Какво причинява възпаление на венците — причини и лечение

Какво причинява възпаление на венците

Лоша хигиена на устната кухина е една от основните причини за размножаване на патогенни бактерии на мукозните мембрани на венците и езика. Ако микробите в зъбния емайл, започва неговото унищожаване, което води до гниене на твърдите тъкани на зъба – кариес. Неправилна грижа е опасно не само на зъбния кариес: ако човек е лош или нередовни почиства зъбите си или пренебрегва препоръките на зъболекарите, хроничен възпалителен процес може да засегне десенную плат и покриващи неговите лигавиците. Възпаление на венците неинфекционной на природата се нарича гингивитом.

Заболяването е широко разпространено сред децата в предучилищна възраст, както и лица, живеещи при лоши социално-битови условия или подложени на оскъдна храна. Възпаление на венците се поддава добре на лечение, ако тя започна в ранните етапи на болестта. Ако човек навреме не се обърне към лекар и не отстрани фактори, провокира възпалителни процеси, патология може да се превърне в система за поражението околозубных тъкани (пародонтоза) или остро възпаление на тъканите на пародонта, което води до нарушаване на структурата на альвеолярных челюстните издънки, в които се намира феята е дупката. За да не се допусне подобни усложнения, които могат да станат причина за загуба на зъба, трябва да се знае, че причинява възпаление на венците и как да се справят с него.

Ролята на витаминотерапии в предотвратяване на възпаление на венците

Един от симптомите, показващи наличие на възпаление на венците, е кървене. Умерено отделяне на кръв по време на дъвчене груба и твърда храна, а също и за миене на зъбите се дължи на травмированием на малките кръвоносни съдове и капилярите, в големи количества, намиращи се в меките тъкани. До повишена чупливост на съдовите стени могат да доведат различни фактори, един от които е липсата на някои витамини, особено на аскорбинова киселина.

Витамин C е най – важният елемент, необходим за правилната работа на системата кръвообразуване. Той влияе на химическия състав на кръвта, вискозитета и свертывающую способност. Недостигът на аскорбинова киселина увеличава риска от агрегация (сливане) на тромбоцитите и образуване на кръвни съсиреци. При остър недостиг на витамин C също така се увеличава вероятността за появата на тромбоэмболии – остро състояние, при което кръвоносен съд закупоривается оторвавшимся от съдовата стена с тромб.

За профилактика на чупливост на капилярите, намиращи се в устната кухина, както и предотвратяване на кървене и други симптомите на възпалителни процеси във венеца, всеки ден трябва да се консумират храни, богати на витамин C. Към тях се отнасят:

 • спанак;
 • броколи и брюкселско зеле;
 • киви;
 • магданоз;
 • български пипер;
 • портокали;
 • цариградско грозде;
 • лимони.

Важно! За да венците са здрави, в диетата трябва да има достатъчно продукти, които съдържат витамини A, F, E и K. Това е растителни масла, студено пресоване, на всички видове месо и риба, свинско и говеждо месо, черен дроб, сирене и ядки.

Неспазването на нормите за хигиена на

Много често може да се сблъскате с факта, че дори възрастните пациенти не могат правилно да си миете зъбите и извършва движението по централната линия на зъбната редица, травмируя зъбния емайл и венците. Неправилното миене на зъбите и води до неговото натрупване на хранителни остатъци между зъбите и образуването на плътна бактериална плака. При напреднали форми на пародонтит, когато между ръба на венците и маточната на зъба се образува процеп (пародонтальный джоба), микроби и бактерии могат да запушена в тези интервали от време и предизвикват гнойно-инфекциозни процеси.

READ  На етапа на заболяването на венците - кои заболявания на венците са?

За правилното гигиеническому режим специалисти включват:

 • редовно почистване на зъбите 2 пъти на ден;
 • използването на средства за допълнителна хигиена (зъбни конци, ополаскивателей и устни);
 • техниката на изпълнение на движенията по време на почистване на устната кухина;
 • прилагането на четка за зъби подходяща твърдост и паста за зъби, съответстваща на нуждите на конкретния пациент;
 • правилната грижа за предмети за лична хигиена (миене на четките с топла вода с мек сапун и просушивание след всяка употреба);
 • навременна замяна на четки за почистване на зъбите.

