Кариес на корена — когато от цимент на зъба остават едни трохи

Кариес е най-честата стоматологична болестта. В хода на развитие на болестта да победят могат да засегнат всяка част от зъба.

Най-дълбоката, трудна и агресивна форма на болестта, това е кариес на цимента на зъба (корена). Това прогресията на заболяването може да доведе до пълното унищожаване на зъба и неговата загуба.

За намирането на кариозен области

Определянето на стадия на заболяването зависи до голяма степен от мястото на локализация. В стоматологията широко се използва класификацията, по която кариес е:

 • пришеечный (корен);
 • зъбни коронки (емайла и дентина);
 • зъбен корен (цимент).

Най-често е разрушаването на цимент се диагностицира при хора на възраст над 60 години. За тази категория пациенти се налага от 60 до 90% от всички идентифицирани случаи.

Корен VS цимент — в какво е разликата?

При кариесе цимент мястото на унищожаване е на достатъчна дълбочина под венеца и рядко влиза в действие с невъоръжено око. При тази форма на заболяване е нарушена целостта на кореновата тъкан, че по време на визуалния оглед видите невъзможно.

В случай пришеечного местоположението на кариозной областта страда парцел повърхността на емайла около десенного край. Корен кариес почти винаги се формира на язычных, щечных, контактни повърхности на зъбите по протежение на голите корени. В кабинета На стоматолог веднага установи такива нарушения при проверка на пациента.

Причините за появата и рискови фактори

Обикновено, разрушителен процес в областта на корените се развива вследствие на вече съществуващите заболявания. Това може да бъде дистрофия на тъканите, атрофия, усложнение след неправилно проведено лечение, генетично предразположение. Също така в групата на риска влизат хората над 60.

Първоначално засегнати открита коренова част в пришеечной зона, а след това се движи по-дълбоко в област на цимент, което и води до вредни последици.

Основни причини, които провокират развитието на заболявания:

 1. Образование десневого джоба. Венци лошо в непосредствена близост до пришеечной част на зъба, поради което възниква в кухина, може да попаднат остатъци от храна, формиране на бактериална плака.
 2. Този етап на болестта често е следствие на прикорневого на зъбния кариес, при липса на лечение, който, разрушението ще се рови вътре.

 3. По-късно от началото на лечение при развитие на кариозной областта на в областта на корони.
 4. Неправилно инсталирана коронката. В случай, че се образува процеп, през който могат да проникнат патогенни организми. Този сайт ще се превърне в основно място на струпването на бактериална плака.
 5. Изтекъл срок на годност инсталирана коронки. В такава ситуация първо, под корона се формира кариозная кухината на малкия размер. Във всеки един момент може да се случи вземане на вътрешната част на зъба, което със сигурност ще доведе до възпаление на маса. И резултатът от този процес е поражение на зъбния кариес на дентина и цимента.
READ  Местна и обща анестезия в съвременната стоматология: методи и лекарства

Особености на клиничната картина

Когато кухина лезия достигне сериозни размери, тя става видима в областта на венците. В този период се появяват следните симптоми:

 1. Реакция при термално въздействие върху засегнатата област, при прием на храна.
 2. Реакцията им към химически дразнители, проявляющаяся, като рязко кратък болка. Основно това става при консумация на сладки храни или напитки.
 3. Образование десенного джоба, където попадат частици от храна. Проявява силна болка, докато остатъците от храната няма да бъдат премахнати.
 4. Възпалителен процес с висока чувствителност на тъканите на пародонта.
 5. Усещането за дискомфорт по време на процеса на дъвченето. Спасяване на корена може да се деформират, се измести, което предизвиква силна болезненост.

Диагностични критерии и методи

За навременно откриване на зъбния кариес в областта на корена на зъба нужда от извършване на комплексна диагностика. Основните методи са:

 1. Първичен преглед. Зъболекар внимателно выслушивает оплаквания на пациента и извършване на визуална проверка. В хода на този

  проучването върви предварителна оценка на състоянието на зъбите, венците, лигавицата.

 2. Наблюдение. За провеждане на изследването се използва специален инструмент – сонда, с помощта на които може да се промъкне под венците. Наличието на грапава или гладка структура на кореновата повърхност дава да се разбере, здравословна той кърпа или податлива на промените.
 3. Радиография. С помощта на този метод успява да се диагностицират дори и най-малките дефекти, разкриват степента на поражение и изготвяне на план за лечение.
 4. Визиография. Прилагането на тази методика за изследване на зъболекар получава подробна картина на екрана на монитора, където добре се виждат всички налични проблеми със здравето на зъбите.
 5. Термодиагностика. Струя вода се мие зъбите, при това температурата му се променя. Краткосрочната болка говори за повърхностни нарушения. Силна проява на болка показва сериозен проблем, когато разрушителен процес вече е стигнал до маса.
 6. Электроодонтометрия. За този метод на изследване е използван електрически ток с различна сила. Действа ток пульпу, се определя етап на разграждане

Лечение или отстраняване?

