кървене, трябва да се обърнете за помощ към квалифицирани лекари.

Ако пациентът няма възможност да отиде на лекар, е необходимо на първо място да се направи от превръзка или тампон от марля, които първо трябва да се овлажнява содовом разтвор.

Навлажнена марля трябва да се направи до мястото, където е кръвта, смяна на превръзка по малко го замърсяване. Когато кървенето е напълно да спре, да премахне памук.

Ако и този вариант не помага, пакетче черен чай трябва да се забави потока на кръвта и намаляване на болката, трябва да изтръгне от него почти цялата вода и прикусить пакетче вместо бинт.

Ефектът ще бъде по-добре, но ако и след това не е спряло кървенето, трябва незабавно да отиде в болницата.

Болката след операцията

Болка след изваждането на зъба, ще се мъчат на пациента за няколко дни. Важното е от самото начало да не пропуснете момента за грижа за устната кухина,

тогава неприятни усещания да изчезнат по-рано.

Ако раната е малко по малко започва да пищи и да тупти, но поносимо, гаргара със сода за хляб и йод имат успокояващ ефект върху парцел близо до отдалечено на зъба. В чаша вода се отглеждат 1 чаена лъжичка сода бикарбонат и 5 капки йод, разбърква се и се консумират готови течности, лечение на устната кухина, докато не стане по-добре.

Има и друг народен метод, го използвали още преди появата на квалифицирана медицина и болкоуспокояващи лекарства. Пациентът трябва да бъде нарязана скилидка чесън на две, и се притискат между зъбите. Сок от чесън е много благотворен ефект върху зъбобол, той бързо я намалява. Тази процедура може точно да прави с цел бързо заживания рани.

READ  Антибиотици след екстракция на зъба: какви са ефективните и безопасни

Ако народни средства не действат, ще помогне за облекчаване на болката. При зъбобол е много силен наркотик — Найз. Също така се препоръчват Нурофен, Ибуфен, Фаниган и други.

Лекарства срещу болка – добро и ефективно средство, но не трябва да ги злоупотребява, защото потискане на болката не означава лечение на причините. Ако необходимостта от вземането на лекарства не минава повече от седмица, трябва да спрете самолечение и да отидете в болница.

Възпаление на раната на дупки

Може да има различни последствия след екстракция на зъба. Много често се развива альвеолит – това е възпаление на дупки вырванного на зъба. Това се дължи на факта, че на кръвен съсирек се подува, и възниква инфекция.

Друг случай, това е загубата на кръвен съсирек от кладенците, където послеоперационная зона не е защитена от организма. От това често възниква възпаление.

Признаци альвеолита

Дразнене на устната кухина, придружени с главоболие. Появява се лош дъх в устата, мирис и вкус на гноения.

Появата на тези симптоми и следващата след тях заболяването е изключително опасно за здравето на човека, затова е необходимо веднага да се потърси помощта на специалисти.

Лекарят почиства дупката, още веднъж, произвежда дезинфекция и се поставя в дупката на необходимото лекарство. В домашни условия може само да притъпят болката, разпределени десну обезболяващ гел.

Образуването на хематоми

Появата на хематом допринася за лоша хигиена и недостойни грижи за дупката вырванного на зъба. Също така, тя се появява заради повреда в съда, и повишена чупливост на капилярите.

Симптомите на хематом — силна подуване на венците и рязко повишаване на температурата.

Ако започва да се подуват венците и бузата», за предпочитане веднага след диагностициране на симптоми да се обърнете към лекар. Вашият лекар обикновено надрезает малко десну, прочищает опухшее място антисептик, налага точното лекарство.

Пациентите категорично не се препоръчва да се надяваме на домашни средства, тъй като раната с всеки изминал ден става само сериозни без квалифицирана помощ.

В домашни условия не може да елиминира проблема напълно, но може да е временно облекчаване на болката. В чаша вода добавете 1 чаена лъжичка сода за хляб и 0,5 чаена лъжичка лимонена киселина.

Гаргара до облекчение. Това лекарство успокоява раната, временно забавяне на инфекция. Получената смес си струва да се пие преди да се отправят към вашия лекар.

Повишаване на температурата

Често след отстраняване на зъба се появява висока температура в резултат на инфекции и възпаления.

READ  Малина език за възрастни и деца: за какви заболявания е доказателство симптом

Ако температурата се е повишила до 38,5 не си струва да се свалят на хапчета, те по никакъв начин няма да помогне в този случай. Топлината ще убие повече микроби в организма, отколкото хапчета срещу настинка.

Ако температурата се покачва бързо и на високо, трябва да се предприемат действия, тъй като това ще има сериозни последици за организма. На първо място трябва да се оставят за себе си минимално количество неща, които в никакъв случай не може да кутаться, ще нараства температурата.

Като аварийно средство за намаляване на топлината и интересите Найз, Парацетомол, Ибуфен и др. Яжте антипиретични лекарства могат да веднъж на 6 часа. След приемането на таблетките трябва да се консултирате с лекар.

Други усложнения

Възможни са и други последици процедури вырывания зъб на мъдростта, например, може да се появи киста, която се отстранява само оперативно намеса. Това се осъществява благодарение на надрезу венците.

Много често се появява стоматит. Той възниква в резултат на въвеждане на инфекцията в устната кухина. Лечение е възможно и в домашни условия.

Трябва постоянно изплакнете устата различни антибактериални средства и болката. Се случва и нагноения венците. Е това не е често, но все още се нуждае от лечение.

Когато трябва да отидете на лекар

Основната препоръка на пациент, който след екстракцията на мъдростта, се появили усложнения — не се отдаде на самолечение, а при първите симптоми да се обърнете за съвет към специалисти.

Те ще останат причина на един или друг дискомфорт в устната кухина и ще дадат точните и ефикасни препоръки.

Всеки процес на премахване на зъб минава по различен начин, то зависи и от индивидуалното и плътност на тъканите на венците, следователно, при поява на остри и пикантни, или ноющей болка, трябва да посетите лекар. Ако след правилното лечение на венците не спира да боли – това е и причината за посещението на д-р.

За да се предотврати всички тези проблеми, трябва да се придържат стриктно към всички препоръки на лекуващия, на първо място, следи за хигиената.

Няколко пъти на ден трябва да се направи содовые ваната, или изплакнете устата си. Не боли предпазливи, меко почистване на зъбите, произведена внимателни движения, за да не се увреди на меките тъкани на венците. Паста трябва да бъде без мента и ментол, за да не дразни дупката още повече.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00093 sec