Кариес: класификация и лечение на заболяването

Кариес се отнася до броя на най-известните заболявания, засягащи твърди тъкани на зъба. Процес на развитие на заболяването е придружено от изтъняване на емайла, размягчением дентина и образованието кариозной кухина.

Говорейки за зъбния кариес, е невъзможно да се ограничи до една класификация, която ще бъде напълно удовлетворяла изисквания специалисти.

Поради наличието на множество класификации на заболяването е напълно оправдано.

Класификация по Блэку

Най-голямо признание от зъболекари към днешна дата, получи класификация на кариес по Блэку, която отразява дълбочината на процеса, както и местоположение на зъбния кариес:

 1. Първи клас (повърхностен). Кухина са разположени в зоната на естествени неравности и фиссур. Поражението на повърхностен характер.

 2. Втора класа (слабо). Процесът се развива върху контактната повърхност на страничните зъби.
 3. Трети клас (кариес средна степен). Кариозное поражението засяга контактна повърхност на зъби и резци.
 4. Четвърти клас (тежка форма). Стартира етап на кариес средна степен. Кариозные унищожение се премества на дентина на място ъгъл на режещия ръб.
 5. Пети клас (много трудно ). Страда десневой край на странични или предни зъби. Развива корен на кариес.
 6. Шести клас (атипичный). Наблюдава разрушаването на режещ ръб.

Класификация на болести по МКБ-10

ICD-10 предлага се разделят на кариес на следните класове:

 • К02.0 кариес, удря на емайла;

 • К021 кариес на дентина;
 • К02.2 – кариес на цимента;
 • К02.3 – кариес, развитието на които е спрял;
 • К. от 02.3 – одонтоклазия (рассасывание корена на млечните зъби);
 • К02.8 – други видове кариес на зъбите;
 • К02.9 – неуточненный кариес.

Класификация, предложена от ICD-10, е достатъчно популярна и се отличава с достойнство – освобождаване на клас приостановившегося и зъбен кариес на цимента.

Класификация кариозного процес за дълбочината на поражението

Такава класификация на кариес стоматолозите смятат, че най-удобно. Така тя е получила широко разпространение на вътрешното пространство. Специалистите определят форми на заболявания, свързани с неосложненному и осложненному течението на болестта:

 1. Етап на петна – началната фаза, когато върху емайла се появяват бели ивици или тъмни петна, но самата тя на допир е гладко, все още не са податливи на счупване. Зъбобол на този етап петна на пациента не се притеснява.

 2. Повърхностен кариес – втори етап кариозного процес. Феята на емайла продължава да се руши, но кариес докато не надхвърля эмалевого слой. Дентина не е повреден, обаче, зъбобол периодичен характер вече може себе си да се прояви. Видима реакция на зъба на студено и горещо, кисело или сладко. Кариозное петно върху зъбната повърхност шероховатое на допир.
 3. Кариес средна степен, когато кариозное поражението е приет слой на емайла и засегна най-горните слоеве на дентина. Болката се засилва, носи постоянен характер.
 4. Дълбок кариес, при който опазването подлежи само един тънък слой на дентина. На този етап на зъбната тъкан е силно повреден. Липсата на подходящо лечение на зъба на този етап става причина за поражението на маса и пародонтит.

Класификация според наличието на усложнения

Тази класификация включва отделянето на два вида кариес:

 • осложненного, сопровождающегося съпътстващи възпалителни процеси (на снимката вдясно на зъбен абсцес на дете), тази форма на болестта е на място, когато несвоевременном обръщение към лекар или липса на подходящо лечение;

 • неосложненного – типично преминаващ процес, предвижда наличието на отделни негови етапи (повърхностен, среден и т.н.).

Видове болест по степен на активност

Разграничаване на:

 • компенсированный кариес, който се характеризира с липса на изрично напредък в кариозном процес, зъбите влияе незначително, че да не причинява дискомфорт на болния;
 • субкомпенсированный, с участието на средна скорост на развитие;
 • декомпенсированный, за които е характерно интензивното време, на този етап се диагностицира остра болка в зъба.

Като бързо развиваща се кариозный процес

В този случай класификацията е компоновку следните четири категории кариес:

 • Остър. Признаци на поражения на зъбите се проявяват в рамките на считаных седмици.

 • Хронична, на развиващия се в продължение на по-дълго време. Засегнатите тъкани се вземат жълтеникав или тъмно-кафяв цвят, окрашиваясь на плака и хранителни оцветители.
 • Разцъфнал, който води след себе си множество лезии зъбни тъкани. Кариозный процес прогресира в рамките на кратък период от време.
 • Рециклирани, възникващи под предварително инсталирана пломбой (снимката вдясно) в резултат на отслабване на емайла на зъба, на незачитане на правилата на хигиена на устната кухина, понижаване на имунитета на организма.

Класификация на болести по интензивност на процеса

Тази класификация предполага наличието на:

 • единица на зъбния кариес, в този случай на поражение е изложено само на един зъб;

 • множествено число (системен) на зъбния кариес, при тази форма на заболяването се влияе от пет и повече на зъбите при деца, шест и повече при възрастни.

Сред пациентите с такава диагноза най-често се оказват тези, които са болни от остри заразни болести, заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната системи. Сред децата, страдащи от множествена кариес, се наблюдават переболевшие хронично тонзиллитом, основание за нейната отмяна.

