Какво може да се направи, ако ви боли зъб мъдрост: как да се облекчи възпалението и болката?

Мъдреците на съвременния човек получиха в наследство от предците си, които трябваше да дъвчат твърда и груба храна.

Сега «осем» в повечето случай не изпълняват никаква допълнителна функционалност, а само дават на човек доста неприятности.

Начални мъдреците винаги е придружено с болка. Освен това прорезавшиеся моляры могат да се разболеят, и дава на човек неудобство.

Все още не е обходен, а вече ме боли…

Първите болкови усещания зъб мъдрост доставя на етап начални. Факт е, че трети моляры прорезываются на възраст от 17 до 25 години, въпреки че може и по-късно, в зависимост от индивидуалните особености на човека.

Зъб започва да блести през кости и меки тъкани, което води до болки. Заслужава да се отбележи, че към този период на костната тъкан напълно формирани, което усложнява начални осмици.

Поради липса на място в устата за «осмици», те често растат неправилно. Зъб може да расте хоризонтално, настрани или под наклон. Във всеки от тези случаи начални е придружено с болка. Когато зъб на мъдростта «надвигает» на «семерку», може да се случи компенсира само на зъбната редица, така наречената изтласкване на зъбите.

При този болен не само в областта на мъдрец, но цялата челюст.

При налягане «осмици» на корените на съседните зъби и болката възниква хроничен характер, както и подуване на бузата или венците.

Често начални причинява възпалителен процес, който може да придружава от следните симптоми:

 • острият зъбобол или заяждането;
 • подуване на венците и бузите;
 • повишаване на температурата на тялото.

Неврологични болки

Често възпалителен процес, локализирующийся в меките тъкани, се разпространява в корените на нервните окончания. В този случай начални зъб мъдрост може да се придружава от главоболие, а също така болки в ушите или гърлото.

Болковите усещания могат да се появят в областта на шията или на бузите. Понякога човек не е правилно да определя причината за болката, и дълго време лекува възпалено гърло, докато възпаление в областта на зъба мъдрост продължава да се развива.

Разточва и всичко ме боли — че как така защо?

Третият моляр може да се разболеят и след това, когато ще приключи начални.

Причината, защо го боли зъб мъдрост след като той излезе, могат да бъдат различни, но най-често това:

 • перикоронит;
 • кариес;
 • остър или хроничен пульпит;
 • периодонтит;
 • киста.

Какво да правя при перикороните

При поява на зъба мъдрост на венеца се образува гънка, която зъболекарите наричат «качулка». Под тази гънка-лесно попадат частици от храна, като по този начин създава отлична среда за размножаване на бактерии. Възпаление на «качулка» се нарича перикоронитом.

Това заболяване е придружено от следните симптоми:

 • болка в областта на крайния зъб;
 • подуване на венците;
 • лош дъх.
READ  Гной на венеца: причини, медикаменти и народно лечение

Понякога изпод гънките може гной.

Какво да правя?

Ако възпалението не е силно, да го премахне в домашни условия. За това, трябва да изплакнете устата си със специални антисептични разтвори (може да се купи в аптеките) или отвари от билки (градински чай, кора от дъб, лайка).

И мястото на възпаление трябва да се смазват с гел Холисал, който има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. След прилагане на лекарства за няколко часа трябва да се откаже от приема на храна и напитки. Повторете процедурата се нуждаят от 2-3 на ден.

Ако нарушението е придружено от гноен секрет, а след това посещение на лекар не може да отлагаме. За облекчаване на симптомите, може да изплакнете устата си и се прилагат противовъзпалителни мехлеми. Лекар извършва ексцизия на «худ», а също така предписва курс от антибиотици, болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства.

Кариес не щади никого, дори на «мъдрите»

Поради неудобного местоположението на краищата на зъбите по-често страдат от кариес. Ги по-трудно за почистване на плака и остатъците от храна, която допринася за развитието на кариес. За поражение на зъб може да е сигнал:

 • остра или болки;
 • повишена чувствителност при консумация на гореща, студена или кисели храни.

Оказване на помощ

Остра болка, причинена от кариес в «осем» може да се облекчи с помощта на обезболяващ препарат. Трябва да посетите стоматолог, който да реши дали си струва да се лекува трети моляр или трябва да се премахне.

Ако зъбът е нараснал вертикално, и за него може да се стигне бормашиной, да го лекуват. Освен това, поддържането на моляра възможно в случай, ако то е необходимо да инсталирате мостовидного протеза (ще изпълнява функцията на опора).

В други случаи лекарят препоръчва премахване на крайния зъб.

Помощ при пульпите

Мъдреците са изложени на пульпиту, както и останалите зъби. Изтича възпаление на маса може да е в остра или хронична форма. При

остър пульпите болка е спонтанен характер.

Пристъпи на остра болка може да се появи след излагане на стимули, например, на топла храна, или сами по себе си. Често болезнените усещания се засилват през нощта.

При хроничната форма на заболяването болката става по-ноющей. Тя може да се появяват периодично, най-често след излагане на стимули.

След премахване на въздействието на студена или гореща храна на зъб мъдрост в продължение на 10-15 минути болката може да утихнуть.

Какво да правя?

За облекчаване на болката да пие обезболяващи. Ако не е възможно в скоро време да посетите вашия лекар, опитайте се да намалите въздействието на дразнители, а след това има време да се откаже от много от топли и студени напитки и храна.

