Какво е типун на езика: симптоми и лечение

Типун на езика — това е възпаление на лигавицата, причинени от появата на микротрещин и възможно попадение инфекция.

Може да е следствие от сериозно заболяване, което изисква незабавно лечение.

Ясни симптоми и скрити причини

Травма на езика на фона на ниско качество на хигиена на устната кухина водят до глосситу. Пукнатини възникнат при механично увреждане, изгаряния, инфекциозни заболявания. Провокира типун може дори обикновена алергия.

Увреждане на езика могат да бъдат следствие от неправилно привеждане в съответствие хапят, дефект на зъба или счупени пломби. При подходящи грижи за устната кухина болест не ще получи своето развитие, но ако на езика в големи количества присъстват патогенни микроорганизми, възпаление на пукнатини гарантирана.

До провоцирующим фактори също така са:

  • за пушене;
  • консумация на пикантни или много солени храни;
  • пиенето на топли напитки;
  • отравяне, включително и алкохолни;
  • отслабва имунитета след боледуване.

В областта на образованието типуна се появява парене и дискомфорт. Често се наблюдава изтръпване на върха. При тежки случаи на прием на храна, става болезнено. В огнището на заболяването се формира гнойное печат с бял цвят. Езикът се подува и да придобива ярко червен цвят.

Ако уплътнението паузи и гной се излива навън, тогава на това място се образува отворена язва. При липса на подходящо лечение глоссит може да премине в хронична форма, което ще се отрази на общото състояние на пациента, негативно ще се отрази на речта му и ще направи хранене дискомфортным.

Как да се отървем от типуна?

Лечение типуна на езика включва няколко етапа. Преди всичко трябва да се разкрие причината за болестта и да го отстранят. Ако увреждане език е следствие на стоматологични нарушения, а след това трябва да сложи в ред зъбите си, премахване на острите бичен и обработен с шкурка назъбени ръбове.

READ  Диагностика на пародонтит — от събиране в медицинската история до завземането на специални проби

В противен случай лечението типуна ще се окаже безсмислено – нараняване на езика, ще се случи отново и отново, чрез насърчаване на възпаление. Ако провоцирующими фактори са дисбактериоза и алергични реакции, се предписват антихистамини и пребиотици.

За заздравяване на рани се препоръчват средства с регенеративным действие: «Винизоль» и «Солкосерил». При гнойном глосит могат да бъдат предписани лекарства антибактериален действия.

За премахване на образувания на езика се използват антисептични средства за изплакване. При малки лезии се прилагат разтвори с фурацилином, перманганатом калий, хлорхексидин. При силна болка се назначават местни обезболяващи лекарства.

Обикновено, медикаменти за лечение на такъв план се назначава при отягчении заболявания: появата на температурата, слабост, обща интоксикация.

Към посочените симптоми се добавят възпаление на лимфни възли, главоболие, пълна загуба на вкусови усещания.

За лечение на типуна в напреднал форма се препоръчват лекарства цефалоспоринового редица (Ципролет) и полусинтетичен антибиотик от тетрациклиновата редица (Доксициклин).

Какво да направя, ако се появили усложнения?

Как да премахнете типун, ако възпалението е достигнал по-големи размери и е придружен от абсцессом и други гнойными форми? В такъв случай може да се прилага хирургично лечение, картите и предаване на абсцес, антибиотикотерапия в болнични условия.

Грибковый глоссит изисква различен подход. Препоръчани разтвори за гаргара със сода, напояване устата с 2% разтвор на борна киселина.

За лечение на основното заболяване се назначават противогъбични лекарства (една скрита). За почистване на езика се използват памучни тампони, напоени в антисептическом разтвор.

Как да се лекува народни средства за защита

Сред най-популярните средства са работили добре:

  1. Отвари за изплакване на основата на лайка, невен, дъбови кори и градински чай. Те имат противовъзпалително действие и спомагат за бързото зарастване на рани.

  2. За изплакване на идеални такси жълтурчета и жълт кантарион.
  3. Добър ефект имат апликации с масла от морски зърнастец, праскова и шипка.
  4. При липса на алергични реакции може да се използва мед прикладывания към засегнатата област. След процедурата мед трябва да сплевывать.
  5. За облекчаване на болезнени усещания се препоръчва изплакване с подбел, коприва и евкалипт.
READ  Прогнатический хапка - видове, диагноза, методи за премахване на

Лечение типуна на народни средства за защита-подробности на филм:

Диетични препоръки

Пациенти с глосситом се назначава от лека диета. От диетата се изключват продукти, които имат дразнещо действие.

Препоръчва се топла храна пюреобразного вид. За по-добро лечение трябва да се консумират колкото се може повече плодове, в състава на които присъства и витамин C.

Тъй като цитрусови плодове се отнасят към дразнители на лигавицата, те може да се замени френско грозде, шипка и други по-слабо кисели продукти.

Възможни усложнения

Глоссит в начален етап, се счита за доста безобидно заболяване, но в напреднал форма той заплашва разпространението на инфекции в съседните тъкани и органи на орофаринкса. Тежко усложнение е флегмона, лечението на който е възможно само хирургично.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00078 sec