Какво е зъбен габър и защо той се използва в стоматологията

Зъб, подлежат на различно някакво заболяване и не получава лечение, започва да се руши. Ако щети обширни, инсталиране на пломби вече не ще помогне, но може да се възстанови зъб с помощта на закрепване.

Някои пациенти тази технология плаши, основно, поради не твърде естетически снимки на самия процес на инсталация. Всъщност, няма нищо лошо в тази процедура не, освен ако не се оправи повече.

Дизайн и определяне

Болт представлява пръчка от устойчив материал, който се инсталира директно в главната канал на зъба. Той е опора, която помага за поддържане на собствен зъбния корен и без да го премахнете.

На един болт да се предписва както на подвижни, така и несъемные на протези, както и подмладяващи материали. Има фабрика дизайн и изготавливающиеся по индивидуален слепку за отделен пациент.

Монтаж на пръта е необходима не само за това, за да запази естествения зъбен корен, но и да зъбната редица и не се деформират, а челюстта не е загубила своя стар контур.

Показания и противопоказания за инсталиране

В стоматологията инсталация закрепване на зъб предписват при следните показания:

 • зъб, отслабва пуснат кариозным заболяване или пулпит;
 • феята на коронката е разрушен по-малко от половината;
 • необходимостта да се създаде опора за последващо инсталиране на протезата;
 • процесът на реплантации, предполага последващото връщане на зъба в альвеолу след отстраняване на инфекциозно огнище.

Също така е необходимо спазването на две условия, които позволяват изпълнение монтаж на пръта.

 • кореновата стена трябва да бъде по-дебели от 2 mm;
 • на коренови канали могат да бъдат распломбировать на 2/3 и придава форма на цилиндър.

Като противопоказания отделят редица фактори:

 • наличие на възпалителни процеси на пародонта или да го повреди;
 • коронката на зъба е по фронтальном отдел напълно липсва;
 • корените са къси и тънки, което прави инсталирането на пръчката невъзможна;
 • наличието на грануломи и кисти;
 • болести на кръвта, особено тези, които влияят на нейното съсирване;
 • заболявания на нервната система и психични отклонения;
 • бременност.

Също така не е препоръчително да се възлага процедура на жените по време на менструация.

Повечето противопоказания така или иначе е свързано с други заболявания на устната кухина, така че е добре първо да премахне всички текущи проблеми, а след това да мисля за възстановяване на зъб. В случай на бременност операция може да се отложи, а в други случаи трябва да се търси друг начин за възстановяване.

Видове щифтове

Контролните пръти се различават по начина си фиксация, състава на изделия и форма. В зависимост от материала, се отделят следните видове щифтове за зъби:

 1. Анкерные правят от сплав от злато и платина или паладий. Варианти на по-ниска ценова категория предполагат използването на

  неръждаема стомана, месинг, титан. Този болт може да има два начина на фиксиране. В тялото активно прът се прави специална резба, чрез която щифт се завинтва в канала. Метод има недостатъци — може да доведе до унищожаване на зъба по време на инсталацията, така че го използват само в тези случаи, когато се изисква пълно възстановяване на зъбни коронки. Монтаж на пасивен тип става с помощта на медицински цимент. Този метод се използва, ако зъбът все още не се срина до края.

 2. Стекловолоконные пръти — сравнително скорошно откритие, което позволява да се направи щифтове, които са хипоалергенни. Това е подходящ вариант за пациенти, които имат алергия към някакъв метал. И подобни продукти, получени по-леки и еластични, дават по-малко стрес на корен и могат да бъдат монтирани на едно посещение. При необходимост прът без проблеми може да се научи.
 3. Въглеродни са изработени от углеродоволокна и са най-эстетичными и трайни. С такава конструкция риска от фрактура на корена на почти липсва.
 4. Парапульпарный вид представлява метална конструкция, покрити с полимер маса, и се използва за осъществяване на допълнителна подкрепа.
 5. Культевая штифтовая раздела — това е микропротез, който може да помогне, дори и в случаи, когато зъбът е напълно разрушен. Отгоре тази конструкция прикрывается корона. Произведени тя по индивидуални слепкам, с оглед релефа на даден зъбен корен, така че за известно време ще трябва да почака, докато в раздела ще е готова.

Като пломбировать канали преден зъб с помощта на гуттаперчевый щифт:

Има няколко форми на пръчки:

 • стандартни и най-често срещаният вариант е конусни и цилиндрични;
 • също така е възможно съчетаването на — цилиндроконические;
 • освен това, има още вита вид.

Че трябва да се вземат предвид при избора на референтния пръчка?

Обикновено определяне на определен вид прът произвежда специалист, но в процеса на избор, той може да се вземат предвид финансовите възможности на пациента и някакви индивидуални желания.

Въпреки това, основният фактор, определящ условията за избор, е състоянието на зъба:

 • трябва да се вземат предвид дебелината на основата на стените, неговата дължина и общата степен на унищожаване;
 • ниво на намиране на засегнатите места е относително положение на венците;
 • ролята на зъба и натоварването върху него — дали той стои отделно или влиза в опорна конструкция за инсталиране съветникът за протеза.

Също така е важно да се вземат предвид състоянието на здравето на пациента и наличието на него алергия към метал или други материали.

Подготовка за инсталиране

Преди да се извърши самата процедура, на пациента се назначава от мащабно изследване на устната кухина на тема липса на противопоказания, както и за да разбера, възможно ли е изобщо инсталация закрепване в този случай.

Избран най-добрият вариант материал. При необходимост извършва се санация.