READ  Прилагането на Мирамистина за изплакване на устата след изваждане на зъб

Консултирайте се с вашия стоматолог за отстраняване на зъба. Лечение пульпита «осмици» се извършва рядко.

Какво е пародонтит и как да го лекувате?

Възпаление на венците в областта на зъба мъдрост има следните симптоми:

 • болки;
 • засилване на болезнени усещания при прикусывании на зъб;
 • подуване на венците и/или бузите.

Хронична форма на заболяването може да се придружава от гноен секрет в по-малки количества.

Терапевтични мерки

Заболяването е опасно развитие на усложнения. Възпалението може да закупите гнойную форма, а също и да преминете на костната тъкан. Той е изпълнен с расшатыванием на зъбите и тяхната загуба.

При появата на силна болка и подуване на бузите и венците трябва да се консултирате с лекар.

Лекарят ще премахне зъб мъдрост и ще назначи курс на лечение с противовъзпалителни и други лекарства. Подбор на медикаменти зависи от протичането на заболяването и индивидуалните особености на пациента.

Наличието на киста на зъба — това е опасно

Появата на кисти на зъбите мъдрост достатъчно често явление. Чрез «качулка», в основата на зъба мъдрост, както и в челюстната кост попадат бактерии. Това води до ес костните клетки, в резултат на което последните умират.

Образува кухина в костта, което с течение на времето е затрупана с черупка. Появата на кисти дразни корена на зъбите и нервните окончания, което предизвиква силна болка. Освен това, киста придружено от флюс и нагноения.

Незабавно се обърнете към лекар за помощ при появата на първите симптоми. Не допускайте заболяване, което усложни процеса на лечение и възстановяване.

Когато трябва да се премахне «осмици»

Често единственото правилно решение за избавяне от зъбобол е мъдреците. Обикновено лекарят преди да извърши операцията, прави рентгенови снимки, за да оцени мястото на зъба, както и да се реши дали краен зъб да бъде полезна.

Основните показания за изваждане на зъба мъдрост е:

 1. Неправилно разположение на зъбите. Ако трети моляр расте настрани или хоризонтално, което често се случва поради недостиг на места, трябва да бъдат отстранени. Когато зъбът почива в съседната, също така трябва да се премахне. При това често се изисква провеждане на лечение на седмия зъб, тъй като може да бъде нарушен емайл.
 2. Изтласкване на зъбната редица. Ако начални зъб е причина за изместване на няколко зъба или само на зъбната редица, той също подлежи на премахване. Коригиране на изтласкване може само брекет-система.
 3. Няма достатъчно място за никнене на млечни. Ако начални зъб придружени с много силна болка, а лекарят открил, че за него няма място, а след това премахване на краен зъб могат още преди това, тъй като той е напълно вижда над повърхността на венците. Отстраняване в този случай не само облекчава болката, но и помага да се избегнат много проблеми, включително и изтласкване на зъбите.
 4. Перикоронит. При възпаление на «капака» и се препоръчва за премахване на зъб мъдрост. Понякога е достатъчно иссечь сгъвката на венците, за да се предотврати повторно развитие на заболяването. В този случай, ако няма други показания за премахване, зъб оставят.
 5. Силен кариес. Ако коронката на зъба или неговите канали са силно засегнати от кариес, на зъб мъдрост се отстранява.
 6. Пульпит. Възпаление на маса също е индикация за отстраняване на третия моляра.
READ  Лингвална скоби: сравняване на марки, цени и отличия

Как да се облекчи болката бързо?

Зъбобол може да премахне бързо в домашни условия. За това във всяка аптека трябва да се купуват обезболяващи медикаменти (Нурофен, Ибупрофен, Нимесил, Найз и така нататък).

Много мощен инструмент, който бързо премахва болката, е Ketanov, но да приемат това лекарство не повече от три дни.

Преди прием на лекарства детайлно разглеждане на инструкциите за употреба. Не забравяйте, че данните лекарства само облекчава симптомите, но не лекуват, така че посещението при зъболекар не отлагайте.

Намаляване на възпалителния процес, който е придружен не само болката от зъба, но и отечностью и болката от венците и бузите, ще противовъзпалителни средства, например, Холисал, Калгель, Метрогил Дента и така нататък.

Народни начини

Някои хора, за да обезболить зъб мъдрост, прибягват към народната медицина. Те използват отвари от билки, лосиони или апликация.

Нетрадиционни средства понякога могат да облекчат протичането на възпалителния процес, но не отстраняват проблема. Точно, така че посещението при лекар е задължителен.

Отвара от градински чай, лайка или кора от дъб, както и разтвори на сода или сол, се използват за изплакване на устната кухина.

Народни средства за защита в този случай изпълнява поддържаща роля и ускоряват лечение на възпалителния процес.

Не правете самолечение, за да не се задълбочи проблема.

Превантивни мерки

Най-добрата профилактика е изваждане на зъби мъдрост. Особено в онези случаи, когато зъбът все още е в процес на никнене на млечни доставя много проблеми. Ако зъб прорезался почти незабелязано, и няма показания за неговото премахване, обърнете му специално внимание при почистване на зъбите.

След хранене изплакнете устата си, за да зъба не остават частици храна, провокира развитието на кариеси и други заболявания. Освен това, не забравяйте редовно да посещават стоматолог за разглеждане.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00277 sec