На възраст до 3 години щадящей мярка за профилактика ще серебрение на млечните зъби. Особеност на заболяването е агресивен характер – феята на емайла и дентина са подложени на унищожение в кротчайшие срокове.

Класификация по локализация на процеса

В зависимост от локализацията специалистите определят следните видове кариес:

 1. Фиссурный, при който са засегнати естествени задълбочаване на повърхността на зъбите.

 2. Межзубный кариозный процес, развиващ се в контакт с повърхността на зъба. Дълго време заболяването може да не диагностироваться поради специфичната форма на развитие на заболяването: кариес, в процеса на поражение на зъбната повърхност се развива в посока към центъра на зъба, а самата кухина се оказва покрити здрави эмалевыми слоеве.
 3. Пришеечный, който локализуется между корен и корона на зъба, в областта, в непосредствена близост до венеца.Причината за развитието на процеса, липса на хигиена на устната кухина.
 4. Кръговото движение, удря областта повърхност на зъба. Външно изглежда като жълт или кафяв пояс на шийката на матката.
 5. Скрит кариозный процес, развиващ се в трудна за гледане зона – зъбни пукнатини.

Класификация по первичности развитие

Както се досещате, че такава класификация подразделяет кариес на:

 • първичен, който засяга или здрав зъб, или област, по-рано не подвергавшуюся лечение;
 • средно, носещи рецидивный характер, т. к. се развива по-рано залеченных места, понякога този вид кариозного процес се нарича вътрешен: заболяването често локализуется в областта под пломбой или корона.

Избор на методи на терапия

Избор на метод на лечение на кариес зависи от вида и степента на развитие.

Лечението е в етап на петна

Предполага консервативен метод, който изключва необходимостта от пробиване на зъба. В началния етап се провежда процедура на една реминерализираща.

Необходимостта от нея е разбираемо: кариозный процес е придружен от проникнат на калция от зъбния емайл, а използваният в този случай терапия има за цел да запълни образуващ бели ивици или петна по същия начин на калций.

Лекарства, използвани днес в процеса на лечение на кариеси в начален стадий, е значително по-ефективни от таблетките на калциев глюконат, използвани по-рано.

Съвременни средства съдържат калций и флуор в йонизирана форма, които с лекота проникват в зъбния емайл, което не може да се каже за глюконате калций, състоящ се от почти нерастворимой сол.

За лечение и профилактика на зъбния кариес и ще каже на лекар, зъболекар:

Лечение на повърхностен кариес

В процеса на зъболекар изпълнява редица следните манипулации:

 1. Премахва зъбната плака с четка и специална полировочной паста.
 2. Изолира зъба от слюнката. Това е необходимо за предотвратяване на развитието на вторичен кариес и ранно загуба на пломби. Изолацията се осъществява с помощта на кофердам.
 3. Протравливает емайл киселина, след което се отмива с повърхността на зъба.
 4. Нанася адгезив, който изпълнява ролята на лепило за пломби. Прилага средство за защита в областта на дефекта и засвечивается светло полимеризационной лампа.
 5. Пломбирует. Нанася определена порция пломбировочного материал, след което от този състав д-р моделира липсващата част от зъба, а след това и засвечивает си лампа.
 6. Шлифует и лъскане на пломбу с помощта на специален стоматологично оборудване.

Лечение на вторичен кариес

При средната форма на заболяване на препарировать кариозную кухина е задължително. При този алгоритъм на действия специалист остава класически:

 • рассверливается засегнатата кариес област на зъба (може би аналгезия);

 • се отстраняват не е предмет на възстановяване на зъбните тъкани;
 • емайла и дентина, които съставляват стените на кариозной кухина, са изложени на инструментална обработка;
 • пречистена кухина дезинфекцирани антисептици;
 • в кухината се поставя изолирующая уплътнение;
 • задаване пломбата.

Лечение на дълбоки поражения на зъба

Пристъпи към лечение е възможно само след предварително обезболяване. След почистване на устната д-р извършва пломбирование – това е най-типичен вариант.

Обаче в случая с дълбока форма на кариозного процеса на възможно поражение на зъбен нерв. В този случай зъболекар прибягва до депульпированию зъб – премахване на меките тъкани на маса, нерв включително.

В случай на навременно лечение при дълбоко кариесе може да запази зъба жив, не премахване на маса. Когато става въпрос за късно вземането на мерки засегнатия зъб трябва да се премахне.

Както виждаме, различни класификации на зъбния кариес, в една или друга степен на дублиране на един една, помагат на професионалистите денталната индустрия се определи нивото на тежестта на заболяването и да се вземат необходимите мерки за неговото лечение.

Въпреки общата осведоменост за болест, кариес носи в себе си огромна заплаха: процес понякога протича много бързо, удря дентина, а след това проникване в меките тъкани на маса, което води до развитието на пульпита и пародонтит (флюс). Затова навременното лечение на заболяването – гарант за по-нататъшно благоприятна прогноза за пациента.

Защото съвременните технологии са в състояние не само да се отърве от болката, но и възстановяване на функционалност и естетичен вид на засегнатия зъб, без болка и заплаха за здравето на пациента.

READ  Адентия при деца и възрастни, класификация, причини и лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00093 sec