Съвет! За да изберете продукти за хигиена и средства за грижа за зъбите правилно, най-добре е да се обърнете към узкопрофильному специалист – стоматолог-гигиенисту. Някои проблеми на устната кухина е невъзможно да се диагностицира в домашни условия, така че професионална диагностика 1-2 пъти в годината е необходимо за всички, особено за пациенти, които са в групата на риска за развитие на възпаление на венците.

Негативното влияние на никотина

Никотинът – една от най-опасните отрови от групата на алкалоидите. В природата той се съдържа в листата и стъблата на растенията, принадлежащи към семейство solanaceae. В производството на никотин, както и неговата смола използват за производство на цигари и пури. Вдишването на цигарения дим оказва негативно влияние не само в системата на кръвообразуване и други вътрешни органи, но и на лигавиците в устната кухина. Хората, страдащи от тютюневата зависимост, е с 45% по-често се разболяват гингивитом и други стоматологическими патологиями.

Това се дължи на отрицателни свойства на никотина, към който се отнасят:

 • стесняване на кръвоносните съдове и нарушение на кръвообращението на венците;
 • промяна киселинността на слюнного тайна;
 • промяна на бактериален състав микрофлора на устната кухина (никотинът е в състояние да унищожи до 70% от полезните бактерии и да причинят местен гуша);
 • дразнене на невротрансмитери (рецептори), които отговарят за възпалителните процеси.

Съвет! За да се сведе до минимум вредата от цигарения дим, е необходимо след всеки выкуривания цигари изплакнете устата си с преварена вода. Не си струва да използвате за тази цел противовъзпалителни устни, в състава на които влизат антисептици, за да не се влоши отрицателно въздействие върху микрофлору лигавиците. За укрепване на имунитета курящим хората трябва внимателно да бъдат на диета, той да е балансиран по съдържание на хранителни вещества, минерали и витамини, както и 3-4 пъти в годината се вземат добавки с витамин (курс обикновено продължава 30 дни).

Какви заболявания могат да предизвикат възпаление?

Ако гингивит е рецидивиращо течение и ескалира по-често 2-3 пъти в годината, трябва да разберете причината. Ако всички негативни фактори, допринасящи за имунитета, са премахнати, но болестта продължава да връща, причина могат да бъдат вялотекущие възпалителни процеси на вътрешните органи или на хронични заболявания. Най-често е хронична форма на възпаление на венците се срещат при хора, страдащи патологиями на храносмилателния тракт, които могат да повлияят на нивото на киселинност на стомашната среда и промяна на химическия състав на слюнного тайни.

READ  Показания и методи за облекчаване на коронки от зъба, етапи на извършване на процедурата

До такива заболявания може да се дължи на:

 • гастрит;
 • дуоденит;
 • колит, колити и ентероколити;
 • панкреатит;
 • холецистит.

При тези заболявания се променя киселинността на слюнката и нейния химичен състав. При пациенти с нарушения в работата на стомашно-чревния тракт се наблюдава намаляване на нивата на лизоцима в слюнката – низкомолекулярного протеин, притежаващ висока антибактериални и противомикробной активност. Това води до намаляване на местния имунитет и нарушаване на регенеративната функция на лигавиците, което увеличава риска от развитие на възпаление на венците няколко пъти.

Ендокринни нарушения

Рецидивирующий възпаление на венците може да се наблюдава и при хора със заболявания на ендокринната система. Ако пациентът има метаболитни нарушения, при които е нарушена активност на клетките на панкреаса, отговорни за производството на инсулин (захарен диабет), вероятността на различни възпалителни процеси, ще бъдат 3-4 пъти по-високи в сравнение със здрави хора.

