Какво причинява възпаление на слюнной гърдата и как да се лекува сиаладенит

Възпаление на слюнной гърдата се отнася към категорията на доста опасни заболявания. Има случаи го почти бессимптомного течове в начален етап на развитие. Защото е много важно да се предположи и за диагностициране на болест с цел провеждане на оперативно лечение.

На повърхността на лигавицата на устната кухина на човека са големи слюнчените жлези. Първата двойка – околоушные – се намират под и пред ушния мивка и са най-големи.

Две подчелюстные жлези са разположени точно под долната челюст, а третата двойка, състояща се от подъязычных на слюнчените жлези, локализирована в областта на дъното на устната кухина от двете страни на езика. Всички слюнчените жлези са заети изработката на слюнка, процесът се извършва чрез специални канали, намиращи се в устната кухина на човека.

Характеристики на възпалителния процес

Възпаление на някоя от слюнчените жлези, наречен сиаладенитом. Най-податливи на недугу околоушные жлеза, по-рядко на възпалителния процес засяга подчелюстные и подъязычные.

Обикновено заболяването се развива отново, обаче, регистрирани инциденти и първична форма на заболяване.

Развиващ се възпалителен процес води до провал в процеса на отделяне на слюнка, след което може да стане причина за появата на слюнокаменной на заболяване, която в по-голяма степен са изложени на подчелюстные слюнчените жлези.

В особено трудни случаи се наблюдава обструкция (запушване) слюнного канал.

Причините за заболяването са и причинители

Първостепенната причина сиаладенита – проникване на инфекция. Ролята на патогени играят различни вредни микроорганизми. Обикновено разкри в слюнчените жлези със смесена бактериална флора се състои от стафилококи, стрептококи и пневмококков.

В тези провокиращи фактори могат да се окажат също:

 • представители на сифилис;

 • туберкулезные пръчки;
 • вирусите на паротит;
 • полостные операция;
 • различни видове инфекциозни заболявания;
 • застои в слюнчените жлези;
 • мицелът актиномикоза;
 • липсата на хигиена на устната кухина;
 • съпътстващи заболявания.

Бактериите и вирусите достигат до слюнчените жлези чрез чужди тела: предмети за хигиена на твърда храна и др. В случай на сиаладенитом има място гематогенный или лимфогенный метод на заразяване.

Симптоми и особености на проявление на заболяването

Независимо от това, коя именно жлези отделят желязо удивена, симптомите на заболяването са едни и същи. Остър сиаладенит в началния етап се проявява отечностью тъкани.

След това трябва да инфилтрация, нагноение и завършва процеса на некроза на тъканите слюнной жлеза. На мястото На поражението остава белег. Често остра форма на болестта спира развитието си в началото на процеса.

Пациентът гледа на следващия редица симптоми:

 • чувство на сухота в устата;

 • болка в областта на гърдата, отдающая в областта на шията, ухото;
 • болковите усещания по време на хранене (при пережевывании и преглъщане);
 • зачервяване и подуване на кожата в проекция на засегнатото място;
 • специфичен вкус в устата;
 • откриване на плътен болезнено образование при палпация;
 • налягане в областта на възпалена жлеза;
 • общо неразположение;
 • повишаване на температурата на тялото.

Възпаление на езикова жлеза могат да бъдат придружени също чувство на дискомфорт под езика и в момента на отваряне на устата, болка под езика. Болка при тежки случаи подчелюстной слюнной гърдата носят приступообразный характер, често силна болезненост се наблюдава в дъното на устната кухина.

С напредването на болестта в слюнката се появява слуз, гной и епителна клетка.

Хронична форма на сиаладенита не изразява така ярко. В процеса на разрастване на съединителната тъкан в строме сдавливаются канали жлеза, последната при това се увеличава по размери, но не веднага. Възпаление на възпаление на гърдата липсва.

Класификация заболявания

Сиаладенит да навлезе в остра и хронична форма.

По време на остро заболяване

Има следните сортове от остра форма на сиаладенита:

 1. Щифт. Заболяване може да бъде причинено от развитието на гнойного възпаление на мастната фибри в близост до слюнной гърдата или да е следствие от нарушаване на целостта на гнойного фокус. На пациента се наблюдава подуване и възпаление на засегнатата жлеза. Възможно е затруднено отделянето на слюнка с гной. Основна превантивна мярка в случай с пин сиаладенитом е контрол за състоянието на слюнчените жлези при наличието на флегмоны в съседните области.
 2. Бактериално възпаление, което е резултат от хирургическа намеса или като страда от инфекциозно заболяване. Обикновено болестта поразява околоушные слюнчените жлези. Наблюдава некроза на тъкани възпаление на гърдата, свързани с тях нарушения. Съществува риск от прехода нагноения на окологлоточную и странична област на шията.
 3. Сиаладенит няма да бъде задействана с попадение на чуждо тяло. Симптоматика на заболяването се изразява в увеличаване на слюнной жлеза, силно притиснати от процеса на отделяне на слюнка, болезнени чувства. Заболяване може да прогресира в гнойную фаза, сопровождающуюся появата на флегмон и развитието на абсцеси околоушно-дъвченето и поднижнечелюстной области.
 4. Лимфогенный появява поради отслабване на имунната система. Отделят лека, средна и тежка форма на заболяването. В началния етап На развитие на болестта е осезаем само леко подуване на засегнатата зона, при средна степен сиаладенита нарушен общесоматическое състояние, образува уплътнение. На последния етап се влошава здравето на пациента, има флегмона или абсцес.