Не съществува единствено верен подход за лечение на кариес на корена. Във всеки отделен случай всичко ще зависи от големината на поражението, дълбочина и локализация кариозной област. Особено внимание трябва да се обърне на цялостната клинична картина. Лекар трябва да проучи това, в какво състояние се намира устната кухина и като се държи за спасяване на корен на зъб като цяло.

Във всеки случай, на всеки етап на болестта първоначално се провежда професионално почистване.

Докато кореновата повърхност не бъде изчистен от бактериална плака и камък, нито за какво лечение и реч не може да бъде. Преди да се отвори достъп до оголенным корените, напълно трябва да се изключи възможността от повторно заразяване.

Има два метода на лечение: оперативен и консервативен, но вторият начин в случай на кариес на корена почти не се прилага. В най-тежките случаи се налага отстраняване на зъба, за да се избегне инфекция на останалата част от зъбната редица.

Опазено терапия — докато още не е късно

Първите прояви на кариозного лезии се счита за откриване на неестествени петна на повърхността на емайла черен или бял цвят. Лечението в такъв случай е възможно с прилагането на следните методи:

 1. Предполага се извършване на професионално почистване на зъбната повърхност от бактериални отлагания.

 2. На пациентите се провежда дълбоко флуориране. По този начин успява в пъти увеличаване на броя на микрокристаллов калций и флуор на повърхността на емайла, което осигурява безопасността на зъбите за по-дълъг период. При повърхностните дефекти се прилагат специални препарати със съдържание на флуор. Те се предлагат под формата на гел, лак, паста. В някои случаи се използват комплексни средства, в чийто състав са включени допълнителни нутриенты: магнезий, калций, фосфор.
 3. Допълнително се предписват на специална процедура реминерализиции.

Оперативен подход

Оперативно лечение на кариес на цимента е да се премахнат увредените зъбни тъкани с провеждането на по-нататъшна пломбирования. За обекти, разположени под венците, са характерни някои от сложността. Има голяма вероятност да повреди пародонт.

За защита на венците се прилагат следните предпазни мерки:

 1. Провежда диатермокоагуляция. С помощта на специален съвет под въздействието на високи температури, се отстраняват излишните участъци от тъканите на пародонта.
 2. Прибиране. Отстраняват надвиснали десенные край. За тази цел се използва тънка нишка, предварително миналата пропитку кръвоспиращ разтвор.

Всяка от тези две процедури предизвиква болезнени усещания. Затова е необходимо провеждане на анестезия.

Купированный процеса на заболяване, по-често изглежда по-добре отворена форма. Но при скрит време изисква по-сериозен подход към терапия и методи за корекция на повредени части. Вече на първия прием на зъболекар извършва ексцизия възпаление на венците.

Основното лечение на коренови кариес се състои в следните етапи:

 • въведение упойка на лекарството;
 • премахване на увредените зъбни тъкани;
 • проверете индикатора на зъбния кариес и на наличието на останалите заразената тъкан;
 • образуването на кухина;
 • изолация образувана кухина от слюнката;
 • избор на подходящ материал за пломбирования;
 • възстановяване на засегнатата повърхност.

Дълбоки дефекти се отстраняват с помощта на протезиране изкуствена корона или раздел. Най-добрите и удобни са признати керамични дизайни, но те се отличават с висока стойност. Композитен материал, от своя страна, се счита за качествен материал и евтин. С негова помощ може да се извършва качествена реставрация, лесно чрез симулиране на бъдещата коронку.

Процедурата за отстраняване на твърди тъкани е придружено от постоянно охлаждане на зъба вода. Когато засегнатите тъкани ще бъдат премахнати, възниква кухина, лекувани с антисептик. Така се изключва възможността за последващо заразяване. След това идва фазата на пломбирования.

Как да се възстанови корен?

За възстановяване на формата на корените се използват специални материали. Най-често се ползват следните:

 1. Амалгама. Пломби от него продължават дълго и надеждно. Замешиваются те на живак. В съвременната стоматология този материал се прилага много рядко се дължи на опасни компоненти.
 2. Компомеры. Пломби се получават трайни, осигуряват сигурно прилепване към зъбни тъкани. Състои се от стеклоиономеров и композитни материали.
 3. Стеклоиономерные затвърждава. Най-добрият материал за пломбирования на труднодостъпни места. В състава има специални флуориди, поради което вылеченный зъб ще придобие добра минерална структура.

Най-голямата опасност от унищожаване в областта на цимент се крие в сложността му диагностициране. До определен момент, болестта може да не издаде себе си води до никакви симптоми, а болката се появява при по-големи кариозен области.

При липса на лечение на кариес под венеца, следващият етап ще бъде възпаление на тъканите около зъба. В резултат на това ще намалее нивото на венците, се случи оголение корен. А това може да доведе до пульпиту и развитието на пародонтит.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00118 sec