От рисковата група са хората със следните нарушения:

 • недостатъчна или прекомерно производство на трийодтиронина и други на хормоните на щитовидната жлеза клетки на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм);
 • недостатъчност на функциониране на кората на надбъбречната жлеза;
 • патология в работата на хипофизата – мозъчен придатък, находяща се в костния джоб на повърхността на мозъка и отговаря за процесите на растежа.

За да се провери работата на ендокринната система, трябва да се обърнат към эндокринологу. Лекарят ще ви предпише необходимите изследвания и лечение, ако това е необходимо.

Причини при жените

Жените съставляват около 60% от пациентите, които са били диагностицирани с възпаление на венците. Тук влизат не само жените в репродуктивна възраст, но и подрастващи. Специалистите свързват предразположеност на жените към възпалителни процеси на устната кухина нестабилност на хормоналните нива и влиянието на физиологични фактори, които провокират намаляване на имунитета.

Трайно намаляване на имунитета при жените се наблюдава по време на бременността и в рамките на 2-3 години след раждането – именно толкова време е необходимо на тялото, за да се възстанови напълно, след като в света на детето и на завършване на лактацията. При момичета на възраст над 10 години най-ниски защитни функции на местния имунитет могат да бъдат причинени от корекция в работата на репродуктивните органи в пубертета. В тази възраст започва засилено производство на половите хормони, така че имунната система при момичета 10-16 години нестабилна, което води до уязвимост на лигавиците и увеличаване на риска от развитие на възпаление на венците.

READ  Зъбните импланти roott: характеристики, предимства и вида на имплантите root

Важно! Менопауза при жените лекари също смятат, че един от негативните фактори, които допринасят за развитието на възпаление на венците. По тази причина на жените на възраст над 45 години се препоръчва да се проведе на професионална диагноза и профилактични прегледи при лекар и зъболекар поне 2 пъти в годината.

Таблица. Честотата на диагностициране на възпаление на венците при жени на различна възраст.

Възрастова група Брой случаи на възпаление на венците от общия брой пациенти
3-7 години 18%
7-12 години 22%
12-18 години 13%
18-35 години 27%
35-45 години 9%
Жените на възраст над 45 години 11%

Какво да правя?

За лечение на гингивити се използват местните средства противовъзпалително действие под формата на мазила и гелове. Някои от тях съдържат болкоуспокояващи добавки (напр. лидокаин). Почти всички лекарства от тази група съдържат антисептици (хлорхексидин, бензокаин), анти-микробни компоненти (метронидазол). Някои от тях са с изцяло натурален състав: такива гелове действат по-бавно, но практически нямат противопоказания и може да се използва за лечение на деца и на бременни жени.

Лекарства противовъзпалително действие:

 • «Метрогил Дента» (за лечение на стоматологичен кабинет може да се прилага «Метрогил Дента професионален»);
 • «Холисал»;
 • «Асепта»;
 • «Пародонтоцид»;
 • «Элюгель»;
 • «Солкосерил дентальная паста».

«Асепта»

«Метрогил Дента»

«Пародонтоцид»

«Солкосерил дентальная паста»

«Холисал»

«Элюгель»

Важно! Прилагане на тези лекарства се препоръчва след консултация с вашия лекар, тъй като те могат да имат противопоказания. Например, «Метрогил Дента» не може да се използва за лечение на деца под 6 години. Ефективността на лечението ще бъде по-висока, ако го комбинирате с полосканиями антисептични разтвори или билкови отвари.

Гингивит – много често срещано заболяване, което ако не се лекува, може да премине в разрушителна форма и да доведе до възпаление на тъканите на пародонта. За да се избегнат сериозните последици, трябва да знаят причините, патология и навреме да се вземат мерки за тяхното отстраняване. Дори и най-мощни лекарства ще бъдат неефективни, ако не се премахне причинители, така че да започне терапия се нуждаят от цялостна диагностика и посещения в зъболекарски кабинет.

Видео — Възпаление На Венците. Лечение и симптоми на възпаление на венците

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00086 sec