Хронична форма на заболяването

В зависимост от причините за развитие на заболяването са следните видове хронична форма сиаладенита:

 1. Интерстициален. Обикновено се развива на фона на захарен диабет или хипертония. В процеса на развитие на заболяването страдат и двете жлеза. Има ранен етап на заболяването, изразена и по-късно. В началния етап На функционалност жлези се съхранява, се наблюдава само тяхната болезненост. При силно изразена форма на гърдата се увеличават, остават болезнени, обаче, продължават да функционират. На последния етап на значително намалява слюноотделяне.
 2. Паренхиматозный възниква поради структурни промени жлеза и образуване на кисти. Процесът е придружен от закъснение на слюнка и възпаление. Началната фаза на заболяването може да не даде за себе си да знам. Когато на пациента се появява солоноватый вкус в устата, набъбва жлези отделят желязо, може да се говори за клинично изразена фаза на заболяването. При това може да се открои малко количество гной, слуз. По-късно пациентът се развива чувство за сухота в устата, затруднено слюноотделяне, наблюдава уплътняване на околоушной област.
 3. Сиалодохит предизвиква промени выводных канали на слюнчените жлези. За сметка на кичури слюнка в протоках пациентът се оплаква от болка в засегнатата област. След това се наблюдава подуване на жлези, отделянето на слюнка със слуз, болка по време на хранене. В последния етап На нарушена функция отделяне на слюнка, при палпация се отделя слюнка с гной.

Възможни усложнения

При липса на подходящо лечение сиаладенита възможни са следните последици:

 • слюнокаменная заболяване;
 • повреди в процеса на отделяне на слюнка;
 • влошаване на функционалността на гърдата;
 • флегмона на меките тъкани;
 • появата на фистули;
 • стеноза на канали.

Как се лекува възпалението?

Лечението на болестта може да си мисли за определяне на анти-бактериални или антивирусни лекарства, това зависи от вида на причинителя на сиаладенита. При вирусна форма на заболяването прибягват до напояване на устната интерфероном, в случай на бактериален сиаладенита извършват инстилляцию протеолитични ензими и антибиотици в канал жлеза.

При абсцессе трябва да аутопсия на гнойника. В случай на стеснения (сужений) назначава бужирование канали на засегнатата жлеза, камъни, показана премахването им е един от начините (литотрипсия, литоэкстракция и др).

Премахване на подчелюстной жлеза с камък:

В процеса на лечение на заболявания на специално място е отделено на физиотерапевтични дейности, като например:

 • UHF;
 • електрофореза;
 • гальванизация;
 • флюктуоризация.

Освен това, на пациента се препоръчва да се спазват правилата за хигиена на устната кухина. Да си миете зъбите трябва да кликнете два пъти на ден, а след всяко хранене да използвате опаласкиватель, не трябва да забравяме за зъбния конец и, естествено, да се откажат от тютюнопушенето.

Трябва да се обърне внимание и режим на хранене. Храната трябва да бъде добре измельчена, имат мека структура. Ще помогне да се възстанови пораженным слюнным железам обилно топло напитки – сокове, плодови напитки, мляко, отвара от шипки.

Лечение на хронична форма на сиаладенита, за съжаление, не винаги може да даде желания ефект. Излекуване от болест не е гарантирано. Пациента в период на обостряне се предписват антибиотици и лекарства, стимулиращи процеса на отделяне на слюнка. Показва антибактериална терапия, прилагане на постоянен ток.

Лечение на народни средства за защита

Традиционната методика за лечение на сиаладенита перфектно ще допълнят народни средства:

 1. Редовно, изплакнете устната кухина следния разтвор: 12 чаена лъжичка. сол се разтваря в чаша вода със стайна температура. Средство за премахване на възпалението и по време на увлажнит на лигавицата на устата.

 2. Увеличаване на броя разпределени слюнка ще помогне на лимон: трябва да рассасывать малки парченца плод, без добавяне на захар. Процедура трябва да се направи няколко пъти на ден, но не злоупотребявайте – цитрусови плодове са склонни да дразнят емайла на зъбите.

Сиаладенит слюнной жлеза – доста трудно заболяване, развитието на които е придружено от малоприятными симптоми.

За щастие, съвременната медицина е в състояние да удържи победа в борбата с нещастие, обаче, много зависи от пациента. Внимателно отношение на пациента към собственото им здраве – безспорен залог за успех.

READ  Паста за зъби за премахване на зъбен камък, - как да изберем?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00077 sec