Процесът на инсталация

След вземането на решение за извършване на процедури и на всички подготвителни етапи започва инсталация:

 • провежда распломбировка и депульпирование — отстраняване на нерв в повредената зъба;
 • болт се монтира директно в прочищенный канал;
 • естествен външен вид на зъба възстановяват.

Въпреки факта, че пина изглеждат доста зловещо, операцията не е болезнена, тъй като нерв предварително се отстраняват, а това означава, боли вече други хора.

Пациентът е в по-голяма степен изпитва психологически дискомфорт, отколкото истинска болка.

Рехабилитация и възстановяване след процедурата

За процеса на рехабилитация премина нормално и без усложнения, е необходимо да се следват предписанията на лекаря и да се съобразят с всички назначения:

 1. Приема на лекарството и да се спазва специална диета, като ядете мека и пюре или течна храна, която не ще се нарани лигавицата.
 2. Не забравяйте за хигиената, извършване на миене на зъбите минимум два пъти дневно, при това действайки внимателно, за да не дразни венците.
 3. Не може да се използва клечки за зъби, по-добре ги замени с паста за зъби.
 4. Phpshop_checkout_err_ccdate_inv силна натоварване на зъбите, е забранено разгрызать скорлупки семки или ядки.
 5. Задължително трябва навреме да идват на прегледи при стоматолог не по-рядко от веднъж на всеки шест месеца, а при възникване на някакви проблеми да се консултирате с лекар при първа възможност.

Възможни проблеми

След процедурата може да възникнат някои усложнения:

 • болка на мястото на реставрация и около него;
 • периодонтит;
 • подуване на венците;
 • възпаление на тъканите.

Ако усложнения дават за себе си знае и не преминават, трябва да се консултират с лекар.

Питаха — отговаряме

Често задавани въпроси за инсталиране на щифтове:

 1. Боли ли е? Не, тъй като преди да инсталирате премахване на нерв, а следователно и болезнени усещания не ще.
 2. Защо, въпреки отстраняване на нерв, след инсталацията има болка? Може би това е просто кратък болка след отстраняване на нерв, който скоро ще се проведе от себе си. И болезнените усещания могат да сочат за наличието на алергична реакция или на това, че болт е твърде силно влезе в корен. Ако усещането не премине и расте — задължително се консултирайте с лекар.
 3. Какво да правя, ако болт счупи? Трябва възможно най-бързо да се обърнат в клиника за специалист е взел съответните мерки. Самостоятелно решаване на този проблем.
 4. Какво да правя, ако отломившийся зъб с штифтом се оказа случайно погълнати от дечица гледаха? Да се обърнат към лекар, който назначава рентгенова снимка, за да разкрие чуждо тяло в организма и да вземат по-нататъшно решение.

Подобни решения

Ако стандартните референтни пръти по някаква причина не са подходящи, може да се обърне вниманието на своите колеги:

 1. Гласове культевые разделите представляват монолитна конструкция, направени от един материал. В момента малко се използват, тъй като щифтове за тях е почти принуден да напусне.
 2. Създаване на пъна може и без използването на щифтове.
 3. Разборные проекти, създадени по поръчка. Обикновено те поставят на силно разрушени зъби.
 4. Индивидуални щифтове, които могат да подсигурява дори в почти безнадеждна корените.

Думата на пациентите

Клиенти, вече воспользовавшиеся инсталирането на зъбни щифтове, изказвайки своето мнение и споделят усещанията в своите коментари.

Преди шест месеца ми задали пина на предните два зъба. След малко те се оказаха на болката в първите дни след като се инсталира, но след това е преминал и зъби, докато не се притесняват.

Анна

Вече десет години, като е поставил пина. Всичко е наред, нищо не ме боли и не спира. Вярно е, че цвета на зъбите малко се е променил преди четири години.

Сергей

Поставили титанови щифтове под коронки преди осем години. Никакви проблеми не са възникнали, в началото е неудобно и леко дискомфортно, но после свикнали.

Елена

Лекарят поставя щифт с фотополимерной пломбой около три месеца. Пломбу обточили, че тя не мешалась в устата. Известно време след инсталиране на периодично ощущался метален вкус.

Константин

Особено не обеднеете…

Цените за монтаж зависи основно от материала на пръта, както и от това, дали конструкцията на разборной или монолитна, се отнася до това дали един болт към фабричните или се изработват по поръчка по заявка на клиента.

Цена щифтове:

 • метални — от 600 рубли;
 • анкерный титан — от 900 рубли;
 • стекловолоконный — от 1000 рубли;
 • ако болт е изработена по индивидуален протежение на пръчката, се добавя надценка от 300 рубли;
 • извличане на прът от канал — от 900 рубли.

Ако зъболекари назначен за монтаж закрепване и пациентът няма противопоказания за тази процедура, то тя ще помогне да се запази корена на зъбите, дъвче функция и естествени контурите на челюстта, така че по-добре да се съгласи да се подложи на операция.

Освен това, този начин е по-евтина протеза. По-добре предварително да се настроите психически, да убеди себе си, че болка няма, тъй като нерв, преди да инсталирате прът удалят.

Тогава пациентът не е нервен и не се усеща дискомфорт, процесът ще бъде по-спокойно. След като всичко приключи, не забравяйте да изпълнява препоръките на лекаря в период на рехабилитация, а също така внимателно да се следи за състоянието на устната кухина в бъдеще, колкото се може по-дълго запазване на здравето и целостта на зъбите.

READ  Подробен преглед на зъбни имплантите Алфа Дент

MAXCACHE: 0.4MB/0.00098 sec